RSS Feed

Trzustka – choroby trzustki, leczenie trzustki

Posted on

Trzustka to gruczoł wewnątrz oraz zewnątrzwydzielniczy, który mieści się w górnej części jamy brzusznej. Długość tego narządu wynosi około 15cm natomiast wysokość ok. 5cm.  Trzustka spełnia w organizmie dwa niezwykle ważne zadania: wytwarza enzymy trawienne oraz hormony, które regulują poziom cukru we krwi, tj. insulinę i glukagon. Enzymy trzustkowe są niezbędne do prawidłowego procesu trawienia i przyswajania pokarmów w przewodzie pokarmowym.

Leki i suplementy na trzustkę:
LIPANCREA

NEO-PANCREATINUM

PANGROL

Możemy ją podzielić na trzy części – głowę trzon i ogon. Ma ona budowę pęcherzykowatą, owe pęcherzyki pełnią bardzo ważną rolę, ponieważ zawierają komórki wydzielnicze, które produkują bardzo istotne w funkcjonowaniu całego organizmu substancje. Owe pęcherzyki (gronka trzustkowe) wytwarzają sok trzustkowy, który specjalnym przewodem trafia do światła dwunastnicy. Zawiera on enzymy trawienne ( amylazę – trawienie cukrów, trypsynę – rozkładanie białek i lipazę – trawienie tłuszczów) oraz wodorowęglany zapewniające zasadowy charakter wydzieliny. Za produkcję substancji wydzielanych do krwi odpowiedzialne są wyspy Langerhansa typu A wydzielające glukagon, B – insulinę, D – somatostatynę, a PP – polipeptyd trzustkowy. Odpowiada ona więc m.in. za układ trawienny, gospodarkę cukrową w organizmie (glukagon, insulina) itd.Preparaty enzymów trzustki stosuje się w leczeniu zespołu złego wchłaniania. Celem leczenia jest usunięcie lub zmniejszenie objawów wynikających z niedoboru własnych enzymów.Enzymy trawienne wydzielane przez trzustkę biorą udział w trawieniu podstawowych składników pokarmowych, czyli białek, tłuszczów i węglowodanów.

Możemy podzielić je na:

Enzymy proteolityczne, czyli trawiące białko. Należą do nich: trypsyna, chymotrypsyna, karboksypeptydazy A i B, elastaza, nukleaza.
Enzymy lipolityczne, czyli trawiące tłuszcze. Należą do nich: lipaza trzustkowa, fosfolipazy A i B, esterazy.
Enzymy amylolityczne (glikolityczne), czyli trawiące skrobię. Jest to alfa-amylaza trzustkowa.

Enzymy syntetyzowane są wewnątrz komórek trzustkowych i magazynowane tam w postaci tzw. ziarnistości otoczonych błoną. Aby nie doszło do procesów samotrawienia wewnątrz trzustki, enzymy proteolityczne są wytwarzane i gromadzone w postaci nieczynnej, tzw. proenzymów. Dodatkowo produkowany jest w komórkach inhibitor trypsyny, który unieczynnia pojawiającą się wewnątrzkomórkowo aktywną trypsynę trawiącą białko. Proenzymy i pozostałe enzymy wydzielane są do soku trzustkowego, który spływa przewodem trzustkowym do dwunastnicy. I dopiero w świetle dwunastnicy dochodzi do aktywacji proenzymów do enzymów i ich działania trawiennego.

Wydzielanie enzymów

Wstępne trawienie węglowodanów i białek odbywa się już w jamie ustnej i żołądku, ale zasadnicze trawienie, jak i wchłanianie substancji odżywczych, zachodzi w jelicie cienkim. Jednak końcowe etapy trawienia skrobi oraz białek odbywają się w rąbku szczoteczkowym śluzówki jelita cienkiego i nie są zależne od trzustkowego wydzielania enzymów. Wydolność trawienna enzymów trzustkowych jest bardzo wysoka. Do prawidłowego przebiegu procesów trawienia wystarcza w zupełności tylko około 10 procent sprawnej czynnościowo trzustki. Wyjaśnia to, dlaczego kliniczne objawy zaburzeń trawienia i wchłania białek lub tłuszczów występują dopiero przy ciężkim uszkodzeniu trzustki z dużym niedoborem enzymów. Warto wspomnieć, że do prawidłowego działania lipazy potrzebna jest żółć wydzielana przez wątrobę, która emulguje kropelki tłuszczu pokarmowego. Wydzielanie soku trzustkowego zależy nie tylko od samej trzustki, ale również od prawidłowego funkcjonowania całego przewodu pokarmowego. U zdrowego człowieka trzustka dostosowuje wydzielanie enzymów i hormonów w zależności od ilości i rodzaju składników pokarmowych zawartych w treści jelitowej. Wpływ na to mają również pozostałe narządy przewodu pokarmowego. Dlatego też objawy chorobowe związane z niedoborem trzustkowych enzymów trawiennych mogą wystąpić nie tylko w przypadku uszkodzenia trzustki, ale również w przebiegu chorób żołądka, dwunastnicy, wątroby czy też po niektórych operacjach w obrębie układu trawiennego.

Zaburzenia czynności trzustki

Objawy zaburzenia czynności trzustki pojawiają się dopiero wtedy, gdy dochodzi do zniszczenia około 90 procent jej miąższu, ponieważ narząd ten ma olbrzymią rezerwę czynnościową.
Choroby prowadzące do zniszczenia trzustki to:

Choroby wrodzone tego narządu, np. mukowiscydoza, niedorozwój trzustki,
przewlekłe zapalenie trzustki,
nowotwory trzustki,
przetoki trzustkowe,
częściowe bądź całkowite wycięcie tego narządu.

Z innych chorób dotyczących pozostałych narządów jamy brzusznej można wymienić:

przewlekłe choroby dróg żółciowych prowadzące do niedoboru kwasów żółciowych, które ułatwiają rozpuszczanie tłuszczów pokarmowych, dzięki czemu enzymom trzustkowym łatwiej jest je trawić oraz
całkowite wycięcie żołądka lub stan po jego częściowej resekcji, co niekorzystnie wpływa na wydzielanie enzymów przez trzustkę.

W zaawansowanych chorobach trzustki, które powodują duże upośledzenie wydzielania enzymów trawiennych dochodzi do rozwoju zespołu złego wchłaniania. Zmniejszenie ilości wydzielanych enzymów do 2-10 procent wartości prawidłowych powoduje łagodne zaburzenia wchłaniania, gdy natomiast ilość enzymów wydzielanych przez trzustkę spada poniżej 2 procent normy, to objawy są bardzo nasilone. Jednym z symptomów choroby jest wtedy pogorszenie wchłaniania tłuszczów. Objawia się to jako biegunka tłuszczowa. Chory zaczyna obserwować zmiany w wyglądzie stolca, który staje się półpłynny, obfity, cuchnący i ma jasne zabarwienie. U zdrowego człowieka wydalanie niestrawionego tłuszczu w stolcu nie przekracza 6-7 gramów na dobę, natomiast u osoby z niewydolnością trzustki ilość takiego tłuszczu w stolcu jest wielokrotnie wyższa. Inne objawy spowodowane niewydolnością enzymatyczną trzustki to: chudnięcie (pomimo prawidłowej kaloryczności pożywienia), wzdęcia i bóle brzucha.

Leczenie preparatami trzustkowymi

W leczeniu zespołu złego wchłaniania na tle uszkodzenia trzustki powszechnie stosuje się preparaty enzymów trzustkowych. Celem leczenia preparatami enzymów trzustkowych jest usunięcie lub zmniejszenie objawów wynikających z niedoboru własnych enzymów trzustkowych, tj. biegunki tłuszczowej, chudnięcia, wyniszczenia oraz wzdęcia i bólów brzucha. Leczenie enzymami trzustkowymi poprawia również wchłanianie witamin A, D, E, K oraz z grupy B.
Głównymi wskazaniami do stosowania preparatów trzustkowych są:

zespół złego wchłaniania w przebiegu różnych chorób trzustki prowadzących do upośledzenia jej czynności zewnątrzwydzielniczej,
ból brzucha w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki,
uzupełnianie niedoborów enzymatycznych w późnym okresie ostrego zapalenia trzustki,
niewydolność enzymatyczna trzustki u osób w podeszłym wieku.

Ból brzucha towarzyszący przewlekłemu zapaleniu trzustki jest prawdopodobnie wywoływany przez wzrost ciśnienia soku w przewodach trzustkowych na skutek utrudnionego jego odpływu do dwunastnicy. Uważa się, że długotrwałe podawanie preparatów enzymów trzustkowych zmniejsza wydzielanie soku trzustkowego i może dawać u części chorych złagodzenie dolegliwości bólowych brzucha. Preparaty enzymów trzustkowych są to farmaceutyczne wyciągi ze świeżych trzustek zwierzęcych (najczęściej świń i wołów), zawierające trzustkowe enzymy trawienne: proteazę, lipazę i amylazę w określonych proporcjach. Wyróżniamy preparaty konwencjonalne w postaci tabletek i preparaty nowszej generacji w postaci żelatynowych kapsułek, zawierających setki mikrogranulek, tzw. multi dose unit. Kapsułki te są skuteczniejsze niż tradycyjne tabletki, ponieważ w ciągu 1-2 minut rozpuszczają się w żołądku, uwalniając mikrogranulki, które wraz z pokarmem łatwo przechodzą do dwunastnicy, miejsca działania uwolnionych enzymów trawiennych. A wiadomo, że u części chorych treści pokarmowe w żołądku przebywają zaledwie kilkanaście minut i wówczas z konwencjonalnego preparatu trzustkowego (tabletki) nie zdążą się uwolnić enzymy trzustkowe. Dawki preparatu enzymów trzustkowych dobierane są dla każdego chorego indywidualnie. Lek należy przyjmować w trakcie posiłku, popijając wodą. Kapsułki i minimikrosfery należy połykać w całości bez rozgryzania. Inaczej dojdzie do zbyt wczesnego uwolnienia enzymów jeszcze w żołądku i utraty ich aktywności. Skuteczność leczenia ocenia się na podstawie ustępowania objawów zespołu złego wchłaniania. Kryteria skuteczności leczenia preparatami trzustkowymi:

Kliniczne

normalizacja częstości wypróżnień i konsystencji stolca oraz zmniejszenie lub ustąpienie wzdęcia,
przyrost masy ciała,
zmniejszenie częstości występowania i nasilenia bólów brzucha.

Laboratoryjne

masa stolca poniżej 350 g/dobę,
dobowe wydalanie tłuszczu w kale poniżej 15 g/dobę.

Warto pamiętać, że na siłę działania preparatów enzymów trzustkowych mogą mieć wpływ niektóre leki. Leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku z grupy antagonistów receptora H1, np. cymetydyna, ranitydyna oraz inne hamujące wydzielanie kwasu solnego w żołądku z grupy inhibitorów pompy protonowej, np. omeprazol, pantoprazol, lanzoprazol mogą osłabić działanie preparatu enzymów trzustkowych. Z drugiej strony enzymy te mogą upośledzać wchłanianie z przewodu pokarmowego podawanych jednocześnie związków żelaza i kwasu foliowego. Przeciwwskazaniami do stosowania enzymów trzustkowych jest nadwrażliwość na nie lub uczulenie na białko wieprzowe. W ciąży preparaty te stosuje się tylko wtedy, gdy jest to niezbędnie konieczne i przewidywane korzyści zdrowotne dla matki przewyższają potencjalne ryzyko dla płodu.

Leczenie trzustki ziołami

Z kolei badania prowadzone przez naukowców z Thomas Jefferson University wskazują na potencjał czarnuszki siewnej (Nigella sativa) w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. Odkrycie badaczy zaprezentowano na tegorocznym spotkaniu the American Association for Cancer Research. Jest to pierwsze tego typu badanie nad zastosowaniem ziela czarnuszki siewnej w leczeniu nowotworu trzustki. Jego wyniki sugerują, iż czarnuszka siewna może nie tylko wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych, ale także hamować ich rozwój, przerzuty i zmniejszać ilość stanów zapalnych w obrębie trzustki.

Rak trzustki jest wyjątkowo podstępnym nowotworem o złych rokowaniach. Z roku na rok coraz więcej osób umiera z powodu tej choroby. Statystyki są zatrważające; w ciągu 5 lat od zachorowania przeżywa średnio tylko jedna osoba na 50. Rak trzustki znajduje się w pierwszej dziesiątce najbardziej zabójczych nowotworów. Każdego roku na tę chorobę zapada 4 000 Polaków.

Czarnuszka siewna jest zielem od dawna wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Zdaniem dr Hwyda Arafat, prowadzącej badania, zastosowanie czarnuszki siewnej w profilaktyce i leczeniu raka trzustki daje nadzieję na uzyskanie wymiernych efektów terapeutycznych. Co istotne terapia z zastosowaniem ziela, przy umiarkowanym dawkowaniu, nie łączy się z efektami ubocznymi, co zostało już sprawdzone podczas setek lat stosowania leku w ziołolecznictwie. Kolejnym pozytywnym aspektem badań nad czarnuszką siewną jest jej szeroka dostępność i niskie koszty produkcji.

Dotychczas działanie czarnuszki siewnej sprawdzono na myszach chorych na nowotwór trzustki. W przypadku 67 % guzów zaobserwowano ich wyraźnie zmniejszenie. Doświadczenia naukowe potwierdziły również silne działanie przeciwzapalne ziela.

Jak podkreślają naukowcy, badanie nad zastosowaniem czarnuszki siewnej w leczeniu raka trzustki jest dopiero w początkowym etapie. Trwają intensywne przygotowania do kolejnych doświadczeń zgłębiających tematykę zastosowania czarnuszki siewnej w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. Niezbędne są kolejne badania naukowe potwierdzające wyniki dotychczasowych.

Rokowania związane z leczeniem raka trzustki są bardzo złe, dlatego tak ważne jest znalezienie skutecznych metod profilaktyki tej choroby zwłaszcza w grupie zwiększonego ryzyka. Ekstrakt z czarnuszki siewnej może stać się istotnym narzędziem profilaktyki raka trzustki ze względu na skuteczność (co muszą potwierdzić kolejne badania), dostępność i brak skutków ubocznych leku (przy umiarkowanym stosowaniu). W grupie zwiększonego ryzyka znajdują się palacze, osoby nadużywające alkoholu, cukrzycy, osoby otyłe, osoby u których wystąpiły wcześniej przypadki raka trzustki w rodzinie (rak trzustki u krewnych pierwszego stopnia).

Zwiększenie ryzyka wystąpienia raka trzustki występuje również na skutek dużego udziału mięsa w diecie, infekcji Helicobacter pylori i zapalenia przyzębia.

Czarnuszka siewna należy do rodziny jaskrowatych. Surowcem zielarskim są nasiona czarnuszki. Tradycyjnie w medycynie naturalnej ziele wykorzystywane jest ze względu na właściwości żółciopędne, moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie jelita.

Trzustka to narząd gruczołowy wydziela enzymy trawienne (wewnętrzne wydzieliny) i hormonów (zewnętrznych wydzieliny). U ludzi, trzustka jest żółtawym organ o 7 cali (17,8 cm) długości i 1,5 cm. (3.8 cm) szerokości.

Trzustka znajduje się pod brzuch i jest podłączony do jelita cienkiego w dwunastnicy (patrz układu pokarmowego).

enzym trzustki zawiera komórki produkujące, które wydzielają dwa hormony. Te dwa hormony insulinę i glukagon. Insulina i glukagon są wydzielane bezpośrednio do krwi, i razem regulować poziom glukozy we krwi. Insulina obniża poziom cukru we krwi i zwiększa ilość glukagonu (zapasy węglowodanów) w wątrobie. Glukagon powoli podnosi poziom cukru we krwi, jeśli mieści się zbyt niska. Jeśli komórek wydzielających insulinę, nie działa prawidłowo, cukrzyca występuje.

Co jeszcze trzustki zrobić?

trzustka wytwarza w organizmie najważniejszych enzymów. Enzymy są przeznaczone do trawienia pokarmów i przełamać skrobie.

Trzustka również pomaga neutralizować treści pokarmowej i pomaga w rozkładaniu białek, tłuszczów i skrobi. Treści pokarmowej jest grubą semifluid masa częściowo strawionego pokarmu, który jest przekazywany z żołądka do dwunastnicy. Jeśli trzustka nie działa prawidłowo i treści pokarmowej do neutralizacji rozkładają białka, tłuszcze i skrobię, głód może wystąpić.

Zapalenie trzustki po prostu oznacza, zapalenie trzustki. Znajduje się w górnej części jamy brzusznej, za żołądkiem, trzustki odgrywa ważną rolę w trawieniu. Trzustka to gruczoł, tworząc dwa główne rodzaje substancji: soków trawiennych i hormonów przewodu pokarmowego.

Soki trawienne, takie jak enzymy i wodorowęglanu. Podróżują przez małą rurkę zwaną przewodu trzustkowego, który łączy trzustkę do jelita cienkiego do jelita cienkiego (dwunastnicy).

Nie, enzymy pomagają w rozpad białek i tłuszczów w żywności, które jedzą, aby umożliwić składników odżywczych, która zostanie pochłonięta.

Wodorowęglanu neutralizuje kwas żołądkowy.

Hormonów przewodu pokarmowego, głównie insuliny i glukagonu, są uwalniane do krwiobiegu. Kontrolują one w organizmie poziom cukru we krwi, głównym źródłem energii i stanowią ważną rolę w przyczyną cukrzycy.

Zapalenie trzustki ma różne przyczyny. Po gruczołu się stan zapalny, warunek mogą prowadzić do obrzęku gruczołu i okolicznych naczyń krwionośnych, krwawienia, infekcje i uszkodzenia gruczołu. Tam, soki trawienne się w pułapce i start „trawieniem” się trzustki. Jeśli uszkodzenie występuje nadal, gruczoł nie może być w stanie wykonywać normalnych funkcji.

Zapalenie trzustki może być ostre (nowe, krótkoterminowe) lub przewlekłe (trwające, długoterminowe). Albo typu mogą być bardzo poważne, nawet zagrażające życiu. Albo typu mogą spowodować poważne komplikacje.
Ostre zapalenie trzustki zwykle zaczyna się wkrótce po uszkodzeniu trzustki zaczyna. Ataki te są zazwyczaj bardzo łagodne, ale około 20% z nich są bardzo poważne. Atak trwa krótko i zwykle ustępuje całkowicie, jak trzustki powraca do normalnego stanu. Niektórzy ludzie mają tylko jeden atak, natomiast inni ludzie mają więcej niż jeden atak, ale trzustki zawsze wraca do normalnego stanu.

Przewlekłe zapalenie trzustki rozpoczyna się ostre zapalenie trzustki. Jeśli trzustka staje się zranieni podczas ataku ostrego zapalenia trzustki, nie może wrócić do normalnego stanu. Uszkodzenie dławika nadal, nasilenie w czasie.

O 80.000 przypadków ostrego zapalenia trzustki występują w Stanach Zjednoczonych każdego roku. Zapalenie trzustki może wystąpić u osób w każdym wieku, chociaż jest to bardzo rzadkie u dzieci. Zapalenie trzustki występuje u mężczyzn i kobiet, choć przewlekłe zapalenie trzustki występuje częściej u mężczyzn niż u kobiet.

About these ads

About tabletki

www.AptekaOTC.pl to adres apteki internetowej polecanej wszystkim odwiedzającym ten blog. Dostępne są tam tabletki, syrop, pigułki i inne leki w dobrej cenie. A także forum i opinie. Zajrzyj apteka internetowa

19 responses »

  1. Na poczatku leczenia trzustki stosuje sie krotkotrwala glodowke, pozniej diete plynna, dalej polplynna, a na koncu niskotluszczowa. W trakcie jej trwania nie wolno pic alkoholu, trzeba zmniejszyc ilosc blonnika oraz tluszczu do 50 g na dobe i zwiekszyc ilosc bialka do 90 – 110 g dziennie. Chorzy nie powinni takze przyjmowac zbyt duzo cukru – do 50 g na dobe.

    Odpowiedz
  2. Rak trzustki to bezwzględny morderca. Jest wyjatkowo podstepnym nowotworem o zlych rokowaniach. Z roku na rok coraz wiecej osob umiera z powodu tej choroby. Statystyki sa zatrwazajace; w ciagu 5 lat od zachorowania przezywa srednio tylko jedna osoba na 50. Rak trzustki znajduje sie w pierwszej dziesiatce najbardziej zabojczych nowotworow. Kazdego roku na te chorobe zapada 4 000 Polakow.

    Odpowiedz
  3. W ogóle za mało napisali o zwykłym bólu trzustki, bo mnie co jakiś czas boli i nie wiem jaki lek na to wziąć

    Odpowiedz
  4. Czy jest jakiś środek który można brać na bolącą trzustkę bez recepty?

    Odpowiedz
  5. Rak trzustki to jedna z najgorszych chorób i strasznie bolesna

    Odpowiedz
  6. Może ten artykuł o trzustce się komuś przyda.

    Odpowiedz
  7. cyt.”Zapalenie trzustki po prostu oznacza, zapalenie trzustki.”
    ————————————–
    Za to odkrywcze stwierdzenie jest pewna nagroda NOBLA z medycyny…

    Odpowiedz
  8. Thanks , I’ve recently been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I’ve found out so far.
    However, what about the conclusion? Are you certain in regards to the source?

    Odpowiedz
  9. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you are a great author.
    I will be sure to bookmark your blog and will often come back sometime soon.
    I want to encourage continue your great posts, have a nice
    weekend!

    Odpowiedz
  10. hagenug
    W marcu 2012 r miałem guz na głowie trzustki 6 cm.Przygotowywano mnie do operacji w klinice , aby zrobić ze mnie kalekie.Leczyłem się sam . Stosowałem leki naturalne.Obecnie jestem zdrowy,mam 75 lat.

    Odpowiedz
  11. Kilka słów w języku angielskim. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and
    checking back frequently!

    Odpowiedz
  12. pisal pan ze sie wyleczyl z guza trzustki, prosze napisac w jaki sposob i czym prosze opisac dokladnie. Prosze sie podzielic taka cenna wiadomoscia

    Odpowiedz
  13. Mój dziadek trafił do szpitala 22 sierpnia 2013 z bólem trzustki,na drugi dzień dużo lepiej się czuł a na trzeci dzień tak mu się pogorszyło,i lekarze powiedzieli że już dla dziadka nie ma żadnego ratunku,nad ranem zadzwonił lekarz i poinformował mnie ,że dziadek nie żyje. Cały czas o tym myśle jak to sie stało tak dobrze się czuł,tak dobrze już wygladał w tym szpitalu,a tu nie wiadomo dlaczego człowiek znikną ,i ciagle zadaje sobie pytanie czy lekarze na prawde nic nie mogli zrobić żeby go uratować??

    Odpowiedz
    • moja mame tez bolał potwornie brzuch…karetka nie chciała przyjechac,bo do bolu brzucha nie przyjezdzali ale ,ze mama była po wylewie-udarze, miała nadcisnienie itop, to przyjechali, w szpitalu była 3 godziny, gdy dostała jakiegos ataku i przeprowadzona realnimacja nie przyniosła skutku-zmarła.Zastanawiam sie dlaczego sie to stało. Autopsja mówi i zawale ale podwyzszone wszystkie wartosci dopuszczalnych stezen w organizmie , nie wsakzywały na zawał ale zatrucie !!!Podejrzewam ,ze nie zawał ja zabił ale walka z lekarzami jest ciezka i kosztowna , postanowiłam ,ze dam spokój mimo ,ze nie zgadzam sie z lekarzami.Krew w kacikach ust , jaka zauwazyłam podczas popgrzebu, nie daje mi do dzisaj spokoju.Uwazam ,ze nie zawał był przyczyna ale jakis narzad nie wytrzymał.Dwa tygodnie przed smiercia mama była w szpitalu i po wyjsciu dostała nowe leki…..co mogło doprowadzic do smierci jej w dwa tygodnie po powrocie ze szpitala???? Miała wszystkie normy w badaniach podwyzszone , dla mnie wskazywałoby na zatrucie organizmu ale jak???leki?moze zle dobrane?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 2 734 obserwujących.

%d bloggers like this: