RSS Feed

Ból żołądka – jak chronić żołądek przed najgorszym?


Ból żołądka może oznaczać groźną chorobę. Należy nie lekceważyć sytuacji i udać się do lekarza, bo oznaczać to może raka lub wrzody żołądka. Na wrzody żołądka i dwunastnicy cierpi większość Polaków, w tym trzy razy więcej mężczyzn niż kobiet.

Najgroźniejszy ból żołądka powoduje rak. Dla populacji polskiej współczynnik zachorowalności na raka żołądka, według Krajowego Rejestru Nowotworów w 2006 roku wyniósł dla mężczyzn 18,7, a dla kobiet 9,5 co stawia ten nowotwór odpowiednio na 6. i 9. miejscu pod względem zapadalności[1]. Do krajów o wysokim współczynniku zapadalności na raka żołądka należą Węgry, Chiny, Kolumbia, Kostaryka, Chile, Japonia, Białoruś. Spadek częstości zachorowań notowany jest w Japonii, USA i większości krajów Europy Zachodniej.

Ból żołądka może powodować także choroba wrzodowa żołądka. Zakażenie bakterią trwa zwykle wiele lat zanim dojdzie do rozwoju wrzodu trawiennego. Najpierw pojawiają się zmiany zapalne, które zmniejszają odporność błony śluzowej wyściełającej żołądek, potem dochodzi do powierzchownych jej uszkodzeń, które można nazwać nadżerkami, i dopiero w następnym etapie uszkodzenia te stają się coraz głębsze, przekształcając się we wrzód. Na tym jednak nie kończy się niebezpieczeństwo. Błona śluzowa żołądka zmienia się po wielu latach infekcji tak bardzo, że traktuje się to jako stan przedrakowy. Z badań wynika, że osoby zakażone wielokrotnie bardziej narażone są na rozwój nowotworu. Zatem infekcję warto leczyć natychmiast po jej wykryciu, zapobiegając tym samym chorobie wrzodowej, a może i rakowi żołądka. Jeśli dokucza ci żołądek lub dwunastnica, poproś swojego lekarza o skierowanie na badania, które wyjaśnią, czy przypadkiem sprawcą kłopotów nie są bakterie. Od chwili odkrycia bakterii wywołujących wrzody trawienne wiadomo już, że są one na świecie bardzo rozpowszechnione. Aż połowa mieszkańców kuli ziemskiej nosi je w sobie, choć w różnych częściach świata różnie to wygląda. Polska pod tym względem bardziej przypomina kraje rozwijające się niż bogatą Europę czy Stany Zjednoczone. Często infekcja występuje już u dzieci. Nosicielem bakterii jest co drugi dwudziestolatek. Natomiast wśród osób sześćdziesięcioletnich zakażonych jest ponad 90 proc. Nic dziwnego, że w naszym kraju rak żołądka jest wciąż bardzo rozpowszechniony, podczas gdy w krajach rozwiniętych zarówno liczba nowych przypadków, jak i liczba zgonów w ostatnich latach zaczęły już spadać. Przez wiele lat wrzodowcom właściwie niewiele można było pomóc. Zalecano im picie mleka a także zażywanie leków, które neutralizowały kwas znajdujący się w żołądku, no i oczywiście unikanie stresów. Trochę to pomagało, ale kiedy zbliżała się wiosna lub jesień, dolegliwości powracały z taką siłą, że często wyłączały chorego na kilka tygodni z normalnego życia. Leki nowej generacji, takie jak wspomniana już cymetydyna, spowodowały istną rewolucję, po ich zażyciu bowiem dolegliwości całkowicie ustępowały. Wprawdzie po kilku miesiącach, najpóźniej po dwóch latach pojawiały się znowu, ale wystarczyło zażyć kolejną porcję leku, by znów na dłuższy czas opanować sytuację. I chorzy, i lekarze tak bardzo się do tych leków przyzwyczaili, że w dalszym ciągu chętnie je stosują. A przecież dziś już dobrze wiemy, że w ten sposób nie wyleczy się większości przypadków choroby wrzodowej. Medycyna ludowa od dawna zna lecznicze działanie liści kapusty i soku z niej. Każdy, kto ma skłonności do wrzodów żołądka czy jelit, profilaktycznie powinien wypijać szklankę soku dziennie. Tę dawkę soku należy podzielić na cztery porcje i pić między posiłkami. W trakcie trwania objawów i leczenia należy zrezygnować z tłustych i smażonych potraw oraz z kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz słodyczy, w tym głównie czekolady. Potrawy te zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Warto też unikać kwaśnych owoców: pomidorów, cebuli czy czosnku. Działają one drażniąco na żołądek, podobnie, jak ostre przyprawy i marynaty. Kiedy objawy ustąpią można wrócić do zwykłego menu. Jednak dla każdego żołądka, zwłaszcza u wrzodowców, wskazane jest regularne spożywanie nieobfitych posiłków i ograniczanie soli i ostrych przypraw. Ważne jest też, aby każdy kęs być dobrze pogryziony. Bardzo istotne jest rzucenie palenia – u palaczy wrzody łatwiej powstają, dłużej się goją się, a infekcja H. pylori jest trudniejsza do wyleczenia. Przy nieżycie żołądka ze skłonnością do wrzodów dobrze jest stosować sok z ziemniaków. Zawarte w nim substancje kleiste rozpościerają się jako powłoka ochronna na błonie śluzowej żołądka i jelit, ułatwiając procesy lecznicze. Dzienna dawka to ilość soku pozyskanego ze średniej wielkości ziemniaka.  Zawsze przed zażyciem jakiegoś leku przeciwreumatycznego lub innego zawierającego salicylaty należy napić się herbatki rumiankowej. Rumianek zawiera bowiem bisabolol – substancję, która doskonale chroni błonę śluzową żołądka. Badania przeprowadzone w różnych krajach, na przykład Stanach Zjednoczonych, Australii, Holandii, Austrii wykazały, że leczenie antybiotykami jest niezwykle skuteczne. Nawrót choroby zdarza się tylko u dwóch osób na sto (w Polsce, niestety, aż u dwudziestu). A zdarza

się dlatego, że bakterie w przewodzie pokarmowym zostały wprawdzie zabite, przetrwały jednak w jamie ustnej, szczególnie jeśli znalazły przyjazne warunki w kieszonkach dziąsłowych zaatakowanych przez paradontozę. Wypływa z tej obserwacji jedna z najważniejszych wskazówek profilaktycznych – jeśli chcesz uniknąć choroby wrzodowej, nie używaj sztućców ani naczyń należących do osób chorych, a przybory toaletowe traktuj jako coś naprawdę osobistego. Aby zaradzić bólowi żołądka przede wszystkim staraj się jeść często, ale w mniejszych ilościach. Jest to lepsze rozwiązanie niż 3 posiłki dziennie do syta. Małe porcję zmniejszą obciążenie pracy żołądka, ponieważ ten wytwarza mniejsze ilości kwasu solnego potrzebnego do trawienia. Upewnij się, czy Twoje posiłki zapewniają ci dzienna dawkę węglowodanów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas diety najczęściej stosowanymi produktami są: ryż, pieczywo, makaron. Każdy z nich wiąże (zmniejsza) nadmiar kwasu żołądkowego i jest łatwo przyswajalny. Miód stosuje się z powodzeniem w przypadku zapalenia żołądka i jelit (enteritis)zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Produkt ten okazał się skuteczny w zakażeniach wywołanych przez bakterie: Salmonella, Shigella, enteropatogenne Escherichia coli i Klebsiella, a także w zakażeniach rotawirusem typu ludzkiego (HRV). Miód podawany doustnie w płynie elektrolitowym wyraźnie skracał czas trwania biegunek i wysokiej gorączki do 58 godzin, w porównaniu do klasycznej metody leczenia tego typu schorzenia, polegającej na podawaniu glukozy i elektrolitów we wlewach dożylnych i stosowaniu antybiotyków, trwającej 93 godziny. Dobre efekty uzyskano także w trakcie leczenia nieswoistych, przewlekłych biegunek. Po 4 miesiącach terapii 83% chorych uznano za wyleczonych. Wyraźną poprawę stwierdzono również u 78% pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy.

Jeszcze do niedawna lekarze podejrzewali, że przyczyną choroby wrzodowej jest stres, napięcie nerwowe, spożywanie tłustych, słonych i ostrych potraw. Przyczyniają się do ich powstania nieregularne posiłki, picie dużej ilości kawy i alkoholu. Teraz już wiemy na pewno – czynniki te przede wszystkim nasilają dolegliwości związane z wrzodami, a nie są ich przyczyną. Prawie całkowitą odpowiedzialność za powstawanie wrzodów ponoszą… bakterie Helicobacter pylori. Powodują one około 75 proc. owrzodzeń żołądka i około 95 proc. owrzodzeń dwunastnicy. Bakteria zagnieżdża się i rozmnaża na powierzchni błony śluzowej żołądka powodując jej zapalenie. Na początku ostre, potem przewlekłe. Osłabiona błona śluzowa nie może odpowiednio bronić się przed żrącym kwasem solnym stanowiącym naturalne środowisko żołądka, gdyż produkuje zbyt mało śluzu ochronnego. Kiedy bariera ochronna zostaje przerwana, błona śluzowa jest podatna na uszkodzenia. Powstają drobne ranki zwane nadżerkami, które z czasem mogą się powiększać i pogłębiać. Tak powstają owrzodzenia, które mogą mieć od kilku milimetrów do wielu centymetrów. Za chorobę wrzodową winę ponoszą także skłonności genetyczne, zwłaszcza u osób, które mają grupę krwi „0”. Nie oznacza to, że te osoby na pewno zachorują. Po prostu łatwiej zakażają się H. pylori. Chorobę mogą wywołać także leki przeciwbólowe z grupy niesterydowych leków przeciwzapalnych: między innymi kwas acetylosalicylowy (aspiryna, polopiryna), ibuprofen, naproksen, piroksykam, diklofenak. Preparaty te uszkadzają mechanizmy obronne chroniące żołądek przed czynnikami drażniącymi, przede wszystkim kwasem solnym. Chorobie sprzyja palenie papierosów. Dym tytoniowy zakłóca wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego. Utrudnia także przepływ krwi w naczyniach ściany żołądka i dwunastnicy powodując niedotlenie tych narządów. Papierosy są szczególnie szkodliwe, gdy osoba paląca jest zarażona H. pylori. Innymi rzadkimi przyczynami powstawania choroby wrzodowej są zaburzenia hormonalne (nadmiar gastryny, nadczynność przytarczyc). Gdy kwas solny przenika przez uszkodzoną błonę i zaczyna drażnić nerwy przebiegające w ścianie żołądka lub dwunastnicy pojawia się piekący ból, najczęściej pośrodku brzucha poniżej mostka nad pępkiem. Często chorzy odczuwają wtedy silny głód. Ból towarzyszący wrzodom żołądka najbardziej dokucza bezpośrednio po jedzeniu, przy wrzodach dwunastnicy zazwyczaj 1-2 godzin po jedzeniu, ale także na czczo i w nocy. Bólom mogą towarzyszyć wzdęcia, zgaga, odbijanie, nudności, wymioty. Większość wrzodowców jest szczupła, bo w czasie zaostrzenia objawów unika jedzenia. Gdy wrzody zaczynają dokuczać trzeba udać się do lekarza. Zapewne dostaniemy leki i skierowanie na test na obecność H. pylori lub na gastroskopię. Choć na samą myśl o gastroskopii dostajemy gęsiej skórki, to nie należy go odkładać. Wcale nie jest to takie przykre, zwłaszcza jeśli będziemy współpracować ze specjalistą, który je wykonuje . Na gastroskopię zgłaszamy się na czczo (6 godz. przed badaniem nie można jeść ani pić). Badanie odbywa się na leżąco i ze znieczuleniem miejscowym, które powstrzymuje wymioty. Trwa około 5 minut. Lekarz przez usta i przełyk wprowadza do żołądka i dwunastnicy giętką rurkę o średnicy poniżej 1 cm zakończoną mikrokamerą. Lekarz ogląda przełyk, żołądek i dwunastnicę, aby sprawdzić czy to wrzody są przyczyną dolegliwości. Możliwe jest pobranie wycinków z żołądka, aby ocenić tkankę pod mikroskopem i wykluczyć nowotwór (na wynik biopsji czeka się około dwóch tygodni). Pobrany materiał pozwoli też na wykonanie testu, który wykrywa zakażenie H. pylori z blisko stuprocentową dokładnością. Wrzodowcom zakażonym bakterią H. pylori, podaje się 2 antybiotyki i tzw. inhibitor pompy protonowej (zwykle omeprazol, lanzoprazol lub pantoprazol), który zmniejsza wydzielanie kwasu solnego prawie do zera. Kuracja trwa 7 do 14 dni. W leczeniu choroby wrzodowej spowodowanej przyjmowaniem aspiryny lub innych niesterydowych leków przeciwzapalnych bez infekcji H. pylori wystarczające jest podanie inhibitora pompy protonowej i przerwanie kuracji lekami, które zaszkodziły. Leczenie niesterydowymi lekami przeciw zapalnymi można wznowić po wyleczeniu wrzodu jeśli jest to niezbędne. Ale zawsze trzeba równolegle stosować inhibitory pompy protonowej. Jeśli jednak zdarzyło się powikłanie (krwotok lub perforacja), to stosowanie leków uszkadzających błonę śluzową jest zabronione na całe życie.

Nieleczona choroba wrzodowa jest groźna. Może powodować powikłania: krwawienie lub krwotok (często z anemią), perforację (przebicie ściany żołądka lub dwunastnicy) lub stenozę (zwężenie światła przewodu pokarmowego powodujące wymioty). Gdy ból w górnej części brzucha jest ostry i silny, pojawiają się krwawe lub czarne stolce albo wymioty zawierające krew czy przypominające fusy po kawie trzeba szybko wezwać pogotowie lub zgłosić się do szpitala.

 

Mogą mieć znaczenie wspomagające właściwe leczenie. Nie należy tylko podawać ich jednocześnie z lekami, bo mogą utrudniać ich wchłanianie. Skuteczny jest napar z siemienia lnianego (łyżkę nasion zalewa się szklanką wrzątku, przykrywa i odstawia na 15 minut albo gotuje na wolnym ogniu). Napar należy pić pomiędzy posiłkami. Innym specyfikiem stosowanym przy dolegliwościach wrzodowych jest olej cedrowy. Jego zaletą jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uszczelniają one ścianki naczyń krwionośnych i nabłonek wyściełający układ pokarmowy.

Brak żołądka na raka i tej stronie zostały utworzone w celu stworzenia tego źródła i społeczności.Pomagamy ludziom na całym świecie połączenia z udziałem na tej stronie od osób i rodzin wponad 100 krajach . Pracujemy bez wytchnienia, w celu stworzenia strony tak przydatne, jak możemy. Witaj – nie jesteś sam.

Rak żołądka: Risks and Prevention

Raka żołądka są czwartym najczęstszym nowotworów na świecie, a drugą w kolejności przyczyną zgonów z powodu raka na świecie. Dowiedz się więcej o ryzyka i zapobiegania , w tym dziedziczne ryzyko i akcji, czego uczymy się z innymi. Może stać się wiedząc, że ratuje życie komuś, kogo znasz. Być może nawet własny.

Zobowiązała się do podnoszenia świadomości

Brak żołądka na raka jest aktywnie zaangażowana w podnoszenie świadomości i dostarczanie informacji na temat raka żołądka.

Wiele mówi się o „grypa żołądkowa”, kiedy są mdłości ich żołądki. To nie jest takie samo jak grypa , czy grypy. Grypa żołądkowa jest chorobą o nazwie zapalenie żołądka i jelit (słownie: gaz-tro-en-tuh- żyto -tus), które jest zwykle spowodowane przez wirusa.

Ktoś z żołądka może mieć skurcze żołądka, biegunka (słownie: barwnik-uh- ree -uh), gorączkę i nudności (słownie: naw -zee-uh), i może zwymiotować . On lub ona prawdopodobnie czują się bardzo chory za dzień lub dwa, ale będzie lepiej.

Nie ma szczepionki ani lekarstwa na nieżyt żołądka i jelit. Jeśli masz, to będziesz chciał spocząć, aż poczujesz się lepiej. Jeśli wymiotuje, nie jeść stałych pokarmów. Zamiast tego, płyny sip, takich jak woda, lub spróbuj popsicle. Twoja mama lub tata też może dać nawadniania doustnego (słownie: ree-Hye- bryka -shun) rozwiązanie. To jest nazwa marketingowa dla tych specjalnych owocowe napoje, które zawierają węglowodany i elektrolity – rzeczy twoje ciało może uzyskać niskie, gdy jesteś odwodniona z powodu biegunki lub wymioty.

Po zatrzymaniu wymioty, można spróbować innych rodzajów jasne płynów jak rosół i soków. Kiedy poczujesz się lepiej, spróbuj jeść słodki żywności, takich jak żelatyna, toast, precle i krakersy, banany, ryż, makaron i zwykły. Jako układ pokarmowy wróci do normy, można stopniowo wrócić do jedzenia to, co zwykle robisz.

Zapalenie żołądka i jelit jest chorobą zakaźną (słownie: kun- tay -ius), co oznacza, że ktoś, kto może rozprzestrzeniać się do innych ludzi. To rozprzestrzenia się przez bliski kontakt z osobą, która jest chora lub jedzenie to zanieczyszczone. Dlatego ważne jest mycie rąk, zwłaszcza przed jedzeniem i po przejściu siusiu lub kupy!

 

About these ads

About tabletki

www.AptekaOTC.pl to adres apteki internetowej polecanej wszystkim odwiedzającym ten blog. Dostępne są tam tabletki, syrop, pigułki i inne leki w dobrej cenie. A także forum i opinie. Zajrzyj apteka internetowa

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 2 734 obserwujących.

%d bloggers like this: