RSS Feed

Co robić i co jeść by wzmocnić kości?

Posted on

Często zastanawiamy się co jeść, jak się odżywiać i co robić by mieć zdrowe, mocne kości. Odpowiedź na to pytanie nie jest trudna. Najlepiej wchłania się wapń, który znajduje się w jogurtach oraz kefirze. Duże jego ilości zawierają również sery żółte, ale bo są tluste, powinny je jeść jedynie osoby, u ktorych poziom cholesterolu nie przekracza dozwolonej normy. naszym ustroju, w zależności od wieku, znajduje się od 300 nasze kości w okresie niemowlecym, do 206 nasze kości w życiu dorosłym. Same nasze kości w naszym ustroju ważą około 10-12 kilogramów. Może być to również zatem pokaźny procent wagi całego naszego ciała. Dlaczego zatem przypominamy sobie o kościach wtedy, kiedy, lub nas zaczynaja boleć, lub ulegną złamaniu? Czy może nie lepiej zapobiegać niż leczyć? Samym bowiem sposobem odżywiania się oraz aktywnością fizyczna jesteśmy w stanie zapobiec wielu niechcianym mikrourazom, czyli mikrouszkodzeniom kości. Gdyby zważyć nasze kości noworodka, okazaloby sie, że mają one około 1 kg. W nastepnej kolejności szkielet rośnie oraz wzmacnia się oraz w wieku 20 lat waży od 15 do 20 kg. Najmocniejsze kości, czyli sztywną masę kostna osiągamy pomiędzy 20 a 25 rokiem życia. ów wysoki poziom utrzymuje się poprzez około 10 lat. Następnie nasze kości zaczynaja tracić na wadze, średnio 1 procent masy rocznie. Może być to również proces naturalny oraz trwa do końca życia. Tempo demineralizacji nasze kości może być też szybsze np. u kobiet po menopauzie, osób nadużywających alkoholu. Ale jesteśmy w stanie też sprawić, że bedzie znacznie wolniejsze, zatem jak dbać o kości, by jak najdłużej bardzo dobrze się miały. Sporą dawkę wapnia znajdziemy w serku sojowym tofu i sardynkach oraz śledziach z ośćmi (z puszki). Mają one jednocześnie składniki poprawiające przyswajanie tego pierwiastka poprzez organizm (fosfor, laktozę, kazeinę). o należy jeść, czym należy uzupelnić swoją codzienną diete, by bardzo dobrze wpływała na nasze kości? Oprócz suplementacji wapnia, najlepiej sięgnąć po produkty naturalnie bogate w wapń oraz zawierające adekwatny stosunek wapnia do fosforu. By zaopatrzyć się w duże rezerwy wapnia sięgnij po przetwory mleczne – sery żółte, kefiry, jogurty, sery białe. Masa nasze kości oraz ich struktura kształtuje się w naszym dzieciństwie. I dlatego tak ważna może być wtenczas zdrowa, odżywcza dieta. Nasze nasze kości w okresie intensywnego wzrostu potrzebują dużo wapnia, białka, witaminy D i innych minerałów oraz składników odżywczych. W jadłospisie młodego zwykłego czlowieka koniecznie powinny się zatem znaleźć: warzywa (szczególnie te zielone – bogate w biało roślinne), nabiał oraz jego przetwory (mleko, jogurty) i ryby. Pamiętajmy również o częstym przebywaniu na słońcu (sprzyja produkcji witaminy D3 i o ruchu, ktory nadbuduje oraz uelastyczni nasze kości i stawy. Aby wzmocnić nasze nasze kości musimy skupić się na paru ważnych dla nich skladnikach odżywczych, czyli przede wszystkim na wapniu. Nie może być to rownież nie mniej jednak jedyny pierwiastek, który potrzebny może być dla mocnych oraz zdrowych kości. Fosfor to również następny składnik, który nasza właściwa dieta powinna „posiadać”. Co ciekawe przy odpowiednio skonstruowanych jadlospisie jesteśmy w stanie tracić nadmiar kilogramów, a przy okazji chronić kości. Osoby, które nie powinny spożywać ani mleka, ani jego przetworow nie muszą się martwić o słabe kości. W wapń bogate są też ryby (szczególnie te malutkie – sardynki oraz szprotki, których kościec zjadamy wraz z mięsem rybim), orzechy, slonecznik, natka pietruszki, figi, rzeżucha, kapusta zielona, brokuły, jarmuż, soja, chleb razowy, seler czy może jaja. Nasze kości nie lubia nadwagi ani otyłości. Każdy nadplanowy kilogram to również obciążenie dla ukladu kostnego. Należy zadbać o to również by twój BMI (Body Mass Index, czyli wskaźnik masy ciala) nie przekraczał 25 (BMI obliczyć, dzieląc wagę w kilogramach poprzez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu). Tego, że dziecko posiada słabe kości, nie widać oraz nie można sprawdzić podczas rutynowego badania lekarskiego. Wydaje ci sie więc, że skoro malec zdrowo wygląda oraz posiada prosty kręgosłup, to wszystko może być w porządku. Ale pojawiające się co parę lat raporty badaczy z Instytutu Żywności oraz Żywienia i Instytutu Matki oraz Dziecka potwierdzają, że połowa czterolatkow posiada za mało wapnia w diecie, a niemal wszystkie – za malo witaminy D. Tymczasem system kostny dzieci dopiero się mineralizuje (przez pierwszych 10 lat życia tworzy się ponad połowa masy naszych kości) oraz potrzebuje stałych dostaw wapnia (ok. 1000 mg na dobę). A aby wapń byl bardzo dobrze przyswajany, konieczna jest obecność witaminy D. Skoro owych skladników brakuje w pożywieniu, dzieciom w przyszłości grozi osteopenia, osteoporoza oraz nadmierna lamliwość kości. Niestety, wielu rodziców nie wie, jakie produkty w diecie są najcenniejsze dla maluchów. W sklepach coraz dużo częściej możesz wybrać pomiędzy zwyklym mlekiem, płatkami zbożowymi czy może serkami a produktami wzbogaconymi w wapń. Pojawia się zatem już także wzbogacony w wapń chleb, a również przetwory zbożowe, soki, napoje sojowe, wody mineralne, słodycze. Czy może warto je kupować? Tak! Skoro masz do wyboru: zwykle mleko oraz serki lub wzbogacone, wybieraj te drugie. Nadmiaru wapnia maluch raczej mieć nie będzie. Zawsze nie mniej jednak dokładnie czytaj etykiety produktow oraz sprawdzaj, co naprawdę może być w środku. Szczegolnie uważaj na słodycze. Nie traktuj ich jako źródła wapnia. Także skoro może być napisane, że mają jego więcej niż szklanka mleka. Czekoladowy baton nigdy nie może być dobrym źródłem tego pierwiastka, jedynie cukru oraz kalorii. Aby jak najwięcej wapnia trafiło do naszych kości, w diecie nie może również zabraknąć boru i witaminy D. Bor występuje w owocach, zielonych warzywach (np. brokułach) oraz orzechach, natomiast witamina D – w jajach, maśle oraz kaszach. Prezentowany tygodniowy jadłospis można stosować poprzez miesiąc. Nie jedynie wzbogaci organizm w wapń, ale również pozwoli zeszczupleć (dzienna dawka kalorii nie przekracza 1300 kcal). W zależności od ich składu, wody mineralne powinny być też czesto bogate w latwo przyswajalny wapń, dzieki czemu pijąc wodę mineralną wzbogacamy nasz organizm w spore zasoby wapnia i innych mikro oraz makroelementow. Jadaj 5 razy dziennie niewielkie posiłki. Minimalizuj tłuszcze zwierzęce oraz węglowodany, jadaj dużo warzyw, owoców, nabiału, ryb oraz produktów malo przetworzonych np. pelnoziarniste pieczywo, kasze. Zmniejsz do niezbędnego minimum sól, bo wypłukuje ona niezbedny wapń z organizmu. Pij 2 litry płynów dziennie, a latem zwiększ te dawkę także o połowę. Pij najlepiej niegazowane wody mineralne, zieloną herbatę i świeżo wyciskane soki warzywno owocowe. Zielona herbata oraz soki zawierają sporo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki niszczące m.in. tkanke kości. Skoro kupujesz gotowe soki owocowe szukaj takich, które wzbogacone są w wapń podstawowy budulec kości. Dorosły człek potrzebuje 1200-1500 mg wapnia dziennie. Jego głównym źródłem może być mleko (szklanka mleka posiada ok. 300 mg wapnia) oraz jego przetwory. W codziennym menu powinny sie znaleźć 1-2 kubki jogurtu albo kefiru, szklanka mleka, solidny plaster białego sera mniejszy żółtego. Warzywa takie jak: brokuly, fasola, kalarepa oraz owoce np. figi zawierają też wapń. Lato to rownież sezon świeżych warzyw oraz owoców, zatem będzie łatwo stosować dietę sprzyjającą kościom. U kobiet, szczególnie po menopauzie, organizm może zacząć mieć problemy z odnawianiem starych komórek, rownież w kościach. Proces wyniszczania nasze kości przyspiesza dodatkowo po 60-tym roku życia oraz może być też przyczyna osteoporozy – czyli dolegliwości osłabiającej kości, która powoduje ich wykrzywianie, łamanie sie i bóle. Osteoporoza to również dolegliwość slabych, łamliwych kości. To rownież co się w nich dzieje, zwykle nie daje żadnych zauważalnych objawów. Może jedynie obniża się z wiekiem nasz wzrost, garbia plecy. Warto dodać, że około 50 proc. osteoporotycznych złamań kregów może przebiegać bezobjawowo! Dopiero celowo albo przypadkowo wykonane zdjecie rentgenowskie pozwala postawić rozpoznanie. Naturalnie może być zatem już wtenczas za późno – złamanie wielokrotnie zwiększa ryzyko wystapienia kolejnych złamań. Dużo wapnia może być w przetworach mlecznych, głównie tych, które mają w swoim składzie niewiele wody. Najwięcej cennego pierwiastka posiada żółty ser – dwa plastry zawierają jego aż 240 mg (tyle co szklanka mleka). Ale w serze znajduje sie sporo tłuszczu oraz soli, zatem dzieci nie powinny jego jeść nadto dużo (wprowadzamy jego dziecku do diety dopiero w drugim roku życia). Głównym źródłem wapnia może być mleko oraz jego przetwory- jourt, kefir, sery. Dobrą przyswajalność gwarantuje właściwa proporcja pomiędzy nim a fosforem (1:1). Najlepiej wybierać produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu, takie jak: chude mleko (1,5-2%),niskotłuszczowe jogurty oraz sery. Całkowite usunięcie tłuszczu pozbawia produkty mleczne witaminy D, niezbędnej do prawidłowego wchłaniania wapnia. Bogatym źródłem sa też sardynki w oleju z spożyte z ościami. Kobiety zagrożone osteoporozą powinny zjadać raz w tygodniu przynajmniej jedną puszke sardynek. Dużo wapnia zawierają ciemnozielone warzywa, czekolada, orzechy, soja, ale organizm wchlania z nich jedynie niewielką jego ilość. Produkty takie jak szpinak, buraki, botwina, rabarbar poza wapniem zawierają też szczawiany, które wiążą wapń oraz zakłócają jego przyswajanie ze względu na bogactwo innych składników odżywczych trzeba włączyć je do diety, pamiętajac, że zawarty w nich wapń musimy pomijać, obliczając dzienne spożycie tego pierwiastka. Dlatego niezwykle ważne jest, by prowadzić zdrowy sposob życia. Ograniczyć ilość spożywanej kawy oraz większej ilości alkoholu (maksymalnie lampka wina dziennie). By zapobiec osteoporozie należy również odstawić czerwone mieso, a włączyć do diety nabiał oraz warzywa. ważny może być również ruch – osteoporoza atakuje głównie osoby prowadzące siedzący sposob życia. Niezbędna kościom może być również witamina D, zwiększa ona przyswajanie wapnia także do 80 proc. Powstaje ona w skorze podczas promieni ultrafioletowych. Wniosek z tego taki powinniśmy codziennie spędzać trochę czasu na słońcu. Nie musisz leżeć plackiem na plaży, wystarczy 15-20 minutowy spacer w parku, a wciąż jeszcze lepiej pewien sport lub ćwiczenia realizowane na świeżym powietrzu. Pamiętaj, że promienie UV docierają do nas nawet, kiedy niebo może być nieco zachmurzone. Wtenczas również korzystaj ze spacerow. Wywar z nasze kości nie dostarcza substancji wzmacniających, wręcz trzeba jego unikać w diecie dziecka.

Oto tabela zawartości wapnia w niektórych produktach żywnościowych.

Produkt spożywczy

Zawartość wapnia w 100 g produktu – w miligramach

Ser żółty

750 – 1000

Ser biały

100 – 200

Mleko

100 – 120

Jogurt

200

Jaja

45

Fasola

100 – 150

Kefir

200

Różne ryby morskie

20 – 60

Marchewka

50

Pieczywo

10 – 70

Otręby pszenne

100 -120

Wołowina

Nie zawiera

Pamiętajmy, że w tkance kostnej zwierząt oraz w tzw. szpiku odkładają się pozostałości leków weterynaryjnych oraz antybiotykow. Podczas gotowania, niestety, składniki te trafiają do zupy. I dlatego polecam przygotowywanie zup (bardzo zdrowego oraz wskazanego dla dzieci posiłku) na wywarach z warzyw, ewentualnie z dodatkiem samego mięsa. W przyswajaniu wapnia w przewodzie pokarmowym decydującą rolę odgrywa witamina D. Średnia dobowa dawka witaminy D wynosi 400j. Najłatwiejszym sposobem uzyskiwania tej witaminy może być ekspozycja na światło słoneczne. W letni dzień wystarczy piętnastominutowy pobyt na słońcu, by pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę D. Słonecznych dni nie mamy niestety nadto wiele, toteż w porze jesienno-zimowej należy uzupełniać ją z innych źródeł. Nie mniej jednak witamina D w produktach spożywczych występuje w ograniczonej ilości. Biorąc pod uwage, że sama właściwa dieta może nie wystarczać do pokrycia dobowego zapotrzebowania na wapń oraz witaminę D, warto zwrócić uwagę na preparaty suplementacyjne wapnia albo wapnia wspólnie z witaminą D. Sa one szczególnie wskazane dla dzieci oraz młodzieży, kobiet w ciąży oraz karmiacym, kobiet w okresie menopauzy oraz osób starszych. Naturalnie dawkowanie powinno być też zawsze ustalane poprzez lekarza. Ale najczęściej zaleca się dziennie 500 -1000 mg wapnia (jako uzupełnienie podaży z dietą) i 400 – 800 j. witaminy D. Nie jedynie to również co jemy posiada wpływ na to również ile wapnia zostanie wchłonięte poprzez nasz organizm. Ważne może być też pH w naszym przewodzie pokarmowym, czyli to również jak spożywamy posiłek. Odpowiednio niskie, czyli kwaśne pH ułatwia absorpcję wapnia poprzez nasz organizm. Obecność niektórych witamin, takich jak witamina C i witamina D3 też ułatwiają przyswajanie wapnia. Nasza właściwa dieta skupia się na pieciu posilkach w regularnych odstepach czasu. Główne naturalnie może być śniadanie. Nie powinno być też ono nie mniej jednak nadto obfite, bo nie o to rownież w tym posiłku chodzi. Posiada on być też przede wszystkim wysokoenergetyczne oraz w naszym wypadku naturalnie wzmacniające kości. Skupmy się zatem na pieczywie pełnoziarnistym. Dodatkiem powinny być: polędwica, biały ser. Na śniadanie jesteśmy w stanie też jeść platki owsiane z mlekiem. Z tym ostatnim produktem, szczegolnie osoby starsze nie powinny przesadzać. Co prawda może być on dobrym źródłem wapnia, ale raczej przeznaczonym dla ludzi młodych. Obiady z kolei nie są jakoś specjalnie obarczone dużymi restrykcjami. Jesteśmy w stanie jeść mieso, ale najlepiej skupić się naturalnie na owych mniej tłustym. Do diety powinniśmy włączyć morskie ryby oraz sporo warzyw. Na rynku dominują głównie środki leczenia z grupy bisfosfonianów. Udowodniono dość bardzo dobrze ich skuteczność w ograniczeniu ryzyka złamań zarówno kręgów, jak oraz złamań obwodowych. Sa najbardziej efektywne u chorych z niską masa kostną. Bisfosfoniany są lekami antyresorpcyjnymi zwalniającymi metabolizm kostny. Zwłaszcza alendronian może być zalecany jako specyfik pierwszej linii w osteoporozach wtornych. Alendronian oraz rizedronian stosuje się rownież w leczeniu osteoporozy u mężczyzn. Napoje takie zawierają dużo fosforanow. Substancje te sprawiają, że organizm nie może być w stanie przyswoić dużej części składowej wapnia z pożywienia. Może być to również pierwiastek potrzebny m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego i hormonalnego. Skoro w pożywieniu jego brakuje, organizm zaczyna wykorzystywać wapń zmagazynowany w kościach, co je osłabia. Warto zatem ograniczać dzieciom w menu napoje typu cola oraz odmienne produkty żywnościowe, w których fosforany są dodawane jako konserwant (np. wysoko przetworzone wędliny: kiełbasy, parówki). Zmiany w strategii stosowania tej grupy leków wiążą się ze zmianami postaci leku oraz czestości ich podawania. Codzienne podawanie może być coraz rzadsze. Alendronian, risedronian podaje sie raz w tygodniu, ibandronian raz w miesiącu, a zoledronian dożylnie raz w roku. Kłopot stanowi określenie maksymalnego czasokresu podawania owych leków oraz bezpieczeństwo takich wieloletnich terapii. Lekiem anabolizującym o dużej efektywności może być teriparatyd (inaczej parathormon). Powoduje on odtwarzanie beleczek kostnych, zmniejsza ryzyko zlamań w szkielecie osiowym oraz obwodowym. Oto tabela zapotrzebowania na wapń.

Grupa wiekowa

Wapń (w miligramach)

Witamina D3

Dzieci

800 – 1200

350

Młodzież

1250

400

Dorośli – zwykle

1000

200

Kobiety w ciąży i karmiące

1200 – 1500

400

Kobiety po menopauzie

1500

400

Po 60 roku życia

1200 – 1500

400

Ale to nie wszystko. Od 3 lat na polskim rynku dostepny może być ranelinian strontu. Zaliczany może być on do grupy leków o podwójnym dzialaniu antyresorpcyjnym oraz kościotwórczym. Alkohol i kawa to również wrogowie naszych kości. Szkodza im też cola oraz zupy w proszku. Organizm przyswaja jedynie 40 proc. spożywanego wapnia, pod warunkiem że dostarczymy mu adekwatnej ilości witaminy D. Pozostała sekcja może być codziennie wydalana z moczem. To również normalne zjawisko fizjologiczne. Utratę wapnia z moczem znacznie zwiekszamy spożywając nadmierna ilość kofeiny, soli kuchennej, a również białka. Cichym pomocnikiem wapnia może być potas. Potas zmniejsza ilość sodu w naszym organizmie, dzięki czemu mniej wapnia może być usuwana z naszego organizmu. Potas występuje w najwiekszej ilości w warzywach np. w morelach suszonych (1600 mg w 100 gramach), figach, bananach, selerze, ziemniakach, kiwi, pomidorach (ok 280 mg w 100 gramach) oraz w grejpfrucie. Redukcja wagi może być ważna, bo nasze kości osłabione osteoporoza nie sa w stanie dźwigać dużego ciężaru ciała. Około 30% wapnia, które znajduje sie w naszym przewodzie pokarmowym może zostać w nim wchłonięta. Reszta idzie, niestety, na straty. Co gorsza, procent wchłoniętego wapnia może się wciąż jeszcze zmniejszyć w wyniku obecności niektórych produktów spożywczych poprzez nas zjadanych. Witaminę D też dostarcza organizmowi nieodtluszczone mleko oraz jego przetwory, ryby, jaja, wątróbka. Kiedy wakacje spędzasz nad jeziorem albo morzem, masz nie jedynie pod dostatkiem słońca, ale możesz też przebierać w rybnej ofercie. Nie pal papierosow, nie nadużywaj alkoholu, a kawe pij okazjonalnie, bo owe używki powodują, że wapń szybciej ucieka z organizmu wraz z moczem. Nie zapominaj również, że niezbyt przyjazna kościom kofeina znajduje się w tzw. napojach energetycznych oraz typu cola. Wartościowym źródłem wapnia powinien być też nabiał, ale niestety nie zawsze tak bywa. Omówmy to również na przykładzie mleka ze sklepu. Producent zwykle podaje na opakowaniu, ile może być w produkcie bialka, tłuszczu i kalorii, niekiedy zawartość składników mineralnych. Ile może być wapnia elementarnego w litrowym kartonie mleka? W mleku „od krowy” w 100 g może być jego około 110-120 mg, zatem litr takiego mleka powinien zapewnić nam dobowa podaż wapnia (1200-1500 mg). Więcej wapnia powinno być też w jogurtach. Proszę nie mniej jednak zapytać producenta, ile może być tego pierwiastka w serkach, serach, twarożkach, mozarellach oraz innych smarowidłach do chleba. W 100 g sera podpuszczkowego powinno się jego mieścić około 400 mg, w twarogu białym 55-90 mg, a w serach topionych około 370 mg. Sporo wapnia może być w orzechach, migdałach i fasoli. Ale powinniśmy rownież jeść ryby, zwłaszcza morskie. To rownież nie jedynie dobre źródlo wapnia, ale oraz witamin, szczególnie D. Moje pokolenie pamieta wciąż jeszcze smak tranu – skutecznie zniechęcał do wszystkiego co z morza. Dziś mamy nie mniej jednak znacznie większy wybor. Ze wzgledu na dużą zawartość fosforu zmniejszają stężenie witaminy D w organizmie i prowadzą do zaburzenia rownowagi pomiędzy fosforem oraz wapniem. Naruszyć ją latwo, bo fosfor występuje blisko we wszystkim, co jemy. Zachwianie proporcji prowadzi do aktywacji procesów niszczących kości. Skutkiem może być zmniejszenie masy kostnej. Najważniejszym celem zapobiegania oraz leczenia wlaściwego osteoporozy może być ograniczenie częstości złamań kości. Do działań profilaktycznych zalicza sie zatem zmianę nawyków żywieniowych, zwiększenie aktywności fizycznej, ograniczenie palenia tytoniu oraz spożywania alkoholu i podawanie preparatów wapnia oraz witaminy D3. Ważne może być też zmniejszenie częstości upadków u osób w starszym wieku, np. poprzez usuniecie z otoczenia przedmiotow stwarzających ryzyko upadku i unikanie leków nasennych oraz uspokajających. Nie rezygnuj z aktywnego wypoczynku, bo choćby np. pływanie znakomicie zwiększa masę mięśniową, a silne mięśnie sa świetną podporą dla słabych kości. Dodatkowo zyskasz gietkie oraz wytrzymałe stawy. Do mnie więcej 60 roku życia można uprawiać niemal każdy rodzaj sportu chyba, że są jakieś przeciwwskazania zdrowotne. Latem staraj się biegać, maszerować, ale tez pływać, jeździć na rolkach czy może tez na rowerze, grać w siatkówkę, tenisa, koszykówkę. No oraz naturalnie nie możesz zapomnieć o codziennej gimnastyce. Staraj się wykonywać ćwiczenia na świeżym powietrzu, a skoro nie masz możliwości to również przynajmniej przy otwartym oknie. Czas wakacji, urlopów to również możliwość solidnego wypoczynku. Relaks też służy naszym kościom. z jednej strony odpoczywając nie przeciążamy układu kostnego a z drugiej strony usuwa mu napięcie mięśniowe, które niekorzystnie działa na system kostny. Skoro wiec masz taką możliwość, wypoczywaj oraz wysypiaj sie do woli, bo twój organizm świetnie się wtenczas odnowi. Znaczne zmniejszenie wchłoniętego wapnia posiada miejsce w wyniku spożycia błonnika pokarmowego obecnego w produktach roślinnych, oraz ich przetworach (pieczywo z pelnego przemiału, batony bogate w otręby). Blonnik usprawnia usuwanie zaległych resztek pokarmowych z przewodu pokarmowego, usprawniając jego przepustowość. Niestety, sprzyja to również też zmniejszonemu wchłonięciu wapnia, bo przewod pokarmowy posiada na to również mniej czasu. Innymi produktami spożywczymi, które zmniejszaja biodostepność wapnia sa białko zwierzęce (wszelkie mięsa oraz ich przetwory), kofeina, alkohol i sól. Produkty te zwiększają wydalanie wapnia z moczem. Tytoń też powoduje mniejsze wchłonięcie wapnia, poprzez co mniej jesteśmy w stanie jego zgromadzić w organizmie.

About tabletki

www.AptekaOTC.pl to adres apteki internetowej polecanej wszystkim odwiedzającym ten blog. Dostępne są tam tabletki, syrop, pigułki i inne leki w dobrej cenie. A także forum i opinie. Zajrzyj apteka internetowa

8 responses »

  1. Całkiem niezły wpis. Można powiedzieć, że ciekawy.

    Odpowiedz
  2. Jestem za tym by pić mleko. Ostatnio się namawia, żeby nie pić a to nie prawda.

    Odpowiedz
  3. Odpowiednia dieta pozwoli zdziałać cuda jeśli chodzi o kości.

    Odpowiedz
  4. Ja na przykład używam 4flex. Jes to naturalny i łatwo przyswajalny hydrolizat kolagenu który działa profilaktycznie oraz regenerująco na tkankę chrzęstną. Opatentowana technologia produkcji pozwoliła otrzymać jednorodne cząsteczki kolagenowe o doskonałej biodostępności. Dzięki temu preparat zostaje wchłonięty przez organizm w formie bioaktywnych peptydów, które docierają do naszych stawów i działają bezpośrednio na komórki chrzęstne. No!

    Odpowiedz
  5. Słyszałem, że trzeba jeść żelki żeby wzmocnić kości

    Odpowiedz
  6. Na pewno na wzmocnienie kości nie pomagają danonki. To sam tłuszcz i kalorie. Nie polecam nikomu a już najmniej dzieciom.

    Odpowiedz
  7. Polecam forflex. 4FLEX to ultranowoczesny, naturalny i łatwo przyswajalny hydrolizat kolagenu (FORTIGEL®), który działa profilaktycznie oraz regenerująco na tkankę chrzęstną. Specjalna, opatentowana technologia produkcji pozwoliła otrzymać jednorodne, zmikronizowane cząstki kolagenowe o doskonałej biodostępności. Dzięki temu preparat zostaje wchłonięty przez organizm w formie bioaktywnych peptydów, które docierają do naszych stawów i działają bezpośrednio na komórki chrzęstne (chondrocyty).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 2 735 obserwujących.

%d bloggers like this: