RSS

Tran na wiele dolegliwości i na wzmocnienie organizmu

Posted on

Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Posiada charakterystyczną woń i smak. Preparat przeznaczony jako uzupełnienie codziennej diety w witaminy A, D i E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny OMEGA-3

Tran przeznaczony jest jako uzupełnienie codziennej diety w składniki zawarte w oleju z wątroby dorsza – witaminę A, D i E oraz Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega-3, a szczególnie kwasy EPA i DHA, korzystnie wpływające na proces widzenia, wzrost kości i zębów oraz układ krążenia.

W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. W latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Celem było uzupełnienie ubogiej w latach powojennych diety najmłodszych. Dzisiaj stosuje się go jako suplement diety bądź środek leczniczy w postaci żelatynowych kapsułek, co ułatwia jego spożycie. Lista zalet Tran stosowany jest jako suplement diety w awitaminozach A i D a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek – w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Jak również zbawienny w porze jesiennej, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3. To właśnie one mają pomagają przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych. Są więc niezbędne przy schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie – w naturze bogatą zawartość kwasu , można oczywiście znaleźć w rybach, np. w sardynkach czy łososiach. Jednak wiedza, że „ryba wpływa na wszystko” „nie wpływa na wzrost ich spożycia”. Tran ma zbawiennie działanie nie tylko na układ sercowo-naczyniowy, lecz pomaga również w problemach z nadwagą i cholesterolem. Najlepszym przykładem skuteczności tranowo – rybnej diety są Eskimosi. Badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca – właśnie dzięki tranowi. Co więcej, obniża on także poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także zapobiega osteoporozie. Nadal jest on niezastąpionym lekiem dla dzieci. Brytyjscy naukowcy udowodnili, że tran podawany dzieciom – trzy razy dziennie po jednej kapsułce – znacznie poprawia ich zdolności umysłowe, koncentrację, a nawet uwaga: zachowanie! Dzieci, którym podawano tran, już po trzech miesiącach nie tylko zaczęły dostawać znacznie lepsze stopnie, ale i stały się grzeczniejsze w domu i szkole! Czasy zmuszania się do tolerancji tłusto-rybnego smaku pod postacią płynu już minęły a tran jako suplement diety występuje także w postaci tabletek, co zdecydowanie ułatwia wszystkim niechętnym tranowi odpowiednią i systematyczną pielęgnację organizmu od wewnątrz. Tran należy stosować:

  • w okresie intensywnego wzrostu (dzieci i młodzież w okresie dojrzewania)
  • przy zwiększonym wysiłku umysłowym i fizycznym
  • w stresie i stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego
  • przy ogólnym osłabieniu
  • w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów dla wzmocnienia organizmu
  • w czasie chorób (infekcji) i rekonwalescencji
  • podczas chemio- i radioterapii
  • po urazach i złamaniach kości
  • przy zaburzeniach wchłaniania i trawienia\
  • gdy nadużywamy alkoholu i palimy papierosy

OMEGA-3

to kwasy szczególnie cenne dla zdrowia. Są budulcem błony komórkowej, która przepuszcza w obie strony wszelkie krążące po organizmie substancje, np. do środka hormony, a na zewnątrz produkty przemiany materii. Zwiększając jej elastyczność, Kwasy Omega-3 usprawniają wszystkie procesy życiowe. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz regulują poziom trójglicerydów we krwi. Normują ciśnienie. Zapobiegają udarom, zmniejszając lepkość krwi. Wspierają elastyczność stawów, ograniczają ich deformacje i łagodzą tzw. sztywność poranną. Zapewniają równowagę hormonalną, zapobiegają chorobom skóry, wzmacniają odporność na infekcje oraz alergie. Pomagają także zwalczać stany zapalne.

Z dwóch kwasów z tej grupy – eikozapentaenowego EPA i dokozaheksaenowego DHA – szczególne znaczenie ma kwas DHA jako element budowy mózgu i siatkówki oka. Jest niezbędny m.in. do przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza części odpowiedzialnych za wzrok, koordynację, nastrój oraz zdolność uczenia się.

Obecnie prowadzonych jest wiele badań naukowych, które skupiają swoją uwagę nad wpływem kwasów Omega-3 na ludzki organizm. Wykazują one, że brak odpowiedniej ilości kwasów Omega-3 w organizmie wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami:
problemami emocjonalnymi – depresją, agresją, nadpobudliwością dziecięcą (ADHD)
problemami metabolicznymi – otyłością, cukrzycą,
nowotworami,
problemami umysłowymi – dysleksją, zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera
problemami układu krążenia – chorobami serca, miażdżycą, arteriosklerozą
problemami układu odpornościowego – alergiami, skłonnością do częstych stanów zapalnych
problemy dermatologiczne – egzemy, zgrubienia skóry, popękane piety,
problemami gastrycznymi – niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przez prostaglandyny)
problemy hormonalne – rozregulowana gospodarka hormonalna,
problemy układu nerwowego, w tym wady narządów zmysłów (głównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów)
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)

są nieodzowne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponieważ nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać, muszą być regularnie dostarczane w pożywieniu. Ich niedobór powoduje skutki groźne dla zdrowia. Są to m.in.: reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększona wrażliwość na infekcje, nadmierna kruchość naczyń
włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.

Najwięcej NNKT znajduje się w olejach roślinnych z nasion, orzechów, kiełków lub w tłuszczach rybich, np. tranie. Niestety, w Polsce spożywa się tych kwasów tłuszczowych znacznie mniej, niż zalecają normy żywieniowe. Do NNKT zalicza się kwasy z grupy Omega-6 i Omega-3.

Kwasy Omega-6 znajdują się w olejach jadalnych – kukurydzianym, sojowym, sezamowym, słonecznikowym, z wiesiołka, ogórecznika, kiełków pszenicy.

Kwasy z grupy Omega-3 są zawarte w niektórych zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych (np. lnianym, z pestek dyni). Można je też znaleźć – choć w znacznie mniejszych ilościach – w siemieniu lnianym i orzechach. Ale pod względem odżywczym najwartościowszym ich źródłem są produkty pochodzenia morskiego, zwłaszcza tłuste ryby – makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki.

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

5 responses »

  1. Od dawna używam tran na różne dolegliwości, przede wszystkim na poprawę odporności i bardzo mogę polecić.

    Odpowiedz
  2. Śmierdząca ryba i śmierdzący tran. Dobrze, że to świństwo zapakowali w kaspułki, ale ja i tak nie zamierzam tego przyjmować.

    Odpowiedz
  3. No i bez cienia żenady można stwierdzić, że tran jest dobry na prawie wszystko. Czasy gdy biegano za maluchami z łyżką śmierdzącego tranu o sraczkowanyt odcieniu, której smak przypomina leżącego od tydonia na plaży zdechłego dorsza bezpowrotnie minęły. Dziś tran dostępny jest w aptekach pod ciekawszą formą.

    Bez cienia kokieterii można stwierdzić, że tran jest dobry na wszystko. Czasy gdy biegano za maluchami z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia bezpowrotnie minęły. Dziś tran dostępny jest w aptekach pod rożną postacią.

    Odpowiedz
    • Tran może być to również ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb oraz ssaków morskich. Może być jasnożółta, oleistą ciecza, z charakterystycznym zapachem oraz smakiem. Obecnie czesto producenci dodają sztuczne aromaty (np. cytrynowy, pomarańczowy) w celu maskowania smaku. Może być ceniony za wysokie właściwości odżywcze oraz kosmetyczne. Substancjami czynnymi tranu są: witaminy A, D, wielonienasycone kwasy tluszczowe z grupy omega-3 (EPA oraz DHA), brom oraz jod. Najbardziej rozpowszechnionymi odmianami tranu sa: z watroby dorsza, wielorybi oraz z chrząstki rekina. W literaturze najstarsza wzmianka o tranie pochodzi więc już z 1323 roku. Osoby, które w dzieciństwie z niechęcią przełykały tran, „pachnącą” ryba oleistą substancję, szukają jej w tym momencie w aptekach. Po latach badań okazalo sie bowiem, że powtarzane codziennie poprzez mamy informacje o dobroczynnym wpływie tranu na organizm mają swoje naukowe uzasadnienie. Dzisiaj dzieki nowoczesnym metodom produkcji, tran pozbawiono nieprzyjemnego zapachu. Zamkniety w łatwej do połkniecia kapsułce rybi olej pachnie cytrusami albo miętą. Tran dzięki zawartości wielonienasyconych kwasow tłuszczowych: EPA oraz DHA i obecności witamin A oraz D wpływa dodatnio na system odpornościowy organizmu (szczególnie ważne w okresie zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii oraz wirusów), obniżanie poziomu cholesterolu, posiada wplyw na ludzkie zdrowie oczu oraz skóry, łagodzi objawy astmy oraz łuszczycy, zapobiega stanom zapalnym. Dzieki zawartym w rybim oleju bardzo dobrze przyswajalnym witaminom A oraz D i wielonienasyconym kwasom tłuszczowym może być specyfikiem o różnorodnych zastosowaniach. Wyodrębnione w latach 50. wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, przede wszystkim kwas alfa-linolenowy oraz jego pochodne, przeciwdziałają chorobie wieńcowej, zmniejszają stężenie trojglicerydow we krwi, obniżają jej krzepliwość, zapobiegaja tworzeniu się zakrzepów oraz zmniejszają ryzyko dolegliwości niedokrwiennej serca oraz miażdżycy. Te zalety przemawiają za przyjmowaniem kapsulek z tranem m.in. poprzez kobiety w ciąży. Tran pomaga również uregulować nadciśnienie krwi i zmniejszyć reumatyczne bóle stawow oraz artretyzm.

      Odpowiedz
  4. Bardzo ciekawe 🙂 Myślałam, że tran daje się dzieciom, bo pozytywnie wpływa na stale kształtujący się mózg, wzmacnia kości, zęby, dba o wzrok. A tu czytam jeszcze o innych właściwościach, o których do tej pory nie wiedziałam. Moje dzieci nie wypiją tranu, więc kupuje żelki z tranem (np. Galusie), bo one jako jedyne są przez nie akceptowane.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: