RSS Feed

Orton pomoże ci na bolące stawy poprawiając konsystencję mazi stawowej

Posted on

ORTON jest preparatem przeznaczonym do utrzymania właściwej sprawności i wytrzymałości stawów. Zawiera kwas hialuronowy (HA) – mukopolisacharyd naturalnie występujący w organizmie człowieka. Odpowiednia ilość HA potrzebna jest do wytwarzania i utrzymania prawidłowej konsystencji mazi stawowej, co z kolei wpływa na zachowanie w dobrej kondycji chrząstek stawowych, odpowiedzialnych za sprawność stawów.

Roztwór kwasu hialuronowego ma silne właściwości żelujące. Cząsteczki kwasu hialuronowego zanikają z biegiem czasu, dlatego wskazane jest uzupełnianie diety w ten składnik.
W skład preparatu Orton wchodzą kwas hialuronowy, wodorowęglan sodowy (substancja wypełniająca), celuloza mikrokrystaliczna (substancja wypełniająca), sorbitol (substancja wypełniająca), dwutlenek krzemu (substancja przeciwzbrylająca), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), palminitynian askorbylu (przeciwutleniacz), hydroxypropylometyloceluloza (substancja glazurująca), dwutlenek tytanu (barwnik) talk (wypełniacz), propylenowy glikol (plastyfikator), błękit brylantowy lak (barwnik), tlenek żelazowy czerwony (barwnik).
Głównym składnikiem preparatu ORTON jest kwas hialuronowy (HA), podstawowy czynnik nawilżający. Odpowiedzialny jest za właściwą kondycję chrząstki stawowej oraz właściwy skład płynu maziowego. Kwas hialuronowy to związek wielkocząsteczkowy, zaliczany do grupy polisacharydów. Należy do glikozaminoglikanów (GAG), zwanych również mukopolisacharydami. Jest ważnym składnikiem wielu tkanek organizmu. Potrafi związać od 1000 do 4000 więcej razy wody, niż wynosi jego masa. Wysoka zdolność wiązania wody łączy się z tym, że kwas hialuronowy posiada wysokoelastyczne właściwości. Wysokoelastyczność korzystnie oddziałuje na płynność ruchów w stawach. HA jako jeden z najsilniejszych czynników nawilżających znajduje się we wszystkich tkankach łącznych (m.in. w chrząstce stawowej) a także w płynie maziowym. Kwas hialuronowy syntetyzuje chondrocyty – komórki maziowe, zlokalizowane w błonie maziowej. HA zwiększa lepkość płynu maziowego, przez co zmniejsza tarcie i usprawnia poślizg na powierzchni tkanki łącznej stawu, zapewniając lepszą amortyzację w razie nacisków. Kwas hialuronowy utrzymuje również funkcję bariery ochronnej błony maziowej. Jest odpowiedzialny za dostarczanie substancji odżywczych dla chrząstki stawowej oraz ograniczenie uwalniania się wolnych rodników. Dobrze odżywione i nawilżone stawy nabierają większej elastyczności, dodatkowo dzięki systematycznemu uzupełnianiu płynu maziowego w zawartość kwasu hialuronowego, preparat ORTON zapewnia optymalną sprawność aparatu ruchowego człowieka. Wraz z wiekiem zaczyna ubywać kwasu hialuronowego, przez co konstrukcja stawów traci swoją wytrzymałość, stabilność i elastyczność. Gorsze funkcjonowanie stawów najczęściej pojawia się u osób starszych, u których dochodzi do zużycia chrząstki stawowej w wyniku jej ścierania się. Ten sam problem dotyczy osób z nadwagą oraz wadami postawy. Uzupełniając niedobory HA w poziomie nawilżenia chrząstki stawowej ORTON odpowiada za dobrą kondycję ruchową organizmu – bez względu na wiek.
ORTON znajduje zastosowanie:

* chroniąc chrząstkę stawową przed utratą odpowiedniego poziomu nawilżenia, a tym samym zabezpieczając sprawność ruchową stawów
* u osób starszych, utrzymując właściwe nawilżenie chrząstki stawowej, które zmniejsza się wraz z wiekiem
* wspomagając dobrą kondycję stawów u osób z nadwagą, u których są one narażone na zwiększone obciążenie
* u osób aktywnych fizycznie, lubiących ruch i uprawiających sport

Zalecana do spożycia dzienna porcja preparatu:

1 tabletka powlekana dziennie podczas posiłku.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

4 responses »

  1. Stosuję orton już od kilku tygodni i wydaje mi się, że moje stawy nabrały większej elastyczności

    Odpowiedz
  2. A co to jest maść stawowa?

    Odpowiedz
    • Maź stawowa to substancja mająca za zadanie zmniejszać tarcie w stawach przez smarowanie powierzchni chrząstek. W niektórych stawach (np. kolanowym) warstwa maziowa może wpuklać się do jamy stawowej, wytwarzając fałdy maziowe (łac. plicae synowiales) wypełnione tkanką tłuszczową. Warstwa maziowa może czasami uwypuklać się na zewnątrz jamy stawowej, tworząc tzw. kaletki maziowe mające połączenie z jamą stawową. Kaletki maziowe ułatwiają ślizganie się przebiegających obok nich ścięgnach lub mięśniach. Maź stawową wytwarza błona maziowa.

      Odpowiedz
  3. Kwas hialuronowy utrzymuje rowniez funkcje bariery ochronnej blony maziowej. Jest odpowiedzialny za dostarczanie substancji odzywczych dla chrzastki stawowej oraz ograniczenie uwalniania sie wolnych rodnikow. Dobrze odzywione i nawilzone stawy nabieraja wiekszej elastycznosci, dodatkowo dzieki systematycznemu uzupelnianiu plynu maziowego w zawartosc kwasu hialuronowego, preparat ORTON zapewnia optymalna sprawnosc aparatu ruchowego czlowieka.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: