RSS Feed

Biotyna – witamina pomagająca utrzymać urodę

Posted on

Dowiedz się czym jest biotyna (witamina H). Należy ona do witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie, jest wchłaniana w jelicie cienkim, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Ma ona duże znaczenie dla biochemii i fizjologii ludzkiego organizmu, jako składnik enzymów mitochondrialnych (karboksylaz) – katalizuje reakcje karboksylacji takie jak: glukoneogeneza, synteza kwasów tłuszczowych i metabolizm aminokwasów.

Jak wiadomo witamina B7 należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Inne nazwy tej witaminy to biotyna, witamina H, koenzym R, czynnik ochronny X. Dzięki zawartości cząsteczek siarki biotyna ma wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje aktywność gruczołów łojowych i potowych. Jest stosowana we wspomaganiu leczenia łysienia i chorób skóry (trądzik, łojotok, łupież). Biotyna wchłania się lepiej w towarzystwie kompleksu witamin z grupy B, magnezu i manganu. Współdziała z witaminami B5, B9 oraz B12. Może też łagodzić objawy niedoboru kwasu pantotenowego i cynku. Razem z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny, która odpowiada za krzepliwość krwi. W 1927 Boas i współpracownicy wywołali zmiany na skórze u szczurów, następnie podawali różne produkty spożywcze określając skuteczność leczenia choroby skóry. Nieznany jeszcze czynnik, skuteczny w leczeniu zmian skórnych, György nazwał witaminą H od niemieckiego słowa Haut – skóra. W 1935 Kögl doniósł o wyizolowaniu z żółtka jaja krystalicznego związku, który pobudzał wzrost drożdży. Czynnik ten nazwano Biotyną. Dwa lata wcześniej Alison i współpracownicy opisali koenzym R pobudzający wzrost niektórych drobnoustrojów, mający identyczne działanie jak biotyna. W 1936 Harris zsyntezował witaminę H. Witamina H czyli biotyna należy do witamin z grupy witamin B, a więc rozpuszczalna w wodzie. Witamina ta pełni rolę przenośnika dwutlenku węgla w różnych procesach przemiany materii. Wytwarzana jest przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Dostarczana jest z pożywieniem w ilości ok 30-40 mcg dziennie, jest także syntezowana w jelitach przez bakterie jelitowe.  Do prawdziwych niedoborów dochodzi dość rzadko – sprzyja temu głównie długotrwałe zażywanie sulfonamidów, estrogenów, alkoholu, a także antybiotykoterapia, która niszczy florę bakteryjną w jelitach. W takich przypadkach zaleca się dodatkową suplementację biotyną i/lub preparatami zawierającymi pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus.
Także osoby często spożywające surowe białko kurze są narażone na niedobór biotyny – zawiera ono białko awidynę, która wiążąc biotynę uniemożliwia jej wchłanianie z jelit.

Poczytaj czym jest biotyna na blogu.

Warto wiedzieć, że:

– bakterie jelitowe mają zdolność wytwarzania witaminy H,
– w suchej postaci biotyna jest dość trwała, ale w silnie kwaśnych i alkalicznych roztworach traci swoją aktywność biologiczną, szczególnie w podwyższonej temperaturze,
– niedobory witaminy H występują niezwykle rzadko, może je spowodować jedynie dieta złożona w 30% i więcej z czystego białka kurzego. Białko jaja zawiera bowiem substancję zwaną awidyną, która wiąże witaminę H i tym samym ją dezaktywuje. Awidyna traci swoje właściwości, kiedy białko zostanie podgrzane.

Biotyna jest witaminą niezbędną dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (prawidłowe krzepnięcie krwi), jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy C, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego oraz gruczołu tarczowego. Ponadto wpływa bardzo dobrze na skórę – zmniejsza łojotok, pobudza wzrost włosów i paznokci. Korzystny wpływ na skórę i jej przydatki zawdzięcza zawartości siarki – pierwiastka, który jest składnikiem aminokwasów; metioniny i cysteiny wchodzących w skład keratyny, białka budującego włosy i paznokcie. Biotyna jest składnikiem wielu produktów, ale w niewielkich ilościach. Najwięcej biotyny zawierają: wątroba, drożdże, żółtko jaj oraz warzywa – soja, kalafior, soczewica. Jednak znaczną część zapotrzebowania na biotynę pokrywa synteza tej witaminy przez bakterie jelitowe, dlatego jej niedobór nie jest spowodowany niedostateczną podażą, ale defektami w zakresie jej wykorzystania (niedostateczne wchłanianie z jelita, zmniejszona produkcja). Biotynę stosuje się często jako substancję czynną w preparatach (szamponach, odżywkach i maseczkach) przeciwko łojotokowemu zapaleniu skóry głowy, a także produktach kosmetycznych do pielęgnacji paznokci. Witamina stanowi także składnik dermokosmetyków stosowanych wspomagająco w wypadaniu włosów i łysieniu plackowatym skóry głowy. Niedobór witaminy H u ludzi powoduje liczne objawy niepożądane. Jednym z pierwszych objawów niedoboru witaminy H jest przetłuszczanie się włosów. Dzieje się tak, ponieważ witamina ta hamuje aktywność gruczołów łojowych. Następnymi objawami są nadmierne wypadanie i przerzedzenie włosów, zahamowanie ich wzrostu oraz zwiększona łamliwość paznokci, łuszczenie się i stany zapalne skóry twarzy. Do rzadkich objawów należą zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, osłabienie, depresja, apatia, wzmożona senność, stany lękowe, halucynacje, bóle mięśniowe o niewyjaśnionym pochodzeniu, rozdrażnienie oraz cierpnięcie dłoni i stóp. Zwiększone zapotrzebowanie na biotynę obserwuje się u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne oraz u osób karmionych sztucznie oraz parenteralnie. Suplementacja biotyny jest także niezwykle ważna dla osób stosujących długotrwałe kuracje antybiotykowe. Oksytetracyklina i sulfonamidy to antybiotyki, które szczególnie hamują wzrost bakterii produkujących biotynę. Niedobory witaminy H występują ponadto u osób spożywających duże ilości surowych jaj, poddawanych długotrwałej hemodializie oraz leczonych lekami przeciwdrgawkowymi. Główne wskazania do suplementacji biotyny to zwiększone wypadanie włosów u kobiet i mężczyzn w dawce 5mg/d przez 3 do 6 miesięcy, wzmocnienie paznokci (zmniejszenie łamliwości) 2,5 – 5mg/d przez 6 miesięcy, łojotokowe zapalenie skóry 5mg/d przez 30 dni. Jedynym, praktycznie dostępnym na rynku polskim, preparatem uzupełniającym niedobory biotyny jest lek produkowany przez Firmę Polfa Warszawa S.A. – Biotebal w dawkach 2,5 i 5 mg.

Biotynę mogą wytwarzać bakterie jelitowe, dlatego niedobór witaminy B7 może być spowodowany wyjałowieniem flory bakteryjnej jelit np. w wyniku długotrwałej kuracji antybiotykowej. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie przez organizm, dlatego niedobór witaminy B7 może wystąpić u osób spożywających duże ilości surowego białka jaj (biotyna jest w pełni przyswajalna z jajka gotowanego).

Zalecane normy dietetyczne na Witaminę H dla różnych grup ludności*

Grupy ludności Witamina H
Zalecane normy dietetyczne [µg
/ dzień]
Dzieci 1-3 lat 8
Dzieci 4-8 lat 12
Chłopcy 9-13 lat 20
Młodzież męska 14-18 lat 25
Mężczyźni 19-30 lat 30
Mężczyźni 31-50 lat 30
Mężczyźni 50-70 lat 30
Mężczyźni powyżej 70 lat 30
Dziewczęta 9-13 lat 20
Młodzież żeńska 14-18 lat 25
Kobiety 19-30 lat 30
Kobiety 31-50 lat 30
Kobiety 50-70 lat 30
Kobiety powyżej 70 lat 30
Kobiety ciężarne do 18 lat 30
Kobiety ciężarne 19-30 lat 30
Kobiety ciężarne 31-50 lat 30
Kobiety karmiące do 18 lat 35
Kobiety karmiące 19-30 lat 35
Kobiety karmiące 31-50 lat 35

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

Źródła w żywności:

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu [µg]
Watróbka 102
Mąka sojowa 63
Żółtko jaj 54
Orzechy włoskie 37
Orzechy ziemne 31
Sardynki 21
Migdały 17
Grzyby 15
Ryż naturalny 9
Mąka pełnoziarnista 7
Szpinak 6
Kraby 6
Szynka 5
Marchew 3
Pomidory 2
Ser chudy 2

Skutki niedoboru biotyny w organizmie:
ciemieniucha u dzieci,
łojotokowe zapalenie skóry,
wygładzenie i bladość języka,
pogorszenie metabolizmu tłuszczów,
wzrost poziomu cholesterolu we krwi,
drętwienie dłoni i stóp,
powiększenie wątroby,
wady wrodzone u płodu (wnioski na podstawie badań naukowych prowadzonych na zwierzętach).
bóle mięśniowe,
stany zapalne jelit,
osłabienie, apatia, niepokój i depresja,
łysienie,
łupież,
wysypka,
zmatowienie i łamliwość włosów,
nadwrażliwość skóry na dotyk,
zmiany łuszczycowe na skórze dłoni, nóg i ramion,
wysuszenie błon śluzowych,
rozdwajanie paznokci,
senność,
nudność,
brak apetytu

Jak podkreślają naukowcy, badania z udziałem kobiet ciężarnych dostarczyły dowodów, że wydalanie zwiększonej ilości kwasu 3-HIA w moczu jest dość powszechnym zjawiskiem wśród ciężarnych i może świadczyć o niedoborze biotyny u ciężarnej.

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

21 responses »

  1. biotyna – nie mam zdania na ten temat. Wyciągi z ziół zawierają między innymi substancje goryczkowe, dzięki czemu wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Zapewniają prawidłowy przebieg procesów trawiennych, przyswajanie pokarmów oraz zwiększają łaknienie, zwłaszcza u małych dzieci Składniki preparatu likwidują wzdęcia oraz zapewniają prawidłową perystaltykę jelit. Wyciąg z owoców grejpfruta zawiera witaminy, flawonoidy oraz sole mineralne. Jest naturalnym środkiem poprawiającym odporność organizmu. Ułatwia trawienie, wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii.
    Jak wiadomo bardzo często niechęć do jedzenia wynika z tego, że dziecko jest uczulone na jakiś składnik pokarmowy. Jeżeli skojarzy (a zdarza się to nawet bardzo małym dzieciom), że ból brzucha wiąże się z jedzeniem, to stara się jeść jak najmniej. To pozwala uniknąć dolegliwości. Matki czasami dziwią się, że malec za nic w świecie nie chce wypić mleka lub zjeść bułki z masłem. A dziecko w ten sposób instynktownie broni się przed zjedzeniem tego, co mu szkodzi, choć często nie potrafi tego nawet w sposób jasny wytłumaczyć. Dlatego, jeśli malec zdecydowanie odmawia jedzenia określonych potraw, to nie należy go do nich zmuszać, natomiast warto sprawdzić, czy nie mamy do czynienia z alergią. biotyna a tak w ogóle – nie warto o tym dłużej gadać.

    Odpowiedz
  2. biotyna – nie mam zdania na ten temat. Związki, które dla nas są witaminami, nie muszą być nimi dla innych gatunków ssaków. Klasycznym przykładem jest tu witamina C, czyli kwas askorbinowy. Dla człowieka jest on witaminą, ale już np. dla szczura – nie. dla szczura – nie. Jego organizm potrafi syntetyzować go samodzielnie. – Nazwa „witamina” pochodzi od łacińskich słów „vita” (życie) i „amina” (związek chemiczny zawierający grupę aminową – jednak nie wszystkie witaminy taką grupę posiadają). Twórcą nazwy i odkrywcą pierwszej witaminy (B1-tiamina) był Polak Kazimierz Funk, a metodę syntezy witaminy C opracował medyczny noblista pochodzący z Polski, Tadeusz Reichstein. Nie tylko witaminy są nam potrzebne. No bajde łej jak mówią angole i starczy.

    Odpowiedz
  3. biotyna – co można jeszcze powiedzieć? Chyba lepiej nie. Każdy paznokieć potrzebuje odpowiedniej dawki właściwych witamin.
    Paznokcie, tak samo jak włosy, składają się z milionów komórek rogowych, których najważniejszym składnikiem jest keratyna. Łamiące się, rozwarstwiające czy miękkie sygnalizują często o niedoborze witaminy H. Zdrowy paznokieć, oglądany przez mikroskop, charakteryzuje się równomiernym, rozmieszczeniem komórek przypominającym dachówkę. Paznokcie podatne na łamanie się mają nierównomierną strukturę powierzchni, odpryski występują nieregularnie bądź równo wzdłuż linii paznokcia. Paznokcie podatne na łamanie się mają nierównomierną strukturę powierzchni, odpryski występują nieregularnie bądź równo wzdłuż linii paznokcia. Wiecznie odkryte i wyeksponowane, nasze dłonie poddawane są codziennym torturom związanym z pracami domowymi, a wakacje wcale nie są dla nich specjalną ulgą. Na plaży dopadną je słona, morska woda, nadmierna ekspozycja na słońce i szorstki piach, które siać będą spustoszenie na skórze i niszczyć płytkę paznokcia. Aby mieć piękne, zdrowe paznokcie, należy spożywać produkty bogate w:
    białko, aminokwasy (jaja, mleko, sery, ryż);
    wapń (mleko, sery, żółtka);
    żelazo (natka pietruszki);
    krzem (świeże warzywa i owoce oraz rośliny lecznicze np. Och… bo tak ogólnie to tyle.

    Odpowiedz
  4. Pogadajmy o tym. biotyna i dodajmy kilka słów
    Jak wiadomo witamina B7 należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Inne nazwy tej witaminy to biotyna, witamina H, koenzym R, czynnik ochronny X. Dzięki zawartości cząsteczek siarki biotyna ma wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje aktywność gruczołów łojowych i potowych. Jest stosowana we wspomaganiu leczenia łysienia i chorób skóry (trądzik, łojotok, łupież). Jest stosowana we wspomaganiu leczenia łysienia i chorób skóry (trądzik, łojotok, łupież). Biotyna wchłania się lepiej w towarzystwie kompleksu witamin z grupy B, magnezu i manganu. Współdziała z witaminami B5, B9 oraz B12. Może też łagodzić objawy niedoboru kwasu pantotenowego i cynku. Razem z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny, która odpowiada za krzepliwość krwi. W 1927 Boas i współpracownicy wywołali zmiany na skórze u szczurów, następnie podawali różne produkty spożywcze określając skuteczność leczenia choroby skóry. biotyna a tak w ogóle i to było na tyle.

    Odpowiedz
  5. biotyna – nie warto o tym pisać.
    Apetizer jest to kompozycja ziół oraz witamin. Wyciągi z ziół zawierają między innymi substancje goryczkowe, dzięki czemu wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Zapewniają prawidłowy przebieg procesów trawiennych, przyswajanie pokarmów oraz zwiększają łaknienie, zwłaszcza u małych dzieci Składniki preparatu likwidują wzdęcia oraz zapewniają prawidłową perystaltykę jelit. Wyciąg z owoców grejpfruta zawiera witaminy, flawonoidy oraz sole mineralne. Jest naturalnym środkiem poprawiającym odporność organizmu. Ułatwia trawienie, wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii.
    Jak wiadomo bardzo często niechęć do jedzenia wynika z tego, że dziecko jest uczulone na jakiś składnik pokarmowy. Jeżeli skojarzy (a zdarza się to nawet bardzo małym dzieciom), że ból brzucha wiąże się z jedzeniem, to stara się jeść jak najmniej. To pozwala uniknąć dolegliwości. Ech.. a tak po przy okazji to tyle.

    Odpowiedz
  6. biotyna – i co tu jeszcze komentować? Chyba lepiej nie.
    Jak wiadomo włosy to białko keratyna, której poszczególne włókna ściśle do siebie przylegają. Swą lepkość zawdzięczają zawartej w nich siarce. Najmniejsze cząstki składowe białek zwane są aminokwasami. Włosy i paznokcie są bardzo wrażliwe na niedostateczną ilość elementów odżywczych. Wypadające włosy i miękkie, rozdwajające się paznokcie oznaczają, że nasza dieta nie dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. W keratynie występują różne rodzaje aminokwasów: cystyna, arginina, glicyna, tyrozyna, fenyloalanina, lizyna oraz inne. W korze włosa dodatkowo znajdują się woda i tłuszcze, a także melanina, czyli pigment nadający kolor. Jest on wytwarzany przez melanocyty w opuszce włosa. W większości przypadków prawidłowe odżywianie wsparte ogólną czystością i pobudzaniem skóry głowy zapobiega łysieniu i pozwala utrzymać silne, zdrowe i atrakcyjne włosy przynajmniej do późnego wieku i upadku na zdrowiu. Jednak w przypadku prowadzenia zdrowego trybu życia zanik włosów może pojawić się dopiero w czasie trzech do dziesięciu ostatnich lat życia. Włosy są odżywiane poprzez układ krwionośny, podobnie jak paznokcie a nawet i zęby, a wpływ na jakość krwi ma prawidłowy styl życia. A własnie to chyba nie ma sensu… Tak uważam.

    Odpowiedz
  7. biotyna warto coś powiedzieć. Omega-3 to tłuszcz występujący przede wszystkim w rybach morskich (np. tuńczyk, łosoś, śledź), ale także w oleju lnianym i nierafinowanym oleju rzepakowym.onet(‚adsGet1′,’main3-box’)onet(‚adsGet2’);onet(‚slotTest’,’3′);
    Niebagatelnie znacznie odgrywa tu także magnez (występujący z pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach), krzem (produkty zbożowe, warzywa).
    Wzmacnianie paznokci można także wspomóc poprzez stosowanie odpowiednich kosmetyków oraz pilnowanie, aby dłonie nie były przesuszone.
    Pozdrawiam
    Mgr Ewa CeborskaWspółwłaścicielka Poradni Dietetycznej Food&Fiet, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Żywienia Człowieka. Och… bo tak ogólnie – nie da się o tym poważnie myśleć.

    Odpowiedz
  8. biotyna warto coś powiedzieć. Inne nazwy tej witaminy to biotyna, witamina H, koenzym R, czynnik ochronny X. Dzięki zawartości cząsteczek siarki biotyna ma wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje aktywność gruczołów łojowych i potowych. Jest stosowana we wspomaganiu leczenia łysienia i chorób skóry (trądzik, łojotok, łupież). Może też łagodzić objawy niedoboru kwasu pantotenowego i cynku. Razem z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny, która odpowiada za krzepliwość krwi. W 1927 Boas i współpracownicy wywołali zmiany na skórze u szczurów, następnie podawali różne produkty spożywcze określając skuteczność leczenia choroby skóry. Nieznany jeszcze czynnik, skuteczny w leczeniu zmian skórnych, György nazwał witaminą H od niemieckiego słowa Haut – skóra. I to właśnie jest ciekawe .

    Odpowiedz
  9. Pogadajmy o tym. biotyna i wymyślmy coś
    Apetizer kupisz w aptece internetowej.
    Apetizer jest to kompozycja ziół oraz witamin. Wyciągi z ziół zawierają między innymi substancje goryczkowe, dzięki czemu wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Zapewniają prawidłowy przebieg procesów trawiennych, przyswajanie pokarmów oraz zwiększają łaknienie, zwłaszcza u małych dzieci Składniki preparatu likwidują wzdęcia oraz zapewniają prawidłową perystaltykę jelit. Wyciąg z owoców grejpfruta zawiera witaminy, flawonoidy oraz sole mineralne. Jest naturalnym środkiem poprawiającym odporność organizmu. Ułatwia trawienie, wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii.
    Jak wiadomo bardzo często niechęć do jedzenia wynika z tego, że dziecko jest uczulone na jakiś składnik pokarmowy. Jeżeli skojarzy (a zdarza się to nawet bardzo małym dzieciom), że ból brzucha wiąże się z jedzeniem, to stara się jeść jak najmniej. To pozwala uniknąć dolegliwości. biotyna a tak po prostu to by było tak i hak wam w smak.

    Odpowiedz
  10. Powiedzmy kilka słów o tym biotyna albo o czymkolwiek Najmniejsze cząstki składowe białek zwane są aminokwasami. Włosy i paznokcie są bardzo wrażliwe na niedostateczną ilość elementów odżywczych. Wypadające włosy i miękkie, rozdwajające się paznokcie oznaczają, że nasza dieta nie dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. W keratynie występują różne rodzaje aminokwasów: cystyna, arginina, glicyna, tyrozyna, fenyloalanina, lizyna oraz inne. W keratynie występują różne rodzaje aminokwasów: cystyna, arginina, glicyna, tyrozyna, fenyloalanina, lizyna oraz inne. W korze włosa dodatkowo znajdują się woda i tłuszcze, a także melanina, czyli pigment nadający kolor. Jest on wytwarzany przez melanocyty w opuszce włosa. W większości przypadków prawidłowe odżywianie wsparte ogólną czystością i pobudzaniem skóry głowy zapobiega łysieniu i pozwala utrzymać silne, zdrowe i atrakcyjne włosy przynajmniej do późnego wieku i upadku na zdrowiu. Jednak w przypadku prowadzenia zdrowego trybu życia zanik włosów może pojawić się dopiero w czasie trzech do dziesięciu ostatnich lat życia. Och… bo tak ogólnie i starczy.

    Odpowiedz
  11. biotyna – co można jeszcze powiedzieć? Lepiej nie. Wszelkie zniszczenia są nieodwracalne, trzeba wzmocnić organizm by z silnej cebulki wyrósł nowy zdrowy włos. A to musi potrwać. Niestety, na niedobory pokarmowe włosy reagują bardzo szybko. Nasz organizm w obliczu deficytu w pierwszej kolejności rezygnuje z odżywiania włosów, transportując cenne składniki do miejsc w których są bardziej potrzebne. Nasz organizm w obliczu deficytu w pierwszej kolejności rezygnuje z odżywiania włosów, transportując cenne składniki do miejsc w których są bardziej potrzebne.

    Białka

    Włosy zbudowane są w 97 proc. z odpornego na zginanie, zrogowaciałego białka – keratyny. Ta zaś składa się z mikroskopijnych cząstek aminokwasów (metioniny i cysteiny), które są połączone super wytrzymałym wiązaniem tzw. „mostkiem dwusiarczkowym”.

    Aminokwasy pochodzą z dwóch źródeł: część organizm wytwarza samodzielnie, a część dostarczamy mu z pożywieniem. I to także jest taczej bez sensu Tak uważam.

    Odpowiedz
  12. biotyna – nie mam zdania na ten temat. biotyna a tak w ogóle i to tyle.

    Odpowiedz
  13. biotyna – co można jeszcze powiedzieć? Lepiej nie. Każdy paznokieć potrzebuje odpowiedniej dawki właściwych witamin.
    Paznokcie, tak samo jak włosy, składają się z milionów komórek rogowych, których najważniejszym składnikiem jest keratyna. Łamiące się, rozwarstwiające czy miękkie sygnalizują często o niedoborze witaminy H. Zdrowy paznokieć, oglądany przez mikroskop, charakteryzuje się równomiernym, rozmieszczeniem komórek przypominającym dachówkę. Paznokcie podatne na łamanie się mają nierównomierną strukturę powierzchni, odpryski występują nieregularnie bądź równo wzdłuż linii paznokcia. Wiecznie odkryte i wyeksponowane, nasze dłonie poddawane są codziennym torturom związanym z pracami domowymi, a wakacje wcale nie są dla nich specjalną ulgą. Na plaży dopadną je słona, morska woda, nadmierna ekspozycja na słońce i szorstki piach, które siać będą spustoszenie na skórze i niszczyć płytkę paznokcia. Aby mieć piękne, zdrowe paznokcie, należy spożywać produkty bogate w:
    białko, aminokwasy (jaja, mleko, sery, ryż);
    wapń (mleko, sery, żółtka);
    żelazo (natka pietruszki);
    krzem (świeże warzywa i owoce oraz rośliny lecznicze np. skrzyp polny);
    magnez (kakao, czekolada gorzka, migdały);
    cynk (buraki, kapusta, kiełki pszenicy).
    Zdarza się tak dlatego, iż płytka, która nie dostaje wystarczającej ilości witaminy H rośnie niestabilnie, bądź też na skutek codziennych obciążeń nie rośnie wcale.
    Och… bajde łej jak mówią angole -nie piszmy już o tym.

    Odpowiedz
  14. Pomówmy teraz o… biotyna i także dodajmy Dlatego właśnie powstał Apetizer.
    Apetizer kupisz w aptece internetowej.
    Apetizer jest to kompozycja ziół oraz witamin. Wyciągi z ziół zawierają między innymi substancje goryczkowe, dzięki czemu wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Wyciąg z owoców grejpfruta zawiera witaminy, flawonoidy oraz sole mineralne. Jest naturalnym środkiem poprawiającym odporność organizmu. Ułatwia trawienie, wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii.
    Jak wiadomo bardzo często niechęć do jedzenia wynika z tego, że dziecko jest uczulone na jakiś składnik pokarmowy. biotyna a tak po prostu to tyle krokodyle.

    Odpowiedz
  15. Powiedzmy kilka słów o tym biotyna albo o czymkolwiek W przeciwieństwie do skóry włosy nie mają zdolności do regeneracji. Wszelkie zniszczenia są nieodwracalne, trzeba wzmocnić organizm by z silnej cebulki wyrósł nowy zdrowy włos. A to musi potrwać. Niestety, na niedobory pokarmowe włosy reagują bardzo szybko. Nasz organizm w obliczu deficytu w pierwszej kolejności rezygnuje z odżywiania włosów, transportując cenne składniki do miejsc w których są bardziej potrzebne. z odpornego na zginanie, zrogowaciałego białka – keratyny. Ta zaś składa się z mikroskopijnych cząstek aminokwasów (metioniny i cysteiny), które są połączone super wytrzymałym wiązaniem tzw. „mostkiem dwusiarczkowym”.

    Aminokwasy pochodzą z dwóch źródeł: część organizm wytwarza samodzielnie, a część dostarczamy mu z pożywieniem. Aminokwasy dobre dla włosów można znaleźć w pokarmach zawierających dużo białka – np. w mięsie i jego przetworach, jajach, rybach. O! i po za tym dajmy sobie spokój z tym.

    Odpowiedz
  16. biotyna – nie warto o tym pisać. A to musi potrwać. Niestety, na niedobory pokarmowe włosy reagują bardzo szybko. Nasz organizm w obliczu deficytu w pierwszej kolejności rezygnuje z odżywiania włosów, transportując cenne składniki do miejsc w których są bardziej potrzebne.

    Białka

    Włosy zbudowane są w 97 proc. z odpornego na zginanie, zrogowaciałego białka – keratyny. Ta zaś składa się z mikroskopijnych cząstek aminokwasów (metioniny i cysteiny), które są połączone super wytrzymałym wiązaniem tzw. „mostkiem dwusiarczkowym”.

    Aminokwasy pochodzą z dwóch źródeł: część organizm wytwarza samodzielnie, a część dostarczamy mu z pożywieniem. Aminokwasy dobre dla włosów można znaleźć w pokarmach zawierających dużo białka – np. w mięsie i jego przetworach, jajach, rybach. biotyna a tak ogólnie to tyle misiaczki.

    Odpowiedz
  17. Powiedzmy kilka słów o tym biotyna albo o czymkolwiekCo chyba może jest pozbawione sensu Zatem….

    Odpowiedz
  18. biotyna – co można jeszcze powiedzieć? Lepiej nie. tuńczyk, łosoś, śledź), ale także w oleju lnianym i nierafinowanym oleju rzepakowym.onet(‚adsGet1′,’main3-box’)onet(‚adsGet2’);onet(‚slotTest’,’3′);
    Niebagatelnie znacznie odgrywa tu także magnez (występujący z pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach), krzem (produkty zbożowe, warzywa).
    Wzmacnianie paznokci można także wspomóc poprzez stosowanie odpowiednich kosmetyków oraz pilnowanie, aby dłonie nie były przesuszone.
    Pozdrawiam
    Mgr Ewa CeborskaWspółwłaścicielka Poradni Dietetycznej Food&Fiet, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Żywienia Człowieka. W ramach pracy w poradni prowadzi pacjentów z chorobami dietozależnymi (otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemie) oraz zajmuje się dietoprofilaktyką chorób cywilizacyjnych. biotyna a tak ogólnie – nie warto o tym dłużej gadać.

    Odpowiedz
  19. Pogadajmy o tym. biotyna i wymyślmy coś
    Jak wiadomo witamina B7 należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Inne nazwy tej witaminy to biotyna, witamina H, koenzym R, czynnik ochronny X. Dzięki zawartości cząsteczek siarki biotyna ma wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje aktywność gruczołów łojowych i potowych. Jest stosowana we wspomaganiu leczenia łysienia i chorób skóry (trądzik, łojotok, łupież). Biotyna wchłania się lepiej w towarzystwie kompleksu witamin z grupy B, magnezu i manganu. Współdziała z witaminami B5, B9 oraz B12. Może też łagodzić objawy niedoboru kwasu pantotenowego i cynku. Razem z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny, która odpowiada za krzepliwość krwi. biotyna a tak ogólnie to tyle misiaczki.

    Odpowiedz
  20. Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona poprzez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku. Wprowadził on także nazwę tej grupy związków (łac. vita – ‚życie’ oraz amina – witamina B1 zawierała grupę aminową). Witamina B1 (tiamina) – żywy intelekt. Może być niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Przyśpiesza gojenie sie ran, uśmierza ból oraz zmniejsza ryzyko ukąszeń poprzez komary. Najważniejsze źródła: drożdże, jaja, ziarno zbóż, pestki slonecznika, suszone owoce, orzechy. Dzienne zapotrzebowanie zapewni np. porcja watróbki z kaszą gryczaną. Skoro mamy zaburzenia widzenia, szczegolnie o zmierzchu, i kłopoty ze skórą oraz śluzówką, to także brakuje nam witaminy A. Bez niej dzieci nie rosną, a kobiety mają brzydką cere. Oznaką niedoboru tej witaminy może być zanik odporności organizmu, występowanie „gesiej skorki” na łokciach, ramionach oraz podudziach. Pękają oraz krwawią wargi, a nasza skóra swędzi. Włosy stają sie suche, łamliwe. By zapobiec tym kłopotom, trzeba jeść dużo marchwi, papryki, pomidorów, żółtek z jaj, masła, a również wątroby oraz ryżu. Zapotrzebowania na poszczegolne witaminy oraz mikroelementy są dość dokładnie poznane oraz funkcjonują w wielu krajach jako „zalecane dawki dobowe”. Ich wartości są geograficznie zróżnicowane oraz podlegają ciągłym korektom wraz z postępem wiedzy na temat biochemii żywienia. Zapotrzebowanie na witaminy oraz mikroelementy zależy od płci, wieku, masy ciała, sposobu odżywiania oraz stanu fizjologicznego.

    Odpowiedz
  21. Brak witamin w organizmie powoduje choroby, zwane awitaminozami. Niedobory witamin powinny prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń (hipoawitaminoz) i zwiekszać ryzyko zapadnięcia na dolegliwości cywilizacyjne. Nadmierne spożycie albo przedawkowanie niektórych witamin może być także szkodliwe oraz może być też przyczyną powstawania innych specyficznych zaburzeń (hiperwitaminoz). Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz dzięki swoim chemicznym właściwościom witaminy te nie kumulują się w organizmie, a ich ewentualny nadmiar wydalany może być z moczem. Może być to także ich jednoczesna wada oraz zaleta – ryzyko zatrucia się witaminami z grupy B może być praktycznie niemożliwe, ale latwo poprzez to także o niedobór.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: