RSS

Zapach człowieka

Posted on

Jak wiadomo, psy wiedzą to doskonale, Każdy człowiek ma swój specyficzny zapach. Zależy to od płci, wieku, prawidłowej higieny, chorób, sposobu odżywiania. Ludzie w trakcie ewolucji zatracili węch tak czuły,  jaki występuje u np. psów, które są w stanie zlokalizować sukę będącą w trakcie tzw. „cieczki” na odległość kilku kilometrów.

Znanym jest fakt, że człowiek odczuwa zapachy na skutek wdychania do nosa powietrza, w którym zawarty jest co najmniej jeden związek wonny w ilości większej od określonego stężenia minimalnego. Aby pierwiastek lub związek chemiczny był wonny, przede wszystkim musi być lotny, czyli musi mieć wystarczająco dużą prężność pary w temperaturze pokojowej. Kolejne warunki, to zdolność do przenikania przez błonę śluzową, znajdującą się na powierzchni nabłonka węchowego, oraz do tworzenia kompleksów z białkami receptorowymi, mieszczącymi się w błonie komórek węchowych (receptorowych) nabłonka. Komórki przekazują informacje o odebraniu bodźca do węchomózgowia i wyższych pięter centralnego układu nerwowego. Są też próby odtworzenia w chemiczny sposób zapachu człowieka. Przykładowo „To Fear” (Strach). Ma siedem wersji: rosyjską, amerykańską, afrykańską, europejską, indyjską, chińską i grenlandzką. Właśnie przy amerykańskiej w laboratorium Sissel zwymiotowała Szkotka. Ja nie czuję różnicy między nimi. To pot siedmiu mężczyzn cierpiących na fobię przed fizyczną bliskością z innymi ludźmi. Sissel nawiązała z nimi kontakt przez psychologów, u których się leczą. Wystarczy, że staną obok dwóch obcych osób, by oblać się zimnym potem. Gdy strach jest ekstremalny, wkładają pod pachę urządzenie wielkości telefonu komórkowego, które wsysa molekuły potu. Wymienne wkłady wysyłają jej pocztą. Norweżka przeanalizowała ich skład chemiczny i stworzyła syntetyczny zapach o identycznym składzie. W kontaktach seksualnych węch jednak odgrywa kluczową rolę tak jak i wzrok. Ludzie nie mają dobrego węchu, niemniej jednak są w stanie odróżnić około 10000 różnych substancji chemicznych na podstawie ich zapachu. Jest to możliwe nie dlatego, że w nosie człowieka występuje 10 000 różnych typów komórek zapachowych; zapach jest kombinacją wrażeń pochodzących od różnych substancji. Można wyróżnić siedem głównych grup zapachowych: kamforową, piżmową, kwiatową, miętową, eterową, ostrą i cuchnącą. Czułość zmysłów zapachu i smaku w olbrzymim stopniu zależy od liczby i gęstości odpowiedzialnych za te zmysły komórek czuciowych. Część jednak doznań zapachowych może być nieprzyjemna, związana najczęściej ze stanami zapalnych pochwy ale nie zawsze. Podczas dojrzewania organizm dziewczyny zmienia się z powodu działania hormonów. Zwiększa się wówczas ilość fizjologicznej wydzieliny pochwowej. Śluz jest jak najbardziej naturalny – wydzielina z pochwy nawilża i utrzymuje ją w czystości, jednak przy nieodpowiednich czy niewystarczających zabiegach higienicznych może także sprzyjać infekcjom, a zmiany jego wyglądu są pierwszym sygnałem zakażenia. Nie każda nowa sytuacja jest objawem choroby. Do roku przed pierwszą miesiączką z pochwy zaczyna wydobywać się przejrzysta lub mleczna wydzielina, która po wyschnięciu pozostawia na bieliźnie żółtawe plamy przypominające swym wyglądem krochmal. Tego rodzaju upławy zazwyczaj są nazywane czystymi upławami okresu przedpokwitaniowego i są objawem rozpoczynającego się dojrzewania kobiety, a przede
wszystkim są oznaką zdrowia i sprawnie działającej fizjologii. Kiedy natomiast kobieta zaczyna regularnie miesiączkować, normalna wydzielina z pochwy występuje intensywniej i różni się w poszczególnych etapach cyklu miesięcznego. Zazwyczaj składa się ze śluzu pochodzącego z szyjki macicy szczególnie w czasie jajeczkowania, martwych komórek ścianek pochwy oraz niewielkiej wydzieliny z gruczołów przedsionkowych u wejścia do pochwy. Jest ona przejrzysta lub biała, pozbawiona przykrej woni, śliska w dotyku, a po wyschnięciu zmienia się w żółtą.
W okresie przekwitania, gdy dochodzi do spadku poziomu naturalnych hormonów kobiecych, wydzielina zmniejsza się a niekiedy jest jej tak mało, że powoduje nieprzyjemne uczucie nadmiernej suchości, co wymaga już interwencji lekarza ginekologia, ponieważ brak śluzu nie wytwarza naturalnej bariery przed wtargnięciem chorobotwórczych drobnoustrojów.
Powodem do alarmu jest dopiero zmiana zapachu, wyglądu śluzu czy ewentualne dodatkowe nieprzyjemne objawy. Brzydki zapach, towarzyszące mu swędzenie i zaczerwienienie zewnętrznych narządów płciowych, zmiana koloru śluzu na zielonkawy lub występujące w nim niewielkie pęcherzyki powietrza lub okruchy przypominające swym wyglądem twarożek mogą być oznaką poważnej, a nawet zadawnionej infekcji dróg rodnych. Wydzielina pochwowa koloru białego z domieszką przezroczystego śluzu, niekiedy dość obfita w okresie przedmiesiączkowym, może mieć niekiedy dość intensywny zapach kwaśnego mleka – jest jak najbardziej prawidłowa. Do gabinetu ginekologicznego dość często zjawiają się
kobiety uskarżające na tego typu „upławy”, gdzie cytologia i posiew z pochwy są prawidłowe. Jakież jest ich zdziwienie, gdy lekarz nie zleca żadnego leczenia. – Ale przecież wkładka zawsze jest wilgotna no i ten zapach -. Wszystko zależy od indywidualnego postrzegania własnej intymności, nadwrażliwości itd. W środowisku pochwy żyją miliony bakterii saprofitujących, czyli takich, które żyją w pewnej zgodzie (symbiozie) z człowiekiem, gdzie jedno i drugie czerpie korzyści. Naturalnymi mieszkańcami pochwy są pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus sp.), które wytwarzają kwas mlekowy (stąd ten zapach) oraz nadtlenek wodoru stanowiący biologiczną barierę chroniącą przez rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Jeżeli w takim przypadku, niefortunnie pod naciskiem pacjentki, lekarz zleci środki bakteriobójcze czy grzybobójcze – spowoduje to wyjałowienie naturalnego środowiska i wtedy zaczynają się problemy, ponieważ nie jest łatwo odtworzyć od nowa taką „zdrową” florę bakteryjną. Dlatego tak jest, ponieważ każda kobieta ma specyficzną „własną hodowlę” i podawanie nawet po leczeniu bakteriobójczym probiotyków syntetycznych (bakterie kwasu mlekowego sprzedawane w formie kapsułek doustnych lub dopochwowych), dostępnych w sprzedaży odręcznej w aptece, może być nieskuteczne. Również nadmierna dbałość o higienę intymną, poprzez codzienne tzw. irygacje (płukanki) pochwy usuwa naturalne zdrowie czyli bakterie kwasu mlekowego. – pisze Jarosław Jacek Maj, lekarz ginekolog-położnik.Ogromna większość lotnych związków chemicznych ma zapach – mniej lub bardziej intensywny. Do nielicznych substancji bezwonnych należą gazy, które stale występują w powietrzu, takie jak tlen, azot, dwutlenek węgla, argon, hel lub para wodna. Dzięki temu jest możliwe pełnienie przez nabłonek węchowy roli detektora, który przekazuje do węchowego analizatora informacje o otoczeniu, np. o obecności w powietrzu śladowych ilości substancji semiochemicznych. Jest to funkcja węchu, ważna z punktu widzenia interakcji międzygatunkowych i wewnątrzgatunkowych we wszystkich ziemskich ekosystemach. Odgrywa też ważną rolę w życiu współczesnego człowieka (sygnały ostrzegawcze o toksycznych zanieczyszczeniach powietrza, informujące o jakości pożywienia itp). Psychofizyka zajmuje się zależnościami wrażeń zmysłowych (sfera psychiki) od wielkości i rodzaju bodźców, które je wywołują (fizycznych lub chemicznych). Cechy wrażeń zmysłowych są określane metodami analizy sensorycznej, a wielkości bodźców – z użyciem odpowiednich przyrządów pomiarowych. W przypadku badań dotyczących węchu pomiary wielkości bodźca są wykonywane z użyciem różnych klasycznych analizatorów stężenia zanieczyszczeń powietrza (np. chromatografów gazowych) albo specyficzną metodą olfaktometrii dynamicznej (pomiary stężenia zapachowego). Próg węchowej wyczuwalności związku chemicznego to stężenie, przy którym zapach staje się wyczuwalny. Zanieczyszczoną próbkę powietrza można wówczas odróżnić węchem od próbki powietrza czystego. Ze względu na zmienność wrażliwości węchu przyjęto, że próg odpowiada sytuacji, gdy prawdopodobieństwo poprawnego wskazania próbki zanieczyszczonej wynosi 0,5. Rozpoznanie zapachu jest możliwe po około dziesięciokrotnym zwiększeniu stężenia związku w powietrzu. Zmysł węchu (zmysł powonienia) to część błony śluzowej jamy nosowej w górnej części tej jamy, zwana błoną węchową, w której znajdują się między komórkami nabłonkowymi komórki dwubiegunowe. Jedna wypustka takiej komórki zaopatrzona we włoski węchowe zwrócona jest na powierzchnię błony śluzowej, a druga jako neuryt (akson) przechodzi do mózgu. Pęczki tych ostatnich tworzą tzw. nitki węchowe przechodzące przez blaszkę sitową kości sitowej do jamy czaszki, gdzie kończą się w ośrodkach węchowych w mózgu. Zmysł umożliwia rozpoznawanie niektórych lotnych substancji chemicznych znajdujących się w otoczeniu (odzwierciedlający zapachy). Receptory węchowe są w stanie wykryć pewne substancje nawet przy ich minimalnej obecności w otoczeniu (np. sztuczne piżmo).Istnieje kilka teorii (np. teoria absorpcji promieni podczerwonych, teoria polarności cząsteczki, teoria składu chemicznego i inne), próbujących wyjaśnić sposób odbioru bodźców węchowych, brak jednak pewności co do ich prawdziwości. Różnica między smakiem a węchem nie zawsze jest wyraźna. Kiedy nam, ludziom, jest zimno, często mamy trudności z wyczuwaniem smaku. Jest to spowodowane tym, że nasze nosy są blokowane i „zapachowe” cząsteczki z naszych ust nie mogą dotrzeć do komórek czuciowych węchu znajdujących się z tyłu komory nosowej: to, co określamy jako smak, stanowi kombinację zapachu i smaku.

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

One response »

  1. Co robić by być zdowym? Jak żyć i co jeść? Woda spełnia liczne funkcje w naszym organizmie, bierze udział w wielu procesach i może być odpowiedzialna za transport substancji odżywczych. Spożycie płynów poprzez osobę dorosłą powinno kształtować się na poziomie 1,5 – 2 litrów każdego dnia, co łącznie z wodą zawarta w żywności daje okolo 3 – 3,5 litra dziennie. Pieczywo to również źródło weglowodanów, z których w ciagu dnia powinniśmy czerpać ponad 50 proc. energii. Wszelkie nektary, pseudo soki oraz te kolorowe siki w plastikowych butelkach nie nadaja się także do tego, aby przeczyścić nimi odpływ w umywalce. W środku może być wyłacznie chemia, cukier oraz woda. Nie kupuj takich rzeczy. Szkoda zdrowia oraz pieniędzy. Lepiej wybierz wodę mineralna, a za zaoszczędzone pieniadze kup butelke piwa. Może być w niej więcej witamin oraz minerałów niż w stu litrach wszystkich kolorowych napojów wspólnie wziętych.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: