RSS Feed

Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny i acifolik


ACIFOLIK 0,4 mg zapobiega niedoborowi kwasu foliowego u kobiet planujących ciążę i we wczesnym okresie ciąży, w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia u potomstwa wad cewy nerwowej.

Z wyjątkiem ciąży i laktacji, nie należy podawać kwasu foliowego w dawkach większych niż 0,4 mg na dobę bez uprzedniego wykluczenia niedokrwistości megaloblastycznej, ponieważ mógłby on złagodzić objawy hematologiczne przy dalszym rozwoju objawów neurologicznych.

acifolik kupisz w dobrej i taniej aptece internetowej.

Ze względu na zawartość laktozy produkt nie powinien być stosowany u pacjentów z rzadko występującą dziedziczną nietolerancją galaktozy, niedoborem laktazy (typu Lapp) lub zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy.

Jak wiadomo kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Foliany występują w większości produktów spożywczych – tych pochodzenia zwierzęcego i tych pochodzenia roślinnego. Bogatym ich źródłem są: wątroba, ciemnozielone warzywa liściaste (surowe lub krótko gotowane), zwłaszcza szpinak, brukselka, bób, zielony groszek, kalafior, brokuły. Znaczne ich ilości występują również w wyciągu z drożdży, kiełkach zbóż, jajkach. Związki te są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz kwasowość środowiska.  Zbyt mała ilość kwasu foliowego powoduje przede wszystkim powstawanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu (wada cewy nerwowej). Niedobór spowalnia też syntezę DNA i podział komórek. Osłabia wchłanianie substancji pokarmowych z przewodu pokarmowego (i wywołuje biegunkę). Także nadpobudliwość i trudności w zasypianiu może być efektem niedoborów tej witaminy. Od 1964 r. rolę tę przypisuje się niedoborowi witamin grupy B, a w szczególności kwasu foliowego. W początkach lat osiemdziesiątych wykazano, że podawanie kwasu foliowego lub witamin grupy B kobietom w okresie przedkoncepcyjnym oraz w pierwszych tygodniach ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia WCN w rodzinach ryzyka genetycznego.  Kwas foliowy (nazywany także folanem, folacyną lub kwasem pteroiloglutaminowyrn) to witamina z grupy B (B9). Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Występuje w naturze w postaci folianów. Nasz organizm nie potrafi go wytwarzać (jak np.: witaminy D3) i musi być on dostarczony z pożywienia bądź preparatów farmakologicznych. Kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych – materiału genetycznego komórek i dlatego jest niezbędny w procesie wzrostu i rozmnażania. Jego obecność jest konieczna do powstawania w szpiku czerwonych krwinek, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Usprawnia pracę układu pokarmowego.
Przedawkowanie
Ponieważ kwas foliowy ma bardzo szeroki przedział terapeutyczny, przedawkowanie produktu Acifolik jest mało prawdopodobne.
Dawkowanie
Produkt przeznaczony do stosowania doustnego. 1 tabletka (0,4 mg) na dobę, co najmniej przez miesiąc przed zajściem w ciążę oraz podczas pierwszego trymestru ciąży.
Działania niepożądane
Kwas foliowy przenika do mleka kobiecego, jednak podczas przyjmowania przez matki karmiące piersią dawek w zakresie zalecanego dziennego spożycia nie odnotowano ujemnego wpływu na dzieci.
Interakcje z innymi lekami
Leki przeciwpadaczkowe, doustne środki antykoncepcyjne, leki przeciwgruźlicze, alkohol i antagoniści kwasu foliowego, jak aminopteryna, metotreksat, pirymetamina, trymetoprym i sulfonamidy (w tym sulfasalazyna) zwiększają zapotrzebowanie na kwas foliowy. Kwas foliowy osłabia działanie leków przeciwdrgawkowych pochodnych hydantoiny. Konieczne może być zwiększenie dawki tych leków.
Laktacja
Kwas foliowy przenika do mleka kobiecego, jednak podczas przyjmowania przez matki karmiące piersią dawek w zakresie zalecanego dziennego spożycia nie odnotowano ujemnego wpływu na dzieci.
Ciąża
Produkt może być stosowany w okresie ciąży. Dobrze kontrolowane badania przeprowadzone u kobiet w ciąży nie wykazały niepożądanego wpływu kwasu foliowego na płód. Podawanie kwasu foliowego, także w mieszankach z innymi witaminami, przed zajściem w ciążę lub podczas wczesnej ciąży może zmniejszać ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu leczniczego.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

4 responses »

  1. Ten acifolik mnie faktycznie zainteresował. Witaminy, podobnie jak enzymy i hormony, należy traktować jako tzw. biokatalizatory, które są niezbędne do normalnego przebiegu licznych procesów zachodzących w organizmach żywych. Występuje w żywności w postaci folianów, dlatego często termin witamina B9 utożsamia się z całą grupą związków (ustalono, że może istnieć teoretycznie ok. 150 rozmaitych form kwasu foliowego; w przyrodzie jest ich nieco mniej, bo około 20 rodzajów). Do czego potrzebuje tej witaminy nasz organizm? Do procesów metabolicznych, do syntezy puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów, do podziału komórek i do regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Dość dawno podejrzewano, że jakość diety może odgrywać istotną rolę w powstawaniu WCN. Od 1964 r. rolę tę przypisuje się niedoborowi witamin grupy B, a w szczególności kwasu foliowego. Suplementację kwasem foliowym uważa się za skuteczną także w zapobieganiu rozdwojeniu podniebienia, wadom serca, kończyn oraz przewodów moczowych. Uważa się także, że przyjmowanie tej witaminy pomaga zapobiec zaburzeniom wzrostu płodu i zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niedowagą.

    Odpowiedz
  2. Słyszałam o badaniach które mówią, że kwas foliowy wcale nie jest tak bardzo potrzebny, a w ogóle, to mamy go dostatecznie dużo w organiźmie i diecie i nie trzeba go dodatkowo suplementować.

    Odpowiedz
  3. Moim zdaniem kwas foliowy jest w ciąży bardzo ważny. U kobiet w ciąży zapotrzebowanie na kwas foliowy jest znacznie większe niż u pozostałych osób. Nie sposób dostarczyć organizmowi potrzebnej dawki tego składnika za sprawą spożywanego jedzenia. Znaczny niedobór kwasu foliowego ma szczególne znaczenie w okresie poprzedzającym ciążę i w pierwszych jej tygodniach. Sprzyja on powstawaniu wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu. Foliany mają wielokierunkowe działanie w naszym organizmie, a ich odpowiednia podaż wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy a także na układ nerwowy.

    Odpowiedz
  4. Trzeba się lepiej odżywiać. Spożywanie produktów będących dobrym źródłem kwasu foliowego nie zapewnia organizmowi optymalnej jego ilości, bardziej efektywne jest spożywanie kwasu foliowego zawartego we wzbogaconej żywności. Istotne zwiększenie zawartości kwasu foliowego w erytrocytach stwierdza się u kobiet przyjmujących suplementy tej witaminy i spożywających wzbogacaną żywność. Wpływa także na prawidłową funkcję układu nerwowego, przewodu pokarmowego, narządów płciowych, krwinek białych.Największe ilości kwasu foliowego zawierają pokarmy pochodzenia roślinnego tj. zielone warzywa liściaste np. szpinak, a także brokuły, fasola, orzechy, nasiona słonecznika, drożdże, pomarańcze czy banany. Kwas foliowy zawierają także natka pietruszki, szczypiorek, pomidory, oraz papryka. Znajduje się on również w pokarmach pochodzenia zwierzęcego np. w wątróbce, nerkach, żółtkach jaj czy serach. Lista pokarmów zawierających kwas foliowy jest dłuuuuuga…..

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: