RSS

Coś dla twardzieli czyli OLIMP GLUTAMINE XPLODE


Suplementowanie podczas treningu to obecnie norma. Zresztą „od zawsze” była to norma. 

Ale od początku. Woda, chociaż nie dostarcza organizmowi substancji odżywczych, to również należy do ważnych składników pokarmowych. Przenosi skladniki pożywienia do narządów oraz komórek i przyczynia sie do wydalania produktów przemiany materii, w tym rownież nagromadzonych o organizmie produktów toksycznych. Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich komórek, tkanek i płynów ustrojowych. Bez niej organizm nie może być w stanie przetrwać także paru dni. Z uwagi na fakt, że organizm nie może magazynować większej ilości wody, istnieje konieczność dostarczania jej w ilościach które zapewnią prawidłowy przebieg procesów życiowych. Niedostateczna podaż wody prowadzi do odwodnienia organizmu. Jednocześnie jej nadmiar również może być szkodliwy. Nie oni wszyscy zdają sobie sprawę, że nasza wlaściwa dieta rzadko gdy zaspokaja zapotrzebowania na witaminę D, nie mniej jednak w okresie wiosennym oraz letnim o jej deficyt raczej trudno. Nasz organizm może być w stanie syntetyzować odpowiednią ilość tego związku pod wpływem promieni słonecznych. Trzeba zatem umyślnie unikać słońca by narazić się na niedobór tej witaminy. Jesienią co prawda ze względu na „pogorszenie” warunków atmosferycznych rzadziej wystawiamy ludzkie ciało na działanie promieni słonecznych, nie mniej jednak dysponujemy pewnymi zapasami tej witaminy zmagazynowanymi w ustroju. Sport wydolnościowy, jak jazda na rowerze oraz bieganie stanowią swoiste możliwości podwyższenia tempa metabolizmu oraz bywaja używane jako regulatory masy ciała, a również sposoby zmiany kompozycji ciała. Pozwalają zmienić relacje pomiędzy masą mięśniową oraz tłuszczową. Właściwa dieta w sporcie powinna spełniać określone najważniejsze zadania. Należą do nich zapewnienie właściwej ilości energii w porównaniu do energii zużywanej poprzez organizm w określonym czasie. Długookresowo, tj. w czasie kilku miesięcy, pozwala to również zwiększyć albo zmniejszyć masę ciała, w okresie dobowym oraz godzinowym, pozwala osiągnąć cele treningowe. Dawkowanie węglowodanów oraz białek w okresie okołotreningowym może być krytyczne z dokładnością do kilkudziesięciu minut. Sport wydolnościowy wymaga suplementacji oraz diety również w czasie wykonywania wysiłku. W ogólnym ujęciu populację ludzką można podzielić, ze względu na tempo podstawowej przemiany materii. W badaniach prowadzonych w Szkocji, zbadano 150 osób oraz stwierdzono znaczne rozbieżności w tempie podstawowego metabolizmu. Wynosiło ono od 1000kcal/dobe po 2500kcal/dobę. Analizując pozostałe wskaźniki biometryczne osób poddanych badaniu, naukowcy doszli do wniosku, że tempo zależy od ilości tkanki mięśniowej oraz tluszczowej, a również relacji pomiędzy nimi. Sa nie mniej jednak aspekty calkowicie niewyjaśnione. Tak zatem obecne w sieci kalkulatory powinny szacować tempo metabolizmu bazując na danych biometrycznych, nie sa w stanie w duża dokładnością przewidzieć wyniku. Różnica pomiedzy przewidywanym, a rzeczywistym może sięgać także 1000kcal. W związku z tym pozwole sobie nie umieszczać na tej stronie kalkulatora, bo wyniki powinny wprowadzać w błąd. Podstawowa zasada dietetyczna każdego szanującego się czytelnika to rownież zasada odżywiania się o czasie. Przyswajamy sobie rożne rodzaje jedzenia o różnorodnych porach dnia by zmaksymalizować efekt dobowych oraz behawioralno-hormonalnych zmian w celu uzyskania maksymalnej ilości tłuszczu oraz maksymalnego rozwoju mięśni. Czlek który dopiero zaczyna swoją przygodę z kulturystyką posiada własne naturalne zasoby organizmu które pozwalają mu na rozwoj mięsni. trening kulturystyczny może być dla naszego, nie przyzwyczajonego do wiekszego wysiłku organizmu pewnego rodzaju szokiem. oto wnet zostaje w sposób regularny forsowany duzym wysiłkiem fizycznym, zaczynamy zatem wykorzystywać nasze naturalne możliwości, na takim etapie suplementacja może być calkowicie zbędna, będzie to również zwykłe wywalenie pieniędzy w błoto. Naturalnie mozemy zaczać uzupelniać diete odżywkami, tutaj nie posiada specjalnych regul, nie mniej jednak zaczekajmy oraz zobaczmy jak reaguje nasze ludzkie ciało na kalorie dostarczane w sposob bardziej dla niego naturalny czyli z pozywieniem. Inną sprawą sa suplementy specjalne takie jak kreatyna czy może odmienne środki anaboliczne. Początkujący kulturysta w ogóle nie posiada potrzeby ich stosowania. Po piersze niepotrzebnie wyda pieniądze, po drugie nie odczuje w pełni ich mocy. Podstawą może być w tym miejscu bowiem osiągnięcie juz wlaściwego wysoiego poziomu diety i treningu. Z wielu badań prowadzonych na sportowcach wynika, że wartość konsumpcji przewyższa produkcje glutaminy, co prowadzi do obniżenia stopnia syntezy białek we włóknach mieśniowych. Im mniejsza synteza białek, tym mniejsze przyrosty mięśni, i dlatego skoro zależy nam na znacznym powiększeniu masy mięśniowej, powinniśmy suplementować glutamine. Wiadomo też, że podczas forsownych treningów zerwaniu ulegają włókna mięśniowe poprzecznie prążkowane. Dostarczenie glutaminy znacznie wsparlo procesy metaboliczne, co poprawiło procesy regeneracji wspomnianych wlókien. L-karnityna to również substancja naturalnie występująca w naszym organizmie. Syntetyzowana może być glównie w mózgu, watrobie oraz nerkach. Może być pochodna aminokwasową a jej prekursorami są lizyna i metionina. Występuje ona w dwóch formach izomerycznych: D oraz L. W organizmie i w produktach żywnościowych spotykany może być izomer L karnityny. Natomiast w suplementach czasami zawarta może być mieszanka izomerów L oraz D karnityny. Należy unikać takich produktów bo izomer D karnityny może zaburzać wchłanianie oraz funkcjonowanie l-karnityny. Racjonalnym uzasadnieniem jedzenia o czasie może być to, że dzięki temu jesteśmy w stanie usprawnić kontrolę glukozy oraz wrażliwość na insuline. Weglowodany, które przyswajamy sprawiają, że wyglądamy bardziej jak „mięśniacy” niż przeciętni obywatele. Oto jak wyglada rozkład wody w ustroju: Organizm osoby ważącej ok. 75 kg zawiera ok. 45 litrow wody, z czego 70-75% znajduje się w mięśniach a 10-15% w tkance tłuszczowej. Sportowcy wyczynowi maja większą masę mięśniowa oraz i dlatego organizm ich zawiera więcej wody. Z wiekiem w każdym organizmie ilość jej maleje. Średnio powinniśmy dostarczać organizmowi ok. 1,5 litra płynów dziennie. Przy wysiłku ilość wypijanego płynu ulega podwojeniu, pamietajmy przy tym, że jedzenie również może być ich źródłem. Dla sportowców ważny może być prawidlowy dobór płynów. Podczas treningu należy co 15-30 minut wypijać ok. 100-200 ml napoju, po wysiłku ubytek wody należy uzupełnić 400 ml wody, później może to również być też napój gazowany przeznaczony dla sportowców. Absolutnie nie może to rownież być też piwo, które powoduje odwodnienie oraz napoje typu Cola, mocno zakwaszające organizm oraz też powodujące odwodnienie. Jak mądrze uzupelniać straty wody? Istnieją nie mniej jednak pewne normy oraz stałe dotyczące odżywiania, o których należy wspomnieć. Zapotrzebowanie na węglowodany wynosi od 2g na kilogram masy ciała na dobe, przy braku aktywności fizycznej, aż do 8g przy 20 godzinach ćwiczeń w tygodniu (to blisko 2h dziennie). Te liczby w przypadku bialek są mniej zrożnicowane. 0.8g białka na kg masy ciała na dobę przy siedzącym trybie życia, aż do 1.2g przy silnej wydolnościowej aktywności fizycznej. Osoby budujące masę ciała powinny nie mniej jednak zwiekszyć ilość białka aż do 2g/kg/24h. Sprawdźmy jak wyglądają te liczby w porównaniu do statystycznego mężczyzny. Czy może wiesz, że glutamina może pomóc ci w zapamietywaniu, skupieniu, a tym samym w nauce? Glutamina może być skoncentrowana w mózgu w ilości 10-15 razy większej niż we krwi w postaci kwasu glutaminowego. Pełni ona tamże funkcję modulatora pomiędzy hamującym efektem GABA oraz stymulującym efektem L-glutaminy. Tak naprawdę może być ważnym paliwem dla mózgu oraz może stanowić alternatywne źródło energii w przypadku niedoborów glukozy, która jak wiadomo może być głównym produktem spalanym poprzez intensywnie pracujacy mózg. Jesteśmy w stanie i dlatego glutamina może być tak pomocna we wspomaganiu procesów koncentracji oraz polepszania pamięci. Nie dziwi zatem popularność zażywania tego aminokwasu pośród sportowców silowych, kulturystów i wszystkich owych dyscyplin, które wymagaja diety o niskiej zawartości węglowodanów. Niektórych negatywnych symptomów stosowania diet niskocukrowych można uniknąć jesteśmy w stanie dzięki stosowaniu glutaminy. Bezpośrednio po wysilku należy pić małymi łykami, także jeśli nie odczuwamy pragnienia. Płyny powinny być też raczej chłodne, ponieważ szybciej się wchłaniają z przewodu pokarmowego. Przyjmuje sie, że ilość spożytych płynów powinna wynosić 1 ml na 1 kalorię zapotrzebowania energetycznego. Klopot pojawia się zimą, gdy rezerwy organizmu są więc już wyczerpane, a możliwość endogennej produkcji zostaje zablokowana poprzez brak dostepu słonecznego światla. Bazowanie jedynie na źródłach pokarmowych, także względnie „bogatych” w tę witaminę, takich jak jaja, śmietana, czy może wątróbka raczej nie zaspokoi ustalonego dziennego zapotrzebowania. Zwłaszcza, że wielu naukowców uważa, iż potrzeby ustrojowe sa o dużo większe niż sugerują obowiązujące normy. Powszechnie wiadome może być to, że jedną z korzyści wynikających z trenowania może być wzrost wrażliwości na insulinę. Ostatnimi czasy, grupa niemieckich fizjologów dokonała badań wpływu suplementowania witaminą C (1000mg) oraz E (400 IU) [International Unit] na podniesienie wrażliwości na insulinę. W badaniach owych uczestniczyli 40-letni mężczyźni, których zadaniem bylo ćwiczenie 5 razy w tygodniu (pięćdziesięciominutowe sesje w tym jazda na rowerze oraz trening okrężny. Dodatkowe stosowanie witaminy C oraz E w tej grupie calkowicie wyeliminowało korzystne efekty wrażliwości na insulinę płynące z ćwiczeń. Po dalszych badaniach, wydaje się, że wzrost reaktywnych form tlenu (ROS) po treningu (które sa oslabiane poprzez suplementowanie C oraz E) może być zjawiskiem nieodzownym, towarzyszacym wzrostowi wrażliwości insulinowej. Tymczasowe korzyści wynikające z reaktywnych form tlenu po treningu ulegają spotęgowaniu poprzez fakt, że dlugoterminowe suplementowanie przeciwutleniaczami zwieksza wrażliwość insulinową. W momencie kiedy poziom cukru może być niski, glutamina tłumi działanie insuliny, zapobiegając dalszemu jego spadkowi. Aminokwas ów bierze również czynny udzial w stymulowaniu uwalniania glikogenu, co przyczynia się do powrotu poziomu cukru do stanu normalnego. Z chemicznego punktu widzenia glutamina może być glikogenicznym aminokwasem, co oznacza, iż może konwertować (przechodzić) do cukrów. Fakt ów skutkuje szybkim wytworzeniem energii. Proces ów nazywany może być glukoneogenezą. Stosujac dietę bogata w glutaminę, uniknie się degradacji włókien mięśniowych, poprzez to, że jesteśmy w stanie aminokwas ów może być w stanie dostarczyć glukozę. Karnityna może być naturalnym składnikiem żywności. W stosunkowo dużych ilościach zawarta może być w produktach zwierzęcych czyli miesie, rybach oraz przetworach mlecznych. Większość produktów roślinnych może być natomiast dość uboga w karnitynę. właściwa dieta osób jedzacych mieso dostarcza średnio 20-200 mg L-karnityny na dzień podczas kiedy wegańska mniej niż 1 mg. Karnityna może być też dodawana do mieszanek mlecznych przeznaczonych dla niemowlat. Warto dodać, że z produktów naturalnych wchłaniane może być także 76 % L-karnityny natomiast z suplementow zaledwie w 20 %. L-karnityna uważana może być za substancję dość bezpieczna nie mniej jednak w ilości większej niż 3 g na dobę może powodować biegunke i rybi zapach z ust. Woda, chociaż nie dostarcza organizmowi substancji odżywczych, to również należy do ważnych składników pokarmowych. Przenosi składniki pożywienia do narządów oraz komórek i przyczynia się do wydalania produktów przemiany materii, w tym rownież nagromadzonych o organizmie produktów toksycznych. Woda stanowi podstawowy skladnik wszystkich komórek, tkanek i plynów ustrojowych. Bez niej organizm nie może być w stanie przetrwać także paru dni. Z uwagi na fakt, że organizm nie może magazynować większej ilości wody, istnieje konieczność dostarczania jej w ilościach ktore zapewnią prawidłowy przebieg procesów życiowych. Niedostateczna podaż wody prowadzi do odwodnienia organizmu. Jednocześnie jej nadmiar również może być szkodliwy. Warto wspomnieć o biologicznej funkcji witaminy D, która często w obiegowym ujeciu sprowadzana może być jedynie do udzialu tego związku w regulacji homeostazy wapnia oraz fosforu. Tymczasem rola tego związku może być o dużo bardziej doniosła. Witamina D za pośrednictwem swoich metabolitów bierze udział w kontroli aktywności ponad 200 różnorodnych genów. Poziom witaminy D skorelowany może być dodatnio z poziomem testosteronu u mężczyzn, co powinno zainteresować wielu sportowców płci męskiej. Witamina D wpływa na system kostny, mięśniowy, nerwowy, krążenia oraz immunologiczny. 70kg osoba, prowadząca aktywny sposób życia powinna spożywać około 400-500g węglowodanów na dobę, dostarczając tym samym (1g węglowodanów przyswajalnych posiada 4kcal) 1600 – 2000kcal. W tym samym momencie, dostarczanie białka powinno wynosić od 80 do 90g/dobę. Wydaje się, że nie może być to również wiele. Sprawdźmy nie mniej jednak jak wygląda masa zwykłego posiłku zawierającego te elementy. W momencie stabilizacji cukru we krwi momentalnie zmniejsza się łaknienie na słodycze oraz alkohol. Badania na ludziach permanentnie spożywajacych napoje alkoholowe dowiodły, że zaledwie 2-3 gramy glutaminy, podawane trzy razy dziennie, zmniejszyly chęci picia. Mało tego, glutamina znacznie zmniejszyła poczucie strachu oraz poprawila spokojny sen. Glutamina również pomaga w stanowczym odstawieniu przyjmowania cukrów prostych, pod różnymi postaciami. Skoro jesteś pożeraczem słodyczy, zacznij przyjmować 5-10 g glutaminy 30 min przed momentem, kiedy czujesz, że mógłbyś ewentualnie zjeść coś tam slodkiego. Glutamina zacznie konwertować albo uwalniać glikogen, skutkiem czego w twojej krwi zacznie znow krążyć glukoza, a chęć na slodkości na pewien czas zniknie. Oto jak wygląda rozkład wody w ustroju: Organizm osoby ważącej ok. 75 kg zawiera ok. 45 litrów wody, z czego 70-75% znajduje się w mieśniach a 10-15% w tkance tłuszczowej. Sportowcy wyczynowi maja większą masę mięśniowa oraz i dlatego organizm ich zawiera wiecej wody. Z wiekiem w każdym organizmie ilość jej maleje. Średnio powinniśmy dostarczać organizmowi ok. 1,5 litra płynów dziennie. Przy wysiłku ilość wypijanego płynu ulega podwojeniu, pamiętajmy przy tym, że jedzenie rownież może być ich źródłem. Dla sportowcow ważny może być prawidłowy dobor plynów. Podczas treningu należy co 15-30 minut wypijać ok. 100-200 ml napoju, po wysiłku ubytek wody należy uzupełnić 400 ml wody, później może to również być też napój gazowany przeznaczony dla sportowcow. Absolutnie nie może to również być też piwo, które powoduje odwodnienie oraz napoje typu Cola, mocno zakwaszające organizm oraz też powodujące odwodnienie. Jak mądrze uzupełniać straty wody? Bezpośrednio po wysiłku należy pić małymi łykami, także jeśli nie odczuwamy pragnienia. Płyny powinny być też raczej chłodne, ponieważ szybciej sie wchłaniaja z przewodu pokarmowego. Przyjmuje się, że ilość spożytych płynów powinna wynosić 1 ml na 1 kalorię zapotrzebowania energetycznego Witaminy, które są składnikami organicznymi, naturalnie występującymi w żywności, są konieczne dla prawidłowej aktywności enzymow w organizmie, ale może być malo prawdopodobne, aby wszystkie potrzebne witaminy znajdowały się w jakimś jednym pokarmie, i dlatego również tak istotna może być zrownoważona dieta. Pozostawanie nadto bardzo długo na niezrównoważonej diecie może doprowadzić w rezultacie do przewleklego, często niepelnoobjawowego schorzenia zwanego warunkowym niedożywieniem. Witaminy oraz minerały – pełnia ważne funkcje regulujące oraz wspomagajace metabolizm, wzmacniają odporność. Ich niedobór często może być przyczyną problemów z regeneracja oraz zahamowania postepów. Także starannie dobrana żywność bogata w warzywa oraz owoce nie zaspokoi zapotrzebowania na te składniki i dlatego konieczne staje sie stosowanie preparatow witaminowo-mineralnych, ktore spożywa sie zawsze po albo przed posilkami. Suplement zawierający witamine D powinien zatem stać sie standardowym uzupełnieniem zimowej diety. Rola tego związku może być tak doniosla, że nie powinniśmy dopuszczać do sytuacji, w której zaczyna jego nam brakować. Witamina D czesto wystepuje w suplementach diety w połączeniu z wapniem, chociaż taki „zestaw” wydaje się jak najbardziej rozsądny, to również często niestety dawka tej witaminy może być tamże stosunkowo niewielka. I dlatego również rozsądniejsze wydaję się monopreparaty dostępne glównie w sklepach sportowych, których stosowanie polecam. Przestrzegam nie mniej jednak przed hiper-dawkami witaminy D, te powinny bowiem okazać się niekorzystne dla naszego zdrowia. Drugim elementem może być hierarchia spalania składników. Organizm może spalać białka, celem uzyskania energii, ale robi to rownież jedynie wtedy, gdy brak glikogenu oraz węglowodanów z zewnątrz. Implikacje dla trenującego sportowca, nakazują suplementować węglowodany podczas dlugotrwalego wysiłku, a również podać przekąskę bogatą w węglowodany po wysiłku, zanim spożyjemy białkowy posiłek. Dostarczenie najpierw białka spowoduje ‘zmarnowanie’ części składowej aminokwasów. Glutamina to również podstawowe źródło energii dla wielu komorek układu immunologicznego. Forsowne treningi, infekcje wirusowe oraz bakteryjne i stres wpływają na znaczne obniżenie poziomu glutaminy w organizmie. Tym samym komórki odpornościowe są w złej kondycji. Zażywanie ok. 40 gramów glutaminy dziennie znacznie wspiera system odpornościowy. Glutamina może być również ważnym skladnikiem oraz prekursorem glutationu aminokwasu, będącego jednym z kluczowych oraz najsilniejszych antyutleniaczy, który wzmacnia funkcje immunologiczne. Także osoby prowadzace siedzący sposób życia oraz nie ćwiczące regularnie przyjmując 2-5 gram glutaminy dziennie zapewnią sobie ludzkie zdrowie oraz witalność. Jeżeli spełniliśmy więc już podstawowe, wyżej wymienione warunki, jesteśmy w stanie zafundować sobie coś tam innego, ale jedynie oraz wyłacznie po spełnieniu w/w podstaw. Suplementy ktore przykładowo przytocze niżej sugeruje stosować canajmniej po 6 miesięcznym stażu treningowym – wykorzystajmy możliwości naszego organizmu, które w pierwszych miesiącach naszego treningu są duże oraz dają szybkie oraz widoczne efekty. Jednym z najczęściej stosowanych suplementów może być Kreatyna, z uwagi na jej szybkie oraz widoczne działanie. Kreatyna przyspiesza rozwój beztłuszczowej masy mieśniowej i siły. Zapewnia wzrost poziomu śródmięśniowej fosfokreatyny, umożliwiając szybką oraz skuteczną odbudowe cząsteczek energetycznych ATP niezbędnych dla procesu syntezy włókien mieśniowych i poprawy zdolności wysiłkowych. Jesteśmy w stanie tutaj skorzystać z różnego rodzaju preparatów kreatynowych: monohydrat, jablczan, cytrynian, pirogronian czy może rózne mieszanki zawierające kreatynę. Dla początkujących najczęsnciej polecany może być monohydrat kteatyny. Do kreatyny często kupowanymi suplementami sa min. dyboza, dextroza, ALA itp. które przyspieszaja jej transport do komórek mięśniowych. Teraz jeśli ktoś wciąż jeszcze chciałby uzupelnić swój cykl suplementacji może kupić HMB, glutamine, tauryne czy może BCAA. Są to również suplementy które działają antykatabolicznie, czyli przeciwdziałają rozpadom komórkowym nasilających się podczas ciężkich treningów. Preparaty tego typu stosuje się często również po cyklach kreatynowych w celu zapobiegania spadkom siły oraz masy. Tego typu zbalansowane posiłki powinny wystarczyć dla pokrycia zapotrzebowania energetycznego organizmu w większości przypadków średniego oraz intensywnego treningu wytrzymałościowego. Należy nie mniej jednak pamiętać o tym, że w momencie zmiany planu treningowego oraz rodzaju wykonywanego wysiłku, pojawia sie kilkutygodniowy pik zapotrzebowania na bialko. Wtenczas ilość białka należy zwiększyć do okolo 2g/kg/24h. W tej diecie brakuje też dodatkowych 70-80 g białka, potrzebnych w okresie budowania masy mięśniowej. W celu podniesienia poziomu testosteronu stosuje się „tribulusy”. Suplementy tego rodzaju polecana są raczej dla zaawansowanych wiekiem „zawodników”. U mlodych chłopców nie posiada większego sensu stosowania tego typu supi ponieważ poziom teststosteronu w organiźmie może być duży.

Z różnych dostępnych suplementów możemy polecić OLIMP GLUTAMINE XPLODE.

Na podstawie najnowszych danych naukowych z zakresu fizjologii, biochemii procesów metabolicznych i suplementacji oraz głębokiej wiedzy naszych naukowców i długoletniego doświadczenia w tej materii można stwierdzić, że to nie ilość, ale odpowiednio dobrane składniki decydują o jakości produktu i jego skuteczności.

Co Wam zatem dokładnie oferujemy? Oto odpowiedź:
W Glutamine Xplode postawiliśmy na bezwzględny synergizm działania.
Wszystkie składniki – L-glutamina i składniki aktywne formuły VIT-A-MIN SuperCharge wzajemnie się uzupełniają, potęgując wywoływany przez siebie wpływ na metabolizm organizmu sportowca. Wszystko po to, by Twój wysiłek przyniósł jak najszybsze i najbardziej trwałe efekty.

Zatem
dostajesz L-glutaminę i L-leucynę w optymalnych dawkach – dwa z najsilniejszych antykatabolików, o bardzo silnym, pośrednim wpływie na anabolizm białek – muszą być one bezwzględnie uzupełnione po treningu.

Ale to nie wszystko
L-cysteina , selen , przy udziale witaminy C w swej innowacyjnej, super zaawansowanej formie (PureWay-C®), zapewnią Ci utrzymaną na wysokim poziomie, syntezę glutationu , a kompleks witamin – wit.B6, B12, kwas foliowy, niacyna jeszcze bardziej nasilą potreningową syntezę białek.

VIT-A-MIN SuperCharge = VIT-Aminy + A-MINokwasy + MINerały

Dlaczego suplementacja L-glutaminą jest tak ważna dla rozwoju Twoich mięśni?
Białko to podstawowy składnik muskulatury. Siła i masa naszych mięśni uzależniona jest od ilości zgromadzonych w nich białek.

Azot to pierwiastek charakterystyczny dla białka, który nie występuje – ani w tłuszczach, ani w węglowodanach. Ilość białka zgromadzonego w mięśniach mierzona jest więc ilością zatrzymanego w organizmie azotu, co nazywamy bilansem azotowym . Im wyższy bilans azotowy – tym „większe i silniejsze muskuły”.

Glutamina to podstawowy magazyn i transporter azotu. Glutamina dostarcza azot do mięśni, gdzie ten wbudowywany jest w aminokwasy i białka, czyli stymuluje procesy anaboliczne.
Kiedy inne narządy lub tkanki potrzebują azotu, czerpią go z tkanki mięśniowej. Białka mięśniowe ulegają wtedy rozpadowi, co nazywamy katabolizmem, zaś ich azot zostaje przeniesiony na glutaminę, która dowozi ten pierwiastek do innych tkanek. Jeżeli jednak, w podobnej sytuacji, organizm dysponuje odpowiednim zasobem gotowej glutaminy – ta dowozi azot do tkanek i nie dochodzi do katabolizmu białek mięśniowych.

Spożywanie gotowej glutaminy, np. w postaci odżywki sportowej, prowadzi do tworzenia wysokiej wartości bilansu azotowego, czyli takiego stanu środowiska wewnętrznego organizmu, który sprzyja procesom anabolicznymi – a jednocześnie – hamowaniu procesów katabolicznych.

Badania na ludziach dowiodły wysokiej skuteczności glutaminy we wpływie na poprawę gospodarki azotowej (białkowej) organizmu. Jednak badania na sportowcach wykazały, że jej dodatni wpływ na gospodarkę azotową przekłada się na rozwój tężyzny fizycznej – w nieco mniejszym stopniu, aniżeli się spodziewano.
Z uwagi na swoją unikalną rolę w gospodarce azotowej, glutamina bierze udział w ogromnej liczbie szlaków metabolicznych, związanych z procesami anabolicznymi i katabolicznymi. Zawsze jednak pozostaje tylko jednym z elementów każdego szlaku. To właśnie niedostatek innych elementów może limitować skuteczność działania glutaminy na przyrost tężyzny fizycznej sportowców, pomimo dowiedzionej efektywności w poprawie gospodarki białkowej.

I tu z pomocą przychodzą nauka oraz specjaliści z Olimp Labs

Przeczytaj dlaczego najlepszym wybroem jest glutamine xplode !

GLUTAMINE XPLODE z formułą Vit-a-min Supercharge – innowacyjne i kompleksowe doładowanie dla L-glutaminy

Glutamina a witamina B6.
Znaczna część spożytej glutaminy nie opuszcza przewodu pokarmowego, tylko zostaje „zatrzymana” przez komórki jelitowe i bakterie probiotyczne naszej flory. Wprawdzie zjawisko to, szeroko ostatnio badane i dyskutowane, jest niezwykle pożyteczne dla prawidłowych czynności przewodu pokarmowego, to równocześnie zubaża pulę glutaminy aktywnej metabolicznie. Z pomocą idzie nam tutaj witamina B6, która bierze udział w transporcie aminokwasów poprzez komórki jelitowe i przyczynia się do wzrostu pobrania glutaminy z przewodu pokarmowego.
Witamina B6 katalizuje też proces przekazywania azotu przez glutaminę do mechanizmów anabolicznych, przebiegających w komórkach mięśniowych.
Katalizuje również przemiany glutaminy w mózgu, prowadzące do powstawania neuroaktywnych aminokwasów, które oddziałują korzystnie na podwzgórze i przysadkę mózgową. Pod wpływem tych interakcji przysadka wydziela taki zestaw hormonów nadrzędnych (tropowych), który tworzy w organizmie środowisko hormonalne, korzystne dla rozwoju muskulatury – dużo anabolicznej somatotropiny i testosteronu, mało katabolicznego kortyzolu.

Skład
55% L-glutamina, 19% Vit-A-min Supercharge (L-leucyna, cystyna – źródło L-cysteiny, mikrokapsułkowany kwas L-askorbinowy (PureWay-C®) – wit. C, bioflawonoidy cytrusowe, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, kwas pteroilomonoglutaminowy – folian), aromaty, guma arabska: substancja zagęszczjaca, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, substancje słodzące: acesulfam K, sukraloza, barwniki: ryboflawina (dla smaku cytrynowego), beta-karoten (dla smaku pomarańczowego).

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

3 responses »

  1. Hej, jestem hardcorowy koksu! Pakowanie się chyba już przestało być w modzie. Teraz w modzie są chłopaki, co potrafią kobietę zaskoczyć intelektem.

    Odpowiedz
  2. Co to są za gluty minianu? Ktoś to naprawdę pakuje do paszczy?

    Odpowiedz
  3. Glutamina to podstawowy magazyn i transporter azotu. Glutamina dostarcza azot do mięśni, gdzie ten wbudowywany jest w aminokwasy i białka, czyli stymuluje procesy anaboliczne.
    Kiedy inne narządy lub tkanki potrzebują azotu, czerpią go z tkanki mięśniowej. Glutamina mikronizowana zwiększa przyrost siły i beztłuszczowej masy mięśniowej. Działa silnie antykatabolicznie – hamuje aktywność enzymów niszczących białka mięśniowe Białka mięśniowe ulegają wtedy rozpadowi, co nazywamy katabolizmem, zaś ich azot zostaje przeniesiony na glutaminę, która dowozi ten pierwiastek do innych tkanek. Jeżeli jednak, w podobnej sytuacji, organizm dysponuje odpowiednim zasobem gotowej glutaminy – ta dowozi azot do tkanek i nie dochodzi do katabolizmu białek mięśniowych.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: