RSS Feed

Dlaczego warto karmić piersią?


Dlaczego warto karmić piersią? Na tak postawione pytanie można znaleźć wiele argumentów.

Dzieci karmione wyłącznie piersią poprzez pierwszych 6 miesięcy życia rosną oraz rozwijają sie prawidłowo. Wydaje się także, że sa nieco lepiej rozwiniete pod względem intelektualnym, poznawczym oraz ruchowym. U niemowląt karmionych mlekiem matki rzadziej zdarzają się infekcje niż u tych, które są karmione mlekiem krowim czy może odżywkami mlecznymi. Oraz to także nie dlatego, że mleko kobiece dostarczone dziecku bezpośrednio z piersi może być jałowe. Także skoro niemowlęta otrzymują wysterylizowaną odżywke mleczną, to także oraz tak dużo cześciej niż niemowlęta karmione piersia cierpią z powodu zapaleń opon mózgowych, infekcji przewodu pokarmowego, uszu, dróg oddechowych oraz układu moczowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dowodzi, że poprzez sześć pierwszych miesięcy życia dziecka pokarm matki zaspokaja wszystkie jego potrzeby żywieniowe oraz zaleca, by poprzez ów okres karmić wyłacznie piersią. Ponadto zachęca, by kontynuować karmienie (przy jednoczesnym rozszerzaniu diety) do drugich urodzin dziecka (i dłużej). Karmienie piersią to także naturalny sposób odżywiania się niemowląt. Umożliwia dzieciom osiągnięcie optymalnego stanu zdrowia oraz rozwoju, a efekt może być tym lepszy, im dziecko przyjmuje więcej pokarmu kobiety. Korzyści odnosi również sama karmiąca mama. System trawienny noworodka dopiero przystosowuje się do swych funkcji oraz na pewno może być inaczej zbudowany oraz posiada odmienne potrzeby niż np. system pokarmowy małego cielaczka. Składniki mleka z piersi są najbardziej dopasowane do owych potrzeb – począwszy od składników odżywczych, po elementy ochronne, nie jedynie dla układu pokarmowego (np. ilość Na+ w wydolność nerek). Według niektórych badań dzieci karmione piersią mają wyższy poziom inteligencji, jak na razie do 15 rż. Przypuszcza się, że ta różnica utrzymuje się także w wieku późniejszym. Prawdopodobnie może być to także związane ze składem mleka matki (prawidłowa ilość odpowiednich kwasów tłuszczowych) i bliskościa pomiędzy matką a dzieckiem podczas karmienia. Udowodniono, że karmienie piersią korzystnie wpływa na rozwój dziecka i chroni przed wieloma chorobami. Dzieci karmione piersia rzadziej chorują na zapalenie ucha środkowego, zapalenie płuc. Zmniejsza się także ryzyko wystąpienia biegunki zakaźnej, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych oraz zakażeń dróg moczowych. Dzieci karmione piersią rzadziej są otyłe w późniejszym wieku. Rzadziej rownież chorują na cukrzycę oraz niektóre nowotwor Wartość mleka mamy może być niezaprzeczalna. Skoro zdecydowałaś się karmić piersią, z pewnością o tym wiesz. Zdarza się jednak, że kiedy pojawiaja sie problemy, postanowienie slabnie. Może bola cię brodawki, może masz zastój pokarmowy lub musisz stosować dietę eliminacyjną? Być też może męcza cie również „dobre” rady wielu „życzliwych”, którzy dowodzą, że dzieci „na butli” rosną lepiej.

Mleko ludzkie zawiera różne przeciwciała obronne, najwięcej może być w nim IgA, ktore ssacemu dziecku pomagają zwalczać chorobotwórcze mikroorganizmy. Likwidują one bakterie oraz alergeny, nie wywołując zapalenia. Inny składnik mleka matki – fibronektyna, podobnie jak przeciwciała IgA, zmniejsza zapalenie oraz wspomaga regenerację tkanek zniszczonych poprzez proces zapalny. Bo w organizmie matki powstają przeciwciała wyłącznie przeciwko czynnikom patogennym znajdującym się w jej otoczeniu, dziecko otrzymuje ochronę przeciwko tym czynnikom infekcyjnym, z którymi może się spotkać. Przeciwciała dostarczone dziecku z mlekiem matki sprzyjają rozwojowi „dobrych bakterii” w jelicie malucha. Dzięki temu może być tamże ich więcej niż bakterii szkodliwych. Pożyteczne są również obecne w mleku matki cukry, które ułatwiają eliminowanie chorobotworczych bakterii poprzez organizm dziecka, stymulują rozwoj korzystnej flory jelitowej oraz są niezbędnym elementem w rozwoju mozgu. Karmienie piersią posiada dużo zalet. Jedną z nich może być to, że pokarm może być zawsze dostępny oraz więc już gotowy do spożycia. Nie wymaga podgrzewania, ani innych czynności przygotowawczych. Poza tym, nie musisz się martwić, że się popsuje, czy może zmarnuje – mleko z piersi może być zawsze dobre. Jeśli chcesz przekonać kogoś (lub siebie), że karmienie piersią może być dla dziecka najlepsze, służymy listą solidnych argumentow. Pokarm kobiecy może być latwo, żwawo trawiony oraz blisko w całości przyswajany, bo idealnie odpowiada możliwościom trawiennym dziecka. Białka mleka kobiecego w znacznym stopniu składaja się z latwo przyswajalnych laktoalbumin. Pokarm nie zalega w brzuchu malca. Niektóre białka w mleku mamy są tak rozdrobnione, że dziecko wchłania je natychmiast. To także sprawia, że maluchy karmione piersią szybciej czują się głodne oraz dużo częściej domagaja się karmienia. Nie mniej jednak chociaż jedza dużo częściej niż niemowleta karmione sztucznie, zbyt trudno je przekarmić. Pomiedzy innymi dlatego, że same regulują wielkość swoich mlecznych posiłków. Kończą karmienie wtedy, gdy są syte. Natomiast niemowlęta karmione butelką otrzymują gotową porcję, a rodzice starają się, by maluch zjadł wszystko. Istotne może być rownież to, że mleko mamy zawiera enzymy, które usprawniają trawienie oraz uzupełniają niski poziom enzymów w żołądku niemowlęcia. Dla zdrowia malca ważne może być przede wszystkim szybkie trawienie tłuszczy, możliwe dzięki obecnej w pokarmie kobiecym lipazie pokarmowej. Mleko krowie nie zawiera lipazy. Podczas karmienia wyłacznie piersią nie dawaj dziecku żadnych innych pokarmów, napojów, wody oraz mleka modyfikowanego. W razie potrzeby możesz mu podawać witaminy oraz leki. W mleku kobiecym może być również dużo komorek immunologicznych, które zwalczają infekcje, pożerając bakterie oraz wirusy, i chronia przed alergią. Znajdujące się w mleku matczyne hormony również zapobiegają powstaniu u dziecka alergii oraz nietolerancji pokarmowej. Dzieci karmione piersią mają większą odporność na choroby, a szczepienia ochronne działają na ich organizmy skuteczniej. Niemowlęta rzadko są uczulone na pewien składnik z mleka matki, ale zdarzaja się alergie na coś, co matka zjadła oraz co przedostało sie do jej mleka. Wtenczas zwykle wystarcza pozbycie sie tego skladnika z diety matki. Skład mleka kobiecego może być dostosowany do potrzeb maleństwa oraz umożliwia mu prawidłowy rozwój. Mleko mamy może być łatwoprzyswajalne oraz stosunkowo krótko przebywa w żołądku maleństwa.

W pierwszych dniach po porodzie pokarm różni się składem od mleka dojrzałego – może być to także tzw. siara ? colostrum. Zawiera ona dużo białka oraz wydzielniczych przeciwciał IgA. W kolejnym tygodniu produkowane może być mleko przejściowe, które także zawiera wiecej bialek oraz enzymów niż mleko dojrzałe. W mleku dojrzałym znajduje się mniej białka, natomiast wysoka może być zawartość tłuszczu oraz laktozy. Znacznie trudniej walczyć z alergią na składniki preparatów sztucznych (zwykle na składniki mleka krowiego). Wtenczas trzeba używać specjalnych hydrolizatów białkowych, które mają znacznie mniejszy potencjał uczulający – pomijajac calkowicie fakt, że są gorsze w smaku. Węglowodany – głównym węglowodanem mleka kobiecego może być laktoza. Jej całkowita zawartość wynosi około 7 g/100 ml, może być jej więcej niż w mleku krowim. Laktoza może być dwucukrem złożonym z glukozy oraz galaktozy. Glukoza może być wykorzystywana w procesach energetycznych zachodzących w organizmie, a galaktoza może być niezbędna do procesu mielinizacji w układzie nerwowym. Zawartość laktozy w mleku matki nie zależy od jej diety – utrzymuje sie ona na stałym poziomie.W skład węglowodanów mleka kobiecego wchodzą również niewielkie ilości oligosacharydów oraz polisacharydów, tzw. prebiotyków. Pobudzaja one wzrost oraz aktywność korzystnych szczepów bakterii w jelitach dziecka. Ponadto zauważono, iż dzieci karmione piersią mają znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na astmę oskrzelową, czy może wyprysk na skórze. Ogólnie, dzieci karmione piersią rzedziej choruja na dolegliwości mające swój poczatek w zaburzeniach odporności. Może być to także logiczne, skoro uświadomimy sobie, iż w ukladzie pokarmowym skupiona może być wiekszość układu odpornościowego, odpowiedzialna za rozpoznawanie patogenow. Stąd tak ważne może być prawidłowe odżywianie, szczególnie w początku życia malutkiego człowieka. Tluszcze – te zawarte w pokarmie kobiecym są głównym źródłem energii dla dziecka. Trójglicerydy są łatwo przyswajalne. Cholesterol ułatwia proces mielinizacji ukladu nerwowego, może być składnikiem błon komorkowych oraz kwasów żółciowych. Większość kwasów tluszczowych mleka kobiecego stanowia kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (MCT). Zwalniają one motorykę przewodu pokarmowego, ułatwiając wchłanianie pokarmu. Niedługo przed ukończeniem 6. miesiaca życia możesz podawać maluchowi symboliczne ilości wartościowych pokarmów do smakowania, np. jabłko, gotowaną marchewkę, kaszkę (także glutenowa) oraz inne. Ochrona noworodka od pierwszych chwil życia Mleko ludzkie zawiera różne przeciwciała obronne, najwięcej może być w nim IgA, które ssącemu dziecku pomagają zwalczać chorobotwórcze mikroorganizmy. Likwiduja one bakterie oraz alergeny, nie wywołując zapalenia. Inny składnik mleka matki – fibronektyna, podobnie jak przeciwciała IgA, zmniejsza zapalenie oraz wspomaga regenerację tkanek zniszczonych poprzez proces zapalny. Bo w organizmie matki powstają przeciwciala wyłącznie przeciwko czynnikom patogennym znajdującym się w jej otoczeniu, dziecko otrzymuje ochronę przeciwko tym czynnikom infekcyjnym, z ktorymi może sie spotkać. Przeciwciala dostarczone dziecku z mlekiem matki sprzyjają rozwojowi „dobrych bakterii” w jelicie malucha. Dzieki temu może być tamże ich więcej niż bakterii szkodliwych. Pożyteczne są również obecne w mleku matki cukry, które ułatwiają eliminowanie chorobotwórczych bakterii poprzez organizm dziecka, stymuluja rozwoj korzystnej flory jelitowej oraz są niezbędnym elementem w rozwoju mózgu. W mleku kobiecym może być również dużo komórek immunologicznych, ktore zwalczają infekcje, pożerając bakterie oraz wirusy, i chronią przed alergią. Znajdujące się w mleku matczyne hormony również zapobiegają powstaniu u dziecka alergii oraz nietolerancji pokarmowej. Dzieci karmione piersią mają większą odporność na choroby, a szczepienia ochronne działają na ich organizmy skuteczniej. Kiedy zachoruje ktoś ze stałych domownikow, dziecko, ktore mama karmi piersią, otrzyma od niej przeciwciała odpornościowe. I dlatego rzadko się zdarza, by karmiony piersią maluch zarazil sie od starszego rodzeństwa albo od mamy czy może taty. Poza tym dzieci karmione piersią, skoro w ogóle chorują, przechodzą infekcje znacznie lagodniej niż ich dużo częściej chorujący rówieśnicy karmieni mlekiem modyfikowanym. Mleko matki posiada także odmienne właściwości związane z układem pokarmowym dziecka. Mleko dba o to, by u dziecka rozwijały się właściwe mikroorganizmy. Nie do zlekceważenia może być także fakt, iż mleko matki może być łatwo trawione oraz przyswajane. Stolce są luźne, ale nie jak biegunka, oraz i dlatego na diecie mleczno-piersiowej rzadko zdarzają się maluszkom zaparcia.

Pokarm kobiecy zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA) – kwas linolowy, linolenowy oraz ich pochodne dlugolańcuchowe – kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas arachidonowy oraz eikozapentaenowy. Kwasy te są niezbedne do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i siatkówki oka. W badaniach wykazano korzystny wpływ podaży DHA na rozwój funkcji poznawczych oraz uczenia się u dziecka. Pokarm kobiecy chroni rownież przed biegunkami. Obecne w mleku laktoza oraz prebiotyki (oligosacharydy) tworzą idealne warunki do rozwoju pałeczek kwasu mlekowego (Lactobacillus bifidus), czyli pożytecznych bakterii, które hamuja rozwoj owych groźnych. Dzięki temu „piersiowym” maluchom raczej nie zdarzają się biegunki (normą są natomiast luźne, płynne oraz częste stolce) Odmienne składniki mleka kobiecego, które mają znaczenie dla ochrony zdrowia niemowlęcia, to: laktoferyna (hamuje rozwój bakterii oraz grzybow, ułatwia przyswajanie żelaza), makrofagi oraz lizozym (niszczą bakterie napotkane w przewodzie pokarmowym dziecka), limfocyty T oraz B (walczą z drobnoustrojami chorobotwórczymi). Także najlepsze odżywki nie zawierają w swoim składzie przeciwciał IgA i innych, które są obecne w mleku matki. Statystyki mówią, że jedynie 25 proc. dzieci karmionych piersią często choruje, natomiast pośrod dzieci karmionych sztucznie na częste infekcje zapada aż 97 proc. Wówczas konieczne może być leczenia właściwego antybiotykami, które przyczyniają sie do osłabiania właściwości ochronnych układu immunologicznego. Niemowlęta karmione butelka mają mniejsze szanse obrony przed chorobotwórczymi mikroorganizmami dopóki nie zaczną same produkować przeciwciał, co następuje dopiero po trzecim miesiącu życia. Zauważono, że dzieci karmione jedynie piersia rzadziej cierpią na choroba nazywaną rumieniem pieluszkowym. Ta cecha zanika w momencie włączenia do diety dziecka innych składników pokarmowych. Sole mineralne – mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne dla rozwoju dziecka sole mineralne. Prawidlowe karmienie piersią pokrywa całkowicie zapotrzebowanie dziecka. Ze względu na niski poziom sodu w mleku mamy, a tym samym niski ładunek soli, nerki maluszka nie są obciążone. Mleko mamy zawiera również wapń oraz fosfor. Znajduja sie one w takich proporcjach, które umożliwiają prawidłowe wchlanianie oraz tym samym mineralizacje kości. Zawartość żelaza w mleku może być stosunkowo niska, może być ono nie mniej jednak latwo przyswajalne poprzez organizm maluszka. Suplementację żelazem u niemowlecia karmionego piersią stosuje się jedynie w określonych sytuacjach. Mleko początkowe, czyli tzw. siara lub młodziwo, wydobywa się z piersi poprzez pierwsze doby po porodzie. Siarę nazywa się czasem naturalną „szczepionką” dla nowonarodzonego dziecka, bo dominują w niej przeciwciała (immunoglobuliny, rodzaj białek), które chronią malca przed inwazją bakterii oraz wirusów. To także ważna rola pokarmu kobiecego. Dziecko rodzi sie przecież bez odporności – jego system immunologiczny wciąż jeszcze nie działa – chroni je jesteśmy w stanie pokarm matki. Nic nie zapewni dziecku lepszej ochrony. Mama oraz noworodek znajdują się w tym samym środowisku, toteż jej organizm produkuje przeciwciała do walki z tymi wirusami oraz bakteriami, z ktorymi jesteśmy w stanie styka się dziecko. Mleko mamy to także jedyny „żywy” pokarm, który odpowiada konkretnym potrzebom swojego jedynego odbiorcy. Żadna mieszanka mleczna nie traktuje konsumenta tak indywidualnie. W kobiecym pokarmie może być właściwa proporcja aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów warunkujących prawidłowy rozwoj mózgu niemowlęcia oraz jego funkcji poznawczych. We wczesnym okresie dziecko potrzebuje większych ilości cholesterolu niezbędnego do mielinizacji osłonek nerwów, czyli, błon ochronnych otaczających nerwy. Jego właściwa proporcja może być w mleku matki. W odżywkach znajdują się tluszcze pochodzenia roślinnego, które dostarczają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a mniej cholesterolu. Szczegolne znaczenie posiada jeden z kilkuset aminokwasów niezbednych do właściwego rozwoju dziecka – tauryna, obecna jedynie w mleku matki. Nie zawiera jej mleko krowy, kozy czy może jakiegokolwiek innego zwierzęcia. Dziecko samo tego aminokwasu nie wyprodukuje, a może być on konieczny do prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka. Organizm dziecka nie potrafi przyswoić tłuszczu, jaki znajduje się w mieszance mlecznej. Nieprzyswojony tłuszcz szkodzi, wiażac w przewodzie pokarmowym wapń. W mleku matki znajduje sie duża ilość przeciwciał, które chronią noworodka do momentu osiagnięcia poprzez jego system odpornościowy pełni sprawności. Dzieci karmione mlekiem matki rzadziej chorują, a skoro chorują, to także infekcje przechodza lagodniej. Ponadto odpowiedź na szczepienia może być znacznie lepsza u dzieci karmionych piersią. Witaminy – w mleku mamy znajdują sie wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – wit. A, wit.D, wit.E oraz wit.K. Witamina D znajduje się w ilości niewystarczającej, i dlatego konieczna może być suplementacja od pierwszych dni życia u noworodkow oraz niemowląt karmionych wyłacznie piersią. Zalecana dawka dzienna witaminy D wynosi 400 j. Witamina A bierze udział w procesach regeneracji skory oraz błon śluzowych i w dojrzewaniu siatkówki oka. Witamina E może być tzw. zmiataczem wolnych rodników. Witamina K, niezbędna w procesach krzepnięcia krwi, znajduje się w mleku kobiecym w małych ilościach, i dlatego także konieczna może być jej suplementacja u noworodków oraz niemowląt karmionych wyłącznie piersią. Od 8. doby życia do ukończenia poprzez dziecko 3 miesiąca życia należy podawać maluszkowi 25 mg witaminy K dziennie. Noworodek zdecydowanie rzadziej choruje z powodu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. W mleku mamy są rownież witaminy rozpuszczalne w wodzie: wit. C, kwas foliowy, wit. B2, wit. B6 oraz wit. B12. Zawartość witamin z grupy B zależy od diety matki, i dlatego kobiety będace na diecie wegetariańskiej maja niewystarczające ilości owych witamin w pokarmie. Nawet najlepsze odżywki nie zawierają w swoim skladzie przeciwciał IgA i innych, które są obecne w mleku matki. Statystyki mówia, że jedynie 25 proc. dzieci karmionych piersia często choruje, natomiast pośród dzieci karmionych sztucznie na częste infekcje zapada aż 97 proc. Wówczas konieczne może być leczenia wlaściwego antybiotykami, które przyczyniają się do osłabiania właściwości ochronnych układu immunologicznego. Niemowlęta karmione butelką mają mniejsze szanse obrony przed chorobotwórczymi mikroorganizmami dopoki nie zaczną same produkować przeciwcial, co nastepuje dopiero po trzecim miesiącu życia. Jedynie w mleku matki znajduje się odpowiednia ilość laktozy, czyli cukru, głównego materiału energetycznego, niezbędnego do właściwego wchlaniania wapnia. Mieszanki mleczne zawierają laktoze mleka krowiego, uzupełnioną sacharoza. Nie są one w stanie zastąpić matczynej laktozy, która rozkłada się powoli oraz stopniowo uwalnia swoja energie, zapobiegając w ów sposób nagłym różnicom w wahaniach poziomu cukru we krwi. Dzieci karmione mlekiem krowim dużo częściej chorują na cukrzycę na tle alergii krzyżowej. Tak jak u dzieci karmionych sztucznie przekarmianie może być niemal normą (wraz z tego konsekwencjami), to także dzieci karmione piersia blisko wogole nie sa przekarmiane. Po prostu zbyt trudno zmusić malucha do ssania piersi, gdy on nie chce. Zauważono prawidłowość, że im dłużej dziecko może być karmione poprzez matkę, tym mniejsze może być ryzyko wystapienia u niego nadwagi w wieku późniejszym. Podobna korelację zauważono z poziomem cholesterolu u doroslych, którzy w dzieciństwie karmieni byli piersią.

U noworodka szybciej ustępują objawy żółtaczki poporodowej Noworodek rzadziej miewa biegunki Noworodek z mlekiem matki otrzymuje substancje niezbedne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego W kobiecym pokarmie może być właściwa proporcja aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów warunkujących prawidłowy rozwój mózgu niemowlęcia oraz jego funkcji poznawczych. We wczesnym okresie dziecko potrzebuje większych ilości cholesterolu niezbędnego do mielinizacji osłonek nerwów, czyli, blon ochronnych otaczających nerwy. Jego właściwa proporcja może być w mleku matki. W odżywkach znajdują sie tłuszcze pochodzenia roślinnego, ktore dostarczają więcej nienasyconych kwasow tluszczowych, a mniej cholesterolu. Szczególne znaczenie posiada jeden z kilkuset aminokwasow niezbędnych do właściwego rozwoju dziecka – tauryna, obecna jedynie w mleku matki. Nie zawiera jej mleko krowy, kozy czy może jakiegokolwiek innego zwierzęcia. Dziecko samo tego aminokwasu nie wyprodukuje, a może być on konieczny do prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka. Organizm dziecka nie potrafi przyswoić tłuszczu, jaki znajduje się w mieszance mlecznej. Nieprzyswojony tluszcz szkodzi, wiążąc w przewodzie pokarmowym wapń. Obok wielu bezcennych skladników siara zawiera również takie, które mają właściwości przeczyszczające oraz pomagaja noworodkowi wydalić smółkę, czyli pierwszy stolec. Posiada to także niebagatelne znaczenie dla młodego człowieka, bo im szybciej smółka zostanie wydalona, tym bardziej zmniejszy się ryzyko wysokich parametrów bilirubiny odpowiedzialnej za rozwój żóltaczki noworodkowej. Dlaczego? Bo w smółce gromadzi się sporo bilirubiny oraz skoro ta kleista, ciemnozielona maź nadto bardzo długo zalega w jelitach dziecka, zawarta w niej bilirubina wchlania sie z powrotem do organizmu. Pomiędzy innymi również i dlatego tak ważne jest, by noworodek mógl jak najszybciej wyssać z piersi mamy drogocenne krople siary. Jedynie w mleku matki może być najlepsza proporcja wapnia, fosforu oraz magnezu – czynników niezbędnych do właściwego rozwoju układu kostnego dziecka. Witaminy oraz minerały z odżywek sztucznych wchłaniają się w niewielkim stopniu, pomimo iż dodawane są w ilościach wielokrotnie przekraczających dzienne zapotrzebowanie dziecka. Laktoferyna oraz transferyna – białka mleka kobiecego – wychwytują w przewodzie pokarmowym żelazo potrzebne jego organizmowi. Podawanie dodatkowych porcji żelaza „na wszelki wypadek” powoduje, iż może być ono wychwytywane poprzez chorobotwórcze bakterie, a to także może być też przyczyną cieżkich biegunek infekcyjnych. Ze wzgledu na obecność swoistych przeciwciał IgA, makrofagów, neutrofili, oraz laktoferryny, mleko matki spełnia funkcje ochronne. Karmiąc piersią, zapewniasz dziecku właściwszą odporność. Udowodnione jest, że dzieci karmione piersią znacznie rzadziej zapadają na choroby, a skoro wiec już zachorują, to także dolegliwość posiada lagodniejszy przebieg. Noworodek, który ssie pierś, może być lepiej chroniony przed niebezpieczeństwem zachorowania w przyszłości na cukrzycę Tylko w mleku matki znajduje się odpowiednia ilość laktozy, czyli cukru, głównego materialu energetycznego, niezbędnego do właściwego wchłaniania wapnia. Mieszanki mleczne zawierają laktozę mleka krowiego, uzupełnioną sacharozą. Nie są one w stanie zastąpić matczynej laktozy, która rozkłada się powoli oraz stopniowo uwalnia swoją energię, zapobiegając w ów sposób nagłym różnicom w wahaniach poziomu cukru we krwi. Dzieci karmione mlekiem krowim dużo częściej chorują na cukrzycę na tle alergii krzyżowej. Skład pokarmu kobiecego może być idealnie dopasowany do potrzeb ludzkiego dziecka – jego możliwości trawiennych, stopnia dojrzałości, tempa wzrostu (właściwego ludziom) oraz potrzeb rozwojowych. Dzieje sie tak, bo pochodzi od ludzkiej mamy. Na tej samej zasadzie mleko krowie najlepiej odpowiada potrzebom cielat, a mleko owcze idealnie zaspokaja wymagania rozwojowe jagniąt. Każdy ssaczy gatunek „wypracował” skład mleka właściwy dla osesków swojego gatunku. Naturalnie ludzie, tworząc sztuczne mleko na bazie krowiego, modyfikują je, by zbliżyło się do składu mleka kobiecego, ale także najlepsza mieszanka to także cały czas jedynie substytut. Oryginał może być nie do podrobienia. Noworodek w życiu dorosłym będzie mniej narażony na osteoporoze oraz dyskopatię Tylko w mleku matki może być najlepsza proporcja wapnia, fosforu oraz magnezu – czynników niezbędnych do właściwego rozwoju układu kostnego dziecka. Witaminy oraz minerały z odżywek sztucznych wchłaniają sie w niewielkim stopniu, pomimo iż dodawane są w ilościach wielokrotnie przekraczających dzienne zapotrzebowanie dziecka. Laktoferyna oraz transferyna – białka mleka kobiecego – wychwytuja w przewodzie pokarmowym żelazo potrzebne jego organizmowi. Podawanie dodatkowych porcji żelaza „na wszelki wypadek” powoduje, iż może być ono wychwytywane poprzez chorobotwórcze bakterie, a to także może być też przyczyną ciężkich biegunek infekcyjnych. Mleko mamy zawiera dokladnie to, czego potrzebuje dziecko – oraz to także w idealnych dla niego proporcjach: lekkostrawne białka, tłuszcze z przewagą owych wielonienasyconych, węglowodany (glównie laktozę, a również wielocukry stanowiące pożywkę dla pożytecznych bakterii zasiedlających system pokarmowy), niezbędne dla rozwoju dziecka sole mineralne (w idealnych proporcjach oraz łatwo przyswajane), witaminy i wodę – przefiltrowaną oraz w dużej ilości (sztuczne mieszanki przygotowane na bazie wody, zawieraja jej znacznie mniej niż mleko z piersi). Dzieci karmionych naturalnie nie trzeba dopajać. „Piersiowe” maluchy rzadko odwadniają sie w czasie dolegliwości (zreszta w ogóle rzadziej oraz łagodniej chorują). Mleko mamy to także ponadto niezastąpione źródło wielu czynników bioaktywnych (enzymow, hormonow, hormonalnie aktywnych peptydów, czynnikow wzrostu), dzięki którym pokarm kobiecy wpływa na rozwój oraz dojrzewanie najważniejszych układów w organizmie dziecka. Organizm dziecka tuż po narodzeniu można porównać do domu w stanie surowym. Potrzebuje on specjalnych materiałów wykończeniowych, by stal się forteca, która oprze sie każdemu niebezpieczeństwu. Jedynie mleko matki spełnia tę ważna funkcję. Jeśli matka karmi dziecko piersią, jego uklady: immunologiczny (obronny), hormonalny, nerwowy oraz pokarmowy oraz będą bardzo dobrze funkcjonowały. Dzieci nie karmione piersia dużo cześciej chorują oraz trudniej je wyleczyć. Noworodki karmione piersią rzadziej chorują na alergie Maluchy, którym podaje sie mleko krowie, kozie albo odżywki sztuczne, cierpią często na różne postaci alergii. Najwcześniejszymi jej objawami są: kolka, biegunki, sapka, zapalenia alergiczne krtani, nosa, gardła, oskrzeli, płuc, do astmy włacznie, atopowe zapalenie skóry (skaza białkowa), nerczyca, anemia. Mleko mamy zawiera dokladnie to, czego potrzebuje dziecko – oraz to także w idealnych dla niego proporcjach: lekkostrawne białka, tluszcze z przewagą owych wielonienasyconych, węglowodany (głównie laktozę, a również wielocukry stanowiące pożywkę dla pożytecznych bakterii zasiedlajacych system pokarmowy), niezbędne dla rozwoju dziecka sole mineralne (w idealnych proporcjach oraz łatwo przyswajane), witaminy i wodę – przefiltrowaną oraz w dużej ilości (sztuczne mieszanki przygotowane na bazie wody, zawieraja jej znacznie mniej niż mleko z piersi). Dzieci karmionych naturalnie nie trzeba dopajać. „Piersiowe” maluchy rzadko odwadniają sie w czasie dolegliwości (zresztą w ogóle rzadziej oraz lagodniej chorują). Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłaczne karmienie piersią poprzez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Oznacza to, że poprzez ów czas pokarm mamy zapewnia zarówno zapotrzebowanie na pokarm jak oraz płyny. Nie należy dopajać dziecka w tym czasie herbatkami, sokami czy może wodą. Nie wyznaczono górnej granicy wiekowej dla karmienia piersią, korzystne może być utrzymanie karmienia piersia do ukończenia pierwszego roku życia dziecka. W drugim półroczu wprowadzamy do diety dziecka stopniowo pokarmy uzupełniajace, nie mniej jednak to także nadal mleko matki może być podstawą. Posilki uzupełniajace oferowane sa zawsze po mleku mamy. Mleko mamy to także ponadto niezastąpione źródło wielu czynników bioaktywnych (enzymów, hormonów, hormonalnie aktywnych peptydów, czynników wzrostu), dzięki którym pokarm kobiecy wplywa na rozwoj oraz dojrzewanie najważniejszych układów w organizmie dziecka. Organizm dziecka tuż po narodzeniu można porównać do domu w stanie surowym. Potrzebuje on specjalnych materiałów wykończeniowych, by stał się fortecą, ktora oprze się każdemu niebezpieczeństwu. Jedynie mleko matki spełnia tę ważna funkcję. Jeśli matka karmi dziecko piersią, jego układy: immunologiczny (obronny), hormonalny, nerwowy oraz pokarmowy oraz będą bardzo dobrze funkcjonowały. Dzieci nie karmione piersią dużo częściej choruja oraz trudniej je wyleczyć.

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

7 responses »

  1. Kobieta z małymi piersiami nie będzie mogła karmić a brunetki mają tłustsze mleko i mają większą szansę na zajście w ciążę (niż blondynki).

    Odpowiedz
  2. Dzięki karminiu piersią dziecko będzie zdrowsze i mądrzejsze – to udowodnione naukowo!

    Odpowiedz
  3. Nie wiem czy kogokolwiek trzeba przekonywać, że trzeba karmić piersią swoje maleństwo. To chyba oczywista oczywistość.

    Odpowiedz
  4. Ja karmiłam piersią wszystkie swoje maluchy! To jedyny sposób by zapewnić im normalny rozwój i odporność na choroby.

    Odpowiedz
  5. Pingback: Schorzenia systemu pokarmowego – zaparcia

  6. Warto bo dzieciaczki są potem mądrzejsze.

    Odpowiedz
  7. Warto karmić piersią bo warto! Nie trzeba tego uzasadniać to chyba oczywiste, bo naturalne.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: