RSS Feed

Rzecz o konserwantach

Posted on

Konserwanty nie są takie niebezpieczne jak się ludziom wydaje. Oczywiście chcielibyśmy jeść same świeże produkty, jednak ludzkość już od wieków stosuje konserwanty w żywności – choćby takie jak sól czy ocet.

Substancje oznaczone w składzie produktów żywnościowych literą “E” nie muszą być konserwantami. Część z nich to barwniki, część z nich to środki regulujące kwasowość lub przeciwutleniacze. Liczby przy E to użyte substancje.
Jedynka – to w większości barwnik
Dwójka – konserwanty
Piątka – kwasy, zasady i substancje tworzące właściwe pH
Czwórka lub szóstka – środki słodzące
Numery od 300 do 321 – przeciwutleniacze
322 i 400 do 495 – środki stabilizujące

Nie mają numerów substancje smakowo – zapachowe. We wszystkich krajach oznaczenia są takie same. Litera E poprzedzająca trzy- lub czterocyfrowe kody na etykietach wielu produktów spożywczych to skrót od “Europa”. Informuje o tym, że do danego produktu dodano substancje, które nie szkodzą zdrowiu (badane są pod kątem toksyczności, rakotwórczości i teratogenności, czyli niekorzystnego oddziaływania na zarodek i płód) i w bezpiecznych dla nas ilościach. Są one uwzględnione na liście zatwierdzonej przez władze poszczególnych krajów Unii Europejskiej. Dopuszczalne w Polsce ilości dodatków do żywności określa rozporządzenie ministra zdrowia z dnia 18 września 2008 roku. Dobry środek konserwujący powinien być nietoksyczny, niedrażniący, nieuczulający, pozbawiony smaku, zapachu i koloru. Powinien być ponadto aktywny wobec szerokiego spektrum mikroorganizmów, efektywny w niskich stężeniach i szerokim zakresie pH, rozpuszczalny w wodzie oraz zgodny z innymi składnikami receptury i opakowania. Konserwant nie powinien natomiast być lotny i ulegać hydrolizie. Bardzo ważny jest dobór takiego środka konserwującego, którego podstawową funkcją jest utrzymanie produktu kosmetycznego podczas magazynowania i użytkowania w takim stanie mikrobiologicznym, w jakim produkt został otrzymany, przy możliwie małej zawartości konserwantu. Jesteśmy do nich zatem już tak przyzwyczajeni, że ich obecność wydaje się calkowicie naturalna. Zwlaszcza, że ułatwiają nam życie.

Środki konserwujace przedłużaja trwałość produktów zabezpieczając przed rozkładem, który powodują drobnoustroje. Baza konserwantów na Tech.money.pl zawiera spis sztucznych dodatków i barwników dodawanych powszechnie do produktów spożywczych. Każdy konserwant został opisany poprzez takie informacje jak symbol chemiczny, nazwa angielska czy może funkcja technologiczna, jaką pełni w branży spożywczej. Obecnie zbyt trudno znaleźć w sklepach produkty wytworzone bez jakichkolwiek substancji dodatkowych. Z jednej strony obawiasz sie, że ich spożycie w nadmiarze może zaszkodzić Tobie oraz Twojej rodzinie, z drugiej stawiasz coraz większe wymagania przed producentami dotyczące dostępności, trwałości, funkcjonalności oraz wygody użycia artykułów spożywczych. Konserwant inaczej środek konserwujący – zwiazek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia albo trwalości produktów spożywczych oraz przemysłowych. Wśród substancji dodatkowych można wymienić m. in. barwniki syntetyczne, konserwanty, substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające oraz żelujące, preparaty zastępujace cukier. Dzięki zastosowaniu powyższych skladników żywność posiada ładniejszy, bardziej kolorowy wygląd, smak oraz zapach, a dodatkowo przedlużony okres przydatności do spożycia. Obecnie żywność zabezpiecza się przed zepsuciem korzystając ze sztucznych, chemicznych substancji o działaniu konserwującym. Środki te pomagają w zachowaniu przedlużonej trwalości jedzenia oraz poprawiają jego wygląd, ale również powinny niekorzystnie wpływać nasze ludzkie zdrowie oraz kondycję. W przedziale pomiedzy E-100 a E-180 znajdują się barwniki syntetyczne. Barwniki jesteśmy w stanie odnaleźć w takich produktach spożywczych jak na przykład marmolada, guma do żucia, cukierki, powłoki oraz otoczki pigułek, kapsułek i tabletek. Osoby uczulone na te substancje, alergicy powinny odczuwać takie dolegliwości jak pokrzywka czy może także duszności. Najpopularniejszymi barwnikami są żólcień pomarańczowa, kurkumina, amarant i błękit ubrylantowany. ów ostatni kryjący się pod symbolem E 133 może być też szczególnie szkodliwy dla ludzi, ktorzy cierpią na różne dolegliwości układu pokarmowego takie jak m.in. ZJD, czyli zespół jelita nadwrażliwego. Barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi albo sztuczne nadaja barwe albo poprawiają te zatem już istniejącą. Przeciwutleniacze przedłużają trwalość dzięki zabezpieczeniu przed utlenianiem, a aromaty sprawiają, że to, co jemy, posiada bardziej wyrazisty smak oraz zapach. W przedziale E-200 – E-283 znajdują sie konserwanty. Jesteśmy w stanie je znaleźć w takich produktach spożywczych jak pomiędzy innymi galaretki, soki owocowe, margaryny oraz masla, i konserwy. Konserwanty powinny wywołać takie dolegliwości jak podrażniona śluzówka żołądka, jelit, uciążliwe wysypki, zmiany rakotworcze w organizmie, nudności, biegunki i bóle głowy. Najpopularniejszym konserwantem może być kwas benzoesowy. W przedziale od E 220 do E 228 znajdują się siarczany, które powinny wywołać nudności, wymioty i bóle głowy. Znaleźć jesteśmy w stanie je w konserwach czy może również winie i produktach z ziemniakow. Następnym przedziałem może być grupa od E-290 – E-385. W tym miejscu znajdują sie przeciwutleniacze, stabilizatory i regulatory kwasowości. Z kolei w grupie E-400 – E-495 umieszczone zostaly zagęszczacze oraz stabilizatory. Znanym środkiem zagęszczającym może być m. in. kwas alginowy o symbolu E 400. Może być on szczególnie wzbraniany kobietom w ciaży. Drugim popularnym zageszczaczem może być karoten o symbolu E 407. Karoten w nadmiarze może przyczynić sie do owrzodzenia jelit.. Bez owych wszystkich środków produkty, które zazwyczaj kupujemy w sklepie, wyglądałyby całkowicie inaczej psułyby się szybko, nie wyglądałyby ani nie smakowały tak dobrze, miałyby także nieciekawą konsystencję. Zatem substancje dodatkowe spełniają ważne funkcje, a ich obecność w żywności może być niezbędna. Ich użycie może być nie mniej jednak obwarowane licznymi zastrzeżeniami muszą by stosowane w określonych dawkach, by nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia oraz życia człowieka. Zostaly sprawdzone pod kątem dopuszczalnego dziennego spożycia oznacza to, że daną substancje można spożywać poprzez całe nasze życie codziennie, bez szkody dla zdrowia. Zawsze nie mniej jednak istnieją dwie strony medalu oraz także na dopuszczone do produkcji substancje powinniśmy uważać. Spożycie zawierających je produktów powinni do minimum ograniczyć alergicy, osoby cierpiące na różnego rodzaju schorzenia przewodu pokarmowego czy może nie tolerujące niektorych składników żywności. Ostatnią grupą stanowią regulatory kwasowości, spulchniacze, substancje przeciwzbrylajace, klarujące i wzmacniacze smak oraz zapach. Mieszczą się one w grupie E-500 – E-1518. Substancją zakwaszającą może być pomiedzy innymi kwas octowy. Kryje sie on pod symbolem E 260, a znaleźć jego jesteśmy w stanie w takich produktach jak marynowane warzywa czy może sosy. Nie powinny jego przyjmować osoby, które posiadają wrażliwy żoładek. Z kolei substancje takie jak chlorek potasu, wapnia i magnezu powinny w dużych ilościach działać na organizm przeczyszczająco. Preparaty słodzące takie jak spartan czy może również sacharyna nie powinny być też zażywane poprzez osoby o nadwrażliwym przewodzie pokarmowym. Zasada może być prosta: im bardziej przetworzone produkty tym więcej substancji dodatkowych w nich zawartych. Nie powinny one nie mniej jednak występować w nieprzetworzonych produktach w mleku, mięsie, warzywach czy może owocach. Barwniki nie powinny być też dodawane do żywności nieprzetworzonej: wód mineralnych, cukru, kawy, herbaty, kakao, jaj, mąki, suchych makaronów, soków, nektarów, ryb, mieczaków, mięsa, drobiu czy może dziczyzny. Tak zatem jedynie od nas zależy, jak następnym wspólnie bedzie wyglądała nasza lista z zakupami czy może wybierzemy produkty przetworzone, czy może naturalne.

Głównym czynnikiem powodującym psucie się żywności są mikroorganizmy, zabiegi konserwacyjne mają więc na celu uniemożliwienie im wzrostu i rozwoju w konserwowanym materiale i taką zmianę właściwości chemicznych żywności, lub takie jej opakowanie i zamknięcie, które ograniczyłoby ich przyszły rozwój, a tym samym podniosło bezpieczeństwo żywności. Do najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności zaliczają się:

Barwniki syntetyczne – znajdują się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Mogą wywołać różne reakcje alergiczne, np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego. Cechy funkcjonalne oraz atrakcyjność sensoryczna decydują w największym stopniu o popycie na produkty spożywcze, wartość odżywcza zepchnięta została na drugi plan. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele, m in. wzrost dochodu ludności, obniżenie kosztów produkcji, zmiana roli kobiety w społeczeństwie. Do żywności wygodnej należy zaliczyć m.in. produkty szybko rozpuszczalne (typu instant), pieczone kurczaki, myte i krojone warzywa, sałatki itp. Przy produkcji tego typu produktów są stosowane różnego rodzaju dodatki np. emulgatory.

Konserwanty – czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz powodować wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych.

Substancje zakwaszające – m. in. kwas octowy (E 260), który znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.

Inne substancje z grupy E to preparaty zastępujące cukier – w tym np. spartan (E 951) i sacharyna (E 954) niewskazane dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.

Konserwanty mogą być powodem alergii pokarmowej. Choroby alergiczne spowodowane sztucznymi barwnikami oraz przeciwutleniaczami obecnie zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Pod względem częstości występowania zajmują one piąte miejsce, zaraz po takich chorobach, jak choroby nowotworowe, serca, układu oddechowego i AIDS. Naturalne pochodzenie substancji nie gwarantuje jej nieszkodliwości, szkodliwość ta jest zbadana w mniejszym stopniu niż substancji sztucznych, otrzymanych syntetycznie. Większe zaufanie do znanych substancji pochodzenia naturalnego wynika z wielowiekowych obserwacji i doświadczenia.

Do przykładowych związków chemicznych znajdujących się w produktach spożywczych, wywołujących alergię, należy Tartrazyna (E102) która najczęściej występuje w: galaretkach, dżemach, warzywach konserwowych, napojach i zupach w proszku, likierach owocowych, kaszach, musztardzie. Stosowanie konserwantów nie jest jedyną metodą przedłużania trwałości produktów spożywczych. Przed rozkładem przez drobnoustroje chroni również pasteryzacja, mrożenie oraz suszenie. Nie zawsze są one jednak odpowiednie dla wszystkich typów pakowanej żywności. Choć w teorii udział konserwantów nie powinien przekraczać 0,2% zawartości produktu ani modyfikować jego smaku lub zapachu, producenci różnego rodzaju przekąsek, zupek, wyrobów mięsnych i smakołyków wzbogacają je o szkodliwe konserwanty, które podnoszą trwałość produktów oraz wrażenia smakowe.

Więcej informacji: w artykule czym są konserwanty w żywności

 

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

7 responses »

  1. W ogóle unikam wszystkiego co ma E na etykicie. Niedługo zaczniemy świecić jedząc te świństwa.

    Odpowiedz
  2. W ogóle nie tykam nic z konserwantami. Jadam wyłącznie zdrowe rzeczy!

    Odpowiedz
  3. A czy wiecie, że taki zwykły ocet albo sól kuchenna to też są konserwanty? Skąd takie zacietrzewienie na konserwanty?

    Odpowiedz
  4. Zawracanie głowy. A co, lepiej jeść popsutą żywność?

    Odpowiedz
  5. Konserwanty to po prostu trucizna. Nie da się tego inaczej określić. Odstawiłam konserwanty i czuję się od tego czasu znacznie lepiej i mniej choruję. Tylko naturalne produkty! Kosztują więcej, ale zdrowie jest ważniejsze.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: