RSS Feed

Jak rozwiązać problem z wypróżnianiem

Posted on

Czy wiecie, że problem z wypróżnianiem, a raczej niemożliwością wypróżnienia, jest o wiele częstszy niż biegunka? Takie są fakty i dotyczy to głównie osób starszych, a także niezbyt dbających o właściwą dietę.

Jak wiadomo zaparciem nazywamy nadto mała częstotliwość wypróżnień (≤2 na tydzień) i inne, często zgłaszane poprzez pacjentow dolegliwości: trudności w zapoczątkowaniu codziennej defekacji (oddawania stolca) z koniecznością nadmiernego parcia oraz towarzyszącym uczuciem niepełnego wypróżnienia albo oddawanie suchego, zbitego stolca. Zaparcia charakteryzują się stanem, w którym wyprożnienia występują rzadziej niż trzy razy w tygodniu albo istnieja trudności w oddawaniu stolca, a stolec może być mały suchy. Przeważnie sa nastepstwem niewlaściwego żywienia, niedoboru wody w diecie oraz nadto małej aktywności fizycznej. By pozbyć się obstrukcji, seniorzy muszą jeść więcej błonnika, pić wiecej plynów oraz się ruszać. Jeśli podejrzewasz, że przyczyną zaparć może być dolegliwość jelit – zgloś sie do lekarza. Kłopot zaparcia dotyczy 20—30% populacji oraz wielokrotnie dużo cześciej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Na zaparcie cierpią również osoby starsze i pacjenci z ograniczoną zdolnością poruszania się. Problemy z wyprożnieniem zgłaszaja też osoby obarczone dodatkowymi chorobami, wymagającymi stosowania leków nasilajacych zaparcia. Zaparcia czynnościowe leczy się odpowiednia dietą. Zwiększenie ilości błonnika w diecie i przyjmowanie dużej ilości wody (min. 1,5-2 litrów dziennie) powinno zmniejszyć przyspieszyć pasać jelitowy. egulacja wypróżnień. Najlepszym czasem na oddanie stolca może być ranek – wkrótce po wstaniu z łóżka jelito grube może być najbardziej aktywne, i dlatego wtenczas należy znaleźć trochę czasu na spokojne oddanie stolca. Wstrzymywanie sprawia, że ów poranny odruch zanika. Organizm trzeba przyzwyczaić do porannego wypróżnienia. Można to również zrobić pijac rano szklankę wody z cytryną albo wody, w której poprzez całą noc moczyly się suszone śliwki. To również wciąż jeszcze bardziej pobudzi jelito. Zaparcia są wywoływane najczęściej pewnymi czynnikami. Pierwszym z owych czynników są niezdrowe nawyki żywieniowe i zly sposób życia.

Sprawdź leki i suplementy diety przeciwko zaparciom.

Osoby, które zmagają się z zaparciami najczęściej spożywają nadto dużą ilość tłuszczy zwierzęcych i slodyczy. W ich diecie zauważalny może być niedobór witamin, które występują w warzywach oraz owocach. Często wypijaja one za małą ilość plynów. Drugim czynnikiem zaparć są choroby. Do dolegliwości owych należy cukrzyca, tarczyca, mocznica, dolegliwości płuc, a również nieprawidłowa budowa ukladu pokarmowego. Zaparcia powinny być też wywołane też przyjmowaniem niektórych leków, przetrzymywaniem kalu. siedzący sposób życia, nasze życie w pośpiechu i zmiana nawyków. Zaparcia powinny powstawać z różnorodnych przyczyn, powinny to również być też zaburzenia hormonalne, zaburzenia na tle nerwowym, uszkodzenia mięśni. Zaparcia też powinny być też powodowane siedzącym trybem życia, zaburzeniami psychicznymi, a przede wszystkim niewłaściwą dietą. Nieregularne oraz bolesne wypróżnianie dotyka osób w różnym wieku – również seniorów, chociaż w ich przypadku odsetek cierpiących na zaparcia może być największy ze wszystkich grup (szacuje sie, że choroba ta dotyczy 40 proc. ludzi po 65. roku życia przy średniej 12-19 proc.). Dieta, która predysponuje do zaparć zawiera głownie duże ilości mięsa, słodyczy oraz rafinowanego cukru, a mała ilość błonnika rozpuszczalnego – takiego z owsa, owoców oraz warzyw. Do czynników, ktore sprzyjają zaparciom należy zaliczyć małą aktywność fizyczną. Może być to również szczególnie klopot osob starszych. Też środki leczenia przeciwbólowe, przeciwdepresyjne, środki leczenia na zgagę, środki leczenia przeciwskurczowe oraz przeciwdrgawkowe powinny być też przyczyną zaparć. Właściwa dieta. Codzienne posiłki powinny być też bogate w błonnik, ktory reguluje pracę jelit. Można jego znaleźć w owocach, warzywach, nektarach, sokach, jogurtach, pieczywie razowym, kaszy, zsiadłym mleku oraz kefirach. Należy unikać białego pieczywa, ryżu, manny, budyniu, czekolady, kakao, mocnej herbaty, czerwonego wina, ponieważ te produkty spowalniają prace jelit. Ponadto musimy pamiętać, że posiłki trzeba spożywać regularnie, pokarm należy dokladnie rozgryzać. Sprawdź jakie środki leczenia przyjmujesz oraz które z nich powinny wywoływać zaparcia. Paradoksalnie środki przeczyszczające też powinny być też przyczyną zatwardzenia, bo zwiększają masę stolca. Skoro doszło do zmiany rytmu wypróżnień u osoby dotychczas nie majacej problemów z oddawaniem stolca, należy potraktować to rownież jako ważny sygnał, wymagajacy analizy. Objaw ow może zapowiadać dużo różnorodnych chorób, w tym potencjalnie groźne (zobacz: Zaparcia czynnościowe). Niektórzy zmagają się całe nasze życie z zaparciem oraz dla nich taki przewlekły dyskomfort może być stanem chorobowym. Trzeba pić dużo płynów (dzienna norma to również 2,5-3 litrów). Powinny być też to również soki, nektary oraz woda niegazowana. Skoro naszemu organizmowi dostarczamy nadto male ilości wody to również on, chroniąc się przed odwodnieniem, wykorzysta wodę z zawartości jelitowej – to również skutkuje powstaniem suchej masy w jelicie grubym oraz zaparciami. Zaparcia to również nie jedynie kłopot osob, które spożywają za małą ilość błonnika. Zaparcia też występuja u: kobiet w ciąży, osób podróżujacych, osób, które nie wypijają właściwej ilości plynów, osób dotknietych chorobami neurologicznymi, osób z zaburzeniami hormonalnymi takimi jak cukrzyca, zaburzenia wydzielania hormonow tarczycy, a również przy nadmiernym suplementowaniu żelazem. W większości przypadkow zatwardzenie u ludzi w podeszłym wieku może być konsekwencja popełnianych poprzez nich błędów żywieniowych. Niekiedy obstrukcja pojawia się wskutek dolegliwości (zaparcia wtorne) oraz zażywanych przy tej okazji leków. Proces starzenia jedynie w niewielkim stopniu wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz ewentualne problemy z defekacją, chociaż udowodniono, że z wiekiem obniża się ciśnienie spoczynkowe w odbytnicy oraz siła skurczu zwieraczy odbytu, co sprzyja zmniejszeniu ilości oraz zmianie konsystencji stolców. W wiekszości przypadków faktycznie jesteśmy w stanie sobie samodzielnie poradzić z zaparciami oraz nie potrzebujemy konsultacji lekarskich. Czasami wiemy zatem już doskonale, co na zaparcia wziąć, nie mniej jednak pamiętajmy, że nie może być to również naturalny stan organizmu. Zaparcia trzeba leczyć, ponieważ pozostawione „same sobie” powinny przynieść niemiłe konsekwencje.

Do lekarza musimy sie również koniecznie udać w momencie, gdy nic na zaparcia nam nie pomaga, lub wracają one do nas uparcie. W każdej innej sytuacji rozwiązaniem na zaparcia może być przede wszystkim odpowiednia dawka aktywności fizycznej, a również zmiana nawyków żywieniowych. Naturalnie – na rynku są również dostępne środki przeczyszczające, ktore w zaparciach powinny przynieść natychmiastową ulgę. Nie mniej jednak środki leczenia te leczą jedynie doraźnie objawy, bez leczenia wlaściwego tego, co zaparcia wywołują. Do diety należy włączyć również produkty probiotyczne (jogurty, maślanki, kefiry), które zawierają duża ilość żywych bakterii. Ważnym krokiem ku zapobieganiu zaparciom może być picie co najmniej 2 litrow wody w ciągu doby. Napoje zmiękczają pokarm, który pokonuje drogę z przewodu pokarmowego do jelit. By pozbyć się zaparć, zwykle nie potrzebna może być wizyta u lekarza oraz zastosowanie leków farmaceutycznych. Może być dużo metod domowych, ktore skutecznie niwelują zaparcia. Większość z nich dotyczy naturalnie diety oraz aktywności fizycznej. Poniżej zaprezentowano szereg metod stosowanych w pozbyciu sie zatwardzeń. Zaparcie może zależeć od wydlużenia czasu przechodzenia treści poprzez jelito grube albo od zaburzenia samego aktu defekacji (oddawania stolca). Każda z owych sytuacji może być też uwarunkowana zmianami czynnościowymi albo organicznymi. W tej pierwszej sytuacji dla części składowej przypadków można znaleźć wytłumaczenie, np. zaburzenia metaboliczne czy może zmiany polekowe, ale najczęściej mamy do czynienia z tzw. zaparciem idiopatycznym, którego podłoże nie może być znane. Uporczywe zaparcia pojawiają sie na skutek prowadzenie siedzacego trybu życia. Korzystnie na ruch jelit wpływaja: spacerowanie, jazda na rowerze oraz pływanie. Stres wplywa negatywnie na mięśnie wspomagające prawidłowe ruchy jelit. Najważniejszą przyczyną zaparć może być niewłaściwa dieta. Powinno się spożywać około 25-30 gramow błonnika na dzień. Błonnik błonnikowy nie może być rowny. Istnieje zarówno błonnik rozpuszczalny, jak oraz błonnik nierozpuszczalny. Błonniki te różnią działaniem w organizmie człowieka. Błonnik nierozpuszczalny zwiększa szybkość przechodzenia treści poprzez przewód pokarmowy. Natomiast błonnik rozpuszczalny zwieksza objętość treści pokarmowej poprzez chłonięcie wody. Taka masa może być też łatwiej przesuwana w przewodzie pokarmowym. Dobrym źródłem błonnika nierozpuszczalnego sa razowe produkty zbożowe: chleb razowy, otręby, ciemny makaron. Dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego może być owies, jabłka, owoce, w tym owoce cytrusowe, marchewka. Właściwa dieta osob w podeszłym wieku opiera się przeważnie na potrawach mącznych typu kluski, knedle, racuchy ze sporą ilościa tlustych sosów, zupach z zasmażkami, masłem oraz śmietaną. Dania te są sycące, ale bardzo długo zalegają w przewodzie. Maja również inną wadę. Biala mąka z wodą tworza klej zatykający jelita, który spowalnia pasaż treści oraz przyczynia sie do tycia. Wielu starszych nie stroni od tłustego mięsa wieprzowego oraz wedlin, serów żółtych oraz topionych i potraw ciężkostrawnych, np. bigosu. A zaparcia są wywoływane przeważnie nadto małą dawką ruchu w dniu codziennym i błędami żywieniowymi. Wprowadzajac zmiany w obrębie owych dwóch elementów – jesteśmy w stanie nie jedynie wyleczyć jesteśmy w stanie trwajace zatwardzenie, ale również skutecznie zapobiec powstawaniu kolejnego. Zatem na zaparcia najlepsza może być właściwa dieta bogata w błonnik. Może być to również taka dieta, która skupia sie głównie na produktach pochodzenia roślinnego oraz o małym poziomie przetworzenia. Najlepiej jeść surowe warzywa oraz owoce. Nie mniej jednak nie oznacza to rownież tego, ze jedynie do owych produktow trzeba sie ograniczyć. Dla przykładu – równie bogate w błonnik sa również suszone śliwki. Tak samo jedzenie kasz, jak oraz pełnoziarnistych produktów na pewno wyjdzie nam na ludzkie zdrowie oraz wspomoże prawidłowa pracę układu pokarmowego. Jednym z najczęściej stosowanych metod w zaparciach może być jedzenie suszonych owoców – zwlaszcza morel, śliwek oraz fig. Zawierają one dużo błonnika oraz pozytywnie działają na jelita. Można je jeść pół godziny przed snem. Owoce te można wymoczyć w wodzie. Wodę można pozostawić do rana oraz wypić ja rano. Do lekarza z problemem zaparć należy zgłosić się, gdy: w rodzinie występował rak jelita grubego, zaparciom towarzyszy osłabienie, gorączka, doszło do znacznej utraty masy ciała, stolce są smoliste, albo wystepuje w nich ludzka krew utajona. Zaparcia to również krępująca przypadłość, która może znacznie pogorszyć nasze samopoczucie, a również odebrać radość ze spożywania pysznych dań. Wyprożnianie to również jedna z podstawowych potrzeb człowieka, kiedy zatem proces ów zostaje w pewien sposób zaburzony, dotkliwie to również odczuwamy. Zaparcia zawsze mają jakąś przyczyne. Świadczy o tym fakt, iż nie każda osoba w określonym wieku na nią cierpi. Najróżniejsze osoby powinny narzekać na trudności z wydalaniem. Nie mniej jednak wszystkie je łączy pewna cecha – niewłaściwy sposób życia, a zwłaszcza odżywiania. Zaparcia oznaczaja zaleganie niestrawionych resztek jedzenia w jelicie grubym. Wynika to również ze stosowania tłustej diety ubogiej w błonnik. Zaparcia to również krępująca przypadłość, która może znacznie pogorszyć nasze samopoczucie, a również odebrać radość ze spożywania pysznych dań. Wypróżnianie to również jedna z podstawowych potrzeb człowieka, kiedy zatem proces ów zostaje w pewien sposób zaburzony, dotkliwie to również odczuwamy. Zaparcia zawsze mają jakąś przyczynę. Świadczy o tym fakt, iż nie każda osoba w określonym wieku na nia cierpi. Najrożniejsze osoby powinny narzekać na trudności z wydalaniem. Nie mniej jednak wszystkie je łączy pewna cecha – niewłaściwy sposób życia, a zwłaszcza odżywiania.

Zaparcia oznaczają zaleganie niestrawionych resztek jedzenia w jelicie grubym. Wynika to rownież ze stosowania tłustej diety ubogiej w blonnik. Dodatkowo pamiętajmy, że by system pokarmowy dzialal prawidłowo – potrzebujemy nie jedynie właściwej dawki błonnika, ale również wlaściwej dawki wody. Przykładajmy zatem dużą uwagę do odpowiedniego nawodnienia organizmu. W ich menu brakuje za to również warzyw oraz owoców pod każdą postacią. Emeryci unikają owych produktów niejako naturalnie – z powodu kłopotów z uzębieniem, dziąsłami. Niedoleczone nasze zęby czy może źle dobrane protezy skłaniają seniorów do sięgania po miękkie oraz zapychające pieczywo pszenne, zamiast – po bogate w błonnik – pieczywo razowe. Niekiedy wybór ów może być spowodowany negatywnymi skojarzeniami: ciemny kojarzy sie z niedostatkiem. Miód posiada lecznicze właściwości w wielu aspektach. Też w obstrukcji może się przydać. Łyżke miodu rozpuścić wieczorem w ciepłej wodzie (nie gorącej). Rano wypić . Część, zwłaszcza samotnych, w ogóle nie przywiązuje wagi do jedzenia oraz spożywa byle co, bo uważa, że nie opłaca sie szykować porzadnych posilków jedynie dla siebie. Tymczasem szczegolnie seniorzy powinni uważać na to, co oraz jak jedzą. Staranne jedzenie może zaowocować brakiem zaparć. I dlatego każdy kes należy dokładnie pogryźć. Proces trawienia zaczyna się w ustach oraz źle pogryzione kawałki jedzenia są gorzej trawione, w związku z czym więcej niestrawionego pokarmu zalega w jelitach. W krajach afrykańskich, gdzie dobowe spożycie błonnika przekracza kilkaset gramów, a masa wydalanego stolca dwu- trzykrotnie przekracza normy krajów rozwinietych, zaparcie oraz jego powiklania występują rzadko. Z tej obserwacji, popartej poźniej w licznych badaniach, wynika zalecenie spożywania wlaściwej ilości wlókien roślinnych nie ulegających trawieniu (błonnika). Warto również unikać pokarmów mających wpływ na nasilenie zaparcia. Stres powoduje również odmienne zmiany w naszym organizmie, i dlatego tak ważne jest, abyśmy potrafili przezwyciężać utrzymujące się napięcie psychiczne. Warto odreagowywać na spacerach albo pozwolić sobie na aromatyczną kąpiel, która rozluźni mięśnie. Odpowiednia ilość płynów może być zasadniczym kryterium przy występowaniu zaparć. Jeśli spożywamy prawidlowe ilości błonnika, a małe ilości płynów, wowczas też powinny doskwierać nam zaparcia. Błonnik wówczas chłonie wode z organizmu, nie może być też uwodniony tak jak powinien aby gwarantowało to również bezproblemowe wypróżnianie sie. W wyniku za małego spożycia plynów stolce są suche oraz twarde, co sprzyja zaparciom. Z wiekiem, z racji tego, że organizm przestaje wytwarzać pewne enzymy, pogarsza sie tolerancja niektorych pokarmów.

W jelitach zanikają błony śluzowe. Ruchy perystaltyczne słabną oraz są coraz rzadsze. Zwalnia rownież tempo przemiany materii. Trzeba zatem umiejętnie komponować jadłospis, a co na emeryturze ze względów czasowych może być łatwiej. Zadbanie o mięśnie brzucha może przyczynić się do ustąpienia zaparć. Zwłaszcza, kiedy mamy mało ruchu. Mięśnie brzucha są strategiczne oraz pomagaja one przepychać masy w jelitach, regulują ciśnienie. I dlatego należy robić codziennie brzuszki poprzez 15-20 minut. Poważnym mankamentem diety osób starszych może być też nadto mala ilość wypijanych płynów, co poteguje zatwardzenie – suche masy kałowe z trudem lub w ogóle nie przesuwaja sie w jelitach. Skoro zmiane diety wzmocnimy codziennymi ćwiczeniami fizycznymi – sukces powinien być też murowany. Pisząc o ćwiczeniach fizycznych mam na myśli także najmniejszą formę ruchu. Może to również być też choćby pólgodziny spaceru każdego dnia – ważne, by faktycznie byl to również regularny ruch, który będzie miewał świetny wplyw na przemieszczanie sie masy pokarmowej wzdłuż układu pokarmowego. Masaże brzucha powinny pomóc w zlikwidowaniu zaparć. Masując brzuch masujemy jelito grube, zwiększając w ów sposób jego aktywność. Tak zatem jak widać z powyższego tekstu – zaparcia można leczyć w sposób naturalny, który nie zatruje chemią naszego organizmu. Wystarczy nieco wiecej wysiłku oraz niewielkich zmian w codziennym życiu, a będziemy cieszyć się pozytywną energia oraz zdrową praca całego organizmu. Wynikiem zaparć powinny być też hemoroidy oraz pekniecia skóry w okolicy odbytu. Są one bolesne, a powstrzymywanie się od wyprożniania powoduje uwypuklenia się błony śluzowej jelita grubego. Czasami zaparcia wymagaja interwencji chirurgicznej. Leczenia właściwego zaparć środkami przeczyszczającymi, nie może być profesjonalnym podejściem do zagadnienia. Zwieszenie spożycia owoców, warzyw, wypijanych plynów, a również oraz ruch, pozwoli uchronić przed tą przykrą dolegliwością. Seniorzy powinni przyjrzeć się zażywanym lekom. Sekcja z nich, np. moczopędne, antyhistaminowe (przeciwalergiczne), przeciwbólowe z grupy opium, antydepresyjne z grupy trójcyklicznych, prowadzi do zatwardzeń. Negatywnie powinny działać również suplementy wapnia oraz żelaza. Skoro tak jest, należy zwrocić się do lekarza, by wystawił receptę na odmienne medykamenty, które emeryt musi przyjmować.

Pomocna w zaparciach może być woda. Oprócz normalnej podaży wody bardzo dobrze może być pić szklanke przegotowanej wody na pól godziny przed posiłkami. Doskonałym sposobem na walkę z nimi są metody naturalne, a nie jak wiekszości z was się wydaje środki dostępne w aptece. Na pewno pierwszym, co powinniście zrobić walcząc z zaparciami może być zadbanie o regularne spożywanie wody( minimum 2 litry dziennie ). Bardzo dobrze może być rownież zadbać o dużą porcję ruchu. Nic tak bowiem nie uaktywnia jelit, jak solidna porcja ćwiczeń. Nie bójcie sie zatem szybkich spacerów, jazdy na rowerze, czy może wizyt na basenie. Walczac z zaparciami bardzo dobrze może być również zadbać o odpowiednią higienę jedzenia. Zamiast jeść w pośpiechu, wygospodarujcie czas na spokojne oraz powolne spożywanie posilków. Jedzcie regularnie, o stałych porach, w porcjach mniejszych ale częstszych. Unikajcie produktów przetworzonych, cukru oraz soli. Zadbajcie, by w waszym codziennym menu znalazły się świeże owoce oraz warzywa. Na pewno pomocne będą surowe jabłka. Sięgając po te owoce codziennie rano, żwawo zauważycie różnicę w funkcjowaniu własnego układu pokarmowego. Walcząc z zaparciami, śmiało sięgajcie też po otreby, razowe pieczywo, grube kasze oraz płatki. Obstrukcjom sprzyja rownież nadużywanie lewatywy i specyfików przeczyszczających. Metody te należy stosować jedynie doraźnie oraz w ostateczności (chyba że specjalista zaleci inaczej). Wykorzystywane regularnie rozleniwiają system pokarmowy… Mięśniówka jelit tak przyzwyczaja się do tego, że ktoś za nią „odwala robotę”, ze ta nie może być w stanie kurczyć się bez bodźca z zewnatrz. Kiedy uporczywe zaparcia doprowadzą nas do lekarza, zostaniemy przebadani. Na początku specjalista przeprowadzi z nami wywiad oraz wykona podstawowe badania. Skoro pomimo tego nie uda się ustalić przyczyny problemu, zostaniemy skierowani na badania specjalistyczne, czyli: badanie kału na ludzka krew utajoną (jeśli znajduje sie w kale, może sugerować nowotwór), endoskopowe, USG czy może badanie kontrastowe jelita grubego. Kiedy wykluczy się chorobę, można uznać, że są to również tzw. nawykowe zaparcia, których przyczyną może być zła właściwa dieta oraz niewłaściwy styl życia. Skutecznym sposobem na zatwardzenie może okazać się wypicie kilku lyżeczek soku z kiszonej kapusty albo kiszonych ogórków.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

6 responses »

  1. Ja rozwiązują problem z wypróżnianiem zażywając xenna i to właściwie rozwiązuje moje problemy. Preparat korzysta z właściwości senesu, rośliny tropikalnej. Współdziała z naturalną florą bakteryjną jelita grubego, pod wpływem której uaktywniają się substancje czynne tzw. sennozydy. Pobudzają one ruchy robaczkowe jelita grubego, przywracając jego prawidłową pracę oraz powodują zwiększenie zawartości wody w jelicie, co stwarza warunki do naturalnego i prawidłowego wypróżnienia. Xenna działa łagodnie, wyłącznie tam gdzie powinna, a więc w jelicie grubym, nie podrażniając innych części przewodu pokarmowego. Nie wchodzi w interakcje z innymi lekami.

    Odpowiedz
  2. Jerome R. Jenkins

    Po miesiącach, a nawet latach życia z zaparciami mogą ich czekać nawet hemoroidy, zapalenia i nowotwory jelit. albo coś gorszego

    Odpowiedz
  3. Na regulację wypróżniania najlepszy jest dla mnie Biopron Zawiera on 9 szczepów żywych mikroorganizmów w ilości 9 miliardów w porcji dziennej, zdolnych do optymalnego zasiedlenia przewodu pokarmowego i „harmonizacji” mikroflory jelit. Biopron 9 jest przeznaczony dla dorosłych i dzieci w wieku od 4 lat.

    Odpowiedz
  4. Jak wiadomo o zaparciu mówimy gdy wypróżnienie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu, stolec oddawany jest z trudem i często towarzyszy temu uczucie niepełnego wypróżnienia. Najlepsze są suszone śliwki – możesz je jeść jako smaczną przekąskę pomiędzy posiłkami lub wieczorem. Drugi sposób (dobry na wieczór), to wrzucić do szklanki kilka suszonych śliwek i zalać je wrzątkiem. Zostawić na godzinę lub na noc, a następnie wypić wodę oraz zjeść śliwki.

    Odpowiedz
  5. Człowiek oddaje twardy stolec zazwyczaj raz na kilka dni zwykle po tzw. farmakologicznej prowokacji lub po wlewach czyszczących Na szczęście zaparcie może być przypadkowe, krótkotrwałe. Czasami niestety jest przewlekłe.W domowym leczeniu przewlekłych zaparć pomocne są kiszonki, szczególnie kiszona kapusta, która zawiera duże ilości błonnika. Problem zaparcia dotyczy 20 do 30% populacji i wielokrotnie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.

    Odpowiedz
  6. Należy pamiętać, że niektóre witaminy są w pewnych ilościach syntetyzowane poprzez drobnoustroje w przewodzie pokarmowym (tiamina, kwas foliowy, witamina B6, niacyna, witamina B12 i witamina K). Niebezpieczny dla zdrowia może być także nadmiar witamin w organizmie (tzw. hiperwitaminoza). Nadto duże dawki witamin to także najczęściej skutek niewłaściwej albo zbędnej suplementacji. Przedawkowanie witaminy A może uszkodzić plód we wczesnej fazie rozwoju; nadmiar witaminy D prowadzi do zaburzeń pracy serca oraz mózgu, biegunki, nudności; nadto duże ilości witaminy E może być mało toksyczne dla organizmu, może jednakże przyczynić się do obniżenia krzepliwości krwi, zmęczenia oraz niedoboru witaminy K. Zawartość witamin w produktach żywnościowych, może być też jednym z głównych wskaźnikow jakości oraz prawidłowości stosowanych zabiegów technologicznych, bowiem większość witamin to także substancje wrażliwe na działanie różnorodnych czynników fizycznych oraz chemicznych. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – łatwo może być je przedawkować, bo kumuluja się w tkance tłuszczowej organizmu. Ich przyswajalność może być uzależniona od obecności tłuszczów w pożywieniu.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: