RSS Feed

Jak radzić sobie z problemem wrażliwych zębów?

Posted on

Zęby mogą być wrażliwe na ciepło lub na zimno. Na ogół nie jest to ból „nie do zniesienia”, ale każdy chciałby się go pozbyć i każdy ma inny próg bólu. Napiszmy jak radzić sobie z problemem nadwrażliwości zębów. Krótki, intensywny ból podczas spożywania pokarmów to także znak, że nasze zęby potrzebują właściwej pielęgnacji. Jedynie właściwa higiena jamy ustnej oraz systematyczne stosowanie odpowiednich preparatów łagodzą objawy nadwrażliwości.  Bodźce wywołane spożywaniem gorących albo zimnych potraw oraz napojow poprzez uszkodzone szkliwo docierają w głąb znajdujacych się pod nim kanalików zębinowych, a następnie prowadzą do podrażniania zakończeń nerwowych oraz mogą wywoływać bol.

Jak wiadomo skala odczuć może być szeroka — od nieznacznego ukłucia do ostrego, przeszywającego bolu. Także obsuniecie dziąsła może odsłonić zębinę oraz narazić na takie dolegliwości. Ból warto skonsultować z dentystą. Skoro jego przyczyną będzie nadwrażliwość, stomatolog poleci nam specjalistyczną pastę, która ow kłopot zlikwiduje bez problemu. Pierwszym krokiem do pozbycia się nadwrażliwości zebów może być prawidłowa technika mycia. Szczotkowanie poziome może być nieodpowiednie, bo prowadzi do cofania się dziaseł, a w konsekwencji uszkodzenia zębiny. I dlatego nasze zeby należy myć ruchami wymiatajacymi, czyli naciągającymi dziasła na korony. Nadwrażliwość związana może być najczęściej z cofaniem się dziąseł oraz odsłanianiem coraz większej powierzchni zębów aż do korzeni, które nie sa chronione szkliwem. W ow sposób odsłonięte zostają tysiące niewielkich kanalików prowadzących do ośrodka nerwowego zęba, tak zwanej miazgi. Przyczyną nadwrażliwości może być też rownież uszkodzenie, bądź starcie szkliwa chroniącego unerwioną sekcja zeba. W ów sposob szyjka zebowa zostaje pozbawiona ochrony, a zębina staje się miejscem szczególnie wrażliwym na odczuwanie bólu. Takie odsłoniecie szyjki zebowej najczęściej wynika ze stosowania pasty do zębów o nadto dużej ścieralności, twardej szczoteczki albo za mocnego szczotkowania zebów. Do cofnięcia dziąseł albo uszkodzenia szkliwa może prowadzić również stosowanie nadto silnych preparatów wybielających zęby. Skuteczna walka z nadwrażliwością wymaga właściwej pielęgnacji zębów. Główne może być ich częste szczotkowanie. Nadwrażliwe nasze zęby dokuczaja ludziom w różnym wieku, z różnorodnych przyczyn. Nadwrażliwość zebów objawia się naglymi albo okresowymi atakami bólu, zwykle przy jedzeniu oraz piciu (potraw zimnych, słodkich, kwaśnych) albo w zetknięciu z zimnym powietrzem. Należy wybierać miękkie albo średnie szczoteczki oraz nie dociskać ich nadto mocno do powierzchni zębów. Polecane są również szczoteczki elektryczne, usuwające płytkę nazębną z odpowiednim naciskiem oraz bezpieczne dla dziaseł. Szczoteczke do zębów powinniśmy wymieniać, gdy sterczą z niej pojedyncze wloski oraz staje się sztywna, czyli średnio co dwa miesiace. Utrata szkliwa prowadzi do powstania nadwrażliwości. Profilaktyka tego schorzenia polega przede wszystkim na stosowania właściwej pasty i szczoteczki. I dlatego również ważne jest, abyśmy właściwie je dobrali. W przypadku pasty do zębów, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwage na poziom jej ścieralności. Jeśli będzie nadto duży, narazi nas na zmniejszenie grubości szkliwa, co może skończyć się odsłonięciem zębiny. Równie ważna może być wysoka zawartość fluoru, który wzmacnia zeby.

Pamiętajmy, że nadwrażliwość zębów na różnego rodzaju czynniki zwykle powodowana może być odsłonieciem korzeni zebów na skutek cofania sie dziąseł. Drugi możliwy powod to także uszkodzenie albo starcie szkliwa chroniącego dostep do unerwionej części skladowej zęba. Wrogiem bolących zębów sa pasty o wysokim wskaźniku ścieralności dla zębiny. Najwyższe wartości przyjmuje on w przypadku past wybielających oraz przeznaczonych dla palaczy, i dlatego takich środków należy unikać przy nadwrażliwości szyjek zębowych. Wskaźnik ścieralności (oznaczony skrótem RDA) powinien mieścić się w przedziale 30-70. Najlepsze będą pasty bogate w fluor, zwłaszcza te przeznaczone dla nadwrażliwych zębów. Miejscem szczegolnie narażonym na odczuwanie bólu może być tzw. szyjka zębowa. Powstaje ona na skutek odsłonięcia korzenia w wyniku cofnięcia się dziąseł. Może być ona nisko zmineralizowana czyli w wysokim stopniu przepuszczalna dla bodźcow czuciowych oraz bakterii. Przepuszczalność szkliwa w znacznym stopniu wpływa na nadwrażliwość zębiny. Najbardziej przepuszczalna może być ta sekcja zeba, która wyznacza granicę pomiędzy koroną a korzeniem. Obszar ów nazwano połaczeniem szkliwno-cementowym. W większości przypadków (60%) szkliwo, którym pokryta może być korona zeba zachodzi na korzeń. Zębina szyjki jako sekcja miękka oraz mało odporna może być wtenczas chroniona przed ścieraniem oraz próchnicą. Kanaliki prowadzące do unerwionej części składowej zęba (miazgi) są zamknięte oraz nie przewodza bodźcow bólowych. Niestety, u 10% ludzi występuje przerwa pomiędzy tymi powierzchniami, co sprawia, że nasze zeby reagują silnym bólem na wszystkie bodźce. U pozostałych 30% ludzi cement zębów styka się ze szkliwem powodując sporadyczne dolegliwości bólowe. Specjalistyczną pastą, która kompleksowo chroni szkliwo zębów, jednocześnie pomagając je odbudować, może być na przykład Blend-a-med Pro-Expert Sensitive. Ogromne znaczenie we właściwej pielęgnacji zębów posiada także dobór szczoteczki. Jej włosie nie może być też nadto twarde, ponieważ prowadzi to także do podnoszenia się linii dziaseł oraz odsłaniania niechronionej poprzez szkliwo powierzchni zębiny. Musimy również pamiętać, że należy zmieniać szczoteczke na nową w odstepach czasu nie dłuższych niż 3 miesiące. Dla osób mających skłonności do używania nadmiernej siły podczas szczotkowania, doskonałym rozwiązaniem może być szczoteczka elektryczna. Dzięki niej znacznie łatwiej kontrolować siłę nacisku. To, co jemy, posiada znaczenie dla stanu naszego uzębienia. Kwaśne oraz słodkie produkty, podobnie jak gazowane napoje, sa niebezpieczne dla zebów, bo obniżają zawartość substancji mineralnych w szkliwie, prowadząc do próchnicy oraz nadwrażliwości zebów. Spożywane produkty decydują o odczynie śliny, z którą szkliwo posiada ciagła styczność. Łatwo je uszkodzić, sięgajac po szczoteczke tuż po spożyciu cytrusów albo wypiciu napoju typu cola. Zarówno odsłanianie korzeni, jak oraz ubytki szkliwa powinny być też warunkowane różnymi czynnikami. Najczęściej wymienia się niewłaściwe szczotkowanie zębów (zbyt mocne, nadto ścieralnymi pastami, w sposób drażniący dziąsła), zgrzytanie oraz zaciskanie zębów, jedzenie oraz picie produktow osłabiających szkliwo (cola, cytrusy), niedobory witami i różnego rodzaju dolegliwości dziąseł oraz zębów (chociażby próchnica). Takie produkty, usuwają z korony zęba warstwę ochronną, poprzez co ząb może być bardziej podatny na ścieranie. I dlatego należy przepłukać usta wodą oraz zaczekać z myciem przynajmniej godzinę. Nadwrażliwym zębom najbardziej spodoba się skutecznia dieta bogata w fosfor, wapń oraz zwiększającą jego wchłanialność, witamine D3.

Uwaga: nasze zęby nadwrażliwe trzeba leczyć z dwoch zasadniczych powodów. Po pierwsze, ból zębów bywa naprawde uciążliwy oraz uniemożliwia normalne funkcjonowanie pacjentowi. Nadwrażliwość zębów nazywana może być chorobą bogaczy, bo powoduje ja miedzy innymi czeste spożywanie sokow owocowych, cytrusow, gazowanych napojów i wina. Gdy dochodzi do drobnych uszkodzeń szkliwa, bodźce zewnętrzne przenikaja do zębiny. Stamtąd przenoszone są do miazgi zbudowanej głównie z nerwow oraz naczyń krwionośnych. Wtenczas jesteśmy w stanie zaczyna boleć. Przyczyna dolegliwości może być też również odsłonięcie zębiny poprzez obsuwające się dziąsło. Co dziwne, ponad polowa cierpiących na tę choroba osób nie próbuje walczyć z bólem oraz nie zgłasza sie do dentysty. A wystarczy po konsultacji z lekarzem używać właściwej pasty, która poradzi sobie z nadwrażliwością. Erozja szkliwa zębów to także poważny problem, który może być coraz dużo częściej diagnozowany poprzez lekarzy dentystów. Do jej powstania najcześciej przyczynia się skutecznia dieta bogata w kwaśne produkty. Najczęściej są to także owoce, soki owocowe (pomarańczowy, grejfrutowy, jabłkowy, porzeczkowy), ale również kwaśne dressingi do salatek, tabletki do ssania z witaminą C, napoje gazowane, wino. O ile z owych ostatnich jesteśmy w stanie zrezygnować, to także nie wyeliminujemy soków czy może owoców, bo są ważnym skladnikiem zbilansowanej diety. I dlatego należy nauczyć się właściwie postępować po spożyciu kwasowych produktów. Najważniejszą zasadą może być unikanie natychmiastowego szczotkowania zębów po takich posiłkach. Najlepiej odczekać minimum 30 a także 60 minut. Może być to także czas jaki potrzebuje nasza ślina na naprawe uszkodzeń szkliwa, powstałych na skutek działania kwasów. Nasze zęby trzeba również myć pastą likwidującą nadwrażliwość. Składniki w niej zawarte, zareaguja ze śliną oraz uzupełnią ubytki w szkliwie odbudowując barierę chroniącą przed bólem. Gorący barszcz, bigos, ryba w galarecie czy może sernik na zimno – każdy z nas posiada swoje ulubione przysmaki przy rodzinnym stole. Niestety, dla części składowej z nas, przyjemność związana z jedzeniem zakłóca ból nadwrażliwych zębów. Może być też krótki, nagły, często nieoczekiwany, ale oraz tak wystarczajaco dokuczliwy, by przeszkodzić Tobie cieszyć się życiem w pełni. Czynnikiem, który może być też przyczyną nadwrażliwości może być budowa zebów. Przy dużej komorze zęba oraz małej ilości zębiny nerw znajduje się blisko powierzchni oraz i dlatego nasze zęby powinny być też wrażliwe na bodźce czuciowe. Sposoby na nadwrażliwość zębów są różne. Należy do nich wzmacnianie zebów fluorem (lakierowanie zębów), ochrona odsłoniętych szyjek zębów, a również odpowiednia profilaktyka – unikanie mocno ścierających past do zębów, rezygnacja z wybielania zębów i wszelkich bodźców zaostrzających nadwrażliwość. Skład chemiczny śliny także pozostaje nie bez znaczenia. Jeśli odczyn może być nadto kwaśny nasze zęby bystro ulegają demineralizacji. Skład posiłków w istotny sposob może wpływać na kwasowość śliny. Zaleca sie również po kwaśnym jedzeniu plukanie jamy ustnej wodą, a najlepiej zakończyć posiłek obojetnym pożywieniem, a nie owocami czy może sokami.

Niektórzy twierdzą, że pomiędzy posiłkami warto stosować gumy do żucia, które przywracają prawidlowe pH w jamie ustnej. Wielu dorosłych cierpi na nadwrażliwość zebów. Choroba ta występuje najczęściej, gdy powierzchnia korzeni zębów może być odsłonięta w wyniku cofania sie dziaseł. Główna sekcja zęba składa się z zębiny z licznymi kanalikami biegnącymi od zewnętrznej granicy zęba do jego środka zawierajacego zakończenia nerwowe. Najprościej z problemem poradzić sobie przy pomocy profesjonalnej pasty. Odbudowuje ona wrażliwe miejsca zębów, wykorzystując do tego celu takie same składniki jak te, z których zbudowane są zeby. Wchodzą one w reakcję chemiczna pod wplywem kontaktu z woda albo ślina oraz zostają wbudowane w miejscach, w których zebina może być odsłonięta. Tworza również trwałą, mineralną warstwę ochronną na powierzchni odsłoniętej zębiny oraz wewnątrz otwartych kanalików zębinowych. Warstwa ta zaczyna powstawać zatem już od pierwszego szczotkowania oraz utwardza się w trakcie regularnego stosowania pasty, dzieki czemu zapobiega bólowi wywołanemu nadwrażliwościa. – Skoro ubytek szkliwa może być duży, konieczne może okazać sie przykrycie jego materiałem stomatologicznym. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu miejscowym – tłumaczy Agnieszka Drózd. Swoim pacjentom zawsze przypomina, że nadto twarde szczoteczki do zębów powinny uszkadzać szkliwo. Dodaje też, że u pacjenta z nadwrażliwością trzeba wykluczyć refluks przełykowy, który także może być też przyczyną uszkodzeń szkliwa. Mało kto wie, że także niewłaściwe szczotkowanie albo nieodpowiednia pasta są w stanie doprowadzić do cofnięcia dziaseł badź uszkodzenia szkliwa. I dlatego należy zwrócić szczególna uwage na jakość pasty jaka stosujemy. Pasty wybielajace powinny dzialać nadto mocno powodując osłabienie szkliwa oraz powstanie nadwrażliwości. Osoby odczuwające tę choroba powinny zachować dużą ostrożność przy stosowaniu środków wybielających. Wskazane może być nawet, aby rownocześnie używały pasty z wysokoprzyswajalnym fluorem, czyli aminofluorkiem. Odmienne okoliczności sprzyjające nadwrażliwości to: stany wyczerpania nerwowego, bruksizm (nocne zgrzytanie zębami) czy może także ciąża. Poranne mdłości ciężarnych kobiet lub celowe wywoływanie wymiotów u bulimiczek powoduje, że szkliwo zostaje trawione poprzez soki żołądkowe. Kanaliki zębinowe otwierają sie wtenczas a ząb staje się wrażliwy na dotyk. Przyczyną nadwrażliwości może być też również odsłonięcie zębiny, głównie na skutek obniżenia się dziąsła, tzw. nadwrażliwość przyszyjkowa. Kiedy dziąsło ulega obniżeniu, zębina traci swoją naturalną ochronę oraz narażona może być na bezpośrednie dzialanie czynników zewnetrznych. Gdy jemy albo pijemy coś tam zimnego, goracego czy może słodkiego, gdy wdychamy zimne powietrze badź gdy szczotkujemy nasze zęby podrażniamy zebine, ktora przekazuje te bodźce do miazgi, a tamtejsze nerwy do naszego mózgu. Obsuwanie dziąseł może być też spowodowane m.in. nieprawidlowym szczotkowaniem zębów. Dużo osób nadto mocno oraz energicznie myje nasze zęby albo używa nadto twardej szczoteczki. Zaleca się szczotkowanie zebów ruchem wymiatajacym, trzymając szczoteczkę pod kątem 45 stopni w stosunku do dziąsła. W żadnym wypadku nie można włosia szczoteczki kierować prosto na dziąsła, bo to także skutkuje ich poranieniem. Przy obsuwaniu się dziaseł najlepiej stosować szczoteczkę miękka albo miękką. Mikroskopijne kanaliki zębinowe zawieraja płyn, ktory przemieszcza się pod wpływem zimna, gorąca, dotyku albo wysokiego stężenia cukrow w jamie ustnej. W rezultacie dochodzi do stymulacji zakończeń nerwowych, co powoduje ból oraz dyskomfort. Lekceważenie nadwrażliwości zębów może być też przyczyna innych problemów zdrowotnych jamy ustnej. Dzieje się tak zwłaszcza wówczas, kiedy – ze względu na ból – człek szczotkuje nasze zeby niestarannie oraz krótko, zwiększając ryzyko rozwoju próchnicy zębów oraz dolegliwości dziąseł. Odpowiednia profilaktyka oparta na właściwej higienie jamy ustnej może uchronić nasze zeby przed nadwrażliwością. Podstawą może być codzienne mycie zębów pastą fluoryzującą. Aminofluorki zawarte w dobrej paście wzmacniaja oraz uszczelniaja szkliwo, ktore nie bedzie „przepuszczało” bodźców powodujących ból. Zapobieganie nadwrażliwości może odbywać się poprzez wplywanie na przewodnictwo owych jesteśmy w stanie bodźców. Nie mniej jednak samo uśmierzenie bólu wpływa jedynie na objawy a nie przyczyny dolegliwości. Likwidacja przyczyn polega przede wszystkim na zamknięciu kanalików zębiny. Gdy nie odbywa się to także w naturalny sposob jesteśmy w stanie przyspieszyć ów proces używając specjalnej pasty do zębów. Systematyczne stosowanie preparatow zasklepiających mikroskopijne kanaliki zębowe powoduje zmniejszenie wrażliwości zębów. Ząb składa sie z zewnętrznej korony, szyjki osłoniętej dziasłem oraz korzenia. Do nadwrażliwości dochodzi wtedy, kiedy dziąsła ulegają recesji, czyli cofają się, odsłaniając w ów sposób szyjkę zębową albo gdy chroniące wnętrze zęba szkliwo zostaje uszkodzone (chemicznie, mechanicznie).

Pamiętaj, że jeśli kiedykolwiek odczuwałaś w zębach uczucie bólu po spożyciu gorących albo zimnych pokarmów oraz napojów, bylo to także oznaką nadwrażliwości zębów.  Może być to także stan, który wystepuje u co czwartej osoby dorosłej oraz z upływem czasu pojawia się oraz znika. O nadwrażliwości należy poinformować dentystę, który zbada jamę ustną oraz sprawdzi, czy może problemem może być nadwrażliwość oraz pomoże dobrać optymalną terapię. Czasami dochodzi do odsłonięcia zębiny, czyli tkanki podatnej na ścieranie, znajdujacej się tuż pod szkliwem. Jej nadrzędną funkcją może być ochrona bogato unerwionej miazgi wypełniającej wnetrze zęba. Zębina może być wrażliwa na bodźce zewnętrzne, bo znajdują się w niej tzw. kanaliki zębinowe. To także małe, podłużne otwory poprzez ktore przechodzą włókna nerwów. Jedynie odpowiednia profilaktyka oparta na właściwej higienie jamy ustnej oraz systematyczne stosowanie odpowiednich preparatów może uchronić nasze zęby przed nadwrażliwościa oraz złagodzić jej objawy. Nasze zęby powinno się szczotkować przynajmniej 2 razy dziennie miękką szczoteczką. Ważne jest, by nie wykonywać nia silnych ruchów oraz nie szczotkować zębów w kierunku poziomym, ponieważ uszkadza to także dziąsła oraz odslania szyjki zębowe. Ruchy szczoteczki powinny być też okrężne, wymiatające w kierunku od dziąsła do korony zeba, bez nadmiernego nacisku. Pasta natomiast powinna być też wzbogacona o wysokoprzyswajalny fluor i mieć niski poziom ścieralności. Aminofluorek zawarty w pastach zamyka kanaliki zębiny obniżając nadwrażliwość zebiny. Znosi działanie kwasów na szkliwo i redukuje reakcje bólowe. Należy szczotkować nasze zęby trzy razy dziennie po posiłkach. Trzeba nie mniej jednak pamietać, że szczotkowanie w kierunku poziomym uszkadza dziąsła oraz odsłania szyjki zębowe. Może także być też przyczyną starcia zebiny oraz powstania ubytków w kształcie klinów. Najlepiej szczotkować ruchami wymiatającymi w kierunku od dziasła do korony zęba. Kiedy recesja dziąseł albo uszkodzenie szkliwa odsłoni kanaliki, zakończenia nerwowe są drażnione poprzez czynniki zewnętrzne oraz przewodza bodźce do unerwionej miazgi, co odbieramy jako wyraźny dyskomfort. Nadwrażliwe nasze zęby reagują bólem na ciepło, zimno, dotyk i slodki albo kwaśny smak. Także podczas głebokiego wdechu poprzez usta jesteśmy w stanie mieć nieprzyjemne odczucia. Należy pamiętać, rownież o tym, by nie szczotkować zębów bezpośrednio po spożyciu kwaśnych pokarmów. Kwas pozbawia nasze zęby ochronnej warstwy uszczelniającej szkliwo, i dlatego również najpierw trzeba wypłukać usta wodą. Z problemem nadwrażliwości można sobie radzić, również używając specjalnych płynów do płukania ust. Istotne jest, również staranne czyszczenie przestrzeni pomiędzy zębami nicią dentystyczną, co zapobiega gromadzeniu sie osadu oraz resztek pokarmu, które powinny być też przyczyną stanów zapalnych dziaseł, a w konsekwencji odsłonięcia szyjek zębowych. Proponujemy szybkie oraz trwałe zniesienie bolu, ktore jesteśmy w stanie osiągnąć poprzez zamknięcie zewnetrznych ujść oraz zmniejszenie średnicy kanalików zębinowych. W klinice dentystycznej stosowane są następujące środki: związki fluoru, wapnia, szczawiany żelaza, glinu oraz potasu, chlorek strontu, cynku, aldehyd glutarowy i preparaty wieloskładnikowe. Istotne jest, by pasta miała niski poziom ścieralności – ok. 30 RDA czyli  wskaźnika ścieralności. Zapobiega to także nadmiernemu ścieraniu miękkiej zebiny podczas szczotkowania. Skoro wskaźnik RDA nie może być opisany na opakowaniu produktu należy rozetrzeć odrobinę pasty w palcach. Kiedy będzie można wyczuć drobinki lepiej zmienić pastę na inną, bardziej łagodną. Zalecane może być stosowanie past zawierających aminofluorek, który zamyka kanaliki zębiny znacznie obniżając nadwrażliwość zębiny. Dzieki jego zdolności wbudowywania się w strukture zeba, szkliwo staje sie odporne na działanie kwasów oraz minimalizuje reakcje bólowe.

 

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

7 responses »

  1. Na wrażliwe zęby słyszałem że pomaga pasta sensodyne

    Odpowiedz
    • Dokładnie. Dobra pasta to podstawa. Ja używam innej ale też do wrażliwych zębów. No i trzeba też często chodzić do dentysty na czyszczenie to też pomaga.

      Odpowiedz
  2. Są specjalne pasty, wystarczy wiedzieć jakie, ale ja nie będę pisać bo po co reklamować

    Odpowiedz
  3. Trzeba kupić sobie właściwą pastę. Jest wiele reklamowanych.

    Odpowiedz
  4. Popytajcie w aptece o odpowiednie pasty dla was. Farmaceuta doradzi najlepiej.

    Odpowiedz
  5. Na wrażliwe zęby najważniejsza jest dobra pasta. Polecam pastę do zębów blendamet komliplik, której sama używam.

    Odpowiedz
  6. Według najnowszych zaleceń żywieniowych powinniśmy spożywać 9 porcji warzyw oraz owocow każdego dnia. W praktyce oznacza to, że warzywa powinny znajdować się praktycznie w każdym naszym posiłku. Na mojej stronie ze zdrowymi przepisami znajdziesz setki pysznych przepisów na pelnowartościowe dania warzywne na każdą porę dnia. Temat diet oraz zdrowego odżywiania wciąż jeszcze nigdy nie był tak popularny jak teraz. Co chwila pojawiają sie nowe teorie (często sprzeczne ze sobą) dotyczące prawidlowego żywienia. Dietetyka może być w tym momencie prawdpodobnie jedną z najbardziej kontrowersyjnych nauk. Jedząc 7-9 porcji warzyw oraz owoców dziennie w towarzystwie białek oraz zdrowych tłuszczów nie zostaje dużo miejsca na nic innego. Nasze ludzkie ciało nie będzie wiec tesknić za przetworzonym, pro-zapalnym, pozbawionym wartości jedzeniem. Przyzwyczajenia to również więc już inna kwestia. Wile osób nie wyobraża sobie wyeliminowania zbóż albo nabiału. Może być to rownież nie jedynie nawyk, ale tez nałóg, bo obie te grupy zawierają substancje uzależniające. Gdy wiec wyłączamy je z diety organizm wchodzi w fazę detoksu.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: