RSS

Stłuszczenie wątroby – czy to groźne?

Posted on

Stłuszczenie wątroby – tak jest to groźne. Stłuszczenie watroby często wiazane może być z nadużywaniem alkoholu, jednakże wiadomo już, że przyczyn stłuszczenia watroby może być też wiecej. Stłuszczenie wątroby charakteryzuje się odkładaniem tłuszczu w watrobie. Ludzka wątroba wówczas powiększa się, w przypadku zaniedbania może dojść do poważniejszych powiklań jak zapalenie wątroby czy może także marskość. Stłuszczenie siega zwykle osoby nadużywające alkoholu, otyłe, badź z cukrzycą II stopnia. Wyodrębniono wręcz osobną grupę dolegliwości wątroby wywołana poprzez alkohol – wiecej o owych chorobach w artykule Alkoholowe uszkodzenie wątroby. Stłuszczenie wątroby wywołane poprzez odmienne czynniki, to również inaczej : niealkoholowe stluszczenie wątroby (NALFD), a powikłaniem tej dolegliwości może być niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH). Ludzka wątroba to również bez watpienia jeden z najważniejszych narządów w organiźmie człowieka. Wpływa na metabolizm, magazynuje witaminy (A, D, K oraz w niewielkiej ilości B12) i oczyszcza z toksyn. Niestety tłuste jedzenie, alkohol powinny być też dla niej niebezpieczne oraz prowadzić do jej stluszczenia, czyli do odkladania w jej komorkach (hepatocyty) drobin tłuszczu. Leczenie stłuszczenia polega przede wszystkich na stosowaniu właściwej diety. Wlaściwa dieta wątrobowa idealnie nadaje się do zastosowania. Trzeba również zwyczajnie schudnąć, skoro mamy nadmiar kilogramow. Stłuszczenie wątroby to również dolegliwość polegajaca na gromadzeniu sie kropel tłuszczu wewnątrz komórek wątrobowych (tzw. hepatocytów). To również dolegliwość cywilizacyjna, a sprzyja jej nadwaga, nadciśnienie, zaburzenie gospodarki lipidowej, otyłość brzuszna, a również cukrzyca typu 2. Jeśli stłuszczenie może być też spowodowane chorobami, które sprzyjają jego rozwojowi (np. cukrzyca) to rownież należy stosować odpowiednie leczenia wlaściwego dla owych chorób. Wśród naturalnych oraz jednocześnie skutecznych metod leczenia właściwego można wymienić leczenia właściwego ostropestem plamistym, który pomaga w regeneracji oraz odtruwaniu wątroby. Ostatnim zaleceniem przy leczeniu stłuszczenia może być całkowite odstawienie alkoholu – może być to również szczególnie ważne przy alkoholowym stluszczeniu wątroby. Do niedawna stłuszczenie wątroby było kojarzone – zarówno poprzez laików, jak oraz poprzez lekarzy – z nadużywaniem alkoholu. Jeśli u kogoś stwierdzono taką nieprawidłowość, lekarz zwykle delikatnie pytał pacjenta o to, czy może nie nadużywa on alkoholu. Odkąd pojawiła się możliwość badania wątroby za pomocą ultrasonografii, a biopsja wątroby może być badaniem wykonywanym powszechnie, przekonaliśmy się, że stłuszczenie stanowi zjawisko występujące często też u osób, które nie piją w ogóle lub sporadycznie.

Ostatnio w słowniku medycznym pojawiło sie także określenie: niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz niealkoholowe zapalenie wątroby ze stłuszczeniem. Stłuszczenie wątroby najczęściej rozpoznaje się u osób z nadwagą, otyłościa, u chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 2, oraz osob z zaburzeniami gospodarki lipidowej (dyslipidemie). Stwierdzamy je również w niektórych zapaleniach watroby, szczegolnie wirusowym zapaleniu watroby typu C i w polekowych uszkodzeniach tego narządu. Od lat oni wszyscy przyjmujemy nadto dużo leków, zwłaszcza uspokajających, przeciwbólowych oraz hormonalnych. Powinny one prowadzić do stłuszczenia wątroby. U osob z nadwagą oraz otyłością prawdopodobieństwo stwierdzenia stłuszczenia wynosi aż 60 proc. Stłuszczenie watroby nie może być specjalnie groźną dolegliwością, ale może sie w taka zamienić. Na szczęście stluszczenie może być całkowicie odwracalne oraz zastosowanie właściwej diety może w pełni zregenerować wątrobę. Stłuszczenie wątroby pomimo że najczęściej występuje u osob nadużywających alkoholu , jej wystąpienie nie zawsze wiąże się z zamiłowaniem do wysokoprocentowych trunkow. Schorzenie bywa konsekwencją stosowania diety bogatej w tłuszcze zwierzęce, często występuje u osób otyłych oraz chorych na cukrzycę typu II. W grupie ryzyka są też osoby starsze, z nadciśnieniem tetniczym i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. I dlatego stłuszczenie wątroby dzieli się na niealkoholowe oraz alkoholowe. Dietę wysokobiałkową stosuje się w okresie rekonwalescencji po przebytym wirusowym zapaleniu watroby, w przewlekłym aktywnym zapaleniu wątroby, w marskości wątroby i stanach polegających na stłuszczeniu watroby. We wszystkich schorzeniach wątroby dietę wysokobiałkową stosuje sie jedynie w okresie wydolności. Z chwilą pojawienia się pierwszych objawow niewydolności obowiązuje znaczne obniżenie poziomu bialka podawanego w pożywieniu, a zatem typowa właściwa dieta niskobiałkowa. Stłuszczenie wątroby to również dolegliwość polegająca na zwiększeniu w wątrobie zawartości tłuszczu powyżej 50%. Niekiedy towarzyszą temu stanowi nacieki zapalne oraz pojedyncze ogniska martwicy. Klinicznie stwierdza się wówczas powiększenie wątroby. Do przyczyn powodujacych stłuszczenie watroby należa: nadmierne spożywanie energii, różne czynniki toksyczne (zakażenie, zatrucie grzybami, alkoholizm), zaburzenia wewnątrzwydzielnicze albo zaburzenia metaboliczne. Leczenia właściwego polega na stosowaniu właściwej wysokobiałkowej, niskoenergetycznej oraz niskotłuszczowej (do 40 g tłuszczu/dobe) diety. Przede wszystkim, przy schorzeniach wątroby powinno sie spożywać odrobine więcej pełnowartościowego białka. Wątroba, jako budulca do swej regeneracji potrzebuje białka, nie powinno się jego jeść w nadmiarze, jednakże nie powinno sie również zmniejszać ilości spożywanych substancji bogatych w białka. Ogólnie zaleca się średnio spożywać na dobę około 1-2 g białka / kg masy ciała, czyli osoba ważąca 80 kg, powinna zjadać dziennie produkty zawierajace średnio od 60 do 160 g białka pełnowartościowego, czyli zwierzecego (białko jaja kurzego, bialko mleka, mięs, drobiu, ryb). Stłuszczenie wątroby w pierwszym etapie dolegliwości nie daje żadnych objawów. Wraz z jej rozwojem pojawia się zmęczenie, ogólne osłabienie, kłopoty ze snem . Stłuszczenie wątroby często prowadzi do problemów z trawieniem, nudności, wymiotów. Może wywołać ból w prawym podżebrzu i śpiączkę. Kto choruje na stłuszczenie wątroby? Są to rownież głównie kobiety, które ukończyly 50 rok życia oraz wchodzą w okres menopauzy. W tym okresie wygasa bowiem hormonalna aktywność jajników i spowalnia się metabolizm. Mamy do czynienia z nowym problemem medycznym, którego skala przybiera wymiar dotad niespotykany. Jakie są przyczyny tego zjawiska? Ludzie otyli byli zawsze. Zaburzenia w gospodarce weglowodanowej oraz tłuszczowej w kolejnych pokoleniach sprzyjały odkładaniu się tłuszczu w wątrobie. Nasz kod genetyczny przewidywał inny sposob życia oraz odżywiania. Człek miewal być też aktywny, dużo biegać, polować, poszukiwać pożywienia – początkowo w znacznej mierze pochodzenia roślinnego. Od wielu lat program ów musi sobie „radzić” z całkowicie innymi warunkami życia czlowieka. Ludzie przestali się ruszać, żyją w stresie, pod stałą presją psychiczną, źle oraz nieregularnie się odżywiaja, objadają się, piją alkohol, zażywają leki. Niektóre artykuły spożywcze, np. podawane w fast foodach, zawierają składniki niekorzystne dla naszego organizmu. Leki, w tym hormony oraz środki uspokajające, w dużym stopniu zmieniają metabolizm zwykłego czlowieka oraz powodują tycie. Może być ono też związane z zaburzeniami hormonalnymi. Wiekszość kobiet w wieku 45-50 lat przybiera na wadze. Dotyczy to rownież również meżczyzn (otyłość brzuszna). Wszystkie te czynniki wywołują powstanie zespołu metabolicznego, ktoremu często towarzyszy stłuszczenie wątroby. Opisany kłopot narasta na całym świecie. Coraz dużo częściej dotyczy on też dzieci.

Można powiedzieć, że w Polsce co czwarta osoba posiada nadwagę albo otyłość, w USA co trzecia, w Niemczech co druga. Jeśli podczas USG lekarz wykrywa stłuszczenie wątroby, a pacjent nie nadużywa alkoholu, należy zalecić dalsze testy: oznaczyć poziom cukru na czczo oraz 2 godz. po posiłku, wykonać badania gospodarki tluszczowej. Pomiar samego poziomu cholesterolu może być niewystarczający. Wskazane może być wielokrotne sprawdzanie ciśnienia tętniczego. Stłuszczenie wątroby może być bowiem sygnałem, że w organizmie powinny się rozwijać niekorzystne procesy, nierzadko prowadzace w konsekwencji do zmian miażdżycowych. Pacjent taki może być zwykle malo aktywny, skarży się na uczucie przewlekłego zmęczenia, gorzej sypia, może być słabszy psychicznie oraz intelektualnie. Poleca się głównie tłuszcze roślinne, wysokiej klasy (np. olej słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek), najlepiej nie utwardzane, bo niektore technologie utwardzania powodują, że oleje roślinne traca swoje zalety, a często również margaryny są produkowane na bazie oleju rzepakowego, ktore może być nie wskazany przy chorobach wątroby. Innym tłuszczem zalecanym, przy schorzeniach wątroby może być masło. Tłuszcze pomimo wysokiej wartości kalorycznej, sa czesto bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w olejach (A, D, E, K). Zemulgowane z wodą masło może być łatwo przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Jeśli więc już decydujemy się na potrawy smażone, smażmy je na olejach roślinnych, wykorzystywanie do tego celu masła może być niewskazane, margaryn – wykluczone. Dziennie powinno się spożywać średnio 1 – 1,5 g tłuszczy / kg masy ciała, czyli kiedy ważymy np. 75 kg powinniśmy zjadać 80 – 120 g tłuszczy dziennie. Powinno się połowę tego zapotrzebowania organizmu zaspakajać tłuszczami roślinnymi, a druga połowe świeżym, surowym maslem ekologicznym W sytuacjach, kiedy posiada miejsce mocne zażólcenie (żółtaczka) tluszcze, działające mocno żółciopędnie powinny nasilać objawy żółtaczki, zatem wskazane może być wtenczas ograniczenie spożycia, także do 20g masła dziennie. Kobiety w tym okresie stają się również mniej aktywne zawodowo. U chorego z podejrzeniem stłuszczenia wątroby w pierwszej kolejności wykonuje się USG jamy brzusznej . Badanie zazwyczaj potwierdza powiekszenie narządu i wzmożoną echogeniczność (jasność tkanki w obrazie). Realizowane w następnej kolejności badanie krwi wykazuje podwyższony poziom czynników gamma – glutamylotransferazy, zwiększenie parametrów wątrobowych i hipoglikemię, czyli podwyższony poziom cukru we krwi. Przy podejrzeniu wystąpienia marskości, włóknienia albo nowotworu wątroby konieczna może być biopsja. Stłuszczenie wątroby początkowo przebiega bezobjawowo. Nie leczone może wywołać zapalenie, marskość wątroby, a w najgorszym przypadku chorobę nowotworową.Objawy stłuszczenia wątroby: W pierwszym etapie dolegliwości nie daje żadnych objawów. Wraz z jej rozwojem pojawia się zmęczenie, ogólne osłabienie, kłopoty ze snem . Stłuszczenie watroby często prowadzi do problemów z trawieniem, nudności, wymiotów. Może wywolać bol w prawym podżebrzu i śpiączkę.Grupy ryzyka: Najczęściej występuje u osób nadużywających alkohol. Schorzenie bywa konsekwencją stosowania diety bogatej w tluszcze zwierzęce, czesto występuje u osob otyłych oraz chorych na cukrzycę typu II. W grupie ryzyka są też osoby starsze, z nadciśnieniem tętniczym i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby.Leczenie stluszczenia watroby: Podstawą leczenia wlaściwego stłuszczenia wątroby może być rezygnacja z alkoholu i odpowiednia dieta. Węglowodany, ktore można upraszczając podzielić na proste oraz złożone, sa ważnym skladnikiem każdej diety oraz glównym materiałem energetycznym niezbędnym do normalnego funkcjonowania organizmu.

Ale to nie koniec. Jak wiadomo weglowodany proste, to rownież cukry, a złożone to również skrobia, która występuje w ziemniakach, kaszach, ziarnach zbóż, mąkach oraz przetworach mącznych. Skrobia wchłania się powoli, nie powodując gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, a jej zapas może być przetwarzany w postać innego węglowodanu, glikogenu. Glikogen może być niezbedny wątrobie do utrzymywania stałego poziomu cukru we krwi, pomiędzy posiłkami oraz w czasie snu. Cukry sa bystro wchlaniane z układu pokarmowego, poziom cukru rośnie po ich spożyciu gwałtownie, jednakże ich nadmiar może powodować odkładanie się tłuszczy w organizmie, również w watrobie. Nie posiada większej różnicy pomiedzy przyjmowanymi rodzajami cukrow, glukoza nie posiada żadnej przewagi w tym przedziale nad sacharozą (cukier trzcinowy). Spożywanie węglowodanów złożonych (skrobi), powinna zależeć od wagi czlowieka. Osoby z niedowaga nie powinny ograniczać ich spożycia, osoby z nadwagą czy może otyłością jak twój tata muszą je ograniczać. Stłuszczenie wątroby to również rownież kłopot panów po trzydziestym roku życia, a szczególnie dotyka owych prowadzących siedzących sposób życia, a również unikajacych uprawiania sportów. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – dość powszechna oraz dająca niewiele objawów dolegliwość, łączy się z trzykrotnie zwiększonym ryzykiem udaru mozgu – odkryli naukowcy St. Michael’s Hospital. To rownież pierwsze badanie wykazujące taki związek. Powiązania stłuszczenia wątroby – dolegliwości charakteryzującej sie odkładaniem komórek tłuszczowych w wątrobie – z ryzykiem udaru mózgu chyba nikt się nie spodziewal. I dlatego wynik studium, jakie przeprowadzili Joel Ray oraz Ivan Ying byl całkowitym zaskoczeniem, a zwłaszcza wysoki wzrost ryzyka. W latach 2005-2009 przeanalizowali oni przypadki ponad setki osób dorosłych z przebytym oraz potwierdzonym przy pomocy rezonansu magnetycznego udarem mozgu oraz porównali je z dwustoma przypadkami podejrzewanego, ale wykluczonego udaru. Badania wykazały, że osoby z przebytym udarem posiadały wysoki poziom enzymow wiążących sie ze stłuszczeniem wątroby. Odkrycie stwarza szanse calkowicie nowe, proste oraz skuteczne metody przewidywania ryzyka udaru jedynie poprzez pomiar poziomu enzymow. Zanim jednakże metoda bedzie mogła zostać wykorzystana, konieczne są badania potwierdzające oraz weryfikujące to również zaskakujące odkrycie. Chory na stłuszczenie watroby powinien przede wszystkim zrzucić zbędne kilogramy. Podstawą leczenia właściwego stłuszczenia wątroby może być rezygnacja z alkoholu i odpowiednia dieta. Menu chorego powinno zawierać produkty odtluszczone, pieczywo pszenne (lub razowe), chude mięso (drób, cielęcina) warzywa oraz owoce (jabłka, szpinak, buraki, ziemniaki, gruszki, śliwki, pomarańcze, morele , brzoskwinie, kalafior, brokuly). W jadłospisie nie powinno zabraknąć ryb i owoców morza. Najlepiej w tego typu diecie sprawdzają sie dorsz , sandacz, okoń, sola, pstrąg, szczupak, karaś, lin, flądra, mintaj, kraby, raki. Dieta wymusza na pacjencie rezygnację ze smażonych potraw oraz zastąpienia, ich tymi przygotowanymi na parze. Posiłki powinny być też nieduże, ale częste, bogate w witamine C , E i blonnik . Stosowane do tej pory tłuszcze (smalec) powinny ustąpić miejsca olejom roślinnym (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), dopuszczalne może być smażenie na maśle. Przy dużym stłuszczeniu ludzka wątroba powieksza się, powodując dyskomfort w prawym podżebrzu. Zwykle nie występują dolegliwości, które powszechnie kojarzymy z chorobą tego narządu. Związki tłuszczowe gromadza sie m.in. w komórkach wątroby oraz powinny upośledzać jej czynność. Do stłuszczenia po pewnym czasie może dołączyć się stan zapalny, który prowadzi do włóknienia wątroby oraz po wielu latach dochodzi do jej marskości. Lekarz wykonujący USG brzucha, np. w celu kontroli gruczołu krokowego u mężczyzny czy może przydatkow u kobiety, powinien się też wypowiedzieć, czy może stwierdza stluszczenie wątroby. Zwłaszcza jeśli badanie wykonuje u osoby z nadwagą, otyłością, „dużym brzuchem” czy może powiększoną wątrobą. Odmienne wyniki, np. prób wątrobowych (transaminazy), przy stłuszczeniu powinny być też prawidłowe. Najdokładniejszym badaniem może być biopsja, ale nie zawsze są wskazania do jej wykonania. Tak zatem najczęściej o stłuszczeniu watroby dowiadujemy się w czasie USG jamy brzusznej. Wątroba posiada zdolności regeneracyjne.

Należy pamiętać, że już samo schudnięcie o pare kilogramów, większa aktywność fizyczna oraz zmiana sposobu odżywiania sprzyjają cofaniu się stłuszczenia. Pacjent z cukrzycą typu 2 powinien być też pod opieka diabetologa. Zaburzenia w przemianie materii prowadzą do powstawania tzw. wolnych rodnikow, warto zatem podawać antyoksydanty – witaminy C oraz E. Do leków wspomagających należa podstawowe fosfolipidy (uzyskane z nasion soi), które odgrywają istotną rolę we właściwym funkcjonowaniu blony komórkowej – w tym przypadku komorek watrobowych. Wskazane sa też preparaty ziolowe działające na nie ochronnie. środki leczenia te nie powinny jednakże zastepować wlaściwego trybu życia oraz diety. Leczenie stluszczenia watroby nie przyniesie efektu skoro chory nadal będzie sięgał po alkohol, i dlatego konieczne może być jego natychmiastowe oraz całkowite odstawienie. Miejsce napojów procentowych powinny zająć m.in. woda niegazowana, soki owocowe, słaba herbata. Należy ograniczyć stosowanie ostrych przypraw; pieprz, chili, curry, czosnek . Zupy to również ważny skladnik diety, przy schorzeniach wątroby, jednakże ich przyrządzanie może być ważne. Powinno się gotować zupy mleczne, owocowe, warzywne, jakiekolwiek, jednakże ważne może być raczej unikanie zup przyrządzanych na wywarach mięsnych oraz kościach, dodawanie kwaśnej śmietany oraz zasmażek, czasem rownież grzybów. Dopuszczalne są za to również wywary z mięsa chudego, dodanie do zup slodkiej śmietanki, albo zaprawianie maka, a tłuszcz uzupełniamy olejem roślinnym, albo ewentualnie łyżką masla. Odchudzanie tata powinien prowadzić pod kontrola lekarza hepatologa. Jeżeli układa się swoją diete, to również dobrym rozwiazaniem będzie zrobienie tego według indeksu glikemicznego. Określany on może być dla produktów, powodujących wysoki wzrost glukozy we krwi, czyli weglowodanów. Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty żywieniowe według ich wpływu na poziom glukozy we krwi 2-3 godziny po ich spożyciu. Im wyższa będzie wartość IG danego produktu, tym wyższy będzie poziom glukozy we krwi po spożyciu tego produktu, a co za tym idzie bardziej bedzie on sprzyjal tyciu. Może być to również jeden z czynnikow, który podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Bardziej korzystny wplyw na nas posiada stopniowy wzrost glukozy. Następuje wtenczas mniejsze wydzielanie insuliny (hormon produkowany poprzez trzustkę).

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

11 responses »

  1. Zgadzam się. Chora wątroba stanowi poważny problem i wymaga nie tylko leczenia, ale także przestrzegania konkretnej diety. Jak jej pomóc, gdy zaczyna szwankować? Stosuj dietę przyjazną wątrobie, jedz częściej ale mniejsze porcje i kontroluj ilość składników odżywczych.Dieta i zioła w leczeniu zapalenia woreczka żółciowego. Zapalenie woreczka żółciowego przytrafia się zwykle osobom, które mają s za sobą przebytą kolkę. Chora wątroba nie potrafi już prawidłowo spełniać swojej roli, dlatego też daje sygnały ostrzegawcze. Zadbaj także o odpowiednią dietę.

    Odpowiedz
  2. Prawda jest taka, że wszystkie leki, tabletki, chemiczne specyfiki, suplementy diety it.p. bardziej szkodzą niż pomagają. Pomogą na jedną dolegliwość, a wywołają dziesięć innych.

    Odpowiedz
    • To zbyt ogólna opinia i nie można tak spłaszczać tematu. Ludzie od wieków leczą się ziołami i teraz znaczna część tych prepartów jest na bazie ziół wykorzystywanych przez stulecia.

      Odpowiedz
    • Muszę się niestety zgodzić. Ale moim zdaniem wyjątkiem jest Sylimarol. Działanie ochronne na wątrobę koncentratu sylimaryny tłumaczy się stabilizowaniem błon komórek wątrobowych, chroniących przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych. Przypuszczalny mechanizm działania oprócz ochrony błon komórek wątrobowych polega na intensyfikacji komórkowych procesów syntezy białek prowadzących do szybszej regeneracji i zdolności formowania nowych komórek oraz aktywności przeciwutleniającej.

      Odpowiedz
  3. to niestety jest bardzo groźne i lepiej od razu iść z takim problemem.

    Odpowiedz
  4. Lepiej żeby was to nie dotknęło, zapewniam!

    Odpowiedz
  5. Bez wątpienia stłuszczenie wątroby charakteryzuje się odkładaniem tłuszczu w wątrobie. Wątroba wówczas powiększa się, w przypadku zaniedbania może dojść do poważniejszych powikłań jak zapalenie wątroby czy nawet marskość. I wtedy jest już bardzo bardzo źle niestety.

    Odpowiedz
  6. Nie wiedziałam że to aż tak bardzo groźne!

    Odpowiedz
  7. Stłuszczenie wątroby to obok cukrzycy chyba najbardziej groźna i jednocześnie popularna choroba.

    Odpowiedz
  8. Podstawą codziennej diety może być śniadanie – niezależnie bowiem od pory roku może być to rownież najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Kluczowe może być szczegolnie wiosną, gdy to również przy zmiennej wciąż jeszcze aurze pogodowej nasz organizm może być osłabiony oraz wrażliwy na wahania ciśnienia. Kawa zatem niezastąpiona? Tak, ale jedynie po pelnowartościowym posiłku. Pełnoziarniste pieczywo czy może musli – jako źródlo węglowodanów, niezbędne do odbudowy komórek białko, które znajdziemy w twarogach, jajach, rybach i nieodzowne warzywa oraz owoce czyli skarbnica witamin oraz składników mineralnych.

    Odpowiedz
  9. Dzien dobry, mam na imie Michal, mam 35 lat, ale juz moje zycie bylo zniszczone przez alkohole. Wczesniej pilem od czasu do czasu, aby odpoczac. To bardzo nie podobalo sie zonie, czesto byli z tego powodu klotni. W koncu ona nie wytrzymala i odeszla ode mnie. Kiedy rozstalem sie z zona, zalamalem sie i zaczalem duzo pic. Napilem sie do nieprzytomnosci jeden raz, potem drugi, trzeci. Wreszcie stracilem i prace. Zrozumialem, ze nie potrafie sobie poradzic.
    I wtedy pomogl mi przyjaciel

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: