RSS

Jak zapobiec biegunce, szczególnie biegunce podróżujących

Posted on

Biegunka to dość częsty problem ludzi podróżujących do różnych krajów. Sprawcą trwającej obecnie epidemii może być paleczka okrężnicy Escherichia coli. Bakteria ta nie może być niczym niezwykłym w naszym przewodzie pokarmowym, zapewne że zetkniemy się z jednym z niewielu szczepów Escherichii, które wytwarzają silną trucizne tzw. werotoksynę. Kolka, wymioty, bole brzucha, biegunka, poczatkowo wodnista, po kilku dniach zmieniajaca sie w krwawą, niewydolność nerek. Nie każdy zakażony posiada równie silne objawy, zwykle pojawiają się w dwa do dziesięciu dni od zjedzenia zanieczyszczonego pokarmu. Przebieg biegunki zależy od spożytej „dawki” niebezpiecznego zarazka. Ta reguła odnosi się do wszystkich zatruć pokarmowych, nie jedynie owych wywołanych poprzez Escherichię. Wyjeżdżajac do krajów zwłaszcza o gorącym klimacie oraz przebywając w rejonach o niedostatecznych warunkach higieniczno-sanitarnych nasz organizm może być narażony na kontakt z obcą florą bakteryjną, która może pokrzyżować plany wakacyjne oraz skutecznie skrócić nasz urlop, zmuszając do pozostania w hotelowej toalecie.

 

Pamiętajmy, że podczas podróży trzeba, skoro poziom higieny pozostawia dużo do życzenia, unikać jedzenia surowych owoców oraz surówek, pić wode butelkowaną albo po przegotowaniu oraz nie używać lodu do napojow, kiedy nie zna sie żródeł jego pochodzenia.Zrezygnować rownież trzeba z zimnych bufetów, bo one powinny być też siedliskiem bakterii.Nigdy nie należy jesć nie dogotowanych mięs oraz drobiu i surowych ryb oraz skorupiaków. Kiedy się zatrujesz: najlepiej bystro zgłosić się do lekarza, który zleci antybiotyk. Skoro nie może być to także możliwe, jesteśmy w stanie zażyć środki przeciwbolowe oraz przeciwgorączkowe (np. ibuprom, pyralginum), przeciwbiegunkowe (np. wegiel medyczny, smecta) oraz przejść na dietę (ryż na wodzie, sucharki, tarte jabłko, kakao na wodzie). Szacuje się, ze u okolo 20-50% podróżujących występuje biegunka. Według statystycznych danych bardziej narażone są osoby pomiędzy 20 a 29 rokiem życia. Glówna przyczyną biegunki są zakażenia bakteryjne (około 80%) zwłaszcza powodowane poprzez Escherichia coli (ETEC), Campylobacter, Salmonella, Shigella, Aeromonas, Plesiomonas. Za 10% przypadków odpowiedzialne są wirusy (Norwalk oraz rotawirusy). Pierwotniaki (np. Gardia lamblia, entameba histolitica) wywołują zaledwie parę procent biegunek. W około 20 do 50% nie udaję się wyizolować sprawczego patogenu. Biegunka podróżnych objawia się wydalaniem, co najmniej 3 luźnych stolcow na dobe. Towarzyszą temu zazwyczaj kurczowe bóle brzucha (90%), nudności, wymioty oraz gorączka (10%) bądź gwaltowne parcie na stolec, zawroty głowy, domieszka krwi albo śluzu w kale (10%). Objawy przeciętnie utrzymują się 3 do 4 dni. Do 20% pacjentów może być zmuszona przebywać w łóżku 1-2 doby, a 8 do 15% – jeden tydzień. Hospitalizowanych może być 1% chorych. Specyficzna odporność zazwyczaj nie rozwija sie, i dlatego w czasie jednej podróży można doświadczyć kolejnych epizodów biegunki podróżnych. Warto, zatem przestrzegać podstawowych zasad higieny, a na wszelki wypadek mieć ze soba odpowiednio wyposażoną apteczkę. Kontrowersyjne wydaje się profilaktyczne przyjmowanie probiotyków (np. Lakcidu). Nie zaleca się również rutynowego stosowania antybiotyków celem uniknięcia zakażenia. Wyjątkiem są sytuacje szczególne, jak np. krótki wyjazd, w czasie którego nie jesteśmy w stanie sobie pozwolić na niedyspozycje. Od pewnego czasu trwają prace nad szczepionka przeciwko biegunce podróżnych. Najczęstszą przyczyną biegunek są zakażenia wirusowe, a u dzieci głównie rotawirusowe. Rzadko zdarzaja się biegunki spowodowane zarażeniem pierwotniakami albo pasożytami jelitowymi. Natomiast w okresie letnim, a zwłaszcza podczas podróży do ciepłych krajow tę choroba często powoduja bakterie. Taka biegunka potocznie nazywana może być biegunką podróżnych albo wciaż jeszcze groźniej „zemsta faraona”. Na ów rodzaj dolegliwości możesz narazić się podróżujac do krajów afrykańskich, azjatyckich, południowoamerykańskich i śródziemnomorskich, gdzie występują szczepy bakterii, które powinny wywolać w naszym organizmie zakażenie. Za wiekszość przypadkow biegunki podróżnych odpowiedzialne są enterotoksyczne (ETEC) oraz enteroagregacyjne (EAEC) szczepy Escherichia coli i odmienne bakterie: Campylobacter, Shigella, Salmonella, Aeromonas oraz Vibrio (odpowiedzialne za wystąpienie cholery). Najbardziej na zatrucia pokarmowe narażone są dzieci do piatego roku życia oraz osoby starsze o obniżonej odporności. Nie mniej jednak zachorować może każdy. Najgłośniejsze przypadki epidemii zatruć przypisywanych pałeczce okrężnicy nastąpiły po zjedzeniu niedosmażonych hamburgerów, wypiciu niepasteryzowanego mleka. Ponad 10 lat temu blisko 9 tys. Japończyków zachorowało po zjedzeniu sałatki z kielków z nasion skażonych Escherichia. Wyjeżdżając do obcego kraju zmienia sie nasz sposób odżywiania. Każdy z nas posiada inny system odpornościowy, co sprawia, że jedząc te same pokarmy oraz pijac te same płyny reakcje organizmu powinny być też całkowicie różne. Z pomocą wszystkim podróżującym przychodzi dierol, który skutecznie zabezpieczy nasz organizm przed chorobotwórczymi oraz obcymi bakteriami powodującymi biegunki oraz bolesne dolegliwości brzuszne. Biegunka rzadko zawiązana może być z bezpośrednim działaniem antybiotyku na ściany jelit czy może motorykę przewodu pokarmowego. Podstawowa przyczyna wystąpienia biegunki to także zaburzenie rownowagi flory bakteryjnej jelit. Antybiotyk nie dziala wybiórczo na bakterie chorobotwórcze, ale osłabia także naturalną mikroflore przewodu pokarmowego. Zmiany w składzie flory jelitowej pociagaja za sobą zaburzenia trawienia, procesów fermentacyjnych i wchłaniania substancji odżywczych oraz wody. W stanie równowagi tzw. „dobre bakterie” kontroluja rozwoj bakterii szkodliwych. Zaburzenie poprzez antybiotyk naturalnej ochrony skutkuje inwazją szczepów szkodliwych dla zdrowia (np. Clostridium difficile). Bakterie wytwarzają toksyny, wywołuja biegunke, ale stanowią także zagrożenie dla zdrowia. Głównym źródłem bakterii wywołujacej biegunki podróżnych może być woda. Nawet, gdy obsługa w hotelu zapewnia nas, iż woda użyta do przyrządzania pokarmów pochodzi z pewnego źródła, może być filtrowana oraz chlorowana, nie należy pić jej bez uprzedniego przegotowania. Ryzykowne rownież może być mycie zębów, płukanie owoców czy może smoczków oraz butelek dla dziecka nieprzegotowaną wodą. Spożywanie surowego mięsa oraz ryb może być też nie jedynie przyczyna biegunki, ale również powodować zakażenie pasożytami. Najbezpieczniejszym posiłkiem, który może uchronić nas przed zemstą faraona, może być danie podgrzane przynajmniej do 60oC. Uważajmy na produkty sprzedawane na bazarach oraz targach powszechnych w krajach egzotycznych. Owoce oraz warzywa powinny być też sparzone oraz obrane ze skorki. Malym dzieciom najlepiej podawać wyłącznie dania przegotowane, przyrządzone poprzez nas albo w formie zawekowanych sloiczków przywiezionych z domu. Dzieciom nie należy podawać surowych owoców oraz warzyw, z ktorymi nie mialy wcześniej kontaktu nie jedynie ze względu na rozwój biegunki, ale również na ryzyko uczuleń. Woda butelkowana, którą można kupić w sklepach może być zazwyczaj uważana za bezpieczną. Nie mniej jednak nie powinno się pić wcześniej otwartej oraz nadpitej wody i przechowywać jej w upale. Ważne może być również mycie rąk przed posiłkiem oraz zachowanie podstawowych zasad higieny. Skuteczność w zapobieganiu biegunce podróżnych została potwierdzona klinicznie na grupie 2271 turystów podróżujących do rożnorodnych krajów egzotycznych – obniżenie częstości występowania biegunki podróżnych do 59%. Jedni będą czuli się świetnie poprzez caly urlop, a inni będa musieli spędzić sekcja wolnego czasu w hotelu zmagając się z biegunką oraz innymi dolegliwościami brzusznymi. Szacuje się, że blisko 50% turystów cierpi na biegunkę podróżnych. Podstawowa profilaktyka obejmuje przede wszystkim ścisłe przestrzeganie higieny osobistej, szczególnie mycie rąk i surowych produktów spożywczych. Woda, w której sie myjemy powinna pochodzić z ujęć kontrolowanych oraz czystych. Natomiast do picia należy kupować wode butelkowaną. Pamiętajmy, że lód do różnorodnych napojów zazwyczaj może być przygotowywany z wody z kranu. Wode niewiadomego pochodzenia można odkażać np. preparatami jodku potasu. Turyści wędrujacy na dużych wysokościach muszą pamiętać, że temperatura wrzenia wody może być niższa od 100 stopni Celsjusza. Sprawdzona metoda oczyszczenia wody może być użycie sączków ceramicznych, skuteczniejszych niż węglowe, po przefiltrowaniu woda może być niemal wyjalowiona. Należy także unikać potraw, które były bardzo długo przechowywane po przygotowaniu a przed spożyciem poza lodówka. Szczególną uwagę należy zwrócić na miejscowe przysmaki z mleka nie pasteryzowanego oraz jego przetwory, potrawy z mięsa, owoce morza albo jaja, które powinny być też niewystarczająco mocno wysmażone. W miarę bezpiecznie może być spożywać owoce oraz warzywa, które jesteśmy w stanie obrać ze skórki albo łupiny przed jedzeniem, przy czym należy zwrócić uwagę, by nie przenieść rękoma drobnoustrojów ze skórki owoców na gotowy do spożycia miąższ. Starannie trzeba myć albo obierać warzywa gruntowe, do podlewania, których zazwyczaj stosowana może być zakażona woda powierzchniowa (z rzek, stawow, jezior). Jedną z wielu powtarzanych w przewodnikach zasadą jest: skoro nie możesz tego bardzo dobrze umyć albo obrać ze skory. By zapobiec ewentualnej biegunce można przed podróżą podać dzieciom preparaty probiotyczne zawierające żywe kultury bakterii z rodzaju Lactobacillus albo Bifidobacterium, które przywracają oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, stanowiącą naturalną barierę dla rozwoju niekorzystnej mikroflory. Biegunka podróżnych zwykle pojawia się 2-3 dni po przyjeździe do celu podróży oraz może utrzymywać się także do 4 dni. Grupą szczególnego ryzyka sa dzieci do 3. roku życia. W tej grupie turystów biegunka podróżnych posiada dłuższy przebieg oraz większy stopień nasilenia. Nowsze preparaty oprócz odpowiednich mikroorganizmów zawierają tzw. prebiotyk, najczęściej inuline, która stanowi pożywke dla bakterii. Najbardziej doceniane w zwalczaniu działań niepożądanych antybiotyków to także szczepy bakterii kwasu mlekowego (np. Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum) i szczepy drożdży (Saccharomyces boulardii). Przy czym Saccharomyces boulardii posiada lepsze działanie, kiedy biegunka więc już wystąpi. Skoro pomimo przestrzegania wspomnianych zasad dopadnie nas biegunka, warto wiedzieć, jak ją rozpoznać oraz leczyć. Biegunką nazywamy stan, podczas ktorego następuje znaczące zwiekszenie liczby wypróżnień mających płynną albo półpłynną konsystencję. Częste oddawanie uformowanego stolca nie może być biegunką. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia u dzieci do 2. roku życia oraz karmionych sztucznie biegunkę rozpoznaje sie wtedy, gdy dziecko oddaje w ciągu doby co najmniej 3 płynne albo półpłynne stolce. U dzieci karmionych wyłącznie piersią, może występować kilka, a także kilkanaście stolców na dobe. U owych dzieci biegunkę rozpoznajemy dopiero wtedy, gdy zwiększa sie niespodziewanie czestość oddawania stolcow albo zmienia się wyraźnie ich charakter. Odpowiednia dawka probiotyków znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się biegunki, a w przypadku jej wystąpienia, skraca czas trwania. Skuteczna dawka drożdży to także 250 mg raz albo dwa razy dziennie. Preparaty z pałeczkami kwasu mlekowego powinny dostarczyć 5 miliardow żywych kultur bakteryjnych. Jogurty czy może kefiry nie zapewnią takiej dawki, i dlatego nie stanowią skutecznego zabezpieczenia. Aby nie oslabić działania probiotykow, należy je zażyć najwcześniej dwie godziny po przyjeciu antybiotyku. Pełna odbudowa flory bakteryjnej wymaga czasu, i dlatego preparaty najlepiej stosować wciąż jeszcze pare dni po zakończeniu terapii antybiotykiem. W czasie antybiotykoterapii najlepiej zachować lekkostrawną dietę bogatą w białka, a ubogą w tłuszcze. Zapewni to także sprawniejsza pracę jelit. Listeria monocytogenes nic nie robi sobie z niskich temperatur, i dlatego często zasiedla produkty w naszych lodówkach. Lubi mleko, sery, lody, warzywa, kiełbasę, drób, mięso oraz ryby.

Jak wiadomo objawy zakażenia tym drobnoustrojem do złudzenia przypominają grypę: gorączka, bóle stawów oraz mięśni, kaszel. Dolegliwości pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. Zatrucie może być niebezpieczne zwlaszcza dla kobiet w ciąży – może dojść do uszkodzenia płodu. Odwodnienie może być najgroźniejszym powiklaniem biegunki, jeśli nie zostanie wdrożone nawadnianie, w krótkim czasie może rozwinać się ciężkie odwodnienie, kwasica metaboliczna prowadząca także do zgonu. W krajach bardzo dobrze rozwinietych zdarza sie to także obecnie rzadko, inaczej niż w przypadku tzw. krajów rozwijających się o niskim poziomie opieki zdrowotnej, które często są celem naszej podróży. Małe dzieci, niemowlęta oraz osoby starsze bystro ulegają odwodnieniu. Podczas biegunki ważne może być podawanie dziecku doustnie płynów w większej niż zwykle ilości, dziecko do 2. roku życia powinno otrzymać około 100 ml płynu po każdym wyprożnieniu, a starsze dziecko okolo 200 ml plynów. Nie powinno się zmieniać sposobu żywienia, należy pozostać przy owych samych posiłkach stosowanych u dziecka przed wystąpieniem biegunki, ale podawać je cześciej, w mniejszych porcjach. Gdy się zatrujesz: trzeba przejść na dietę oraz dużo pić. Skoro objawy nie ustępują poprzez 2-3 dni, należy zgłosić się do lekarza, który zazwyczaj ordynuje antybiotyk. Jedną z najważniejszych rzeczy po pojawieniu sie biegunki może być niedopuszczenie do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej np. odwodnieniu z wtórnym spadkiem ciśnienia tętniczego. By tego uniknąć należy pić duże ilości płynów w celu zrównoważenia wody oraz elektrolitow. Środki nawadniające dostępne także w aptece. W przypadku, kiedy oryginalne preparaty nie są dostępne, można samodzielnie przygotować mieszankę: w litrze przegotowanej wody rozpuścić pół lyżeczki soli kuchennej oraz osiem łyżeczek cukru. Kolejnym krokiem może być zastosowanie środka zapierającego np. loperamidu. Zmniejsza on liczbe wypróżnień poprzez korzystny wpływ na perystaltykę jelit i zwiekszenie zwrotnego wchłaniania wody. Oprócz loperamidu można zastosować przeciwbakteryjny nifuroksazyd. Skoro występują równocześnie bóle brzucha można zastosować środki leczenia rozkurczajace mięśnie. Loperamid, w razie potrzeby może być też stosowany jednocześnie z antybiotykami. Warto zabierać ze soba w podróż płyny o specjalnym skladzie, które można nabyć w aptece bez recepty – tzw. doustne płyny nawadniajace oraz podać je dziecku na wypadek biegunki. Oprócz plynów o specjalnym składzie stosować można również odmienne powszechnie dostępne napoje, jak woda, herbata, jogurty, mus oraz kompot jabłkowy, zupy lekko posolone. Powinno się je podawać od chwili wystąpienia biegunki, tak, by nie dopuścić do odwodnienia, nie powinno się również dziecka głodzić. Jeśli niemowlę może być karmione piersią, to także niezależnie od sposobu nawadniania, poprzez cały okres trwania biegunki powinno sie kontynuować karmienie naturalne. U dzieci karmionych sztucznie podczas ostrej biegunki nie posiada potrzeby stosowania innych niż zwykle rodzajow mleka modyfikowanego albo ich rozcieńczania. Źródlem niebezpiecznej bakterii są zawsze zwierzęta gospodarskie, ponieważ żyje ona w ich przewodzie pokarmowym oraz wydalana może być wraz z kałem. Skażone może być też mięso albo warzywa. Do zanieczyszczenia mięsa dochodzi w rzeźni, warzyw na polu, skoro gleba może być nawożona nieoczyszczonym obornikiem, lub do podlewania roślin czerpana może być woda ze zbiornika, do którego splywa woda z pastwisk. Leczenia wlaściwego biegunki u dziecka oraz osoby dorosłej powinno się rozpocząć w domu, bez porady lekarskiej, ale kiedy niemowlę posiada mniej niż 3 miesiące, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem. Ewidentnym objawem odwodnienia może być skąpe oddawanie moczu, suchy język, wzmożone pragnienie, zapadnięte gałki oczne, płacz bez łez, goraczka, rozdrażnienie, apatia, senność, chrypka, niecheć do jedzenia oraz picia.

Pamiętajmy, że te objawy powinny nas skłonić do konsultacji z lekarzem, ktory oceni, czy może dziecku może być potrzebne nawadnianie dożylne. W Polsce nie musimy obawiać się zjadliwego szczepu, który w Niemczech robi aż tyle zlego ( na dzień dzisiejszy – 329 przypadków zachorowań, z których 13 skończyło sie śmiercia). W tym okresie nie sprowadzano warzyw z Hiszpanii. Mamy nie mniej jednak upalna wiosnę, a wysokiej temperaturze bakterie rozwijają sie znacznie szybciej. Ryzyko zatrucia może być zatem wyższe. I dlatego tak ważne może być by utrzymywać czystość, przechowywać żywność w adekwatnej temperaturze, dokladnie gotować, smażyć oraz piec mieso. Półprodukty oraz gotową żywność należy trzymać osobno. Skoro kroimy, obieramy warzywa, popłuczmy deskę oraz nóż bieżącą wodą, a surowy kurczak nigdy nie powinien w lodówce leżeć nad sałatą. Uważajmy na mięso do grilla. Należy przestrzegać podstawowych zasad higieny tj. myć ręce przed posiłkami. Nie należy spożywać pokarmow oraz plynów pochodzących z nieznanego źródła. Najbezpieczniejsze dla Twojego żołądka są potrawy przygotowane na gorąco, staraj się unikać surowych warzyw oraz owocow.

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

10 responses »

  1. Co może pomóc na biegunkę? Coraz popularniejsze oraz łatwo dostępne staje sie siemię lniane. Zjedzone w postaci kisielu bądź papki hamuje biegunkę i działa osłonowo na ściane jelita. Siemię może być rownież polecane w celu normalizacji rytmu wyprożnień u osób bez biegunki i u odchudzających się – powoduje uczucie sytości. Kolejnym polecanym sposobem może być gorzka czekolada – najlepiej z wysoką zawartością kakao. Z jednej strony posiada działać podobnie do kawy, z drugiej z kolei jak węgiel aktywowany – zlepia zawartość jelit i unieczynnia szkodliwe substancje. Skoro nie chcemy siegać po leki, to także jesteśmy w stanie sprobować wyleczyć ją naparami z ziół albo innymi syropami, które sami jesteśmy w stanie sobie przyrządzić, Zawsze nasz organizm lepiej zareaguje na naturalne specyfiki niż na lekarstwa z apteki. Jednakże musimy uważać. Biegunka, która utrzymuje się poprzez dłuższy czas, towarzyszą jej bóle, czy może także nasza krew w kale, nie może być zatem już zwyklym zatruciem z którym jesteśmy w stanie sobie poradzić. Z owoców, na uwage zasługują jagody oraz ich przetwory. Działanie zapierające mają nie jedynie spożywane na surowo owoce, ale również nalewka jagodowa. Czasem podobnie mówi sie o owocach jarzębiny. Kwestia ziół to także oddzielna, ogromna pula metod na leczenie, która przekracza ramy niniejszego opracowania. Dość powiedzieć, że najczęściej wymienia się jako skuteczne napary z: pierwiosnka lekarskiego, rumianku, korzenia lukrecji. Lub odwar z koniczyny polnej. Potrzebujemy 50g suszu. Wrzucamy jego do litra zimnej, mineralnej wody oraz doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na malym ogniu poprzez 10-15 minut. Przecedzamy oraz pijemy w takich samych ilościach jak napar z pierwiosnka.

    Odpowiedz
  2. Z moich doświadczeń wynika, że zapobiec to się nie da, można tylko leczyć objawowo…

    Odpowiedz
  3. Trzeba jeździć do Polski a nie gdzieś gdzie zatruwają jedzenie to wtedy biegunki nie będzie.

    Odpowiedz
  4. Na biegunkę nic nie poradzisz. Trzeba wziąć laremid i już.

    Odpowiedz
  5. Ja polecam węgiel – najbezpieczniejszy i nie ma działań ubocznych

    Odpowiedz
  6. Polecam laremid. Laremid jest lekiem przeciwbiegunkowym silnie działającym. Działanie utrzymuje się do około 24 godzin. Wydłuża czas przejścia pokarmu przez przewód pokarmowy, zmniejsza wydalanie wody i elektrolitów oraz zwiększa napięcie zwieracza odbytu. Efektem działania loperamidu jest zmniejszenie częstości i liczby wypróżnień.

    Odpowiedz
  7. Wystarczy przestrzegać podstawowych reguł. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o dokładnym myciu rąk przed każdym posiłkiem. Myć należy także warzywa i owoce. Przy długotrwałych biegunkach odwodnienie organizmu jest podstawową konsekwencją. Nasila się jeśli biegunce towarzyszą wymioty. W tym celu pij dużo wody mineralnej. Absolutnie nie pij napojów zawierających kofeinę oraz alkohol.

    Odpowiedz
  8. Żeby zapobiec biegunce proponuję nie pchać się do Egiptu. Tam sraczka murowana po tygodniowym pobycie. Nie wiem, czy oni tam rąk w kuchni nie myją, czy co, ale jak przyjeżdżam, to po tygodniu sraka rzadka jak u ptaka.

    Odpowiedz
    • Dokładnie jest tak jak piszesz. Lepiej zostać w Polsce. Ja miałam dwa tygodnie w Egipcie po prostu przesrane i spędzone na sraczu. 0/10 Nie polecam!

      Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: