RSS Feed

Jak oszukać uczucie głodu podczas odchudzania

Posted on

Zadaniem najtrudniejszym chyba podczas odchudzania jest zmaganie się z ciągłym uczuciem głodu. Jak można ten głód oszukać, czy są jakieś sposoby? Potrzeba jedynie trochę wiedzy, by skutecznie poskromić nadmierny apetyt. Najważniejsze centrum regulacji spożycia znajduje się w podwzgórzu. Pobudzenie ośrodka głodu powoduje poszukiwanie oraz spożywanie pokarmu, z kolei ośrodka sytości wstrzymanie przyjmowania pożywienia. Zastanawiasz się pewnie, w jaki sposób ta wiedza posiada ci pomoc? Silne uczucie glodu może zniszczyć najbardziej stanowcze postanowienia dietetyczne. Bez względu na rodzaj diety, jakiemu się poddajemy, intensywne łaknienie może żwawo cofnąć efekty trwającej parę tygodni albo miesięcy dyscypliny odchudzania się. To wszystko dlatego, że ludzkie ciało może być skonstruowane do pochłaniania kalorii, a nie opierania się im. Na szczęście istniej ą sposoby na walkę z głodem, każdy może wdrożyć opisaną poniżej taktykę. Powinno się jeść parę posiłków dziennie, w ow sposób organizm nie może być obciążany nadmierną ilością pokarmu jednorazowo oraz można liczyć na optymalny metabolizm. Oto pare porad dotyczących odżywiania się w rożnych porach dnia, ktore pomoga powstrzymać silne uczucie głodu dewastujące dietetyczne wysiłki. Zasadniczym czynnikiem decydującym o odczuwaniu głodu może być poziom glukozy we krwi. Skoro jej poziom spada, informacja ta przekazywana może być do mózgu, a my zaczynamy być też głodni. Niestety, zbyt trudno wypowiedzieć coś tam więcej na ow temat, bowiem regulacja odczuwania głodu oraz sytości nie została wciaż jeszcze do końca poznana. Wiemy natomiast, dlaczego stres albo uczucie zakochania niwelują odczuwanie głodu. To również dzialanie adrenaliny, która podnosi poziom cukru we krwi. Udowodniono też, że gdy jemy o tej samej porze każdego dnia, nasz mozg przewiduje nadejście pory jedzenia oraz przygotowuje ludzki żołądek do funkcji trawienia. Kiedy nie otrzyma pożywienia, kiszki grają marsza. Ale przestaja, kiedy uda się przetrzymać tę porę, nie jedzac. Ludzie często nie słuchają sygnałów płynących z organizmu, nie rozróżniają również stanu głodu od zwiększonego apetytu.

Jak wiadomo, bardzo liczne badania dowiodły, że przy stracie wagi rośnie poziom hormonu głodu, zwanego greliną. Niewatpliwie może być to również mechanizm obronny, ktory chroni organizm. Podczas kiedy świadomie ograniczamy ilość spożywanych pokarmów, organizm nie odróżnia diety od zwyklego głodu. Warzywa oraz owoce powinny być też pierwsza linią obrony z glodem. Dzięki temu, że w swoim składzie zawierają sporo wody, mają niską gęstość energetyczną, co pozwala na zjedzenie większej porcji bez konsekwencji. Z reguły objętość pokarmów zjadanych poprzez daną osobe w ciągu dnia może być stała. Wybieranie pokarmów o niskiej gęstości energetycznej może być doskonałym sposobem na oszukanie głodu oraz zmniejszenie podaży energii bez redukcji objętości porcji. Na pewno zauważylaś, że po spożytym posilku odczuwasz sytość oraz przestajesz jeść. Z upływem czasu pokarm zostaje strawiony, a ściany żołądka obkurczają się, przekazując informacje o tym stanie do mózgu. Efektem może być uczucie głodu. Nigdy nie rezygnuj ze śniadania. Osoby, które jedza posiłek wkrotce po przebudzeniu, rzadziej przejadają się w ciągu dnia. Śniadanie daje zastrzyk energii, a jego jakość przekłada się na efektywność naszego działania. Głodu nie da się oszukać nadto długo, ale istnieją sposoby na zmniejszenie apetytu. Należy na pół godziny przed posiłkiem wypić szklankę wody, jeść bez pośpiechu, zjadać małe porcje najlepiej pięć razy dziennie. Kiedy po posiłku odczuwa sie potrzebę dalszego jedzenia, trzeba odczekać 20 minut. Aż tyle bowiem trwa przekazanie do mózgu impulsu, że głód został zaspokojony. Na początku diety czujesz się wspaniale – otwierasz nowy rozdział w swoim życiu. Jednakże z czasem zaczyna ci brakować ulubionych (tłustych) posiłków, jedzenia słodyczy przed snem, paczki chipsów towarzyszącej podczas oglądania ulubionego serialu. Przypominasz sobie czasy, kiedy jadłaś, ile chcialaś, co chciałaś oraz gdy chcialaś. Wnet okazuje sie, że z jedzeniem łączy cię niepowtarzalny, aby nie wypowiedzieć emocjonalny, związek. Czasem uczucia takie powinny doprowadzić do rezygnacji z postawionego sobie celu. Wiadomo, że zmiany są dla nas ciężkie. Przypomnij sobie po co przeszłaś na dietę oraz dlaczego było to również dla ciebie tak ważne (powody te możesz także spisać na kartce papieru). Za każdym razem, kiedy zechcesz wrocić do dawnych nawyków żywieniowych, odwołaj się do tej listy. W sytuacji, kiedy jedzenie pomagało zaspokoić pewne potrzeby, poszukaj odpowiednika. Jeśli jadłaś, kiedy byłaś zdenerwowana, by się uspokoić pójdź na spacer. Produkty bogate w błonnik rozpychają żołądek, sprawiając, że nie masz ochoty na jedzenie. Poza tym regulują prace jelit oraz żołądka, poprzez co zaczyna się jeść w normalnych, regularnych godzinach, wprowadzając do swojego odżywiania się pewną dyscyplinę, która pomoże ci zachować zgrabną sylwetkę. Błonnik znajduje się w pieczywie pełnoziarnistym, kaszy, płatkach śniadaniowych, owocach oraz warzywach. Poza tym świetne działanie mają otreby. Same nie nadają się do jedzenia, bo są za suche, ale możesz zjeść je np. z jogurtem czy może serkiem. Poza tym zamiast robić kotlety w panierce, obtocz je w otrębach – będą zdrowsze, a do tego naprawdę wyśmienicie smakują. Badanie przeprowadzone na brytyjskich żolnierzach wykazało, że spożycie posiłku złożonego z kurczaka, ryżu, surówki i połowy szklanki wody, w formie częściowo zmiksowanej, wypełniało ludzki żołądek na dłużej niż zjedzenie jego w tradycyjnej postaci. Rozciągnięcie ścian żołądka daje odczucie sytości, a im dłużej nam ono towarzyszy, tym rzadziej sięgamy po jedzenie. I dlatego jesteśmy w stanie gęste zupy i koktajle stanowią doskonałą propozycję posilku dla osob będacych na diecie. Jedzenie jajek w ramach śniadania może pomóc w walce z nadwagą. W badaniu na Wayne State University uczestnikom podawano na śniadanie bajgle albo jajka, spożywane blisko 300 kalorii mniej poprzez cały dzień niż ci, którym serwowano bajgle. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że zawarte w jajach bialko pozwala przedłużać uczucie sytości.

Pamiętaj, że apetytem steruje ośrodek głodu oraz sytości znajdujący sie w podwzgórzu. Reaguje on na zmiany zawartości glukozy w organizmie, dajac sygnał, że nadszedł czas posiłku. Znajduje się tamże także ośrodek przyjemności, ktory współpracuje z ośrodkiem kontroli łaknienia, i dlatego jemy smakołyki, ignorując ostrzeżenia z ośrodka sytości (jedzenie pobudza ośrodek przyjemności), oraz nadwaga gotowa. Warto zwrócić uwage na to, że przy otyłości zaburzona zostaje rownowaga kontroli łaknienia. Leptyna, wydzielana poprzez komórki tłuszczowe oraz normalnie osłabiająca uczucie glodu, wnet zalewa organizm, powodujac, że staje się on odporny na te sygnaly. Z tego powodu łatwiej kontrolować głód osobom szczupłym niż z nadwagą. By zmniejszyć uczucie głodu należy jeść regularnie 5 posiłków dzinnie o stałych porach. Pierwsze dni powinny być też trudne, ale z czasem organzim sie przyzwyczai oraz bedzie odczuwal głód jedynie w owych godzinach. Aby posiłki były obfite należy wybierać produkty niskokaloryczne, a zatem z ograniczoną zawartością tluszczu. Mieso oraz wędliny należy jeść drobiowe, pieczywo razowe, pełnoziarniste, a produkty nabiałowe zawierajace mniej niż 2% tłuszczu. Badania wykazują, że w większości przypadków zjadamy całe porcje, niezależnie od ich wielkości. Problemem może być to, że obecnie producenci dają nam w prezencie większe opakowania, gdzie 20 czy może także 50 % produktu może być gratis. Chyba nikt nie wspomina, że gratis dostajemy także zbędne kalorie. Na przestrzeni lat wielkość porcji staje się coraz większa. Lepiej zatem nie jedynie jeść z mniejszych talerzy, ale wbrew wszystkiemu nie dać się kusić na promocje w stylu „porcja większa o 50% za jedyne 50 gr”. Nie zawsze masz możliwość, by przyrządzić taki zestaw? Wystarczy, że będziesz piła dużo wody, bo ona także pomaga w walce z głodem podczas odchudzania. Naturalnie nie powinna być też to również woda smakowa, bo często dodawany może być do niej cukier, a to również jesteśmy w stanie on może być jedną z głównych przyczyn powstawania nadprogramowych kilogramów. Niemieccy naukowcy odkryli, że ludzie, ktorzy wypili 250 ml wody, poprawili tempo spalania kalorii o 30 procent poprzez 90 minut. A to również dlatego, że organizm spala więcej kalorii podczas podgrzewania wody do temperatury ciała. W efekcie picie ośmiu szklanek wody z lodem na dobe pomoże spalić dodatkowo 70 kalorii (i zaoszczędzić dużo więcej, jeśli bedzie się piło wodę zamiast słodzonego soku albo piwa). Wysiłek fizyczny wywołuje wydzielanie hormonów hamujących apetyt oraz przyspieszających przemiany tłuszczowe, hamuje również odczuwanie łaknienia. Powodów może być kilka: ośrodek pokarmowy sprzężony może być z ośrodkiem termoregulacji, a ów reaguje hamowaniem apetytu przy wysokiej temperaturze. Przy ćwiczeniach wzrasta temperatura oraz jeść się po prostu nie chce. Takie właściwości posiada również serotonina – hormon szczęścia, ktory wydziela się m.in. podczas treningow sportowych. Jej niedobór powoduje otylość. Nasz organizm wyposażony może być w doskonałe mechanizmy regulujące pobór pokarmu, które sprawiaja, że w stanie kalorycznego deficytu odczuwać zaczynamy głód, a po zaspokojeniu energetycznych potrzeb doświadczamy przyjemnego stanu sytości. Warto sobie jednakże uświadomić, że poszczególne pokarmy, jak oraz poszczególne składniki pokarmowe w różny sposób oddziałują na łaknienie oraz wpływ ów wcale nie może być uzależniony od ich kaloryczności.

No i właśnie – żeby zrozumieć tę ciekawą zależność warto wziąć pod lupę przykład fruktozy. Kolejną wskazówką może być spożywanie małych porcji posiłków, jednakże z większą częstotliwością – co 2-3 godziny. Dzięki temu poziom glukozy we krwi będzie utrzymywał się na stalym poziomie. Skoro masz ochotę na jakąś przekąskę sięgnij po orzechy, pieczywo chrupkie, warzywa. Będąc na diecie uważaj na niektóre owoce. Pomimo że są one zalecane poprzez dietetyków w diecie jako dobre źródło witamin oraz składników mineralnych, zawierają także cukry proste, które powinny zostać ograniczone podczas odchudzania. Przede wszystkim zrezygnuj z jedzenia winogron, gruszek, bananow i owoców suszonych, takich jak rodzynki czy może daktyle. Osoby, ktorym podawano np. koktajle owocowe dodatkowo „napompowane powietrzem, jadły mniej podczas posiłku serwowanego pare godzin poźniej niż ci, którzy pili wyglądające na skromniejsze objętościowo napoje. Jak wskazują dietetycy, można oszukać organizm poprzez jedzenie dań, które wydają się większe. Miksowane owoce z dodatkiem odtłuszczonego jogurtu będą wyglądały na porzadny zastrzyk pokarmowy, podczas kiedy ich rzeczywista objętość może być mniejsza. W podwzgórzu znajduje się ośrodek, do którego drogą nerwową oraz poprzez substancje we krwi dopływają informacje z całego organizmu. Obniżone steżenie cukru we krwi daje sygnał nasilający głód. Z kolei z tkanki tluszczowej wydzielana może być leptyna, która – docierajac z krwią do mozgu – przekazuje informacje zmniejszajace laknienie. Zużyte zapasy tluszczowe oznaczaja obniżenie stężenia leptyny. Fruktoza to również cukier prosty, który do niedawna uznawany był za nieprzecietnie zdrowy oraz przyjazny dla sylwetki, głównie za sprawą niskiego indeksu glikemicznego. Do tej pory fruktoza reklamowana może być często jako lepsza alternatywa dla cukru stołowego (który de facto także niemal w połowie składa się z fruktozy), a produkty nią słodzone uznawane są za dietetyczne… Dokładniejsze badania wykazały jednak, że spożywanie dużych ilości fruktozy powoduje nasilone gromadzenie tłuszczu zapasowego oraz w sposób wybitny sprzyja powstawaniu rozmaitych nieprawidłowości metabolicznych. Pośród konsekwencji nadmiernej podaży tego cukru wymienić można postępującą insulinooporność, zaburzenia gospodarki lipidowej, wzrost poziomu kwasu moczowego, wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Jeśli zastanawiasz się, co powinnaś wybrać na śniadanie, zwróć uwagę na produkty bogatobiałkowe np. z grupy niskotłuszczowych przetworów mlecznych, w tym kefiry, jogurty albo sery twarogowe, a również mięso drobiowe i ryby. Zapewniają one wydlużenie uczucia sytości także o 10 %. Jedzenie takiego samego zdrowego, zbilansowanego posiłku każdego dnia (np. grillowanej piersi kurczaka) może pomóc w zapobieganiu przejadania się. Nadto duża rożnorodność posiłków może doprowadzić do przejadania sie – kontynuacji jedzenia w celu lepszego doświadczenia smaku, a nie dla zaspokojenia głodu. W mozgu znajdują się również neuroprzekaźniki, ktore wpływają na zwiększenie albo zmniejszenie poboru pokarmu. I dlatego sygnałem dla mozgu o wypełnienieniu żołądka może być jego zapełnienie pokarmem, ale również dane płynące z neuroprzekaźnikow, zatem nie da się jego tak latwo oszukać, np. wypełniając jego samą wodą. Nadrzędną rolę w mechanizmie odczuwania głodu odgrywa kora mózgowa. To również tamże podejmowane sa decyzje o rozpoczęciu oraz zakończeniu jedzenia. Spożywanie dużych ilości fruktozy zaburza regulację mechanizmów odpowiedzialnych za kontrolę laknienia oraz sprzyja nadmiernemu objadaniu się, a co za tym idzie – przybieraniu na wadze.

Do tego, dodatkowo specyficzny metabolizm fruktozy sprawia, że cukier ów szczególnie latwo zamieniany może być na tłuszcz zapasowy. Obfitym źródłem fruktozy są wszystkie produkty slodzone sacharozą oraz syropem glukozowo-fruktozowym. Należy uważnie lustrować etykiety oraz unikać produktów zawierających te pozycje w swoim składzie. Jedyne dopuszczalne źródła fruktozy w zdrowej diecie to rownież świeże owoce. A może czesto marźniesz albo wręcz odwrotnie towarzyszy ci wiecznie uczucie gorąca? Zaskakujące pytanie? Otóż musisz wiedzieć, że temperatura także odgrywa ważną rolę w wyborze posilku. Gdy może być ci zimno chętniej jesz wiecej oraz tluściej. Gdy może być ci ciepło natomiast, wybierasz posiłki lekkie albo praktycznie tracisz apetyt. I dlatego jesteśmy w stanie warto zadbać o ciepłote swojego ciała, zwłaszcza teraz, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje. Skoro odczuwa się glód przed obiadem, warto sięgnać po garść migdałów, to rownież pomoże spokojnie poczekać do głównego dania. Badanie opublikowane w International Journal of Obesity wykazało, że osoby, które codziennie jadły migdały, straciły 18 procent masy ciala w porównaniu do 11 procent w grupie, której nie podawano żadnych orzechów, chociaż oni wszyscy uczestnicy byli na takiej samej diecie. Migdały są bogate w białko, błonnik, jednonienasycone tłuszcze, zatem pomagają zachować uczucie sytości. Po prostu nie należy przesadzać z ich ilością, w przeciwnym razie można spodziewać zyskania na wadze. Pamiętajmy również, że neuroprzekaźniki (serotonina, dopamina), działające w mózgu po posilku, w sytuacji napiecia emocjonalnego albo wysiłku fizycznego powodują uczucie szcześcia, radości, poprawiaja nastrój, a jedzenie sprawia nam przyjemność. I dlatego dostarczając mozgowi innych przyjemności, jesteśmy w stanie jego oszukać, przynajmniej na chwile. Najwiekszym wrogiem diety może być głód: płacz ciala o jedzenie. Jedne z badań przeprowadzonych w USA wykazały, że 2 na 3 odchudzające się osoby winą za podjadanie obarczają jesteśmy w stanie glód. By tego uniknąć, wciąż jeszcze przed rozpoczęciem diety warto wypracować strategię radzenia sobie ze słynnym uczuciem ssania w żołądku oraz poznać sposoby na zwalczenie niedosytu. Częstym kłopot może być także znudzenie oraz słaba organizacja czasu wolnego. Spędzanie czasu na biernym odpoczynku, przed telewizorem albo komputerem, powoduje że nie kontrolujemy ilości spożywanego jedzenia. Poza tym podczas odchudzania może brakować ci twoich ulubionych produktów, a przy nadmiarze czasu trudniej będzie ci o nich zapomnieć. Zastanów się, co możesz robić w domu, w szkole, w pracy. Będąc na diecie warto zaplanować sobie zajecia w taki sposób, by cały dzień był zapelniony. Unikniesz dzięki temu pokusy zaglądania do lodówki. W przypadku odczuwania głodu przy jednoczesnej ocenie, że wciąż jeszcze nie powinno się jeść, warto odwrócić uwage umyslu – wybrać się na krótki spacer, posurfować w Internecie, przejrzeć ulubiony magazyn, etc. Glód przestanie dokuczać, skoro będzie się w stanie zwalczyć chęć podjadania poprzez 15 do 20 minut. Naturalnie nie ustępuje na długo, ale daje kilkadziesiąt dodatkowych minut bez przekąsek. Ważne jest, by spożywać posiłki nie jedynie w przypadku, kiedy poczujemy głód. By nasz organizm racjonalnie korzystał z dostarczanej mu energii, trzeba uzupełniać jej braki zanim całkiem się wyczerpią. Skoro nie czujesz głodu, a 3 godziny temu zjadłaś śniadanie, sięgnij po przekąskę. Może to również być też jogurt albo owoc – coś, co zapełni ludzki żołądek oraz sprawi, że po kolejnych trzech godzinach nie poczujesz wilczego apetytu, jedynie zasiądziesz do normalnego obiadu.

Jak wiadomo planowanie jedzenia sprawdza się w tym przypadku, bowiem z góry ustalamy sobie, co zjemy oraz o ktorej godzinie. To również zapewnia naszemu organizmowi spokój oraz pewność, że energia dostarczana będzie rownomiernie. Napój krócej przebywa w żoładku, stanowi zatem „szybkie”, ale krótkotrwałe źródło energii. W badaniach wykazano np. że ta sama ilość energii dostarczona np. z jabłkiem nasyca na dłużej niż kolejno z jabłkiem w formie musu oraz soku. Jak tłumaczą dietetycy, gdyby organizm ludzki zaspokajał swoje zapotrzebowanie na płyny jedynie oraz wyłącznie za ich pomoca, podaż energii w ciagu dnia moglaby się zwiększyć także o dodatkowe 800 kcal (przy założeniu, że wypija się dziennie 2 l napoju o wartości energetycznej 40 kcal/100 ml). W przypadku sokow myląca może być także informacja, że nie zawierają dodatku cukru – może być on w nich obecny oraz pochodzi z owoców. Potencjalnie niebezpieczne są także smakowe wody mineralne, w których 100 ml może mieć także 20 kcal. Pamietaj, że najskuteczniejszym oraz sprawdzonym sposobem na zwalczenie głodu podczas odchudzania może być prawidłowo ułożona oraz zbilansowana dieta. Stosując powyższe wskazówki uporasz się z uczuciem głodu oraz latwiej będzie ci zrealizować marzenia o perfekcyjnej sylwetce. Kapsaicyna, substancja zawarta w papryce, może pomóc spalić tłuszcz oraz ograniczyć uczucie głodu, wynika z badań. Ponadto ostra papryka dodaje smaku, zatem również ze względu na odczucia smakowe nie trzeba sięgać po tłuste potrawy. U osób odchudzających sie złe samopoczucie może być też wynikiem uwalniania sie toksyn zmagazynowanych w komórkach tłuszczowych, które dostaja się bezpośrednio do krwiobiegu w przypadku utraty wagi. Badanie przeprowadzone na 1 099 doroslych dotyczyło obserwacji stężenia we krwi sześciu rodzajow toksyn pochodzacych ze środowiska naturalnego. Okazało się, że poziom zanieczyszczeń we krwi badanych, którzy w przeciagu ostatnich 10 lat stracili wagę, byl o połowę większy, niż u tych, którzy poprzez ów czas przytyli. Sama widzisz, jak ważna przy odchudzaniu może być zdrowa oraz zrownoważona dieta. To, co jesz wpływa na odporność twojego organizmu oraz na zdrowie. Ciągłe jedzenie posiłków niskokalorycznych oraz niskowęglowodanowych, wykluczajacych owoce oraz produkty pełnoziarniste bogate w antyoksydanty może powodować ospałość, bóle głowy oraz rozdrażnienie. Odchudzając się, pamiętaj o zbalansowanej diecie bogatej w skladniki odżywcze, zawierającej racjonalną ilość warzyw, owoców, produktów pelnoziarnistych, przypraw bogatych w antyoksydanty, chudego białka oraz tłuszczów roślinnych. Jedz o stałych porach, bo regularność posiłków normuje wydzielanie hormonów. Rozpoczynanie posiłku od niskokalorycznej przekąski może być też dobrym pomysłem na uspokojenie pierwszego glodu. Przykładem takich starterów powinny być też zupy albo sałatki. Wybierać należy jednakże naprawdę lekkie przystawki, np. zupy na bazie warzyw (bez dodatków zagęszczajacych w postaci śmietany czy może zasmażki) i sałatki warzywne bez dressingów.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

9 responses »

  1. Uff, nie tylko ja piszę długie posty…

    Odpowiedz
  2. Głód oszukasz, tatę oszukasz, ale życia nie oszukasz

    Odpowiedz
  3. Moim zdaniem takie rzeczy jak godbye apetite czy inne slimy nie załatwiają sprawy. Trzeba i tak mieć dobrą dietę która zapewni kalorie w należytej ilości i jednocześnie pozwoli nam się odchudzić.

    Odpowiedz
  4. Pytanie brzmi – jak oszukać przeznaczenie!

    Odpowiedz
  5. Ważnym elementem odchudzania jest przecież nie inaczej jak spożywanie dużych ilości płynów. Powinno być to 2 litry dziennie. Pozwala to na wypłukiwaniu z organizmu toksyn a także działa wspomagająco na przemianę materii. Najlepiej jak to będą naturalne soki warzywne lub owocowe. Najlepiej wybierać soki ze świeżych owoców bez dodatków a unikać napoi gazowanych, które zawierają konserwanty oraz cukry. Równie dobra do picia jest herbata zielona.

    Odpowiedz
  6. Odchudzajmy się! Ale skutecznie. Pierwszym krokiem w leczeniu otyłości zawsze powinna być zmiana stylu życia tzn. zmiana nawyków żywieniowych i zwiększenie aktywności fizycznej. W celu zmniejszenia masy ciała stosuje się różne rodzaje diet odchudzających. Tłuszcz zalegający pod naszą skórą to pierwszy krok do chorób układu krwionośnego. Do tego dochodzi jeszcze cukrzyca, oraz wszelkiego rodzaju schorzenia obciążonych zbędnymi kilogramami stawów! Poza aspektami zdrowotnymi, szczupła sylwetka wiąże się również z lepszym odbiorem naszej osoby przez innych. Należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na przyjmowane środki, dlatego też głównym celem jest skuteczność odchudzania.

    Odpowiedz
  7. Aga z Wołomina

    Obawiałam się tego posta, ale z sensem.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: