RSS Feed

Przegląd kaszek dla dzieci

Posted on

Dostępnych jest wiele różnych kaszek, różnych producentów. Poniżej przedstawiamy nasze zestawienie tych kaszek.

1. HUMANA HN PLUS z prebiotykiem z bananami 300 g

Składniki
Purée bananowe – 63 %, syrop glukozowy, skrobia ziemniaczano-kukurydziana, oleje roślinne, odtłuszczone mleko w proszku, kazeinian wapnia, syrop galaktooligosacharydowy (z laktozy) – 7 %, mąka ryżowa, maltodekstryna, koncentrat białek serwatkowych, cytrynian potasu, emulgator: lecytyna sojowa, węglan wapnia, cytrynian sodu, chlorek sodu, mieszanina witamin (wit. C, niacyna, kwas pantotenowy, wit. E, wit. B1, wit. B2, wit. A, wit. B6, folacyna, wit. K, biotyna, wit. D, wit. B12), L-cysteina, węglan magnezu, dwufosforan żelazowy, tlenek cynku, siarczan miedzi, jodek potasu, molibdenian sodu, chlorek chromu, selenian sodu.
Sposób przygotowania
Podczas przyrządzania posiłku należy dokładnie przestrzegać przepis przygotowania. Nieprawidłowe przygotowanie mleka może stanowić zagrożenie dla zdrowia dziecka, przez spowodowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Należy zawsze przyrządzać świeżą porcję mleka tylko na jeden posiłek i bezpośrednio po przygotowaniu podać je dziecku. Nie wolno przechowywać niezużytych resztek do następnego karmienia. Jako posiłek z butelki: Zagotować odpowiednią objętość wody i ochłodzić do temperatury ok. 50oC. Odmierzoną ilość proszku wsypać do butelki i wlać do niej połowę potrzebnej objętości wody. Zamknąć butelkę i wymieszać silnie wstrząsając. Dodać pozostałą objętość wody i ponownie silnie wymieszać. Używać smoczek do kaszki.

Jako kaszka: Zagotować odpowiednią objętość wody i ochłodzić do temperatury ok. 50oC. Odmierzoną ilość proszku wsypać do talerza, dodać odpowiednią ilość wody i wymieszać widelcem do uzyskania pożądanej konsystencji. Do przyrządzania posiłków należy używać wyłącznie załączoną do opakowania miarkę.. Jedna miarka lekko napełniona proszkiem (bez ubijania), po zgarnięciu nadmiaru równo z brzegiem miarki, zawiera ok. 4,8 g proszku.
Ważne wskazówki
Humana HN z prebiotykiem jest przeznaczona do wyłącznego żywienia niemowląt i uzupełniającego żywienia małych dzieci, młodzieży i dorosłych.
Dzieciom z ryzykiem wystąpienia chorób alergicznych nie należy podawać Humany HN z prebiotykiem, lecz rozcieńczony preparat typu HA.
Humany HN z prebiotykiem nie należy stosować w alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii, nietolerancji laktozy, fruktozy, sacharozy. W takich przypadkach, po uzgodnieniu z lekarzem, dietę należy przestawić na płynny preparat bezmleczny.
Humana HN z prebiotykiem zawiera łatwo przyswajalne węglowodany. U pacjentów z zaburzeniami tolerancji glukozy, można stosować tylko pod warunkiem stałego kontrolowania przemiany materii.
Stosować tylko pod kontrolą medyczną – w porozumieniu z lekarzem pediatrą.
Humana HN z prebiotykiem, podobnie jak mleko matki, zawiera węglowodany –ważne składniki pokarmowe (np. laktozę – cukier mleczny). Przy częstym lub zbyt długim kontakcie z zębami, mogą one prowadzić do rozwoju próchnicy i w jej następstwie zniszczenia zębów. Dlatego nie pozostawiaj butelki ze smoczkiem w buzi dziecka do długotrwałego ssania, jako zastępstwo zwykłego smoczka. Posiłek z butelki nie powinien trwać dłużej, aniżeli karmienie piersią.
Prebiotyki
Prebiotyki (wielocukry o działaniu prebiotycznym), które także są obecne w mleku matki, stanowią ważny czynnik zdrowego odżywiania dziecka. Wspierają one w jelicie wzrost „dobrych” bakterii bifidogennych (działanie bifidogenne) i wspomagają rozwój prawidłowej flory jelitowej. Dlatego Humana HN z prebiotykiem zawiera wielocukry o działaniu prebiotycznym, rozszerzając i optymalnie uzupełniając dietę.
Właściwości i zastosowanie
Produkt bezglutenowy
Do wyłącznego żywienia niemowląt i uzupełniającego żywienia małych dzieci, młodzieży i dorosłych.
Dietetyczny środek spożywczy przeznaczony do leczenia dyspepsji u niemowląt (biegunki niemowląt), tylko według zaleceń lekarza.
Wysoka zawartość błonnika w bananach, wspiera szybką normalizację stolca.
Szczególnie dobrze tolerowana, dzięki zredukowanej zawartości laktozy i tłuszczu.
Proces trawienia jest mniej obciążony.
W zależności od wieku i potrzeb, może być przygotowana jako posiłek z butelki lub posiłek stały.

2. NESTLE kaszka mleczno-pszenna z biszkoptami po 6 miesiącu 250 g

Zgodnie ze schematem żywienia dzieci, zalecane jest wprowadzenie glutenu do diety dziecka w 4-6 miesiącu życia. Gluten należy zacząć wprowadzać w niewielkich ilościach. Zacznij podawanie kaszki od 2-3 łyżeczek na jedną porcję. Jeśli u dziecka nie wystąpi reakcja alergiczna możesz wprowadzić kaszkę na stałe do jego jadłospisu.
Opis
Kaszka mleczno-pszenna z biszkoptami to dobrze zbilansowany posiłek, który łączy w sobie dobrodziejstwo zbóż oraz zalety mleka modyfikowanego. Zawarte w kaszce probiotyki Bifidus BL oraz Immunoskładniki pomagają wspierać naturalną odporność Twojego dziecka. Dodatek biszkoptów nadaje kaszce Nestle pyszny smak

3. NESTLE ZDROWY BRZUSZEK kaszka 5 zbóż z lipą po 6 miesiącu 250 g

To unikalna kombinacja 5-ciu zbóż (pszenica, jęczmień, żyto, kukurydza, owies), która dzięki zawartości węglowodanów daje dziecku uczucie sytości na dłużej. Ekstrakt kwiatu lipy nadaje kaszce delikatny smak. Smaczny sen to spokojna noc dla mamy i dziecka.

Zawiera naturalny błonnik PREBIO 1, który spełnia rolę prebiotyku, czyli naturalnej substancji odżywiającej mikroflorę jelitową, usprawniający pracę przewodu pokarmowego.

Przygotowana na bazie zbóż; dzięki zastosowaniu procesu częściowej hydrolizy jest lekkostrawna, a przy tym smaczna. Stanowi idealny fundament diety małego dziecka.

Zawiera zestaw Immunoskładników takich jak cynk, żelazo oraz witaminy A i C, które pomagają wspierać układ odpornościowy Twojego dziecka dzień po dniu.

Zawiera aktywne kultury bakterii Bifidus BL, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią.

Nie zawiera mleka, przygotowana na mleku modyfikowanym (np. NAN Pro 2, NAN Pro 2 HA) lub preparacie mleko zastępczym stanowi pełnowartościowy posiłek.

Dzięki niej możesz łagodnie wprowadzić gluten do diety dziecka, podając na początek 1 płaską łyżeczkę dziennie. Jeśli dziecko dobrze toleruje gluten, to po okresie wprowadzania glutenu możesz zacząć podawać pełną porcję kaszki, zgodnie ze sposobem przygotowania.

Jak wiadomo rodzice, ktorzy maja ochotę na zakup zdrowszego kleiku albo kaszki zachęcam do odwiedzenia sklepów ze zdrowa żywnością. dużo zdrowia można znaleźć w kaszach np. jaglanej, orkiszowej (orkisz zawiera naturalny antybiotyk chroniący przed infekcjami, podobny do tego, który może być w mleku matki). Niestety, polscy producenci nie mają w swojej ofercie takich kaszek, najczęściej są to także niemieckie albo szwajcarskie produkty. Kaszki to także pokarm niedoceniany poprzez współczesnych rodziców. Najprawdopodobniej dlatego, że dzisiejsi trzydziestoparolatkowie mają z nimi niezbyt mile doświadczenia – większości kojarzą się one z mdłą, brejowatą kaszką manna, podawaną w peerelowskich przedszkolach. Przed tym traumatycznym doświadczeniem chca zatem uchronić swoje dzieci. Całkowicie niepotrzebnie – dzisiejsze kaszki różnią smakiem od tych, jakie znamy z czasów wlasnej mlodości. Mają również mnostwo zalet. Przede wszystkim są zdrowe, ponieważ ziarna zboż, z jakich robione są kaszki, zawierają witaminy C, E, A, z grupy B i D3 oraz K, a rownież składniki mineralne – żelazo, wapń, magnez, cynk czy może jod. W kaszkach może być również błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego malucha oraz zapobiega zaparciom. Nie mniej ważne może być to, że są bardziej sycące, niż mleko – dziecko trawi je wolniej, i dlatego kiedy wieczorem nakarmisz je kaszką, dłużej pośpi w nocy. Przede wszystkim należy dostosować rodzaj kaszki do wieku dziecka. Bezmleczne kaszki ryżowe to także idealna propozycja dla dzieci na diecie bezmlecznej (np. uczulonych na białko mleka krowiego) i dla najmłodszych niemowląt, które dopiero zaczynają poznawać smaki odmienne niż mleko mamy. Taka kaszke można przygotować z użyciem mleka modyfikowanego albo naturalnego pokarmu mamy. Kilkanaście lat temu schemat byl taki: maluchy karmione piersią pierwszą bezglutenową kaszkę mogły dostać w 7 miesiącu życia, z kolei dzieci karmione mieszanką – kiedy skończyły pięć miesięcy. Z kaszkami zawierajacymi gluten – jak kaszka manna – trzeba było czekać aż do 10-go miesiąca życia dziecka. Nie mniej jednak w 2009 roku specjaliści od odżywiania sie niemowląt uznali, że to także zła kolejność. Obecnie zalecają, by do menu malucha jako pierwsze wprowadzić niewielkie ilości kaszki z glutenem, dodawanej do przecieru z jarzyn. U maluchów karmionych piersia trzeba to także zrobić więc już w piątym miesiącu życia, z kolei u „butelkowych” – w szóstym miesiacu. Kaszki bezglutenowe trzeba z kolei wprowadzać do diety w 7 miesiącu życia, niezależnie od tego, czy może dziecko dostaje pierś, czy może butelkę. Taka kolejność posiada bowiem uchronić dzieci przed celiaklią, czyli chorobą, w której zaburzony może być proces wchłaniania pokarmów zawierających gluten. Niewielka ilość glutenu (pół małej lyżeczki kaszki manny albo innej zawierającej gluten na 50 ml zupki) podziała na organizm malucha niczym szczepionka, zabezpieczająca przed celiaklia. Mleczne kaszki są nie jedynie wygodne do przygotowania, ale też znakomite dla niemowlęcia. Są wzbogacone w żelazo, którego malec potrzebuje. Producenci zadbali też o to, by w każdej porcji dania znajdowały się odpowiednie dawki witamin. Receptura została opracowana we współpracy z dietetykami oraz pediatrami, a wykorzystano do nich zboże najlepszej jakości. Kaszkę dla niemowląt przygotowujemy zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze w zeszłym roku oficjalne stanowisko specjalistów od odżywiania sie niemowlat było następujące: dzieciom karmionym piersia w siódmym miesiącu życia, a dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym w szóstym miesiącu życia wprowadza się do diety bezglutenową kaszkę (ryżową albo kukurydziana), a z wprowadzeniem glutenu do menu czeka się do 10. miesiąca życia. Z kaszkami, zawierającymi gluten, sprawa może być prosta – w sklepach znajdziemy jedynie dwa ich rodzaje: kuskus oraz kaszkę mannę. Trudniej może być z kaszkami bezglutenowymi, ponieważ w sprzedaży może być dużo ich rodzajów. Są zatem kaszki mleczne, ryżowe, mleczno-ryżowe, mleczno-pszenne oraz mleczno-wielozbożowe. O smaku neutralnym albo wzbogacone warzywami lub owocami, a także biszkoptami czy może czekoladą. Są kaszki w proszku, ale są również w słoiczkach oraz w kartonikach, gotowe do spożycia. Zasady rozszerzania diety zmieniły się, bowiem zmienila sie wiedza specjalistów – wydaje sie, że nowa kolejność wprowadzania posiłków zbożowych lepiej chroni dzieci przed chorobą trzewną (celiakią). Ale naturalnie rodzice powinny uznać, że wola postępować zgodnie z dawnym schematem. Na początek najlepsza będzie kaszka neutralna w smaku, bez żadnych dodatków, taka, która można rozmieszać z własnym pokarmem albo z mlekiem modyfikowanym, do którego dziecko może być przyzwyczajone. Chodzi o to, by sprawdzić, jak na nowość w diecie zareaguje organizm malucha. Skoro to wszystko będzie w porządku, za pewien czas możesz zaproponować dziecku kaszke z dodatkiem jablek, brzoskwiń, bananów czy może także brokułów. W przypadku kaszki glutenowej sprawa może być raczej jasna – najprościej wybrać kaszę mannę, ogólnodostępną w sklepach spożywczych. Na razie w ofercie producentow żywności dla niemowlat nie posiada glutenowych kaszek oraz kleikow, które nadawałyby się na pierwsze posiłki – dostępne kaszki glutenowe zawierają dodatek owoców, które wprowadzamy do diety nieco później. Wybór produktów bezglutenowych (kukurydzianych oraz ryżowych) może być znacznie bogatszy. Na początek najlepiej wybrać produkt bezmleczny oraz pozbawiony dodatków smakowych. Czy może będzie to także kleik czy może kaszka, nie posiada większego znaczenia. ów pierwszy może być bardziej rozdrobniony oraz po rozmieszaniu posiada bardziej gładka konsystencję. Niektóre dzieci wolą go, a niektóre chetniej jedzą kaszkę. Kaszki dla niemowląt nie bez powodu określa się mianem dań błyskawicznych – ich przygotowanie nie wymaga bowiem większego zachodu. Instrukcja zawsze znajduje sie na opakowaniu – zazwyczaj odmierzona ilość kaszki trzeba zmieszać z niezbyt ciepłą wodą albo mlekiem, własnym lub modyfikowanym (mleko krowie można wprowadzić do diety dziecka dopiero po trzecich urodzinach). Skoro kupujesz kaszke w słoiczku lub kartoniku, przed podaniem trzeba ją podgrzać w kąpieli wodnej. Kaszki najlepiej podawać dziecku łyżeczką – są nadto gęste, by przecisnać się poprzez otwór w zwykłym smoczku. Ale kiedy dziecko woli jeść z butelki, w sklepach można kupić specjalne smoczki, z nacięciem w kształcie krzyża, poprzez który przeplywa pokarm o gestej konsystencji. Nigdy nie należy natomiast własnoręcznie poszerzać smoczka – otwór może być też nadto duży, oraz dziecko łatwo może się zachłysnąć.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

3 responses »

  1. Ja dobrze oceniam ten przegląd, ale i tak uważam, że najlepsze kaszki to gotuję sama z kaszy manny. Takie jest moje zdanie na ten temat.

    Odpowiedz
  2. najlepsza kaszka to kaszka Nestle! Polecam wszystkim

    Odpowiedz
  3. Popieram! Kaszka Nestle jest wzbogacona w 12 witamin oraz składniki mineralne, istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka, takie jak: wapń i witamina D3, niezbędne do budowania mocnych kości i zębów, żelazo, potrzebne do budowy komórek krwi i witamina C ułatwiająca jego wchłanianie, cynk oraz witamina A dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: