RSS Feed

Wątroba – jak o nią dbać?

Posted on

Wątroba to przede wszystkim pracująca w naszym organizmie bez wytchnienia fabryka, w której odbywa się przemiana składników dostarczonych z pożywieniem. Uzyskuje się z nich niezbędne do życia związki. Np. białka rozkładane są na aminokwasy, które stanowią budulec dla wszystkich tkanek, a rownież zapewniają prawidlowe funkcjonowanie organizmu, np. właściwe krzepnięcie krwi. Do wątroby trafia również tłuszcz. Znaczna jego sekcja zostaje przetworzona na lipoproteiny oraz cholesterol, z którego produkowana może być żółć.

Bez niej – bez wątroby – nie byłoby możliwe trawienie tluszczów i wchłanianie poprzez organizm rozpuszczalnych w nim witamin. Ludzka watroba oczyszcza nasza krew z trucizn oraz leków, ale również wychwytuje szkodliwe produkty przemiany materii, w tym cholesterol i nadmiar hormonow. Do tego rozpuszcza zużyte oraz więc już niepotrzebne czerwone krwinki, a również ich barwnik hemoglobinę przekształca w barwniki żółciowe. Ludzka wątroba odpowiada za dużo procesow w organizmie. Pomiędzy innymi wytwarza żółć niezbędna do trawienia oraz oczyszczanie krwi z toksyn. Może być słabo unerwiona, zatem rzadko daje o sobie znać ostrym bólem, chociaż wystawiamy ją na ciężkie proby. Szczególnie w czasie świąt albo majowkowych grillów, kiedy przesadzamy z tłustymi potrawami oraz alkoholem. Wątroba zlokalizowana może być w obrębie jamy brzusznej, pod prawym łukiem żebrowym. W niezwykle rzadkich przypadkach przełożenia trzewi zlokalizowana może być pod lewym lukiem żebrowym. Waga tego narządu zależy od stanu, w ktorym się znajdujemy. Ludzka wątroba stanowi bufor dla przepływającej krwi, i dlatego dużo z jej wagi zależy od tego, ile krwi w niej sie znajduje.

Na powierzchni trzewnej na granicy obu płatów widoczna może być wneka stanowiąca wrota wątroby. Poprzez nie wchodza naczynia krwionośne – tętnica watrobowa zaopatrująca wątrobę w nasza krew odżywczą (utlenowaną) oraz żyła wrotna doprowadzającą nasza krew żylną z nieparzystych narządów jamy brzusznej, zawierającą produkty trawienia jelitowego: białka oraz weglowodany i produkty rozpadu krwinek czerwonych ze śledziony. Opuszczają natomiast wnękę przewody wątrobowe prawy oraz lewy, ktore wkrótce łączą się w przewód wątrobowy wspólny. Te trzy elementy tworza triadę wątrobową oraz występują w każdym najmniejszym elemencie wątroby czyli zraziku. Do watroby prowadzą dwa naczynia krwionośne: żyła wrotna oraz tetnica wątrobowa. Żyła wrotna pełni istotną rolę w organizmie. Doprowadza do wątroby nasza krew odżywczą zebraną z jelit, żołądka, śledziony, trzustki oraz pęcherzyka żółciowego. W odróżnieniu od krwi w innych naczyniach żylnych, nasza krew w żyle wrotnej może być jedynie nieco słabiej wysycona tlenem niż nasza krew tętnicza (85% – 95%), zatem pokrywa ponad połowę zapotrzebowania wątroby na tlen. Tą drogą trafiają również do wątroby wszystkie substancje wchłoniete w jelitach i substancje hormonalne oraz regulacyjne wydzielone poprzez błonę śluzowa jelit, żołądka oraz trzustki. Poprzez wątrobę średnio przepływa 1,5 l krwi na minute. Pomimo niskiego ciśnienia krwi w żyle wrotnej jej przeplyw poprzez watrobę odbywa się płynnie. Dopiero stany chorobowe prowadzace do włóknienia jej miąższu znacznie utrudniaja przepływ oraz są przyczyną wzrostu ciśnienia wrotnego. Wątroba posiada podwójne unaczynienie: 70—80% krwi otrzymuje z żyły wrotnej (jest to również tzw. ukrwienie czynnościowe), a 20—30% poprzez tętnicę wątrobową właściwa (ukrwienie odżywcze). Żyla wrotna zbiera ubogą w tlen a bogata w czynniki odżywcze oraz sole mineralne nasza krew z nieparzystych narządów jamy brzusznej (śledziony, żołądka, jelit). Tętnicą wątrobową płynie natomiast nasza krew bogata w tlen. Krwi wrotnej może być więcej aniżeli tej dostarczanej poprzez tętnicę wątrobową, a zatem w ogólnym bilansie ludzka watroba otrzymuje tlen przede wszystkim poprzez żyłę wrotną. Bo fragmenty tego narządu są zaopatrywane poprzez odrębne gałęzie żyły wrotnej oraz tetnicy wątrobowej, stało się to również podstawą jego podziału na osiem segmentów naczyniowych (I-VIII). Może być to również tzw. podział czynnościowy o dużym znaczeniu praktycznym, bo każdy z segmentów stanowi odrębna jednostkę anatomiczną oraz czynnościową, co posiada podstawowe znaczenie w zabiegach chirurgicznych polegajacych na częściowym wycięciu fragmentów tego narządu. Jedna z podstawowych substancji roślinnych stosowanych w schorzeniach wątroby może być ostropest plamisty (Silibum marianum). W lecznictwie stosuje się konkretnie owoce (zwane nasionami), a najważniejsze ich działanie związane może być z obecnością zwiazku o nazwie sylimaryna. Uważa się, że sylimaryna wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby poprzez stabilizację oraz uszczelnienie błon komórkowych, co utrudnia przenikanie substancji toksycznych do wnętrza hepatocytów. Ostropest stosowany może być zatem wspomagająco w stanach rekonwalescencji po toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby (spowodowanych czynnikami takimi jak np. alkohol) i w niestrawności (uczucie wzdęcia, odbijania). Przy stosowaniu należy nie mniej jednak zachować ostrożność, ponieważ ostropest może mieć wpływ na aktywność wątrobowych enzymów mikrosomalnych, co prowadzi do zmiany metabolizmu niektórych lekow. Jak do tej pory potwierdzono, że znaczaco obniża on skuteczność podawanego równocześnie metronidazolu. Sa rownież badania wskazujace na nieznaczne osłabienie dzialania indynawiru (lek hamujący dzialanie proteaz HIV). Nie zaleca sie również stosowania preparatow zawierajacych ekstrakt z ostropestu u kobiet w ciąży, karmiących piersią i u dzieci poniżej 12 roku życia. Ludzka wątroba posiada pewna wyraźną wadę: może być dość krucha oraz może pęknąć także przy pozornie niegroźnym urazie.

Każde poważniejsze uderzenie w brzuch, nawet, kiedy mamy wrażenie, że nic sie nie stało (np. po stłuczce samochodowej), wymaga pilnego kontaktu z lekarzem oraz szczególowej diagnostyki. Chociaż to również nieprawda, że pęknięta ludzka wątroba dosłownie się rozpada (pęknięcie obejmuje miąższ, a nie zewnętrzną powłokę utworzoną z tkanki łącznej), a pacjent wkrótce umiera, nie zwlekaj z konsultacja. W dużym stopniu narząd może sam jeden sie zregenerować. Pekniecie to rownież nie mniej jednak bezpośrednie zagrożenie życia, ponieważ istnieje spore ryzyko wykrwawienia (krew dostaje się do jamy brzusznej), i dlatego konieczna bywa pilna interwencja chirurgiczna oraz zahamowanie krwawienia. Objawy dolegliwości wątroby często nie są oczywiste. Powinny być też nieswoiste – zmęczenie, uczucie ogolnie złego samopoczucia oraz niewielka redukcja masy ciała. Tego typu objawy powinny mieć dużo różnorodnych przyczyn. Z tego względu można przeoczyć chorobe wątroby, szczególnie we wczesnych stadiach. Glukoza – podstawowe paliwo dla komórek naszego ciała – zostaje w wątrobie zagęszczona oraz przetworzona na glikogen. Kiedy organizm odczuwa braki energetyczne, zmagazynowany w wątrobie glikogen może być rozkładany, powstaje z niego glukoza, która trafia do krwi oraz staje się źródłem energii. Obok glikogenu w wątrobie przechowywane może być odmienne zapasowe paliwo: tłuszcz. W tym miejscu również gromadzone są witaminy A, D, B12 oraz żelazo. Wszystkie te substancje w odpowiednim czasie są uwalniane do krwi, tak by dotarły do komórek. Poprzez watrobę przechodzą również wszystkie toksyny, zarówno te dostarczane z zewnątrz, jak oraz produkowane poprzez organizm. Może być ona zanieczyszczana „odpadami” pochodzącymi z żywności, leków oraz bakterii i tymi hormonami, ktore są wydzielane w nadmiarze poprzez organizm. Co pewien czas trzeba zatem zrobić generalne porządki, aby wątrobę oczyścić oraz odciażyć. Warto wracać do nich przynajmniej raz w roku. Duże znaczenie w procesie regeneracji wątroby posiada zmiana sposobu odżywiania, warto przejść na dietę wątrobową, odstawić napoje alkoholowe. Badania pokazały, że także kilkudniowa abstynencja może korzystnie wpłynąć na stan narządu oraz pomóc w jego odbudowaniu. Dużo badań poświęcono również związkom fosfolipidowym, pozyskanym z nasion soi. Po dostaniu sie do wątroby są one wbudowywane w błony komórek wątrobowych. Powoduje to również uzupełnienie ubytkow powstałych wskutek procesu chorobowego oraz obniżenie wrażliwości hepatocytów na mogące uszkadzać je czynniki. Nie oni wszyscy powinny je nie mniej jednak stosować. Ze względu na zawartość oleju sojowego powinny je omijać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na soję (ryzyko reakcji alergicznej). Jednym z dodatkowych oraz skutecznych metod na wsparcie dla watroby może być stosowanie preparatów farmaceutycznych oraz ziół. Leków na wątrobę może być na rynku dużo, są one skuteczne, nie mniej jednak w długim okresie nie można ich stosować, bo powinny także zaszkodzić watrobie, a rownież wywołać odmienne skutki uboczne.

Nie mówi sie o tym, ale często środki leczenia na wątrobę pomagają wątrobie, ale przy tym maja działanie nefrotoksyczne – może być to również działanie mocno toksyczne na nerki. W związku z czym w jednej sferze pomagają , a w innej szkodzą. Ostropest plamisty wzmacnia wątrobę poprzez zapobieganie nadmiernej utracie poprzez organizm glutationu, który może być związkiem podobnym do aminokwasu ogrywajacego ważną role w odtruwaniu organizmu. Wedlug przeprowadzonych badań może on zwiększać stężenie glutationu także o 35%. W kuchni śródziemnomorskiej karczoch zwyczajny (Cynara Scolymus) to również cenione warzywo. Jego kwiatostany (gotowane albo marynowane e) zawierają przeciwutleniacze oraz cenny prebiotyk – inuline. Nie mniej jednak dla watroby lepsze są wyciągi z liści oraz korzeni karczocha, w których znajduje się cynaryna. Pobudza ona wydzielanie żółci oraz przyspiesza opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Obniża rownież poziom cholesterolu. W terapii stosuje się ekstrakty z karczocha w postaci płynu albo tabletek (do kupienia w aptekach albo sklepach ze zdrową żywnością). Naczynia najważniejsze i przewod żółciowy wnikają do wątroby poprzez jej wneke. Wewnątrz dzielą sie z kolei na naczynia międzypłacikowe, odpowiednio: tętnicę, żyłę oraz przewód żółciowy (tzw. triada wątrobowa), a następnie, analogicznie, na naczynia śródpłacikowe. Komorki wątrobowe – hepatocyty – stanowią 60—70% wszystkich komórek znajdujących się w wątrobie. Maja dwa bieguny: naczyniowy oraz żółciowy. Biegun naczyniowy może być oddzielony wąską przestrzenia okołozatokową (zwaną przestrzenia Dissego) od naczynia zatokowego. Sasiadujace ze sobą hepatocyty od strony biegunow naczyniowych mają wgłębienia, które na wzajemnym styku tworzą kanaliki żólciowe. Przechodzą one w początkowe przewodziki żółciowe (kanały Heringa), a nastepnie łączą się w naczynia większego kalibru znajdujące się w przestrzeniach wrotnych oraz dalej – w przewody żólciowe. Hepatocyt może być komórką żyjącą około 1 roku. Poza hepatocytami w wątrobie występują również – wchodzace w skład naczyń zatokowych – luźno ułożone komórki wrzecionowate oraz gwiazdkowate (mają one wlasności żerne oraz nazywają się komorkami Browicza-Kupffera) i lipocyty albo komórki Ito (gromadzące tłuszcz). Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) może być rośliną, która poza wykorzystaniem w sztuce kulinarnej, też znajduje się w gronie dobroczyńców dla naszej wątroby. Najbardziej cenionym składnikiem może być w tym przypadku cynaryna. Ciekawą właściwością karczocha może być zdolność pobudzania wydzielania żółci poprzez wątrobę. Zwiększona ilość żólci, jak też jej ułatwiony przepływ poprzez drogi żółciowe, skutkuje usprawnieniem trawienia. Z tej przyczyny karczoch często łączy się z ostropestem (wzajemne uzupełnianie właściwości). W przypadku stwierdzonej kamicy żółciowej o zastosowaniu preparatu o takim skladzie powinien nie mniej jednak zadecydować lekarz.

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

9 responses »

  1. Moim zdaniem warto dbać o wątrobę zawczasu. Najczęściej dolegliwości dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego spowodowane bywają zaburzeniami czynności ruchowych pęcherzyka żółciowego, zwieraczy dróg żółciowych i zaburzeniem synchronizacji ich pracy. Wątroba jest jednym z najważniejszych i największych narządów w organizmie człowieka.

    Odpowiedz
  2. Najlepiej używać naturalnych środków do walki z chorobami. Oczywiście czasem się nie da ale wtedy trzeb koniecznie brać leki osłonowe.

    Odpowiedz
  3. Nie nadużywać alkoholu!

    Odpowiedz
  4. Wą­tro­ba nie boli, po­nie­waż nie jest uner­wio­na, jed­nak po­draż­nio­na, zwięk­sza swoje roz­mia­ry. To, co od­czu­wa­my to jej na­pie­ra­nie na inne na­rzą­dy. udowodniono że wie­lo­let­nie co­dzien­ne wy­pi­ja­nie dawki 20 g czy­ste­go al­ko­ho­lu przez ko­bie­ty, a 60 g przez męż­czyzn może spo­wo­do­wać uszko­dze­nie wą­tro­by

    Odpowiedz
    • Wątroba nie boli, bo nie jest ona unerwiona, można jedynie odczuwać niewielki ból, kiedy ten narząd powiększa się, gdyż uciska on na otaczającą i unerwioną błonę surowiczą zwaną torebką wątrobową. Ból brzucha jest często tępy, rozlany, trudny do zlokalizowania. Kiedy boli nie możesz znaleźć sobie miejsca, często odczuwasz mdłości. Wynika to z faktu, że ból ten, zwany bólem trzewnym, przewodzony jest innymi szlakami nerwowymi. Więc jeżeli pojawiają się u Ciebie takie objawy jak: kłucie w prawym boku pod żebrami lub odczuwasz delikatne rozpieranie w tych okolicach, to jest to już sygnał ostrzegawczy i musisz się zgłosić z tym do lekarza!!!

      Odpowiedz
  5. Jak wiadomo wątroba jest organem o bardzo dużych zdolnościach kompensacyjnych. Nawet poważne uszkodzenie tego narządu pozwala zachować jego funkcje na poziomie wystarczającym do przeżycia. Wirusowe zapalenie wątroby to potencjalnie ostra a następnie przewlekła choroba rozwijająca się niemal bezobjawowo. Towarzyszą jej zwyczajne objawy ogólnych problemów wątrobowych podobne do problemów przy grypie.

    Odpowiedz
  6. Aby dbać o wątrobę trzeba się dobrze odżywiać. W przebiegu chorób wątroby dochodzi do zaburzeń przemiany poszczególnych składników pokarmowych, dlatego konieczne jest indywidualne podejście do każdego chorego. Dieta przy uszkodzeniu wątroby umiarkowanego stopnia ma na celu przede wszystkim wyrównanie niedoborów żywieniowych, ograniczenie czynników uszkadzających lub przeciążających wątrobę oraz usprawnienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, aby umożliwić regenerację miąższu wątroby. Posiłki należy jadać nieobfite, najlepiej 5 razy dziennie, by jej zbyt mocno nie obciążać. Najlepiej, by były one gotowane na parze, duszone lub pieczone w folii.

    Odpowiedz
  7. Śniadanie na wiosnę to podstawa. Jak zatem powinno wyglądać wiosenne śniadanie? Jeśli lubimy zjeść coś tam na ciepło to rownież niech będzie to również np. jajecznica, ale jedynie na maśle, posypana dużą ilościa natki, papryka, razowe pieczywo oraz sok marchwiowy. Dla lubiących szybsze śniadania warto skorzystać z twarożku z dodatkiem rzodkiewki oraz ogorka, dołączyć do tego sałatke z pomidora oraz szczypiorku z pełnoziarnistym pieczywem, a do picia rozgrzewające kakao. Wersja „dla śpiochów” to również musli z probiotycznym jogurtem, koniecznie z dodatkiem ulubionych świeżych owoców. Niezależnie od tego, która propozycja może być Ci bliższa, postaraj się jeść w spokoju oraz „na siedząco”, bo śniadanie daje nam zdrową energię na cały dzień.

    Odpowiedz
  8. To nie jest takie proste zorientować się co jest zdrowe a co nie. Weźmy na ten przykład kwestię suplementacji. Wybierz preparat najlepszy dla siebie, stosuj jego rozsądnie oraz nie dłużej niż poprzez pare tygodni. Specjaliści przestrzegaja przed stałym zażywaniem multiwitamin. Na porcję suplementów możesz pozwolić sobie od czasu do czasu, gdy może być to także rzeczywiście potrzebne. Niacyna inaczej znana jako witamina B3. Najbardziej widoczne efekty jej codziennego brania można zauważyć u osob z chorobami serca. Znacznie obniża u nich ryzyko zawału, ataku serca i śmierci z przyczyn kardiologicznych. pamiętajcie, że witaminy często wchodzą w interakcje z innymi lekami. Przykladem może być witamina K (także obecna w większości suplementow), która zmniejsza skuteczność leków przeciwzakrzepowych. Zawsze należy indywidualnie rozważyć stosowanie preparatu witaminowego, bo można sobie zaszkodzić. Środki antykoncepcyjne – niezależnie od ich formy zawsze powoduje zaburzenia w ustroju, a z całą pewnościa ewidentnie ogranicza wchłanianie przede wszystkim witamin grupy B, i żelazo. Rownież, tak jak przyjmowanie kwasu foliowego przyjmowanie witaminy C może pomóc w większej skuteczności środków antydepresyjnych. Bierze ona rownież udział w syntezie wielu ważnych neuroprzekaźnikow, poprzez co praca mózgu może być bardziej wydajna.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: