RSS Feed

Jak poprawić sobie pamięć?


Wiadomo o tym, że mózg to organ niezbędny do myślenia, zapamiętywania oraz koncentracji, a zatem wymaga sporej ilości kalorii, które powinny być też dostarczane z odpowiednich produktów. Potrzebuje dopływu energii, jak też składników, ktore warunkują pamieć. Skoro chcemy mieć niezawodna pamieć, zdrowa skutecznia dieta może być sposobem na to, by nasz mozg pracował na najwyższych obrotach.

Przede wszystkim pomogą minerały oraz witaminy na pamieć oraz koncentrację. Pamieć to także odtwarzanie informacji, ale tych, ktore zostawily w mózgu ślad. Gdy jesteśmy zaaferowani, mamy dużo spraw na glowie, na dużo informacji nie zwracamy uwagi, one przechodzą poprzez nas, nie zostawiając śladu. O zaburzeniach pamięci mówimy wtedy, gdy mamy kłopot z odtworzeniem istniejącego śladu pamięciowego. Gdy pacjent nie może odtworzyć zdarzenia, które miało miejsce w ciagu ostatnich kilku dni. Uważa, że bylo ono dawniej albo później, lub pamieta zdarzenie, ale nie wie, z jakiego powodu do niego doszło. Na przykład: odwiedziła mnie ciocia, ale nie pamiętam, dlaczego. Lub nie mogę znaleźć przedmiotów, które schowałem. To także klasyczne przykłady pamieci epizodycznej. To także pokarmy uruchamiaja setki mechanizmów wpływających na intelektualne funkcje mózgu. Stymulują produkcję enzymów, hormonów oraz chemicznych substancji zwanych neuroprzekaźnikami. Zwłaszcza neuroprzekaźniki odgrywaja znaczaca rolę w procesach zapamiętywania oraz przypominania. Są to także substancje chemiczne potrzebne do przesyłania sygnałów pomiędzy komórkami nerwowymi – neuronami. Bez owych impulsów niemożliwe byłoby myślenie, kojarzenie, przyswajanie wiedzy. Ćwiczenie koncentracji to także najprostsza do droga do lepszego oraz szybszego zapamiętywania . Pamięć oraz koncentracja muszą współdziałać, abyśmy skutecznie zapamiętywali to, co chcemy. często nie zapamietujemy nie dlatego, że coś tam może być nie tak z nasza pamięcia, ale dlatego, że nie skupiamy sie należycie na zadaniu, czy może czynności, która wykonujemy. Nie przykładając się, wykonując dużo rzeczy na raz albo wykonując je automatycznie zwyczajnie nie dostarczamy swojemu mózgowi wystarczająco dużo informacji niezbednych do zapisania wszystkiego w pamięci. Idź na spacer albo zrob trening cardio. Ćwicz 30 minut dziennie, co najmniej 5 dni w tygodniu. Zwiększysz w ów sposób cyrkulację krwi oraz dostarczysz tlen do mózgu. Wstając z łóżka, porozciągaj się, następnie usiądź na jego krawedzi, parę razy podnieś kolana oraz przyciśnij je do klatki piersiowej. Idąc do pracy zrób 15-20 minutowy spacer. W ów sposób zapewnisz prawidłową cyrkulację krwi, oczyścisz umysł, poprawisz swój nastrój oraz nabierzesz energii na cały nadchodzący dzień. Ćwicząc, rob głębokie wdechy, aby odpowiednio dotlenić nasz mózg oraz cały organizm. Doskonałym połączeniem ćwiczeń oddechowych oraz ruchowych może być joga oraz Tai chi. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pamięć oraz koncentrację.

Z badań wynika, że witamina B1 odgrywa istotną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych, a jej niedobór powoduje uszkodzenie komórek nerwowych, co wpływa niekorzystnie na funkcje czynnościowe ukladu nerwowego. Witamina PP może być niezbędna do procesów zapamiętywania. Jej niedobór powoduje osłabienie pamięcii koncentracji, trudności ze skupieniem uwagi oraz kojarzeniem. Witamina B6 może być potrzebna do jak najsprawniejszego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobor może powodować przedwczesne starzenie sie komórek nerwowych, a także prowadzić do depresji. Na poprawienie pamięci najlepsze będą produkty bogate w witaminę B6, z których powstaje serotonina – związek wspomagający prace układu nerwowego, zwany hormonem szczęścia. Również sok winogronowy korzystnie wpływa na pamięć, dzięki temu, że może być bogaty w witaminy z grupy B. Blisko każdemu zdarza się szukać kluczy. Jedną z metod może być stary sposób babci: usiądź oraz pomyśl. Wtenczas się zastanawiamy, jakie były epizody, co po kolei robiliśmy, zanim schowaliśmy klucze. Osoby zdrowe, w ow sposób czesto je odnajdują. Pacjent z zaburzeniami pamięci epizodyczniej nie może być w stanie tego zrobić, bo umykają mu cale epizody. Przy rozpoznawaniu dolegliwości Alzheimera, szukamy takich zaburzeń pamięci. Odmienne problemy nie musza oznaczać patologii. Na przykład z wiekiem zaczynamy być też trochę wolniejsi, potrzebujemy wiecej czasu, aby zrozumieć oraz przetworzyć informację. Ale skoro z problemami pamięci zgłasza się pacjent na przykład 40-letni, to także raczej nie szukamy dolegliwości zwyrodnieniowych, jedynie problemów związanych z warunkami zewnętrznymi. Nasz mózg stale odbiera, przetwarza oraz przesyła miliony informacji. Chociaż niewielki (u osoby dorosłej 2 proc. masy ciała), może być energochlonny. Zużywa aż 20-25 proc. energii dostarczanej organizmowi (w życiu plodowym ponad połowę!). Jego pokarmem są glukoza oraz tlen. Żeby poprawić pamieć, czesto staraj się zapamiętywać. Mózg może być jak mięsień, skoro z niego nie korzystasz – slabnie. Ćwicz umysł zapamiętując słowa nowej piosenki, wiersza albo cytatu z książki. Przywołaj wspomnienia ludzi oraz wydarzeń z przeszłości. Wzmocni to także działanie twojego mozgu. Dużo czytaj, rozwiązuj zadania matematyczne, ukladaj puzzle, rozwiazuj krzyżówki, graj w sudoku, scrabble oraz odmienne gry umysłowe. Poprawisz w ow sposób pamięć oraz funkcjonowanie mózgu. Składniki odżywcze, które znajdują sie w naszej diecie, maja duży wpływ na działanie mózgu. Węglowodany są cennym źródłem energii dla pracy mozgu. Badania dowodzą, że nasz mózg dorosłego zwykłego czlowieka zużywa dziennie ok. 140 g glukozy. By nasz mózg pracował sprawnie poprzez cały dzień, jedz regularnie, co 3-4 godziny. Zapobiega to także spadkom glukozy we krwi. Trzeba jednakże pamiętać, że najzdrowszym źródlem glukozy dla mózgu są węglowodany zlożone, występujące w pieczywie razowym, kaszach, brazowym ryżu, makaronie razowym, muesli, płatkach owsianych – natomiast cukry proste, takie jak glukoza oraz fruktoza, pomogą jedynie na chwilę, by za niedługi czas spowodować senność oraz duży spadek glukozy we krwi.

Nie jest niespodzianką, że nasz mózg wykorzystuje blisko połowę krążącej we krwi glukozy. Reszta zaspokaja zapotrzebowanie innych komórek, również komórek nerwowych, na energie. Bez glukozy oraz tlenu obumierają zatem już po 10–15 minutach. Źródłem glukozy są węglowodany. Ale to także nie znaczy, że należy jeść cukier, by odżywić mózg. Cukier nie wymaga trawienia – błyskawicznie przenika do krwi oraz stanowi bombę kaloryczną, a zarazem spore utrudnienie dla trzustki. Musi ona bowiem wytworzyć dużą ilość insuliny, by zagospodarować taką ilość cukru (jeśli wówczas organizm nie potrzebuje nadto dużo energii, cukier zamieni się w tłuszcz zapasowy). I dlatego chcąc lepiej pamiętać musimy przede wszystkim pracować nad koncentracją. To także niestety wymaga wysiłku, ciągłego skupienia, nie jesteśmy w stanie pozwalać sobie na to, by robić dużo rzeczy na raz, ani na to, by upraszczać sobie życie, wykonujac dużo czynności automatycznie, bez namysłu. Skoro z kimś rozmawiasz, zadawaj pytania, skoro czytasz – staraj się robić podsumowania albo streszczenia. Świadomie przyswajaj wiedzę, rob notatki, postaraj sie możliwie najmocniej zaangażować w to, co jesteśmy w stanie robisz. Zadania zręcznościowe, zwlaszcza takie wymagające korzystania z ręki niedominujacej, poprawiają funkcjonowanie mózgu. Doskonaly wpływ na pamięć oraz koncentrację maja robótki ręczne, szydełkowanie, malowanie, budowanie modeli, układanie puzzli oraz wszystko, co wymaga używania palców. Białko może być też budulcem mózgu, odpowiada za regenerację komórek nerwowych. Raz dziennie jedz zatem porcję produktu będącego źródłem białka. Może to także być też chude mieso, twarog, porcja ryby. Higiena mózgu również oznacza aktywność fizyczna. Na przyklad szybki spacer, chociażby pól godziny dziennie. Ale również ważne jest, co oraz ile jemy. Są badania, które pokazują, że jak dzieci idą do szkoły głodne, to także nie posiada szans, aby sie czegoś nauczyły. Bo brakuje im paliwa dla mózgu. Inaczej może być z węglowodanami złożonymi. Znajduja się one w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pelnego przemialu, nieluskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Ich trawienie trwa pewien czas. Dzięki temu cukier może być uwalniany do krwi stopniowo – oraz organizm może jego bardzo dobrze spożytkować. Poza tym węglowodany złożone zawieraja dużo błonnika i witaminy oraz minerały niezbedne do właściwego wykorzystania skladników odżywczych. Wycisz to wszystko co nie dotyczy aktualnego zadania. Im trudniejsze zadanie, tym bardziej może być to także istotne, im bardziej zlożony problem, tym większego wymaga skupienia. Jednym z głównych problemów z jakim możesz się spotkać może być prokrastynacja , czyli skłonność do zajmowania się wszystkim, jedynie nie tym, co jesteśmy w stanie powinieneś. Nie pozwalaj sobie na to. Spożywaj pokarmy korzystnie wpływające na pamięć, takie jak brokuly, brukselki, szpinak, marchew, kapusta, soja, czarna oraz czerwona fasola, orzechy, pełne ziarno, pomarańcze, morele oraz jagody.

Jak wiadomo funkcjonowanie naszego mozgu poprawia też zielona herbata. Korzystaj z dobroczynnego działania ziól, takich jak: szałwia, rozmaryn, gingko biloba oraz żeń-szeń. Pamięć poprawisz również zażywając suplementy diety, takie jak: L-karnityna, L-teanina, L-glutamina, witamina E, kwas Omega-3 oraz tiamina i witamina B1. Kwasy omega-3 sa ważne dla organizmu, bo zapobiegają schorzeniom układu nerwowego, wspomagają prace mózgu poprzez dobroczynny wplyw na pracę układu krążenia. Na właściwszą pamięć raz w tygodniu na obiad jedz danie przyrządzone z morską tłustą rybą, a codziennie dodawaj do potraw olej rzepakowy oraz sojowy albo oliwę z oliwek. Mózgowi nie może być to wszystko jedno, jakie substancje spożywamy. Komórki nerwowe żywią się głównie glukozą, ale ważne może być źródlo oraz skład owych substancji, z których czerpiemy glukozę; gruboziarniste pieczywo może być na pewno lepszym jej źródłem niż czekoladowy batonik… W jedzeniu dostarczamy również wielu substancji, ktorych organizm sam jeden nie wyprodukuje albo może wytwarzać w niewystarczającej ilości. Jedną z takich ważnych substancji są kwasy tłuszczowe. dobra może być skutecznia dieta śródziemnomorska, która uwzględnia ryby oraz owoce morze. W Polsce źródlem owych kwasów może być olej rzepakowy, stosowany na surowo. Trzeba pamietać o warzywach i pełnoziarnistym pieczywie, bogatym w witaminy B oraz w glukozę. Taka skutecznia dieta spowalnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko Alzheimera. Lecytyna może być najlepszym źródłem choliny potrzebnej do powstania acetylocholiny – jednego z neuroprzekaźnikow. W znacznym stopniu poprawia pamięć. Niedobór choliny prowadzi do ospałości, demencji starczej oraz spadku zdolności pamięciowych. Odkryli to także naukowcy zajmujący się chorobą Alzheimera. Lecytyna występuje w orzeszkach ziemnych, soi oraz kiełkach pszenicy. Można ja rownież kupić w aptece. Uwaga! Dobra lecytyna zawiera ponad 30 proc. fosfatydylocholiny (warto sprawdzić sklad). Multitasking to także przede wszystkim wystawianie się na błędy. Rozdzielność uwagi. Uważa się, że negatywny wpływ na pamięć mają chemikalia zawarte w opakowaniach wykonanych z aluminium, plastiku oraz teflonu. Zawsze używaj nietoksycznych naczyń szklanych oraz gotuj jedzenie w garnkach ze stali nierdzewnej. Niekorzystne działanie na nasz mózg mają też substancje zawarte w dymie tytoniowym, spalinach, płytach wiórowych, izolacjach z pianki oraz materacach wcale nie może być dobra. Uwaga może być jak energia – nie rozpraszaj sie, nie trać energii/uwagi. Koncentrując się na kilku rzeczach na raz, tak naprawde każdemu zadanie poświęcasz mnie uwagi Lecytyna może być najlepszym źródłem choliny. Skoro w organizmie występuje jej niedobór, pojawiają się problemy ze zdolnościami pamięciowymi. By zapobiec niedoborowi, należy codziennie spożywać produkty sojowe, 2-3 razy w tygodniu potrawy z jajek, a raz w tygodniu danie przygotowane z mięsa wołowego. Czasami jako przekąskę zjedz orzechy albo migdaly. Zgodnie z dalekowschodnią tradycją, na starych japońskich rycinach widać starych ludzi, którzy ssą piersi młodych matek. Wiemy, że to także pierwsze mleko w czasie kilku tygodni po urodzeniu dziecka może być niesłychanie ważne. To także budulec sprawnego układu odpornościowego. Zawiera mnostwo substancji o mało wciaż jeszcze znanym działaniu. PRP to także kompleks aminokwasów, który zawiera proline. Uważa się, że wpływają one m.in. na system odpornościowy. Jedną z teorii patogenezy dolegliwości Alzheimera są zmiany mózgowej odpowiedzi immunologicznej, prowadzące do specyficznych dla ośrodkowego układu nerwowego stanów zapalnych. ów wpływ proliny na pacjentów z Alzheimerem badała również grupa polskich lekarzy z Uniwersytetu Medycznego we Wroclawiu. Ale badania nie wykazały takiej skuteczności preparatu, aby można było jego zarejestrować jako specyfik na chorobę Alzheimera. Pewne efekty zaobserwowano jednakże u niektórych pacjentow z niezbyt zaawansowaną chorobą. U niektorych wplywa na różne odmienne funkcje poznawcze, jak uwaga, szybkość kojarzenia faktów, percepcję wzrokową. Preparat spełnia warunki bezpieczeństwa – został zatem wprowadzony jako suplement diety. Magnez może być niezbędny do produkcji enzymów współpracujacych z witaminami B1 oraz B6. Wspólnie w wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Chroni przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Podobnie jak witaminy B może być wypłukiwany poprzez kawę oraz alkohol i niszczony poprzez nikotynę. Zbyt trudno jego przyswajamy, warto zatem łykać tabletki.

Ale wróćmy do ćwiczeń. Im dużo częściej powtarzasz informacje, tym lepiej je zapamietujesz. W metodach szybkiej nauki szeroko wykorzystywana może być tzw. Metoda planowego powtarzania, która kładzie nacisk na powtarzanie materiału w określonych odstępach czasu. W skrócie najlepiej to także działa skoro powtarzasz nowa wiedzę, po pół godzinie, następnego dnia oraz po tygodniu. Psycholodzy zalecają, by przy kłopotach z zapamiętywaniem kojarzyć sobie z czymś zapamiętywane słowo, np. nazwisko Jerzego Rogalskiego – z jeżem zajadającym rogala. Warto rownież uruchamiać wyobraźnie oraz zmysły. – często do zapamietywania używamy jedynie jednego ośrodka w mózgu, odpowiedzialnego za slyszenie. Jak skutecznie poprawić pamięć oraz koncentrację? Zdrowa oraz zbilansowana skutecznia dieta może być konieczna: zapobiega problemom z pamięcią oraz sprawia, że całe ludzkie ciało może być w wyjątkowo dobrej kondycji. Skutecznia dieta na pamięć powinna być też dodatkowo wspomagana ćwiczeniem pamięci oraz aktywnością fizyczną, ktora dotlenia nasz mózg oraz usprawnia jego działanie. Duży obszar badań to także antyaging, czyli strategie, które miałyby spowolnić proces starzenia się. Idealnie byłoby, żebyśmy stali się nieśmiertelni oraz to, na poziomie pojedynczych komórek zatem już się udaje. Istnieją komórki, które powinny się odtwarzać w sposob nieskończony, ale na poziomie całego organizmu – to także niemożliwe. Średnia dlugość życia w Polsce to także 75 lat, ale w gruncie rzeczy biologicznie jesteśmy zaprogramowani na dużo dłużej, moglibyśmy z łatwościa przeżyć 100 oraz więcej lat. Skoro mówimy o chorobach klinicznych, jak o chorobie Alzheimera, to także prowadzi się poszukiwania, aby wykryć ja jak najwcześniej, gdy nie posiada wciąż jeszcze żadnych widocznych objawow. Wiemy, że na dużo lat przed pierwszymi sygnałami klinicznymi obecne sa zatem już zmiany patologiczne w mózgu. Jeśli będziemy umieli w sposób pewny wykryć te początkowe stadia choroby, to także będzie to także dobry moment na próby ze strategiami wczesnych interwencji. Kwas linolowy znajduje się w tłuszczach rybnych oraz roślinnych. Jego brak powoduje osłabienie koncentracji, utratę pamieci, apatię, a także halucynacje. Rozlóż nową informację na czynniki pierwsze, postaraj się naprawde zrozumieć znaczenie wiedzy jaką starasz sie zapamiętać. Nie powtarzaj bezmyślnie tego czego się dowiedziałeś, ale spróbuj trochę to także najpierw “poobracać w głowie”. Wiedza może być jak jedzenie. Lepiej ja przyswajasz w formie łatwiejszej do strawienia. Informacja musi się odpowiednio ułożyć w pamięci.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

7 responses »

  1. Utrata pamięci lub pogorszenie się pamięci to jest sygnał, że coś się dzieje niedobrego. Albo z naszym mózgiem albo z naszym układem krwionośnym. Można się przebadać czy faktycznie nastąpiło pogorszenie pamięci. Do tego służy na przykład test Reya.

    Odpowiedz
  2. Pamięć to sprawa genów. Niewiele zrobisz. Oczywiście ważna jest dieta, ale to dieta kardiologiczna na sprawność układu krwionośnego i dokrwienie mózgu a nie na sam mózg jako taki.

    Odpowiedz
  3. Przede wszystkim dobrze jest stosować techniki mnemotechniczne ułatwiające zapamiętywanie.

    Odpowiedz
  4. Na poprawę pamięci dobrze działają ćwiczenia pamięci. Ja na przykład oglądam regularnie jeden z dziesięciu. Też wam polecam.

    Odpowiedz
  5. Witamina B2 (ryboflawina)- mocne śluzówki. Reguluje funkcjonowanie blon śluzowych oraz nabłonka naczyń krwionośnych, odgrywa ważną rolę w tworzeniu się czerwonych krwinek. Osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to także ona umożliwia wydalanie nadmiaru adrenaliny. Najważniejsze źródła: grzyby, mięso, watroba, mleko, tluste ryby, warzywa strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. jajko na miekko, mała porcja twarożku oraz szklanka mleka. Witamina D skoro ktoś żyje w zadymionych miastach, wdychajac spaliny, potrzebuje dużo witaminy D. Wytwarza się ona w skórze podczas naświetlania promieniami słonecznymi. Nie może być to także możliwe, kiedy powietrze może być zanieczyszczone. Więcej tej witaminy potrzebują wszystkie wcześniaki, dzieci mało przebywające na powietrzu i dorośli, którzy mają bóle pleców. By zapobiec osteoporozie, kobiety od 30-go roku życia powinny jeść żywność bogatą w witaminę D3, a od 45-go roku życia stosować ją w tabletkach, ale w porozumieniu z lekarzem. W żywności znajduje się ona w tranie z dorsza, śledziach, mleku. Ale najważniejszym dostawcą jej może być slońce. Witamina B12 – kobalamina. Rola w organizmie: pobudzanie wytwarzania czerwonych krwinek.

    Odpowiedz
  6. To nie jest takie proste zorientować się co jest zdrowe a co nie. Weźmy na ten przykład kwestię suplementacji. Skoro odżywiasz się prawidłowo, nie posiada powodu, dla którego miałbyś zażywać gotowe preparaty. Zdarzają sie jednakże sytuacje, gdy poziom witamin oraz mikroelementow w organizmie wnet się obniży lub zapotrzebowanie gwałtownie wzrośnie. Wówczas trzeba pomyśleć o „dodatkowym wsparciu” . Badania wykazały, że osoby dorosłe, regularnie biorace witaminę D, żyły dłużej od tych, którym suplement nie byl podawany. Również u dzieci oraz osob w podeszłym wieku zauważono pozytywną reakcję na przyjmowanie specyfiku. Była to także odpowiednio: zwiększona odporność na grypę (dzieci) i wzmocnienie nasze kości (osoby starsze). Też właściwa dieta wegetariańska może prowadzić do znacznych niedoborów witamin, szczególnie witaminy B12, badź witaminy D. Korzystanie z fast foodow oraz produktow „instant” (z torebki) powoduje, że organizm otrzymuje nadto duża ilość kalorii, przy małej ilość składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składniki odżywcze to także związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak oraz zwierzęcego, które po spożyciu ulegaja strawieniu oraz przyswojeniu (z wyjątkiem blonnika). Składniki odżywcze budują organizm ludzki, i dlatego są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu oraz rozwoju i dla zapewnienia właściwego zdrowia.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: