RSS

Dieta bezglutenowa – informacje podstawowe


Dzisiaj powiemy sobie o diecie bezglutenowej. Otóż dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających tzw. gluten. Jedynie ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej pozwoli odzyskać pełnię zdrowia. Niestety także te przeklęte znikome ilości zdarza się, że mogą zaszkodzić osobie nietolerującej glutenu. I dlatego nie należy jeść potraw, w ktorych może być „tylko lyżeczka mąki na cały garnek” lub „szczypta bulki tartej”. Niestety!

To bardzo przykre, ale zjedzenie „tylko raz na pewien czas” produktu zawierającego gluten może spowodować wielotygodniowe, a u niektórych także wielomiesięczne problemy ze zdrowiem. Otóż prawda może być taką, że większość osób stosujących dietę bezglutenową (w ich mniemaniu) zwykle spożywa niewielkie ilości glutenu. O ile dotyka to również osób, ktore nie musza stosować diety bezglutenowej ze względów zdrowotnych nie mamy się czym martwić. Skoro jednakże gluten, choćby w mikroskopijnych ilościach, przewija się w diecie osób chorych na celiakię może nieść to rownież ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Dieta bezglutenowa to również dieta, której podstawową oraz jedyną zasada może być wykluczenie z jadłospisu glutenu – szczególnego rodzaju białka. Źródłem glutenu są pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz oraz jeczmień. Może nim być też również owies, ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi. Dieta bezglutenowa może być przeznaczona głównie dla osób z alergią na gluten albo celiakią. Należy zaznaczyć, że są to rownież dwa odrębne schorzenia mieszczące się w pojeciu nietolerancji pokarmowych oraz nie należy ich ze sobą mylić. Celiakia nie należy, tak jak alergia na gluten, do alergii pokarmowych – to również dolegliwość o podłożu autoimmunologicznym. Co prawda w obu przypadkach podstawową metodą leczenia wlaściwego może być eliminacja glutenu, jednakże po stwierdzeniu celiakii, właściwa dieta eliminacyjna musi być też przestrzegana do końca życia, natomiast alergia pokarmowa może z czasem zmniejszyć swoje nasilenie, a także ustapić calkowicie. Dla jasności, właściwa dieta bezglutenowa to również nie żadna jakaś tamże moda, ale środek leczniczy.

Skoro komuś wydaje się, że wyeliminowanie makaronu, słodyczy oraz pieczywa załatwia sprawę glutenu w diecie to również czeka jego poważne rozczarowanie. Niestety może być to również właściwa dieta rygorystyczna, nieco bardziej kosztowna oraz dosyć mocno ograniczająca, z kolei wprowadzenie jej na stale wymaga ogromnego zaangażowania nie jedynie osoby chorej, ale również calego jej otoczenia. Jednakże odpowiednie nastawienie oraz wiedza na temat diety bezglutenowej sprawią, że nasze życie z celiakią czy może nadwrażliwością na gluten wcale nie musi być też przykrym doświadczeniem. Dieta bezglutenowa może być jedyna skuteczna formą leczenia właściwego celiakii, a rownież jedyną zdrowa dietą w przypadku nadwrażliwości na gluten. Wprowadzenie jej w owych przypadkach pozwala u większości chorych na zagojenie jelita w ciągu kilku tygodni albo miesięcy. Dzięki temu eliminuje przykre objawy, takie jak chroniczne zmeczenie, bóle brzucha, wzdecia, wymioty, biegunki naprzemienne z zaparciami, wysypki, nadmierna bladość skóry, bóle stawów czy może zaburzenia neurologiczne (choć często nietolerancja glutenu bardzo długo pozostaje bez objawow). Stosowanie poprzez chorych menu bez glutenu pomaga zabiegać powstawaniu niedoborów wielu związków odżywczych, m.in. białka, witamin, składników mineralnych, ktore skutkuja niedorozwojem fizycznym u dzieci; a u dorosłych wywołują nadmierna utratę wagi, anemię, osteoporozę czy może niepłodność. Leczenia właściwego dietą bezglutenową zmniejsza rownież ryzyko rozwoju nowotworów jelita. U osób chorych z niedowagą właściwa dieta umożliwia przybranie na wadze, a tym z nadwaga często ulatwia schudnięcie. W wielu przypadkach bezglutenowe menu pomaga rownież zlikwidować nietolerancję laktozy oraz umożliwia stopniowe wprowadzenie do diety produktów mlecznych. Dzięki istnieniu zamienników zbóż oraz produktów glutenowych stosowanie tej diety nie oznacza konieczności rezygnacji z ulubionych potraw; może być obecnie coraz latwiejsze, bo na rynku przybywa specjalnych produktów bezglutenowych, oznaczonych miedzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. W literaturze szeroko dyskutowana może być toksyczność glutenu, pochodzącego z owsa (aweniny). Zdecydowana większość badań potwierdziła brak szkodliwości owsa u osób chorych na celiakię, stąd również może być też on stosowany w diecie bezglutenowej w umiarkowanych ilościach (wg wytycznych British Coeliac Society dorośli powinny spożywać do 50g produktów owsianych na dobę, z kolei dzieci do 25g). Należy jednakże pamiętać, iż musi to również być też specjalny owies oznaczony licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa. Powszechnie dostępne produkty owsiane (płatki, otręby, mąka) w Polsce sa zwykle zanieczyszczone zbożami glutenowymi na etapie produkcji (na polu, w młynie albo w zakładzie produkcyjnym), stąd również ich spożycie może być bezwzglednie przeciwwskazane. Owsa nie zaleca się u osób ze świeżo zdiagnozowana celiakią, ale dopiero po poprawie stanu klinicznego, kiedy dojdzie zatem już do regeneracji kosmków jelitowych. W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, bo te rośliny naturalnie nie zawierają glutenu. Bez przeszkód mona spożywać również odpowiednio przetworzone zboża glutenowe.

Ale to nie wszystko. W jadłospisie powinny znaleźć się także kasza jaglana, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemie lniane oraz ziarna słonecznika, a rownież bezglutenowy owies. Jednak tutaj ważna uwaga – mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży powinny być też zanieczyszczone glutenem, na skutek np. mielenia w tym samym młynie lub przetwarzaniu w tym samym zakładzie zboż bezglutenowych oraz glutenowych. I dlatego najlepiej kupować produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, bo nad tymi produktami kontrolę sprawują organizacje chorych na celiakię. Na sklepowych półkach jesteśmy w stanie spotkać szereg produktów bezglutenowych, stanowiacych odpowiedniki tradycyjnych produktow zbożowych (pieczywo, słodycze, babeczki itp.). Niestety ich skład pozostawia dużo do życzenia – zwykle są to rownież produkty mocno przetworzone z wysoka zawartością tłuszczu, cukru czy może soli. Analiza sposobu odżywiania sie osób na diecie bezglutenowej także wskazuje na wysokie spożycie soli, tluszczów (szczegolnie nasyconych), cukrów prostych, z kolei niskie spożycie blonnika pokarmowego, witamin z grupy B i niektórych minerałów (wapnia, żelaza, cynku oraz magnezu). Co wiecej specjalne produkty bezglutenowe zawierają często mnóstwo konserwantów oraz dodatków do żywności, które powinny wzmagać dolegliwości żoładkowe – jelitowe pomimo wykluczenia glutenu. Dieta wymaga przestrzegania poprzez całe życie, a z powodu licznych restrykcji może być to również trudne w praktyce. Wiaże sie z koniecznością nie jedynie wnikliwego czytania etykiet produktów spożywczych oraz zdobycia wiedzy na temat żywności, ale rownież zwiększenia nakładów czasu oraz pracy na przygotowanie posiłków od podstaw i pieniędzy na kosztowne produkty oraz dodatki dla bezglutenowców. Stosując tę dietę, należy wyeliminować nie jedynie zboża oraz większość artykulów mlecznych, ale również produkty wysokoprzetworzone, zawierające dodatki pozyskiwane z pszenicy oraz innych zbóż glutenowych. To rownież m.in. skrobia, hydrolizowane białko roślinne, a także czysty gluten, stosowany m.in. w produktach dla wegetarian czy może tradycyjnych wędlinach; może być on również obecny w wielu lekach, suplementach diety czy może kosmetykach do ust. Oprócz wykluczeniu glutenu, właściwa dieta osób chorujących na celiakię czy może nadwrażliwość na gluten powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania. Jedną z naczelnych zasad zdrowej diety może być unikanie żywności wysoko przetworzonej. Niestety jesteśmy w stanie do tej grupy zalicza się większość specjalnych produktów bezglutenowych. I dlatego również ważne jest, by nie stanowiły one podstawę diety bezglutenowej, ale ewentualne jej uzupełnienie. W przykładowym jadłospisie, poza jajami, rybami, mięsami, owocami, warzywami oraz produktami mlecznymi, a również chlebem oraz makaronem bezglutenowym, powinny znaleźć się ciastka ryżowe oraz chipsy kukurydziane, a również popcorn, które są alternatywą dla tradycyjnych chipsów, krakersow oraz innych przekąsek. Z kolei alternatywa dla słodyczy sa cukier, dżem, miod, landrynki, ciasta oraz ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele oraz budynie domowe z mąki ziemniaczanej, a również ciasta oraz ciastka oznakowane znakiem przekreślonego kłosa. Należy pamietać, że właściwa dieta bezglutenowa nie może być dieta odchudzajaca. Kaloryczność wysoko przetworzonych produktów bezglutenowych może być zbliżona do tradycyjnych. Na przykład kromka chleba bezglutenowego to również 242 kcal, a zwyklego ok. 254 kcal. Z kolei tradycyjny rogalik francuski posiada 392 kcal, a jego bezglutenowy odpowiednik 388 kcal. Podstawe diety bezglutenowej powinny stanowić przede wszystkim produkty naturalnie bezglutenowe, dostarczające jednocześnie szereg wartości odżywczych: witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

Wydaje się wbrew pozorom, że na półkach sklepowych (przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnościa, ale również większych hipermarketach) jesteśmy w stanie znaleźć dużo produktów naturalnie bezglutenowych, za pomoca których z powodzeniem zastąpimy spożywane dotychczas zboża z glutenem. Dieta bezglutenowa wymaga właściwego zbilansowania, bo bywa uboga w węglowodany, żelazo, cynk, foliany oraz błonnik, a często również w wapń, wit. B1 oraz B2 oraz niacynę. Stosowana jako właściwa dieta odchudzająca, co lansują amerykańskie gwiazdy, przyczynia sie do rozwoju niedoborów pokarmowych, a w konsekwencji – do anemii czy może osteoporozy. Osoby na diecie bezglutenowej musza uważnie czytać etykiety, bo gluten może być też ukryty w wielu produktach. ów skladnik nadaje żywności odpowiednią konsystencję, i dlatego dodaje się jego m.in. do wędlin, ryb w puszkach, dań gotowych, zup w proszku, wyrobow garmażeryjnych czy może sosów. Powinny zawierać jego również jogurty, lody, napoje, jak także owoce oraz warzywa – mrożone oraz te z puszki. Gluten powinny zawierać również owoce suszone (niekiedy sa posypywane mąką, aby zapobiec sklejaniu), jak także wsady owocowe. Gluten występuje również w postaci słodu jęczmiennego, i dlatego można jego znaleźć w płatkach śniadaniowych, oraz hydrolizowanego białka roślinnego. Gluten może znajdować sie rownież w niektórych preparatach do odchudzania, lekach oraz preparatach wielowitaminowych, jak także wybranych aromatach oraz cukrze waniliowym. Gluten to rownież białko roślinne, obecne pomiędzy innymi w pszenicy, życie, jęczmieniu, a rownież owsie, który – chociaż z natury rzeczy może być bezglutenowy – z uwagi na współczesne procesy przetwarzania żywności oraz powszechne wykorzystywanie owsa w połaczeniu z glutenowymi zbożami, występuje w obrocie w stanie tak zanieczyszczonym, że zalicza się jego grupy zbóż zawierających gluten. Wyjątek stanowi certyfikowany owies oznaczony jako glutenfree, który można dostać w sklepach z żywnością bezglutenowa. Należy zdawać sobie sprawę, iż wlaściwa dieta bezglutenowa to rownież nieustanne czytanie etykiet. To, że dany produkt do tej pory nie zawierał glutenu wcale nie oznacza, iż będzie tak zawsze. Zdarza się, że producenci zmieniają technologię produkcji czy może skład konkretnych produktów, w zwiazku z czym nie będa one zatem już bezpieczne dla osób z celiakią czy może nadwrażliwością na gluten. Należy również uważać na glutaminian sodu – ow pochodzący z pszenicy także może zawierać gluten. Skoro w skladzie może być podany glutaminian, a nie posiada informacji, że produkt może zawierać gluten, to również wydaje się, że taki produkt może być bezpieczny. To również samo dotyczy skrobi modyfikowanej (z pszenicy) oraz syropu glukozowo-fruktozowego (z pszenicy). Gluten nie może być wartościowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju organizmu. Z drugiej strony prawdą może być także, że gluten nie szkodzi każdemu. Jednakże z uwagi na pogarszającą się jakość zmutowanej oraz od kilku dziesięcioleci stale poddawanej genetycznym modyfikacjom pszenicy, ktora ze zbożami spożywanymi poprzez naszych pradziadkow na początku ubieglego stulecia posiada niewiele wspólnego, zboże to rownież staje się szkodliwe dla zdrowia coraz szerszego grona konsumentów (nie jedynie dla osób chorych na celiaklie).

Wiadomo od dawna, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej z dnia 20 stycznia 2009 roku za produkt bezglutenowy uznaje sie taki, który zawiera nie więcej niż 20 mg glutenu w kilogramie produktu, co stanowi 20 ppm glutenu. Skoro produkt spełnia normę, która może być potwierdzona badaniami laboratoryjnymi, może zostać oznakowany oświadczeniem i licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa. W uproszczeniu można powiedzieć, że właściwa dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z odżywiania się produktów zawierających pszenicę, jeczmień oraz żyto, a rownież owies (ten ostatni głównie ze wzgledu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemialu). Współczesna pszenica zawiera białka nieznane naszym przodkom oraz charakteryzuje się całkowicie innymi właściwościami genetycznymi oraz biochemicznymi. Davis we wspomnianej wyżej książce podaje pomiędzy innymi przykład pszenicy Clearfield, opatentowanej poprzez koncern chemiczny BASF. Naukowcy BASF poddali ziarno pszenicy działaniu toksycznego azydku sodu (tzw. mutageneza chemiczna). Nasiona oraz zarodki roślin wystawili także na działanie promieniowania gamma w celu wywołania mutacji. Dzieki podobnym zabiegom wspólczesna, najcześciej uprawiana (także w Polsce) półkarłowata pszenica nie może być w stanie przetrwać w stanie dzikim, może być za to również bardziej odporna na pestycydy, dolegliwości oraz aktywność szkodnikow, a dzięki temu przynosi wielokrotnie wyższe plony aniżeli jej wcześniejsze odmiany, co z pewnością przyczyniło się do ograniczenia światowego kłopot głodu. Ilość oraz wydajność upraw kosztem jakości. Mimo, iż obowiązek dokładnego oznaczania alergenów na etykietach produktów żywnościowych istnieje zatem już od długiego czasu to również producenci żywności nie do końca stosuja się do obejmujacych ich przepisow. Osoby na diecie bezglutenowej wielokrotnie spotykają sie z problemem czy może dany produkt może być dla nich bezpieczny. Zdarza się, że na etykietach widnieja mylące, szczególnie dla początkujących bezglutenowców określenia typu „błonnik roślinny”, „skrobia”, „słód”. Obecnie wlaściwa dieta bezglutenowa może być bardziej popularna, według niektorych wręcz modna. Jednakże chociaż oferta gotowych produktów bezglutenowych w sklepach może być dość bogata – można znaleźć różnego rodzaju pieczywo bezglutenowe, gotowe spody do pizzy, ciasteczka, slodycze itp., to również należy zachować ostrożność w ich doborze oraz starannie czytać etykiety. Warto pamiętać, iż zgodnie z rozporzadzeniem Ministra Rolnictwa oraz Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych wszystkie składniki otrzymywane ze zbóż glutenowych i produkty pochodne muszą mieć na etykiecie odniesienie do nazwy zboża, np. mąka pszenna, slód jęczmienny, skrobia pszenna. Skoro zatem na etykiecie nie posiada odniesienia co do źródła pochodzenia danego składnika można wnioskować, że nie może być on źródłem glutenu. Dieta bezglutenowa to również niewątpliwie najgorętszy hit pośród nowinek dietetycznych w 2014 roku. Wciąż jeszcze nie tak dawno była ona stosowana wyłacznie jako niezbędny środek leczniczy pośród osób chorujących na celiakię oraz alergie na pszenicę. Obecnie, oprocz choroby, coraz dużo częściej motywacja do wykluczenia glutenu z diety może być chęć zgubienia nadmiaru kilogramów czy może po prostu atakujaca nas zewsząd moda na gluten free. Badania prowadzone poprzez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią oraz na Diecie Bezglutenowej pokazują, iż szereg produktów naturalnie bezglutenowych może być często zanieczyszczonych wtórnie glutenem. Do takiego zanieczyszczenia może dojść zarówno na etapie uprawy albo również w zakładzie produkcyjnym, np. poprzez przetwarzanie na tej samej hali czy może taśmie kaszy gryczanej oraz kaszy manny. Wydawaloby się, że tego typu zanieczyszczenia nie powinny stanowić zagrożenia dla osób z celiakia, jednakże badania produktow mówią zdecydowanie co innego. Zdarza się, iż zanieczyszczenia te sa na aż tyle duże, że dany, z natury bezglutenowy produkt, automatycznie staje się szkodliwy. Natomiast spożycie takiego produktu może być też przyczyną postępu dolegliwości oraz rozwoju groźnych powiklań w przyszłości.

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

9 responses »

  1. Nie bardzo rozumiem czemu osoby które nie cierpią na celiaklię unikają glitenu, a jest teraz taki trend.

    Odpowiedz
  2. Moim zdaniem nie odczuwa się żadnej z rzekomych korzyści nowego jadłospisu bezblutonowego, jak zwiększone zasoby energii, utrata wagi czy rzadsze wzdęcia. Ja po stosowaniu tej diety mam zwyczaj wsłuchiwać się we własne ciało, lecz tym razem nie zaobserwowałam żadnych zmian, poza tym że gdy stosowałam tę dietę to musiałam się naprawdę natrudzić, by przygotować każdy posiłek

    Odpowiedz
    • Co robić by czuć sie zdrowym i by być zdrowym? Dbaj o wagę odpowiednią do wieku oraz wzrostu. By obliczyć właściwa masę ciala, wystarczy kliknąć oraz skorzystać z naszego kalkulatora idealnej wagi. Na skutek otyłości nasz organizm narażony może być na dolegliwości związane z układem krążenia, układem pokarmowym, na klopoty z cukrzycą i na nowotwory. Dużo dolegliwości związanych może być również z niedożywieniem oraz nadto niska masą ciala. Są to rownież m. in. anemia, krzywica, kłopoty z układem kostnym. I dlatego jesteśmy w stanie wagę należy kontrolować przynajmniej raz w miesiacu. Łatwiej może być bowiem zgubić zbędne 2 – 3 kg, ktore przybyły nam w trakcie miesiąca, niż walczyć z kilogramami, które przybywały nam systematycznie poprzez dużo miesięcy, a czasami także lat. Ryby, szczególnie te tluste, jak np. łosoś to również przede wszystkim źródlo kwasów tluszczowych omega-3, które zapobiegają zlepianiu się płytek krwi oraz przyklejaniu się ich do ścian naczyń krwionośnych. Poza tym zbijają zły cholesterol oraz – jak podejrzewają naukowcy – blokuja wytwarzanie substancji zapalnych występujacych w chorobach autoimmunologicznych, jak np. reumatoidalne zapalnie stawów. Ostatnie badania naukowe podsuwają wciaż jeszcze jeden powód, by bez wahania wymienić złota rybkę na łososia – omega-3 prawdopodobnie reagują z tłuszczową warstwa otaczajaca komórki mózgu, w pewien sposób broniąc nas przed chorobą Alzheimera. Rzuć palenie. Wprawdzie oraz nalogowcy powinny dożyć sędziwego wieku, ryzykują jednak, że będa to rownież lata wypełnione chorobami. Według amerykańskich naukowców palenie o 50 procent podnosi ryzyko demencji oraz aż o 70 procent dolegliwości Alzheimera. Poza tym ok. 90 procent przypadków raka płuc występuje jesteśmy w stanie u palaczy.

      Odpowiedz
  3. Dieta bezglutenowa to b jedna z najbardziej popularnych diet teraz i supermodna Jeszcze przed 2011 dotyczyła tylko ludzi uskarżających się na celiakię i kojarzyła się z ogromnymi problemami i udręką chorych. Dieta bezglutenowa wyklucza po prostu spożywanie b ardzo wielu popularnych posiłków z glutenem. Gluten to rodzaj białka, znajdującego się w m.in. w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Można wyobrazić sobie, jak wiele posiłków trzeba było całkowicie zlikwidować z jadłospisu i jak dużo energii trzeba włożyć w przeglądanie zwykłych etykiet produktów.

    Odpowiedz
  4. Produktami naturalnie bezglutenowymi są m.in. kukurydza, ryż, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, , ziemniaki, soja, proso, owoce i warzywa. Przede wszystkim dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produkty zawierające gluten. Niedopuszczone są przetwory ze zbóż glutenowych – pieczywo, makarony, większość słodkich produktów, słone przekąski, piwo i wiele innych oraz produkowane z nich tak zwane dodatki do żywności. Gluten, który jest mieszaniną białek i znajduje się po prostu w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, w mniejszej ilości także w owsie, nie ma przede wszystkim specjalnych wartości odżywczych.

    Odpowiedz
  5. Ta dieta bezglutenowa to jakaś paranoja moim zdaniem. A w kreowaniu tej durnej mody na tę głupią dietę bez wątpienia „pomogli” celebryci. Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham czy ta gwiazdeczka Miley Cyrus przekonywały, że od kiedy ją stosują, nie tylko że schudły, ale także czują się lepiej, mają więcej energii, popędu i ładniejszą cerę. Jenny McCarthy, mało znana w Polsce aktorka i modelka, zapewnia, że po prostu „odstawiając gluten, wyleczyła syna z autyzmu”. A tenisista Novak Djoković po przejściu na bezglutenowe menu odzyskał podobno energię i zaczął wreszcie odnosić sukcesy na korcie. W Polsce bezglutenową dietę pokochały takie indywidua jak mająca lata świetności za sobą Kayah i Reni Jusis, o której mało kto już pamięta..

    Odpowiedz
  6. Jakaś dziwna jest ta moda na produkty bezglutenowe. Zupełnie tego nie pojmuję.

    Odpowiedz
  7. Trzeba się zdrowo odżywiać. Najlepszym rozwiązaniem może być korzystanie ze sklepów ze zdrowa żywnością, które posiadają żywność wyprodukowana w certyfikowanych gospodarstwach agroturystycznych. Dla bardziej ambitnych może być również opcja z własną uprawa. Nie potrzebujemy wcale do tego ogródka. Wystarczy posadzić w doniczce na kuchennym parapecie: szczypiorek, natkę, rzeżuchę oraz ścinać świeże liście do konsumpcji. Bez chemii, sama natura, zdrowie, bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Reasumując, nie posiada potrzeby rezygnowania z nowalijek, ale niech stanowią one na początek raczej dodatek a nie podstawę naszego posilku. Może być grupa osób, które nie powinny jadać nowalijek ze straganu. Są to również małe dzieci oraz alergicy. Osoby starsze i te, które mają zaburzenia przewodu pokarmowego powinny spożywać w niewielkich ilościach te pierwsze surowe warzywa oraz owoce. Nie wiemy bowiem czym oraz w jakich ilościach były one nawożone, a dla owych osób także mala ilość np. azotynów czy może metali ciężkich takich jak kadm oraz ołów, może być niebezpieczna dla zdrowia.

    Odpowiedz
  8. Kilka słów na temat naszego zdrowia. Największy, bo 53% wpływ na ludzkie zdrowie zwyklego człowieka posiada styl życia, na ktory składają się pomiędzy innymi takie elementy: aktywność fizyczna, sposób odżywiania się, umiejętności radzenia sobie ze stresem, stosowanie używek (nikotyna, alkohol, środki psychoaktywne) czy może zachowania seksualne. Dbajac o środowisko dbamy o własne zdrowie. Każdy z nas może ograniczyć emisję zanieczyszczeń do środowiska stosując w domu oraz pracy jak najmniej szkodliwych środkow chemicznych, segregując odpady komunalne czy może oszczędzając energie. Jako konsument jesteśmy w stanie wybierać produkty przyjazne dla środowiska oznaczone specjalnymi etykietami oraz certyfikatami. Niestety mieso charakteryzuje się wysoką zawartościa nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu – ich wysokie spożycie skorelowane może być dodatnio z wystepowaniem niektórych jednostek chorobowych, m.in. otyłości, dolegliwości układu krążenia czy może nowotworów. Naturalnie zawartość poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych może być uwarunkowana ilością tłuszczów ogółem – im wiecej mięso zawiera tluszczu tym więcej dostarcza nam nasyconych kwasów tłuszczowych.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: