RSS

Jakie zioła na żołądek?

Posted on

Nie ma chyba osób, które nigdy w życiu nie miały problemów żołądkowych. Ludzie zwykle regularnie cierpia z powodu zgagi, kwaśnego odbijania, zespołu jelita drażliwego, bólów brzucha, wzdęć, fatalnych gazów oraz innych problemów jelitowych. Tłuste potrawy miesne to także prosta droga do bólu żoładka oraz problemów trawiennych. I dlatego warto do każdej ciężkostrawnej potrawy dorzucić niejako przy okazji trochę ziół, które pomogą trawić tłuszcze oraz przyspieszą przemianę materii. Kiedy jesz za dużo oraz za szybko, nasz żołądek nie nadąża z wytwarzaniem kwasów żołądkowych oraz trawieniem pokarmu, który powoli zaczyna fermentować.

Jak wiadomo procesowi rozkładu towarzyszy wydzielanie gazów, które powodują bóle brzucha. Dużo z owych problemów związanych może być z wrażliwością na gluten, na przetwory mleczne, na przetworzoną szamę, na brak rownowagi flory jelitowej, naturalnie z niedoborem dobrych bakterii związaną. Lub z powodu, co nagminne, nadto szybkiego pożerania prowiantu. Przy bólu brzucha warto wypić napar z rumianku. Gdy cierpisz na zgagę, należy zastosować zioła, które mają działanie osłonowe. Zgaga może być bowiem wywołana nadmiarem kwasu żołądkowego, ktory oslabia ściany żołądka. Dobry wybór na te choroba to także picie trzy razy dziennie, przed posiłkami, herbatki z kwiatu lipy. Tym, którzy przesadzili z ilością pysznych dań, poleca się napar z mięty pieprzowej, a również krople mietowe dobre na niestrawność. Powodem niestrawności może być też spożywanie nadto dużej ilości pokarmów, jedzenie nadto szybko, jedzenie pokarmów, których organizm nie toleruje, nadmiar bądź nadto mała ilość kwasow żołądkowych. Objawami niestrawności są: zgaga, ból brzucha oraz wzdecia. Objawy niestrawności jesteśmy w stanie łagodzić domowymi sposobami. Spróbuj zastosować imbir, rumianek, miete, koper wloski, kminek, sodę oczyszczona albo ocet winny. Dużo leczniczych roślin posiada delikatne działanie uspokajające, rozkurczowe oraz wspomagające pracę układu trawiennego, czyli to wszystko to, czego „drażliwcom” trzeba. Naturalnie zioła należy stosować rozsądnie oraz z umiarem. Niektore z nich, zwłaszcza te stosowane w uporczywych zaparciach (np. kora kruszyny) maja działanie drażniące na jelita. Innych, takich jak imbir – chociaż w małych ilościach niezastąpiony, jako środek przeciw nudnościom oraz odbijaniu – nie można przedawkować. Najlepiej stosowanie każdego roślinnego preparatu skonsultować z lekarzem albo odwiedzić sprawdzony sklep zielarski. Na chorobe wrzodową najlepsze zioła to także te, które zawieraja duża ilość garbników. Garbniki to także roślinne zwiazki polifenolowe, majace zdolność wiązania się z białkami, co daje rożnorodne efekty lecznicze. W kontakcie z rana na żołądku, nadżerką, garbniki łączą sie z białkiem śluzówki, ułatwiajac gojenie.

Przede wszystkim garbniki zawarte w ziolach działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz ściagajaco, co przyczynia się do gojenia nadżerek wrzodowych oraz hamowania krwawień z dróg pokarmowych. Niektóre z nich mają zdolność łączenia sie z białkowymi składnikami nabłonka jelitowego, tworzac powłokę ochronną przed żrącym działaniem kwasu solnego oraz soków żołądkowych. Przy biegunce powloka przeciwdziała odwodnieniu organizmu. Najlepsze zioła na wrzody, to: kłacze pięciornika, kłacze weżownika, korzeń szczawiu lancetowatego, kora dębu, liście mącznicy lekarskiej, liście borówki brusznicy, liście jeżyny fałdowanej, liście szałwii, liście orzecha włoskiego, kora wierzbowa, ziele dziurawca, owoce borówki, kłącze kosaćca, liście poziomki oraz babki lancetowatej i ziele przywrotnika pospolitego. Warto również sięgnąć po ziele krwawnika. Napar ze świeżego krwawnika pomaga na problemy z żołądkiem, bo hamuje drobne krwawienia z uszkodzonych naczyń wlosowatych w blonie śluzowej przewodu pokarmowego. Pomaga rownież w zaburzeniach trawiennych oraz skurczach dróg żólciowych i jelit. Na wrzody żołądka pomaga również siemię lniane. Nasiona lnu są bogate w śluzy roślinne, które maja zbawienny wpływ na przewód pokarmowy, bo chronią przed działaniem kwasu solnego, pokrywając wewnętrzną warstwę żołądka. Gdy wydzielanie naturalnego śluzu zostaje zakłócone, na nagich ściankach żołądka poddanych dzialaniu kwasu solnego tworza się wrzody. Spożywanie nasion lnu chroni nasz żołądek oraz pozwala regenerować się jego ściankom. Zielona herbata skutecznie usprawnia trawienie. Doskonale sprawdza się jako naturalny środek na wzdęcia. Skoro boli cie żołądek, wypij napar z rumianku, który działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo. Skurcze żołądka powodują tępy oraz mocny bol, który zniwelują zioła rozkurczowe. Takie dzialanie posiada melisa. Zioła na wrzody to: kora dębu, szałwia, dziurawiec, babka lancetowata, pięciornik, wężownik, przywrotnik pospolity. Na wrzody pomoże siemię lniane, które ochroni nasz żołądek przed żrącym kwasem, a również napar z ziela krwawnika, bowiem skutecznie hamuje krwawienie ranek przewodu pokarmowego. Zdrowe jedzenie, które może poprawić trawienie oraz pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie przemiany materii to także gorzkie warzywa zielone. Gorzkie rośliny zielone stymulują ludzkie ciało w celu produkowania wiekszej ilości soków trawiennych, kwasu solnego w żołądku oraz enzymow trawiennych w jelitach i wpływają na pęcherzyki żółciowe, które pomagają enzymom w rozbijaniu jedzenia obfitego w tłuszcz. Ta żywność zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz karotenoidy, takie jak beta-karoten. Gorzkie ziola powinny także wpływać na apetyt. Przyczyną przewlekłego nieżytu żoładka może być zachwianie rownowagi pomiędzy kwasem solnym a enzymami trawiennymi w żołądku, zarzucanie treści dwunastnicy oraz żółci do żołądka. Nerwowe, w ciągłym stresie nasze życie powoduje nadmierną produkcję kwasów żoładkowych, które wraz z takimi czynnikami jak: obciążanie żołądka nadto duża ilością pokarmow, niektóre środki leczenia (np. salicylany), duża ilość wypalanych papierosów, nadużywanie alkoholu, toksyczne związki chemiczne powodują stany zapalne oraz ubytki w ścianie żołądka. Za zapalenie błony śluzowej żoładka odpowiedzialna może być także stosunkowo niedawno poznana bakteria Helicobakter Pylori. Może być to także jedyna bakteria, ktora może być w stanie przetrwać w kwasie żołądkowym człowieka. Czasem żyje w żołądku od wczesnego dzieciństwa nie dając żadnych istotnych objawów. Jednakże powoli niszczy błonę śluzową oraz powoduje nadżerki (owrzodzenia) żołądka oraz dwunastnicy. Zmiany zapalne błony śluzowej wahaja się od małego obrzeku poprzez lekkie przekrwienie aż do dużych ubytkow. U niektórych osób może rozwinać się nowotwór albo chłoniak żołądka. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. Może być to także tzw. „choroba brudnych rąk”. Szacuje się, że ok. 60-80% naszego społeczeństwa może być zakażona Helicobakter Pylori.

Jak wiadomo gorzkie w skamku ziola zapewniają doskonałe trawienne – stymulanty to także dziegiel, mniszek lekarski, tarczyca bajkalska oraz krwawnik pospolity. Jedna filiżanka herbaty ziolowej raz albo parę razy dziennie powinna wystarczająco zminimalizować problemy z trawieniem, co może wpłynąć pozytywnie na odchudzanie. Prawidłowy metabolizm wplywa na utratę wagi. Mniszek pospolity może być zapewne najbardziej popularnym środkiem trawiennym w tym zestawie. Natomiast jalowiec nie może być uważany za gorzkie zioło, ale powoduje wzrost wydzielania kwasu solnego w żołądku. Po zjedzeniu obfitego bądź pikantnego posiłku można żuć oraz połykać nasiona kopru włoskiego albo kminku. Nasiona owych ziół zawierają olejki eteryczne łagodzące skurcze jelit. Można również przygotować napar z nasion kopru włoskiego, kminku oraz biedrzeńca anyżu: łyżeczkę mieszanki nasion (po 1/3 każdego) zalać szklanką wrzątku oraz zaparzać pod przykryciem 2-3 minuty, odcedzić, podzielić na 2-3 porcje oraz pić przed posiłkami. Zioła lecznicze, ktore powinny rozproszyć gazy w jelitach to także koper, lawenda, mieta, rozmaryn oraz jałowiec. Rozmaryn zarówno zwieksza wydzielanie soków trawiennych, jak oraz usprawnia dzialanie przewodu żółciowego wspolnego. Włączenie rozmarynu oraz kopru włoskiego do diety jako przypraw może być też szczególnie przydatne dla trawienia żywności bogatej w tłuszcze. Napary z któregoś z owych ziól rozwiążą problemy z gazami oraz rozstrój żołądka. Koper zmieszany z rumiankiem może być szczegolnie pomocny dla dzieci. Zioła przeciwskurczowe to także te, które rozluźniają skurcze mieśni. Ziola lecznicze o tej wlaściwości to: mięta, lawenda, melisa, waleriana, piołun oraz krwawnik. Po ciężkim posilku wypij napar z mięty pieprzowej. W celu wzmocnienia mocy naparu, zaparz herbatkę ziołowa z łyżeczki mięty oraz łyżeczki melisy. Popularnością cieszą sie krople miętowe, które podaje się na niestrawność. Działają rozkurczowo oraz przeciwbólowo. Przy dolegliwościach żołądkowych sięgnij także po napar z liści mniszka lekarskiego. Nie jedynie pomoże na problemy żołądkowe, ale wspomoże również pracę wątroby. Inne pomocne zioła to także zioła o wlaściwościach łagodzących. Łagodza one, osłaniaja oraz nawilżają. Prawoślaz, dziewanna oraz owies są dobrymi środkami łagodzacymi. Parę filiżanek prawoślazu oraz dziewanny dziennie wystarczy na trawienne dolegliwości. Owies może być też stosowany w jego tradycyjnej postaci jako owsianka. Imbir, który zbyt trudno znaleźć w naszych ogródkach, może być także dobrym środkiem na problemy z trawieniem oraz mistrzem w zwalczaniu nudności. Inną rośliną może być dziegiel – stymulant w dolegliwościach trawiennych, i piolun, który powinien być też stosowany wewnetrznie jedynie w małych ilościach oraz jedynie wtedy, kiedy chory może być pod opieka profesjonalistow. Przeciwnikom wszelkiej maści ziół można polecić odmienne przykłady zdrowej żywności: olej z wątroby dorsza, awokado, słodkie ziemniaki i buraczki. Rumianek może być jednym z najdelikatniejszych oraz najbezpieczniejszych ziół leczniczych jakie jedynie dała nam natura. Z kolei jego reputacja jako pomoc dla naszego żołądka z pewnością rywalizuje z imbirem oraz miętą pieprzową. Według raportu opisanego w amerykańskiej Medycynie Molekularnej w listopadzie 2010, rumianek może być słusznie oraz tradycyjnie wykorzystywany do licznych zaburzeń żoładkowo-jelitowych, w tym dolegliwości układu trawiennego, skurczów, albo kolek, niestrawności, wzdęć, fatalnych gazów, owrzodzeń oraz podrażnień przewodu pokarmowego. Zgaga, czyli refluks żołądka, powoduje pieczenie oraz ból w okolicy mostka, poprzez co mylona bywa ze stanem przedzawalowym. W tym przypadku pomocne są ziola zawierające śluzy roślinne, które działają osłonowo na ściany żoładka uszkadzane nadmiarem kwasów. Dobrym przykładem może być kwiat lipy. Stad cierpiącym na zgagę zaleca się wypijanie herbatki z lipy trzy razy w ciagu dnia, przed posilkami. Pierwsze oznaki zgagi zlikwiduje także mieszanka łyżki miodu z łyżką octu jabłkowego albo sok z surowych ziemniaków. Niepozorny rumianek pospolity posiada aż tyle właściwości leczniczych, że nazywany może być również lekarskim. Zawarte w nim flawonoidy oraz pochodne kumaryny działają przeciwskurczowo oraz wiatropednie. Wlaściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwuczuleniowe sprawiają, że używany może być w leczeniu nieżytów żoładka oraz jelit, łagodzeniu nietolerancji pokarmowej oraz przy terapii osłonowej przy zażywaniu antybiotyków. Bo pobudza wydzielanie żółci oraz zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach polecany może być we wszelkich zaburzeniach trawienia. Rumianek działa łagodnie, ale skutecznie – powinny jego pić niemowlęta oraz kobiety w ciaży. Osobom, ktore cierpią z powodu dolegliwości trawiennych zaleca się picie rumianku jako ziołowej herbaty. Napar robimy z dwóch lyżeczek koszyczków (ususzonych kwiatów) na szklankę wrzatku, pijemy po kwadransie. Rumianek można łączyć również z innymi ziołami: miętą, dziurawcem oraz szałwią. Także dotkliwe bóle brzucha, zwłaszcza mocne skurcze, zlagodzi rumianek rzymski (krewniak pospolitego, różniący się zawartością azulenu) – można jego kupić w sklepach zielarskich.

Warto wiedzieć, że lecznicze wlaściwości garbników roślinnych w leczeniu wrzodow oraz innych dolegliwości układu trawiennego znane są od lat. By zapobiec biegunce, warto pić nalewkę orzechową, herbatę z dziurawca, napar z korzenia pieciornika, odwar z tysiacznika, herbate z czarnych jagod oraz wyciag z rdestu ptasiego na czerwonym winie. Nalewka orzechowa oprócz tego, że pomaga na zaburzenia żołądkowe, wykazuje także wlaściwości przeciwzapalne, bakteriobojcze oraz przeciwkrwotoczne. Osłonowo na nasz żoładek działa siemię lniane. Wywar z nasion siemienia lnianego należy pić codziennie rano po przebudzeniu. Zaleca sie tygodniową kurację ziołową. Zamiast siemienia, możesz żuć ziarna jałowca. Dla smakoszy dobrym rozwiązaniem może okazać się wypijanie poprzez trzy dni z rządu kieliszka nalewki orzechowej przed snem. Należy poddać się badaniom, m.in. na obecność bakterii Helicobakter Pylori. Wskazana może być w tym przypadku kuracja antybiotykowa. Poprzez unikanie szkodliwych czynnikow, ktore spowodowały stany zapalne jesteśmy w stanie wspomoc leczenie. Należy stworzyć odpowiednie warunki, by błona śluzowa żołądka mogla prawidłowo pracować. Przede wszystkim zaprzestać nadużywania alkoholu, palenia tytoniu, unikać ciężkostrawnych oraz nieświeżych potraw, nie stosować leków przeciwzapalnych, takich jak: aspiryna, polopiryna, ibuprofen. Posiłki należy spożywać 5-6 razy dziennie w małych ilościach. Unikać potraw wzdymających (groch, fasola, kapusta), smażonych oraz pikantnych. Nie pić zimnych oraz gazowanych napojów. Czeste dolegliwości ze strony układu pokarmowego to także również ból brzucha oraz zaparcia. Takie symptomy można zniwelować albo zmniejszyć dzięki zielu glistnika. Glistnik jaskółcze ziele dziala rozkurczowo na mieśnie gładkie przewodu pokarmowego. Można jego z powodzeniem stosować pomocniczo w schorzeniach ukladu trawiennego, stanach zapalnych żołądka oraz jelit, nieżycie jelita grubego oraz stanach skurczowych jelit. W aptece można także znaleźć wartościowe preparaty z błonnikiem, osłaniające blony śluzowe żołądka oraz dwunastnicy. Zioła na nasz żołądek to także doskonałe naturalne środki, które powinny wspomóc leczenia wlaściwego dolegliwości układu pokarmowego. W aptece dostępne są liczne mieszanki ziołowe, które możesz samodzielnie zaparzać w domu oraz pić w postaci herbatek czy może naparów. Zioła wspomagają leczenia właściwego oraz stosowane z rozsądkiem nie szkodzą. Nieżyty żołądka, nadżerki, wrzody żołądka oraz dwunastnicy można leczyć sokiem ze świeżej kapusty. Kurację należy przeprowadzać przynajmniej poprzez dwa tygodnie pijac trzy razy dziennie najpierw 1/4 szklanki soku oraz z każdym następnym dniem więcej, aż do 2,5 szklanki trzy razy dziennie. Kurację można stosować przy zgadze oraz innych dolegliwościach ze strony ukladu pokarmowego. Świeża kapusta jednocześnie wzmocni nasz system immunologiczny, bo posiada całą gamę witamin (wit. C, B, E) i magnez, potas, wapń. Kiszona kapusta, jak twierdzą niektorzy naukowcy, chroni przed rakiem.

Reklamy

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

6 responses »

  1. Na żołądek polecam pić herbatkę z rumianku. Zawsze pomaga!

    Odpowiedz
    • Dokładnie. Rumianek to dar bogów (np. w starożytnym Egipcie widziano w nim kwiat boga Słońca). Rumianek ma cały szereg zdrowotnych właściwości. Zawarty w tym olejek eteryczny ma działanie bardzo antyalergiczne, bakteriobójcze i także przeciwzapalne. W kwiatach są też flawonoidy, spiroeter, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholina, witamina C i liczne sole mineralne. Właśnie dzięki tej różnorodności składników rumianek zawdzięcza opinię po prostu najcenniejszych roślin leczniczych. Herbatka z rumianku skutecznie uspokaja i koi nasze stargane nerwy. Może być pomocna też w walce z bezsennością. Rumianek ma przede wszystkim właściwości rozkurczowe, więc skutecznie likwiduje wszelkie wzdęcia. Wspomaga też trawienie i stosowany jest do pobudzania apetytu. Napar ze zwykłego rumianku służy do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia dziąseł.

      Odpowiedz
    • Rumianek zawsze spoko, ja także polecam!

      Odpowiedz
  2. Polecam napary z rumianku. Bardzo poprawiają trawienie i są zdrowe na żołądek.

    Odpowiedz
  3. Kilka ważnych słów na temat naszego samopoczucia. Od bólu głowy oraz zmęczenia, po zaciśnięte nasze zęby oraz bóle plecow – są to również objawy przeciążenia stresem znane wielu z nas. Większość moich pacjentek może być zestresowana, czy może sa tego świadome, czy może nie. Wyzwania codziennego życia, takie jak zmartwienia dotyczące naszego związku albo opieka nad dziećmi oraz praca zawodowa, są często wystarczającymi powodami stresu. Atkinson twierdzi, że najważniejszą przyczyną może być presja, jaka sami na siebie nakładamy. Tak dużo kobiet może być dla siebie nadto wymagajaca. Starają się być też perfekcjonistkami, pragnącymi uszczęśliwić innych, być też caly czas miłe, ale to również sa nadto duże wymagania, jakie sobie stawiają. Stres może odcisnąć swoje piętno na naszym ciele – powoduje bóle mięśni, osłabia nasz system odpornościowy oraz zmniejsza wchłanianie substancji odżywczych. Zieleń oraz kwiaty doskonale wpływają na nasze samopoczucie, i dlatego bardzo dobrze może być się nimi otaczać. Każdy z nas może hodować wlasne rośliny na swoim balkonie, ale bardzo dobrze wiedzieć, które z nich będą odpowiednie na nasz balkon, ze względu na jego nasłonecznienie w ciagu dnia. Od tego zależy jaką roślinnością będziemy cieszyć się w całej jej okazałości. Skoro chcemy być też zdrowi oraz mieć dobre samopoczucie, powinniśmy prowadzić zdrowy styl życia. Nasze ludzkie zdrowie zależy od ciagłego spełniania wielu warunkow. Ludzkie zdrowie zachowamy, kiedy będziemy przestrzegać zasad higieny ciała, podejmować wysiłek fizyczny – uczestniczyć w grach oraz zabawach ruchowych na świeżym powietrzu, w wycieczkach pieszych oraz rowerowych, gimnastykować sie czy może chodzić na spacery. Warunkiem utrzymania zdrowia może być rownież poświecanie właściwej ilości czasu na sen oraz wypoczynek. Nie wolno zaniedbywać prawidłowego odżywiania się, które w znacznej mierze wplywa na sprawność organizmu.

    Odpowiedz
  4. Co znaczy zdrowo żyć i zdrowo się odżywiać? Jak wynika z raportu IPSOS, jedynie 47% Polakow może być zadowolonych z własnego stanu zdrowia, podczas kiedy w innych badanych krajach (badania przeprowadzono w Hiszpanii, Szwecji, USA, Kanadzie, Chile oraz Argentynie) odsetek ów wynosi wyraźnie ponad 50%. Polacy są narodem mięsożernym oraz nie może być to także jedynie stereotyp. Spożywanie dużej ilości mięsa to także silna zakorzeniona w naszej kulturze tradycja. Od dawien dawna naszym sztandarowym daniem obiadowym może być schabowy z ziemniakami. Wpadliśmy w pewnego rodzaju monotonię żywieniowa. Warzywa sa u nas jedynie dodatkiem do mięs, kanapek, itp. Dlaczego by zatem nie sprobować potraw jedynie jarskich? Nie mówię w tym miejscu o przejściu na wegetarianizm lub weganizm. Chodzi o to, by włączyć w swoją dietę warzywa. Są przede wszystkim zdrowe, kolorowe, miłe dla oka, smaczne, a niejednokrotnie potrawy przygotowane z nich są wyśmienite oraz nasze podniebienie czeka jedynie na dawkę smaku potrawy z warzyw. Dużo pij – minimum 1,5 litra wody niegazowanej dziennie, ale również herbaty – zielone, czerwone oraz ziolowe. Unikaj napojów energetyzujących, gazowanych oraz kolorowych.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: