RSS Feed

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty


Dzisiaj opiszemy właściwości zdrowotne herbaty zielonej. Im więcej pijemy tej cenionej na całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak oraz aromat zielonej herbaty. By powstała herbata zielona, liście przerabia się najpóźniej w godzine po ich zerwaniu, nim zaczna fermentować. Dzieki temu, że listki herbaty zielonej nie są poddawane fermentacji, zachowują się w nich niemal wszystkie cenne substancje.

Pamiętajmy, że herbata, szczególnie zielona, zmniejsza szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. I dlatego przed wyjściem na plażę warto ją wypić, by wzmocnić zdolności obronne organizmu oraz skóry. Obecnie trwają badania nad antynowotworowym działaniem zielonej herbaty. Jak dotąd zdaje się potwierdzać je praktyka. Z obserwacji stanu zdrowia Azjatów pijących duże ilości tego napoju wynika bowiem, że znacznie rzadziej niż np. mieszkańcy Europy chorują oni na raka prostaty oraz płuc. Zielona herbata, pomimo niekoniecznie przyjemnego smaku, cieszy się ogromną popularnością pośród Polaków oraz ludzi na calym świecie. Uznawana może być za „napoj młodości”, obniżający poziom „złego cholesterolu” oraz wspomagajacy odchudzanie. Wielu naukowców twierdzi, że właściwości zielonej herbaty to również również działanie przeciwnowotworowe. Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone oraz podgrzane, co zapobiega rozpoczeciu się procesów fermentacyjnych. To również przede wszystkim wyjątkowy zestaw polifenoli o różnorodnym dzialaniu i katechiny, silne antyoksydanty. Sa również garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teina, witaminy (A, B, C, E), liczne mikroelementy (wapn, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). ów bogaty zestaw składników sprawił, że zielona herbata zyskała uznanie w oczach naukowców, którzy cały czas odkrywają jej nowe właściwości. Liście herbaty, zarówno czarnej, jak oraz zielonej, mają od 2,5 do 4 procent teiny, z ktorej okolo 80 procent przechodzi do naparu podczas parzenia. Filiżanka herbaty zawiera od 30 do 100 mg teiny. Po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe oraz fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia oraz wyczerpania mija. Teina nie jedynie ułatwia proces uczenia się oraz poprawia zdolność kojarzenia, ale reguluje również pracę jelit, a u niektorych osob łagodzi rożnego rodzaju bóle. Pobudza nie mniej jednak jedynie świeży napar oraz to również uzyskany najwyżej po 3 minutach. Herbata parzona dłużej działa relaksująco. Zielona herbata pochodzi ze starożytnych Chin, gdzie ponad 4500 lat temu zrodziła sie idea, aby parzyć liście rośliny nazywanej u nas herbatą chińska. W ów sposób powstał napój najczęściej spożywany na świecie – herbata. Zbierane ręcznie, a następnie suszone, liście herbaty chińskiej dają zieloną herbatę. Dopiero proces fermentacji, który modyfikuje jej sklad, sprawia, że herbata staje się czarna. Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe oraz unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą woda, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorac pod uwagę jej gatunek, i dlatego najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha sie ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. W każdym kraju procesy te przebiegają inaczej. Największymi eksporterami zielonej herbaty są Japonia oraz Chiny. W Japonii, przed wysuszeniem, herbaciane liście są blanszowane parą wodna. W Chinach suszy się je poprzez 4-5 minut na ogrzewanych słońcem albo podgrzewanych nad ogniem bambusowych tacach, a następnie poddaje się dalszej obróbce w zwijarkach albo w goracych kotłach. Chińczycy od stuleci stosowali zieloną herbatę w leczeniu bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żoładka. Współcześnie zielona herbata może być powszechnie stosowana w profilaktyce zdrowotnej.

Jak wiadomo prowadzone od dziesięcioleci badania nad właściwościami zielonej herbaty potwierdzają jej dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu i na zmniejszenie ryzyka zachorowania na dolegliwości serca i niektóre odmiany raka. Zielona herbata zawiera dużo minerałów oraz mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk) i witaminy A, B, B2, C, E, K. Ponadto stwierdzono rownież, że picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega otylości. Od zawsze zielona herbata była kojarzona z koncepcją zen. Dzięki obecności taniny, która łagodzi pobudzające działanie teiny, uspokaja oraz wprowadza zwykłego człowieka w przyjemny stan, pozwalając jednocześnie na zachowanie czujności umysłu. Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to rownież po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera sie na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach posiada 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75. Miedzynarodowe badania nad wlaściwościami zielonej herbaty wykazały jej antynowotworowe działanie. To również zasługa m.in. silnych przeciwutleniaczy, które chronią DNA przed działaniem substancji kancerogennych oraz zmianami mogącymi prowadzić do rozwoju nowotworow. Bardzo dobrze udokumentowane może być zwłaszcza ich ochronne dzialanie przed rakiem skory, wywoływanym glównie poprzez promieniowanie UV. Stwierdzono, że regularne picie zielonej herbaty wyraźnie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania, a ponadto zapobiega poparzeniom slonecznym. Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle dowodzą, iż regularne picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko wystąpienia dolegliwości Alzheimera, demencji oraz innych dolegliwości neurodegeneracyjnych. Dużą role w rozwoju owych dolegliwości odgrywaja takie substancje, jak nadtlenek wodoru oraz beta-amyloid. Zgodnie z wynikami badań, trawienie zielonej herbaty w jelitach zwiększa skuteczność jej składników w zwalczaniu owych związków. Za ochronę przed toksycznymi substancjami odpowiadaja w tym przypadku polifenole. Naukowcy planują przeprowadzenie badań, które pomogą odkryć kolejne lecznicze właściwości zielonej herbaty. Niestety czas parzenia zielonej herbaty też może być zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty oraz twardości wody. Herbaty rozdrobnione parzy się krociutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak wielkość liści tak oraz twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty. apończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek tego napoju dziennie korzystnie wpływa na ludzkie zdrowie oraz przedłuża nasze życie zwyklego człowieka średnio o 3 lata. Holendrzy twierdza, że cztery filiżanki dziennie zmniejszają zachorowalność na arteriosklerozę. Naukowcy zalecają zatem wypijanie każdego dnia kilku szklanek zielonej herbaty dla przyjemności oraz zdrowia. Pamiętaj, że zielona herbata zawdzięcza swoj gorzkawy smak temu, że może być minimalnie przetwarzana, inaczej niż odmienne rodzaje herbaty. Nadal zawiera przeciwutleniacze oraz odmienne skladniki odżywcze. To również sprawia, że jesteśmy w stanie zielona herbata może być jedną z najzdrowszych herbat dostepnych na rynku, a zdrowa właściwa dieta nie może się bez niej obejść. Krótkie parzenie(okolo 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, zatem napar może być orzeźwiający oraz pobudzajacy. Wydlużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym. Pierwsze wyniki prowadzonych obecnie badań wskazują, że zielona herbata może chronić ludzki mózg przed różnymi formami starczej demencji. Wykazano bowiem, że polifenole wiążą się z toksycznymi skladnikami (nadtlenkiem wodoru oraz beta-amyloidem), odgrywającymi istotną rolę w rozwoju dolegliwości Alzheimera. Po wchłonięciu poprzez organizm polifenole rozkładają sie, przeobrażając się w nieszkodliwa mieszankę związków. Od kilku lat pojawia się coraz więcej badań, które potwierdzają pozytywne wlaściwości zielonej herbaty.

Podobno Japończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek tego napoju dziennie korzystnie wplywa na ludzkie zdrowie oraz przedluża nasze życie zwyklego człowieka średnio o 3 lata. Herbata powtórnie zaparzona może być wg niektórych smakoszy smaczniejsza. Ponownie parzona może być równie bogata, a także bogatsza w składniki mineralne niż ta z pierwszego naparu. Chodzi w tym miejscu zwłaszcza o rzadko występujący w pożywieniu mangan oraz fluor. Warto nie mniej jednak pamiętać, że wilgotnych liści zielonej herbaty nie można przechowywać dłużej niż 12 godzin, bo później rozwijają się na nich grzyby. Skoro nie masz problemów z żołądkiem czy może ciśnieniem możesz spokojnie wypić 4-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Staraj sie kupować zieloną herbatę w sprawdzonych sklepach oraz wybieraj jedynie tą w postaci liści – te gotowe do zaparzenia (w ekspresowych torebkach) mają dużo mniej pozytywnych właściwości. Przeciwutleniające oraz oczyszczające właściwości zielonej herbaty sprawiają, że może być ona obowiązkowym elementem diety ludzi odżywiających się świadomie. Herbatę zieloną parzy się dwu a także trzykrotnie za każdym wspólnie uzyskując napar o innym aromacie oraz innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy oraz działający relaksująco na nasz organizm(dlatego może być on znacznie bardziej ceniony niż ów z pierwszego parzenia). Zielona herbata może być atrakcyjnym skladnikiem kosmetyków. Bo dostarcza licznych antyoksydantów niwelujących niszczace działanie wolnych rodników, kremy z jej dodatkiem chronią skórę przed fotostarzeniem – opóźniają pojawienie się zmarszczek oraz przebarwień. Dzieki z kolei właściwościom antybakteryjnym oraz przeciwzapalnym wyciągi z zielonej herbaty stosuje się w kosmetykach przeznaczonych do pielegnacji skóry przetłuszczającej się oraz trądzikowej. Regularne picie zielonej herbaty obniża poziom trójglicerydów oraz cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie zawału serca, miażdżycy tetnic i powstawania zakrzepów. Jej spożycie powinny ograniczyć osoby z wrzodami żołądka, bo wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych. Zielona herbata nie lubi towarzystwa mleka. Możesz natomiast osłodzić ją odrobiną cukru, łyżeczka miodu albo dodać listek świeżej mięty. Pijmy zatem ów aromatyczny napój jak najczęściej. Jeśli zastąpimy nim kawę, colę oraz czarną herbatę, to również na tym zyskają nasze ludzkie zdrowie oraz uroda.

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

One response »

  1. Super porada. Gratuluję wiedzy i orientacji w temacie!

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: