RSS Feed

Właściwości odżywcze miodu


Dzisiaj zajmiemy się właściwościami zdrowotnymi miodu. Jak wiadomo miód wzmacnia serce, koi nasze nerwy, ożywia mózg i goi rany. Posiada właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Sprawdźmy, jakie wartości odżywcze oraz lecznicze posiada miód. Miód posiada zazwyczaj konsystencję gęstego płynu, ale również występuje w postaci stałej. Może mieć barwę od białej, poprzez jasnożółtą do ciemnobrązowej. W zależności od tego czy ten miód powstal z nektaru czy może spadzi wyróżniamy miody nektarowe (kwiatowe), spadziowe i mieszane.

Pamiętajmy, że dzieje ludzkości są ściśle powiązane z miodem, jako najstarszą znaną substancją słodzącą. Był on wykorzystywany w licznych kulturach jako pożywienie, lekarstwo, kosmetyk, środek płatniczy, a także wykorzystywano jego w ceremoniach rytualnych. Miód może być naturalnym produktem spożywczym, ktorego wlaściwości w medycynie oraz kosmetyce wykorzystywane są od wiekow. Miód w starożytności był używany jako składnik maści. Antyczni Grecy uważali, że miód daje im siłę, ludzkie zdrowie i długowieczność. Kleopatra pielęgnowała swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku oraz miodzie. Miod stosowano jako lek, produkt do slodzenia i wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie w kosmetyce i farmakologii powraca się do właściwości miodu pszczelego. Miód może być nie jedynie pyszny, ale posiada też właściwości prozdrowotne. Miód gryczany uzyskiwany może być z nektaru biało-różowych kwiatow gryki. Zbyt trudno jego pomylić z inną odmianą miodu. Posiada on ciemną barwę bursztynową oraz płynną konsystencję. Po skrystalizowaniu kolorem przypomina mocną herbatę. Miód gryczany łatwo rozpoznać po ostrym, lekko piekącym smaku. Lecznicze właściwości miodu gryczanego znane są na całym świecie. W odróżnieniu od innych rodzajow miodu, miód gryczany zawiera substancje wzmacniajaca oraz oczyszczającą naczynia krwionośne – rutynę. Z tego powodu może być on polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia ukladu krwionośnego, np. miażdżycę. Jego dobroczynne dla zdrowia składniki trafiaja wprost do naszego krwiobiegu, z pominieciem procesu trawienia. W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz mangan.Miód pszczeli posiada wartości lecznicze dzięki obecności specjalnych enzymów dodawanych poprzez pszczoły w trakcie produkcji. W starożytności ludzie, nie umiejąc wytłumaczyć pochodzenia miodu, czcili pszczoly, natomiast sam jeden miod uważali za pokarm bogów. Był on spożywany podczas obrzędów rytualnych w kulturze Majów, natomiast Grecy oraz Rzymianie wypiekali ciastka miodowe dla uczczenia bogow, zwyciezców zawodow albo gości weselnych, a sam jeden miód pito ku czci zmarłych. W II wieku n.e. pośród społeczności chrześcijańskiej rozwinęła się tradycja obdarowywania chrzczonych mlekiem oraz miodem. Naturalny miód posiada szerokie zastosowanie w zapobieganiu oraz leczeniu schorzeń układu oddechowego. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniająco i przeciwalergicznie. Udowodniono, że spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu oraz chroni system oddechowy przed rozwojem zakażenia. Miod zaleca się w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury oraz zapalenia zatok. Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożyl również Pitagoras. Co prawda wspólczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale wciąż jeszcze nie wszystkie substancje pochodzace z ula zostały do końca rozszyfrowane oraz zbadane. Rutyna posiada również właściwości przyśpieszające gojenie ran zewnetrznych oraz wewnętrznych. Poprzez wzglad na te właściwości miodu zaleca sie jego spożywanie przy zlamaniach. Miód gryczany może być bogaty w minerały oraz witaminy. Ze wzgledu na dużą zawartość magnezu zaleca się jego spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego. Bursztynowy nektar korzystnie wpływa też na pamięć. Jego preparaty mają właściwości odtruwające – eliminują z organizmu ołów oraz odmienne metale ciężkie. Maja też właściwości ogolnie wzmacniające, regenerujące oraz uodparniające. Kuracja miodem posiada swoją fachową nazwę – może być to również apiterapia, dziedzina medycyny, ktora zajmuje się leczeniem oraz profilaktyką schorzeń przy użyciu miodu i innych produktów pszczelich np. propolisu. Starożytni wykorzystywali jego do konserwowania żywności (ryb, owoców), jako składnik potraw (grecki kykeon) i trunkow (piwa, wina, miodów pitnych), jak też jako substancję leczniczą.

Wiadomo też, że miód posiada właściwości zmniejszające szkodliwe działanie używek, takich jak kawa, herbata, tytoń oraz alkohol. Działa oczyszczajaco na organizm. Miód może być też pomocniczo zastosowany w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w zapaleniu oraz stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka. Skraca czas trwania biegunek, łagodzi skutki stresu, pobudza trawienie oraz likwiduje zaparcia. Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty może być nadtlenek wodoru – substancja o wlaściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona. Produkty pszczelarskie i ich właściwości zdrowotne miód może być nie jedynie smaczny oraz sycący, ale poprawia również krzepkość oraz posiada dobroczynne dzialanie w profilaktyce oraz leczeniu różnorodnych dolegliwości. I dlatego troszczmy sie o pszczoły, bo jak ich nie będzie, to również nie będzie miodu. W średniowieczu miod był ceniony m.in. jako artykuł obrotu handlowego oraz środek płatniczy. Hodowla pszczól stanowiła odrębne rzemiosło, a zbieraczom miodu zrzeszonym w cechu przysługiwały specjalne przywileje (m.in. zwolnienie z ceł, własna jurysdykcja). W XII wieku zaczeto importować do Europy cukier, który stal się konkurencja dla miodu, aż w końcu u schyłku XVI wieku został niemal całkowicie wyparty z rynku. Miód korzystnie wplywa na różne schorzenia układu krażenia. Glukoza zawarta w miodzie dostarcza sercu niezbędną energię, fruktoza zostaje zmagazynowana w wątrobie oraz może być zapasem energetycznym dla organizmu. Spożywanie miodu pozytywnie wpływa na pracę serca. Miód polepsza krążenie krwi oraz obniża ciśnienie. Wykorzystuje sie jego w leczeniu nerwicy naczyniowej serca, dolegliwości wieńcowej i zespolu płucno-sercowego. Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu może być od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym. Miod spadziowy powstaje ze spadzi, lepkiej substancji występującej na drzewach oraz krzewach takich jak: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg. Posiada charakterystyczny zielonkawy kolor oraz korzenny smak, ale spośrod wszystkich rodzajow miodu może być najmniej słodki. Właściwości miodu spadziowego wykorzystywane są do produkcji syropów wykrztuśnych. Zielonkawy syrop posiada również działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. drowy, smaczny, zawiera fruktozę, która w watrobie może być przemieniana w glukozę oraz stanowi podstawowe źródło energii dla całego ciala:) Posiada dużo witamin oraz biogenów:) Można smarować nim kanapki, ciasta, gofry, ciasta, andruty itd. a łyżka miodu ratuje ludzi w czasie spadku poziomu cukry we krwi. Surowcami do produkcji miodu są nektar, spadź albo obydwa składniki. Nektar może być to również slodka substancja pochodzenia roślinnego, będąca wydzieliną nektarników (drobnych narzadów gruczołowych) znajdujących się na ogół u podstawy słupka kwiatow. Miód działa moczopednie, i dlatego może być pomocniczo wykorzystywany w chorobach układu moczowego, jak ostre oraz przewlekłe zapalenie nerek, pecherza moczowego, miedniczek nerkowych, kamica nerkowa i kamica pecherza moczowego.

Dowiedzcie się Państwo także, ze miód zapobiega powstawaniu złogów oraz zmniejsza obrzęki spowodowane niewydolnościa nerek. Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych poprzez pszczoły oraz wprowadzanych poprzez nie do miodu należa lizozym, inhibina (najwiecej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe oraz grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.) oraz apidycyna. Działają one np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce oraz paciorkowce, i pałeczki gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, pratki gruźlicy, rzęsistka pochwowego oraz chorobotwórcze dla zwykłego człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida. Miód lipowy pozyskiwany może być z kwiatów lipy. Posiada jasnożółtą barwę oraz ostry smak, z wyczuwalnym posmakiem lipy. Z szerokiej gamy wlaściwości miodu lipowego, szczególnie ceni się te wspomagające leczenia właściwego przeziębienia oraz grypy. Miód lipowy posiada działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe oraz przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres oraz równoważy ciśnienie. Pszczoly miodne (zbieraczki) zbierają surowce oraz dostarczają jego do ula, pokonując odległości równe sześciokrotnemu okrążeniu ziemi. Jednorazowo do ula może być też dostarczone poprzez jedną pszczołę 60 mg nektaru, spadzi oraz wody. Do wyprodukowania 1 kg miodu kwiatowego potrzebne może być zebranie (przez jedna pszczołę) nektaru z co najmniej 3 milionów kwiatów. Proces powstawania miodu rozpoczyna sie więc już w chwili, gdy owad pobiera surowce za pomocą trąbki – wówczas gromadzą się one w wolu, gdzie zachodzą pierwsze reakcje chemiczne. Dalsze przemiany zachodzą więc już w ulu, w którym miód uzyskuje ostateczny sklad chemiczny, a tym samym odpowiednie walory jakościowe (odżywcze, lecznicze oraz organoleptyczne). Do właściwości miodu należy działanie uspokajające. Miód poprawia samopoczucie oraz nastrój, może być stosowany przy nerwicach, apatii, bezsenności, nadpobudliwości oraz wyczerpaniu nerwowym. 
Miód może być też używany w chorobach skóry oraz ranach. Przyśpiesza gojenie się owrzodzeń, ran, oparzeń, odmrożeń. Chroni chore miejsca przed szkodliwymi bakteriami. Posiada również właściwości przeciwbólowe. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan oraz kobalt i witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Również obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Miód wrzosowy uzyskiwany może być z kwiatów wrzosu. Posiada barwe ciemnobrunatną, po skrystalizowaniu pomarańczową. charakteryzuje się ostrym, gorzkim smakiem. Lecznicze właściwości miodu wrzosowego wykorzystywane są głównie przy schorzeniach układu moczowego, kamicę nerkową, zapalenia jelit oraz biegunke. Ze względu na antyseptyczne właściwości, po miod wrzosowy warto sięgnąć w stanach zapalnych jamy ustnej. Spekulacje dotyczące poprawności nazwy gatunkowej pszczół są skutkiem sporu wiażacego się z pochodzeniem tego produktu. Do XVIII wieku sądzono, iż miód może być produkowany poprzez rośliny, a pszczoły jedynie jego magazynuja w plastrach woskowych. Teza ta stala się podstawą w usystematyzowaniu owych owadów poprzez Linneusza w „Systema naturae”. W dziele tym pszczoła miodna może być określana jako „pszczola znosząca miód”, czyli Apis mellifera. Wraz z rozwojem nauki powyższa teza zostala obalona, czego skutkiem była nie jedynie zmiana poglądów, ale też zmiana nazwy systematycznej, która uległa modyfikacji na Apis mellifica, tzn. „pszczoła miód robiąca”. Pszczoły żądlą w obronie własnej i… przypłacają to również życiem. Wraz z wbitym żądłem tracą bowiem własny przewód pokarmowy. Pierwszy kontakt z jadem może być przykry – pojawia sie opuchlizna oraz zaczerwienienie. Z czasem ludzie uodparniają się na użadlenia oraz bywaja one niebezpieczne jedynie dla osób uczulonych. Jad pszczeli może być niesłychanie silnym antybiotykiem. Leczenia właściwego nim, czyli apitoksynoterapia, zyskuje coraz więcej zwolenników. Skuteczny na reumatyzm, artretyzm oraz gościec, znajduje zastosowanie również w leczeniu nerwic, neuralgii, nadciśnienia oraz dolegliwości skórnych. Najlepsze efekty uzyskuje się dzieki kuracji przeprowadzanej wprost w pasiece. Miod pozyskiwany z kwiatów rzepaku może być słodki, ale z gorzkawa nutą oraz odznacza się słomkowym kolorem. Zawiera olejki eteryczne, goryczki, witaminy, aminokwasy oraz duża ilość glukozy. bystro ulega krystalizacji, pod której wpływem staje się niemal biały. Miod rzepakowy posiada właściwości detoksacyjne, może być lagodny dla wątroby. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach serca, stanach zapalnych gornych drog oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran oraz chroni przed zakażeniem. Surowcem miodowym może być spadź, wytwarzana poprzez pluskwiaki (czerwce, mszyce oraz koliszki) z soku roślin, który stanowi ich pożywienie. Spadź znacznie rożni sie składem chemicznym od soku roślinnego, na który to również skład wpływają m. in. procesy, jakim podlega sok w przewodzie pokarmowym pluskwiaka, warunki klimatyczne i czas, jaki upływa od wydalenia spadzi do jej pobrania poprzez pszczołe. Jeżeli także wierzyć sceptykom twierdzącym, że miod to również przede wszystkim cukry proste, które według najnowszej teorii są trucizną dla organizmu, w wielu sytuacjach bywa niezastapiony. Kiedy męczy nas bezsenność, trochę rozpuszczonego w wodzie miodu albo miodowy cukierek bystro przywracaja sen. Miodowe dropsy bardzo dobrze mieć przy sobie w chwilach zmęczenia. Zawarta w nich glukoza natychmiast regeneruje zmęczony nasz mózg oraz serce. Walory lecznicze miodu zwiększa wzbogacenie jego koncentratami ziołowymi. Dodatek aronii pobudza apetyt, obniża ciśnienie krwi; pokrzywy – poprawia przemianę materii, pracę trzustki.

Dodatkowo miód z melisą posiada działanie uspokajające oraz rozkurczowe, z podbiałem wykrztuśne, przeciwzapalne, a również przeciwbakteryjne. Miód wielokwiatowy pozyskiwany może być z letnich kwiatow, kwitnących w czerwcu oraz lipcu. Posiada żółtą barwę, po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Może być słodki. Właściwości miodu wielokwiatowego wykorzystuje się przy takich dolegliwościach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła, przeziębienie. Miod wielokwiatowy pomocny może być w leczeniu dolegliwości serca, regulacji ciśnienia i alergii. zwłaszcza polecany może być osobom uczulonym na pyłki roślin (łatwiej się znosi wiosenne alergie). Zdaniem fachowcow, miod wielokwiatowy dodaje człowiekowi energii. Substancje płynne zostają pobrane poprzez pszczołę za pomocą trąbki; dodatkowo owad pomaga sobie języczkiem, w razie kiedy płyn może być zbyt trudno dostepny. W chwili pozyskania pokarmu rozpoczyna się w układzie pokarmowym zbieraczki proces powstawania miodu oraz może być on kontynuowany poprzez odmienne pszczoły w ulu. Miody to również nie jedyne skarby wytwarzane poprzez pracowite pszczoły. Z ula pochodzi mleczko pszczele niegdyś uważane za panaceum na dużo dolegliwości, dziś o sławie mocno przebrzmiałej (podnosi poziom cholesterolu we krwi), a również pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. ów modny produkt bogaty może być w białko, witaminy, sole mineralne oraz mikroelementy. Pobierany z ula wosk znajduje zastosowanie w ponad 40 gałęziach przemyslu (od kosmetyki, farmaceutyki po wyrob farb). Hitowym produktem z ula może być od wielu lat propolis, bogaty biologicznie pszczeli kit o silnym dzialaniu antybakteryjnym oraz regenerującym. Miód akacjowy zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawony, glikozydy. W postaci potoki przybiera jasna barwę, niemal przezroczystą, wolno się krystalizuje. Miód akacjowy przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, poprzez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka oraz dwunastnicy, wspomaga trawienie. Właściwości miodu akacjowego wykorzystywane są również przy schorzeniach nerek oraz drog moczowych. ow rodzaj miodu posiada działanie bakteriobójcze oraz moczopędne. Nektar jak oraz odmienne substancje płynne pobierane poprzez pszczołę miodną trafiają do wola, będącego zbiornikiem plynów o ścianach zbudowanych z trzech warstw mięśni, umożliwiającym ruchy ścian wola oraz tym samym mieszanie się jego zawartości z wydzielinami gruczołów, dodawanymi w trakcie połykania [Galuszka 1998]. Procesy chemiczne w tym miejscu zachodzące rozpoczynaja się od wstępnego rozkładu weglowodanów pod wpływem enzymów gruczołów gardzielowych. Następuje hydroliza skrobi oraz dekstryn (enzym diastaza) i sacharozy (na glukozę oraz fruktozę – inwertaza). Sekcja przetworzonego pokarmu trafia do jelita środkowego, gdzie następuje zasadnicze trawienie, natomiast reszta pozostajaca w wolu trafia z powrotem do jamy gębowej pszczoły oraz poprzez języczek może być przekazywana robotnicom w ulu. Te z kolei po 5 sekundach przetrzymywania pożywienia na jezyczku, połykają jego zawartość. Zjawisko to również powtarza się poprzez około 20 min oraz związane może być z częściowym odparowaniem wody z nektaru (ok. 15 – 20 %). Tak zmieszany z enzymami płyn trafia do komórek dolnych partii plastra, gdzie zachodzi dalsze odparowanie wody oraz powstanie tzw. nakropu (zawiera do 60 % wody). W wyniku wysokiej temperatury (35ºC) oraz pracy skrzydeł pszczół wentylatorek nakrop traci kolejne partie wody oraz dochodzi do jego zagęszczenia. Rodzaje miodu są różne, przeróżne… Wybór może być naprawdę piękny oraz każdy może dostosować wlaściwości lecznicze miodu oraz jego smak pod indywidualne potrzeby.

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

7 responses »

  1. Bardzo dobrze, że opisaliście właściwości miodu. Jest bardzo zdrowy.

    Odpowiedz
    • Co robić by czuć sie zdrowym i by być zdrowym? Zatrzymaj sie raz dziennie, pomyśl miło o sobie, pozwól sobie na marzenia. Wiem, to również banały, ale dużo banałów niosło kiedyś konkretną treść. Chwila dla siebie, troche medytacji, miła godzina z bliskimi spedzona nie przy TV, ale na rozmowie albo zabawie są bezcenną inwestycją w Twoją psyche. Naukowcy z New Jersey szczególnie polecają imbir, pomidory, brokuly, rzodkiewki, świeży szpinak i czerwoną kapuste – ze wzgledu na ich unikalne właściwości. Przy doborze warzyw na stól warto sugerować się ich kolorem – im więcej kolorow warzyw pojawi się na naszym stole, tym lepiej. Warzywa należy jadać jak najczęściej – na przemian z owocami powinny one stanowić dodatek do każdego naszego posiłku oraz pojawiać się na stole 5 razy dziennie. Kontroluj poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Ich nadmiar prowadzi do miażdżycy, dolegliwości wieńcowej oraz zawału serca. Schorzenia te stosunkowo rzadko nękają Japończyków. Według naukowców to również zasluga azjatyckiej diety. Obfituje ona w owoce morza oraz ryby. Takie menu obniża z kolei poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu. Bez względu nie mniej jednak na to, jak ty sie odżywiasz, co najmniej raz na 3 lata zbadaj krew. Pomocy lekarza potrzebujesz, skoro poziom trójglicerydów przekroczy 150 mg/dl (miligramów na decylitr), poziom właściwego cholesterolu HDL będzie niższy niż 50 mg/dl (u meżczyzn poniżej 40 mg/dl), steżenie złego cholesterolu LDL przekroczy 135 mg/dl, a cholesterolu całkowitego – 200 mg/dl.

      Odpowiedz
  2. Moja recepta na zdrowie? To także zdrowe jedzenie. Cebula oraz czosnek – któż z nas nie pil syropu z cebuli oraz czosnku przy pierwszych objawach infekcji, a szczegolnie kaszlu? To także połączenie działa jak antybiotyk, łagodzi również bole reumatyczne. Jedz pełne ziarna, bo zawieraja one więcej blonnika, korzystnego dla zdrowia oraz dającego utrzymujące się dłużej uczucie sytości. Badania przeprowadzone na długowiecznych mieszkańcach Azji nieodwolalnie wskazuja, że ich dobra kondycja bierze się jesteśmy w stanie ze spożywania alg. Algi stały się rownież dostępne w Europie, można kupić je we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Algi sa prawdziwą bomba mikroelementową. Zawieraja potas, fosfor, cyk, żelazo, miedź, selen oraz duże ilości jodu oraz magnezu. Do tego sa ubogie z kalorie, za to także bogate w białko oraz błonnik.

    Odpowiedz
  3. Moja recepta na zdrowie? To także zdrowe jedzenie. Chili – zawiera kapsaicynę, która dziala jak antybiotyk oraz rozgrzewa. Można dodawać ją – z aptekarskim umiarem – do zup, sosów czy może mielonego mięsa. Zapobiega chorobom układu krążenia, bo działa przeciwzakrzepowo. No i, oczywiście, łagodzi bóle stawów, ktore szczególnie dają się nam we znaki w stanach grypowych. Staraj sie jeść co najmniej 5 porcji warzyw oraz owocow dziennie, by dostarczyć sobie szerokiego spektrum witamin oraz antyoksydantów jedz produkty różnorodnych kolorow. Rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, mięta, a zatem wszystkie zioła o intensywnym aromacie są bogate w naturalne olejki z rodziny terpen. Olejki, oprócz tego, że nadają im charakterystyczny, mocny zapach, posiadają zdolność wpływania na komorki tworzące guzy. Hamują ich namnażanie oraz wzrost, doprowadzając do ich obumierania. Dodawanie świeżych ziól do potraw może być obecnie możliwe więc już poprzez cały rok.

    Odpowiedz
  4. To nie jest takie proste zorientować się co jest zdrowe a co nie. Weźmy na ten przykład kwestię suplementacji. Zanim zdecydujesz się na zakup, dokładnie przeczytaj informację zamieszczona na opakowaniu lub na ulotce. Z niej dowiesz się, dla kogo przeznaczony może być preparat oraz jakie są przeciwwskazania. Skoro jesteś chory na cukrzycę, zrezygnuj z preparatów z cukrem, a kiedy masz nadciśnienie – z dodatkiem soli. Alergicy powinni unikać substancji, które powinny uczulić, a należą do nich np. soja, drożdże, skrobia, szelak (pozyskiwany ze skorupiaków). Dziecku kup preparat w płynie, żelu lub w postaci cukierków do ssania. Maluchy, połykajac także małą tabletkę, powinny sie łatwo zakrztusić. Jeśli tobie duże multiwitaminy również nie przechodzą poprzez gardło lub masz kłopoty z przewodem pokarmowym, wybierz syrop, tonik lub musujące tabletki. Preparaty w plynie mają tę zalete, że sa szybciej wchłaniane niż pigułki, zatem nie obciążają żołądka. Jeśli masz wybór, zdecyduj się na preparat w zakrecanym pojemniku z przyciemnionego szkla. Witaminy oraz mineraly są wrażliwe na temperaturę, światło i wilgoć, i dlatego przetrzymywane bardzo długo w plastikowym pudełku powinny stracić swoje wlaściwości lecznicze. Przyjmujac multiwitaminy, nie zażywaj dodatkowo innych suplementów witaminowych ani mineralnych. Zwykle skład preparatów wielowitaminowych może być tak pomyślany, aby zapewnić 100 proc. dziennego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy. Skoro zobaczysz w opisie nieznaną substancję, poproś farmaceutę, aby wytłumaczył ci, co to także właściwie jest. Niektórzy producenci, by zwiększyć atrakcyjność multiwitamin, zamieszczają w opisie różne zagadkowe nazwy znanych powszechnie składników (np. nadają większości witamin symbol B z cyferką), narażając pacjentów na dublowanie leków. Multiwitaminy zażywaj w czasie lub po jedzeniu. Tabletki popijaj wodą. Herbata oraz kawa (oraz alkohol) zmniejszają wchłanianie. Czosnek Mimo, że czosnek to także roślina, jego skoncentrowana postać może być też świetnym suplementem. Badania z 2008 roku pokazują, że profilaktyczne branie preparatów zawierających czosnek znacznie obniża ciśnienie krwi u osob walczących z tą dolegliwością. W większości suplementów wielowitaminowych (o ile nie wszystkich) występuje on w postaci tlenku magnezu, który wchłania się fatalnie. Jego dawka rownież z reguły nie może być porywająca, zatem na pewno skoro mamy więc już objawy niedoboru magnezu, taki specyfik nam nie pomoże. Trzeba wtenczas postawić na dobry preparat magnezu. Stosowanie suplementów diety nie może być wciąż jeszcze nadto popularne w naszym kraju. Wynika to także głównie z braku wiedzy na temat korzyści wynikajacych z ich stosowania. Ponadto w świadomości Polaków suplementy funkcjonują jako drogie preparaty, co nie może być prawdą. Prozdrowotny styl życia może być przecież najtańszym sposobem utrzymania zdrowia poprzez dlugie lata. Naukowcy zauważyli mocny związek pomiedzy brakiem odpowiedniego poziomu witaminy D a symptomami takimi jak obniżony nastrój, złe samopoczucie czy może depresja. Jedno z badań wykonano na populacji liczącej dwanaście tysięcy osób, która objeła swym zasięgiem wiekowo przekrój od 20 do 80 lat. Witaminę D znaleźć jesteśmy w stanie w produktach mlecznych oraz rybach. Jej wystepowanie jednakże może być małe a stężenia niskie, zatem lepiej zaopatrzyć się w aptece w specjalne suplementy diety zawierające dzienną dawkę witaminy dla doroslego człowieka.

    Odpowiedz
  5. Co znaczy zdrowo żyć i zdrowo się odżywiać? Normy żywieniowe ustalane sa na poziomie: zalecanego spożycia, czyli ilości skladników odżywczych w całodziennym pożywieniu, pokrywających zapotrzebowanie każdej osoby, a ponadto zawierających większe rezerwy wystarczające na zaspokojenie potrzeb wynikajacych ze zwyczajów żywieniowych populacji. Zdrowe odżywianie – sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia albo poprawy zdrowia. Istotne może być zmniejszenie ryzyka wystapienia dolegliwości takich jak otyłość, nowotwory, dolegliwości serca. Zdrowa właściwa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych oraz wody. Składniki pokarmowe powinny być też dostarczane w postaci różnorodnych produktów, i dlatego dużo metod odżywiania oraz diet może być też uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) i energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. By czuć się świetnie oraz doskonale wygladać, trzeba przypomnieć sobie, jak wygląda piramida zdrowego odżywiania się oraz jeść zgodnie ze wskazowkami w niej zawartymi. Podstawa naszej diety powinny być też zatem produkty zbożowe: płatki owsiane czy może pełnoziarniste pieczywo. Kolejnym szczeblem są warzywa oraz owoce. Na przedostatnim miejscu uplasowały sie mleko oraz jego przetwory, a za najmniej potrzebne uznano tłuszcze.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: