RSS Feed

Zapewnienie wody dla naszego organizmu podczas upałów

Posted on

Woda to fundamentalny składnik każdego płynu w ustroju – żółci, śliny, kwasów żołądkowych, a również substancji wyściełającej przewód pokarmowy. Bez jej adekwatnej ilości utrudnione może być zatem sprawne trawienie. Woda stanowi w sumie aż 2/3 naszego ciała.

A kiedy jej ilość ulegnie obniżeniu zaledwie o 2 procent możemy być odwodnieni. Człek bez wody może żyć około 10 dni, z kolei bez pokarmu 30. By zachować ludzkie zdrowie oraz sprawność, zarówno fizyczną, jak oraz psychiczną, należy dbać o zrownoważony bilans wodny. Oznacza to, że powinniśmy dostarczać organizmowi aż tyle samo wody, ile on dziennie jej wydala. Ustrój zwykłego człowieka nie może być zdolny do magazynowania wiekszej ilości wody, i dlatego dla zapewnienia mu prawidłowych warunków do przebiegu procesow życiowych należy ją stale dostarczać. Woda stanowi średnio 60% masy ciala czlowieka. Najwięcej wody znajduje się w organizmie noworodka (75%), z kolei najmniej u osób w wieku podeszłym ( 50%). O ile dorosły czlek bez jedzenia może być w stanie przeżyć ponad miesiąc o aż tyle bez wody nie przeżyje dłużej niż parę – kilkanaście dni. Tak zatem mimo, że woda nie może być zaliczana do składników odżywczych to także stanowi niezbędny element naszej diety oraz w żaden sposób nie jesteśmy w stanie umniejszać jej wartości. Pracodawca może być obowiązany zapewnić napoje nieodpłatnie. Napoje powinny być też udostepnione pracownikom w ciągu calej zmiany roboczej oraz w ilości zaspokajającej potrzeby pracownikow. Nie posiada żadnego ograniczenia ilościowego, napojow powinno starczyć dla każdego pracownika. Ponadto nie posiada znaczenia, czy może pracownik pracuje na stanowisku, na ktorym cały dzień utrzymuje sie wysoka temperatura, czy może również jedynie poprzez parę godzin. Przepisy nie określaja czasu, poprzez jaki wysoka temperatura posiada się utrzymywać w pomieszczeniu, by pracodawca musial dostarczać pracownikom napoje. Napoje należy dostarczać pracownikowi, zawsze kiedy temperatura przekroczy określony poziom wysokości temperatura, na otwartej przestrzeni 25°C a na stanowiskach pracy w pomieszczeniu 28°C. Nie zawsze pracownicy mają do dyspozycji zasłony okienne (jakiekolwiek), klimatyzację czy może zimną wode. Przy pracy w warunkach wysokich temperatur, prawo może być po stronie pracujących. Jednakże zapewnienie żadanej temperatury w miejscu pracy nie stanowi obowiązku montażu klimatyzacji. Od dobrej woli pracodawcy oraz innych warunkow zależy, czy może zamontowane zostanie urządzenie klimatyzacyjne, a okna wyposażone będą w adekwatny sprzet chroniący przed słońcem, np. żaluzje czy może rolety. Skoro pijesz wystarczającą ilość wody, warstwa śluzowa może być gruba, co zapobiega bezpośredniemu oddziaływaniu kwasu na ściankę żołądka. Uszczuplenie warstwy śluzowej, spowodowane niedostatkiem wody, wiaże się z dokuczliwym pieczeniem przy każdym spożytym posilku.

Jak wiadomo w organizmie dorosłego zwykłego człowieka woda stanowi około 60 proc. masy ciała. Zawarta może być zarówno w komórkach, zwana wewnatrzkomórkowa, jak oraz poza nimi (pozakomórkowa). Może być też trzeci rodzaj wody – woda transkomorkowa znajdujaca sie w wydzielinach. Badania oceniające zapotrzebowanie na wodę prowadzone są od 1866 roku, a pomimo to także nie posiada jednoznacznych wnioskow. Ustalenie wlaściwego zapotrzebowania na ów składnik pokarmowy może być trudne z uwagi na różnice w warunkach klimatycznych, ogólnym stanie zdrowia, aktywności fizycznej, a również braku zobiektywizowanych wskaźników prawidłowego nawodnienia. Podczas upalów ludzkie zdrowie oraz nasze życie pracownikow może być dodatkowo narażone. Powinny zdarzyć się osłabienia oraz omdlenia, a także udar słoneczny. I dlatego pracodawca posiada obowiązek zapewnić w tym czasie zimne napoje w ilości zaspokajajacej potrzeby pracowników. Przepisy nie precyzuja jednak, czy może posiada to także być też woda, soki czy może odmienne płyny. Istnieje obowiązek zapewnienia w pomieszczeniach pracy wymiany powietrza wynikającej z potrzeb użytkowych oraz funkcji owych pomieszczeń i utrzymywanie w stałej sprawności oraz czystości urządzeń wentylacyjnych oraz klimatyzacyjnych. Na przykład w biurach, które zalicza się do pomieszczeń stałej pracy (in. pomieszczeń przeznaczonych do pobytu owych samych pracownikow poprzez czas przekraczający 4 h/d) przepisy precyzują, że pomieszczenia biurowe nie powinny być też sytuowane w suterenach, powinny mieć oświetlenie naturalne oraz sztuczne, być też ogrzewane oraz wentylowane i zabezpieczone przed wilgocią, nadmiernym nagrzewaniem oraz innymi czynnikami szkodliwymi dla zdrowia. Chrząstka pod wzgledem gladkości także pięciokrotnie przewyższa lód, a przy tym aż w 80% zbudowana może być z wody. Skoro pijemy nadto malo wody, organizm ogranicza jej dostawy do stawów, a wtenczas ludzkie stawy zaczynają zgrzytać, skrzypieć oraz trzaskać, całkowicie jak nienaoliwione drzwi. Wzmożone tarcie może wywołać zwyrodnienie albo zapalenie stawów. W stałym niedoborze wody upatruje sie również zwyrodnień kręgosłupa, które coraz dużo częściej dotykają osób poniżej pięćdziesiątki. Woda w organizmie pełni również rolę oczyszczającą – wydalając wodę, pozbywamy sie wszelkich toksyn, jakie przyjęliśmy wraz z pożywieniem. Najwięcej wody tracimy z moczem – około 1,5–1,8 litra na dobę. Tę pracę wykonują [B]nerki[/B], ktore są odpowiedzialne za filtrowanie krwi. Poprzez powierzchnię skóry tracimy dziennie od 0,5 do 1,0 litra wody. Naturalnie podczas upałów czy może rownież intensywnych ćwiczeń utrata wody może siegać także do 2 litrów na godzinę. Nie zdajemy sobie sprawy, że wodę tracimy też podczas każdego oddechu. Powietrze wdychane posiada małą wilgotność, w przeciwieństwie do powietrza wydychanego, które może być nasycone jesteśmy w stanie woda. Dzieje się tak ze względu na dużą powierzchnię kontaktu wdychanego powietrza z krwią, której woda stanowi ok. 85 proc. Płucami wydychamy standardowo nieco ponad 0,5 litra wody na dobę. Tak zatem jesteśmy w stanie się spotkać z różnymi zaleceniami tyczącymi dziennego spożycia wody.

Pamiętajmy, że na podstawie zaleceń opracowanych poprzez Instytut Żywności oraz Żywienia (IŻŻ) w 2008 roku mężczyźni powinni wypijać aż 3700 ml na dobe, z kolei kobiety 2700 ml/dobe. Jednakże była to także zdecydowanie większa ilość w porównaniu do wartości średniego zapotrzebowania na wodę, które uzyskali naukowcy na podstawie badań stanu nawodnienia. I dlatego również w kwietniu 2010 roku Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA – European Food Safety Authority) wydała nowe zalecenia dotyczące ilości spożywanych płynów, z kolei IŻŻ powielił te normy w 2012 roku. Jeżeli pracownicy wykonują prace na otwartej przestrzeni, przy temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza i w pomieszczeniach, w których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza, pracodawca musi zapewnić napoje chłodzące. Problemem może być też to, że pracodawcy wydzielaja napoje. A zgodnie z przepisami, pracownicy powinni mieć do nich dostęp poprzez cały czas oraz powinno ich być też tyle, ile potrzebują – dodaje. Przy wentylacji oraz klimatyzacji pomieszczeń pracodawca powinien zadbać o to, by urzadzenia te nie powodowaly przeciagów. Uczucie przeciągu powstaje wówczas, kiedy prędkość ruchu powietrza w pomieszczeniu wynosi okolo 0,2 m/sek. Stąd prędkość powietrza z ukladu wentylacji czy może klimatyzacji w biurze, przy warunkach pracy siedzącej, nie powinna być też większa niż 0,10–0,15 m/sek. Maksymalna temperatura nawiewanego powietrza nie powinna przekraczać 70°C (343 K) przy nawiewie powietrza na wysokości nie mniejszej niż 3,5 m od poziomu podłogi stanowiska pracy oraz 45°C (318 K) – w pozostałych przypadkach – czytamy w rozporządzeniu. Picie wody zapobiega chorobie niedokrwiennej serca. Angina pectoris może być objawem niedoboru wody pomiędzy sercem a płucami. Pomimo że dolegliwość ta wymaga opieki lekarskiej, powinno się dostarczać odpowiednie ilości wody sprzyjające leczeniu. Najmniej wody tracimy poprzez [B]przewód pokarmowy [/B](pomijając wymioty oraz biegunki). Wraz z wydalanym stolcem pozbywamy sie około 150–300 ml wody. Reszta, spożyta wraz z napojami oraz jedzeniem i wydzielona do przewodu pokarmowego wraz z sokami trawiennymi, może być wchłaniana najpierw w jelicie cienkim, a w następnej kolejności w dwunastnicy oraz jelicie grubym. Innym sposobem określenia zapotrzebowania na wodę może być wiedza na temat ilości przyjmowanych z pożywieniem kalorii. Dobowa podaż wody niezbędna do zapewnienia prawidłowej funkcji metabolicznej organizmu nie powinna być też mniejsza niż 1ml/1 kcal wytwarzanej energii. W przypadku niemowląt ilość ta może być większa oraz wynosi 1,5 ml/1 kcal. Więcej wody potrzebują również kobiety w ciąży i karmiące piersią – odpowiednio o 300 ml oraz 700 ml niż przed ciążą. Woda potrzebna może być nie jedynie do picia. Skoro pracownicy wykonują prace na otwartej przestrzeni, pracodawca musi dostarczyć też wodę do celow higienicznych. Przepisy zobowiązują jego do zapewnienia każdemu pracownikowi co najmniej 90 litrów wody dziennie. Na poczucie komfortu cieplnego duży wpływ posiada wilgotność powietrza. Optymalna wilgotność powietrza w pomieszczeniu biurowym powinna sie mieścić w przedziale 40–60% – w zależności od temperatury powietrza. Spadek wilgotności wzglednej powietrza w pomieszczeniach pracy może być odczuwany poprzez pracowników jako suchość skóry, wywołuje pieczenie oczu, wzmaga pragnienie i powoduje elektryzowanie się włosów oraz ubrań oraz jednocześnie wzrost dodatniej jonizacji powietrza ujemnie wpływającej na samopoczucie pracowników. Picie wody zapobiega migrenie. Może ona być też oznaką odwodnienia mózgu oraz oczu. Wraz z dostarczaniem odpowiednich ilości wody bóle głowy i stany zapalne oczu wywołane niedoborem wody powinny ustąpić. Odwodnienie (dehydratacja) to także stan nadmiernej utraty wody z organizmu. Daje znać o sobie w postaci zmęczenia, rozdrażnienia, widocznego zwolnienia procesów życiowych. Klasyczne objawy to także pragnienie, suchość w ustach, przesuszone wargi. Towarzysza temu też skurcze oraz oslabienie mięśni, zapadnięte oczy nasze (a u niemowląt – zapadnięte ciemiączko). Mocz może być skąpy oraz ciemny, a pocenie znikome. Charakteryzuje się również przyspieszoną akcją serca, obniżonym ciśnieniem krwi. Nasza skora po uchwyceniu w dwa palce wiotczeje, tworząc fałd, ktory powoli się wyprostowuje. Niemniej jednakże należy pamiętać, że istnieją duże różnice miedzyosobnicze, które powinny znacząco wpływać na aktualne zapotrzebowanie na wodę. Oraz tak określając indywidualne potrzeby organizmu na ów składnik pokarmowy musimy wziąć pod uwagę warunki atmosferyczne, poziom aktywności fizycznej, rodzaj diety i aktualny stan zdrowia.

Przypomnijmy jak to wygląda od strony prawnej. Pracodawcy nie maja obowiązku instalowania klimatyzacji na przykład w biurach, gdzie w zależności od pory roku są nieco odmienne warunki. Z ogólnych przepisów dotyczących budynkow, w których wykonywana może być praca wynika, że musi w nich być też odpowiednia wentylacja. Oprócz tego, pracodawcy musza zadbać o to, by zabezpieczyć okna oraz świetliki przed nadmiernym naslonecznieniem na przykład poprzez założenie rolet czy może zasłon – wyjaśnia ekspert. Brak określenia w przepisach górnej granicy temperatury, w jakiej może być też wykonana praca nie oznacza, że pracodawca może być zwolniony z jakichkolwiek obowiązków w tym zakresie. Obowiazkiem każdego pracodawcy może być zmniejszanie dolegliwości związanych z upałami. Może to także być też zasłoniecie okien oraz świetlików przed słońcem czy może dostarczanie napojow chłodzących, przy czym pracownik nie może żądać soku zamiast wody mineralnej ani nie może otrzymać ekwiwalentu zamiast owych napojów. Picie wody pomaga przy astmie. Jeśli organizmowi brakuje wody, cieniutkie ścianki pęcherzyków płucnych są zagrożone, ponieważ zdane są na odpowiednie zaopatrywanie w wodę, by pozostać odpowiednio wilgotne. Wystarczająca ilość przyjmowanej wody może powstrzymać ataki astmy. W lokomotywie parowej sypano węgiel oraz lano wodę, by szybciej oraz dalej pojechać… W pracującym organizmie oprócz mieśni wodę zużywają szybciej oddychajace płuca (w wydechu) i nasza skóra (pocąc sie). Nie wystarczy dostarczyć organizmowi aż tyle wody, ile jej utracił. Trzeba uzupełnić ów deficyt z nawiazka. Wspólnie z posilkami (ok. 1 l wody) oraz woda wchłanianą powtórnie (ok. 0,5 l) dostarczamy jedynie połowę tego, co tracimy. Jeśli nie mamy kłopotów z nerkami albo nie chorujemy na niewydolność serca, by utrzymać równowagę, musimy pić około 1,5 l plynów. Przy oznakach odwodnienia powinniśmy ich przyjmować dwa razy więcej. Przedstawiane normy obejmują całkowite zapotrzebowanie organizmu na plyny, uwzględniające dobowe straty. Ludzki organizm traci wodę w postaci moczu (ok. 1250 ml), poprzez skórę, oddychanie, w kale i w postaci łez, co w sumie daje starty w ilości ok. 2000 – 2500 ml. Jako, że nie potrafimy magazynować wody, ilość ta – w celu zachowania bilansu wodnego (tabela niżej) w organizmie – bezwzglednie musi zostać dostarczona z zewnątrz. Na podstawie badań oszacowano, iż średnie zapotrzebowanie kobiet na wodę (w klimacie umiarkowanym) wynosi 2064 ml/dobę z czego woda metaboliczna stanowi ok. 300 ml (200 – 500 ml w zależności od wartości energetycznej pożywienia), woda z pożywienia 600 ml (500 – 1000 ml), z kolei pozostałe 1200 ml to także ilość wody, którą powinniśmy wypić. Pracodawca powinien szczególnie zatroszczyć się o kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a również o osoby niepelnoletnie. Prawo zakazuje zatrudniania młodocianych w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza przekracza 30 stopni Celsjusza, a wilgotność względna powietrza – 65 procent. Woda może być potrzebna nie jedynie do picia. Skoro pracownicy wykonują prace na otwartej przestrzeni, pracodawca musi dostarczyć też wodę do celow higienicznych. Przepisy zobowiązują w takich przypadkach do zapewnienia każdemu pracownikowi co najmniej 90 litrow wody dziennie. Picie wody chroni przed cukrzyca starczą. Rozwoj cukrzycy starczej może być też powodowany długotrwałymi niedoborami wody. Jako że zapotrzebowanie mozgu w wodę może być najważniejsze, w chwilach kryzysowych organizm automatycznie blokuje uwalnianie insuliny odpowiedzialnej za rozprowadzanie wody w organizmie. Prawidłowe picie posiada decydujący wpływ szczególnie we wczesnych stadiach choroby. podstępne może być przewlekłe odwodnienie, które następuje nie na skutek gwałtownej utraty wody, ale stopniowego oraz systematycznego ograniczania dostarczania organizmowi płynów. Ludzka wątroba np. produkująca cholesterol, tłuszcze oraz białka, zaczyna gorzej sobie radzić z metabolicznymi wymaganiami organizmu, pochłania również więcej ogólnej energii organizmu, której na odmienne cele zostaje po prostu mniej. W odwodnionym organizmie zalegają toksyny, ponieważ nie posiada wody, która by je wypłukała. Dochodzi też do zagęszczenia płynów ustrojowych – m.in. soków trawiennych – może to także spowodować stan zapalny oraz owrzodzenia śluzowki i jelit. Większa kwasowość dotyczy rownież krwiobiegu oraz płynów zawartych w pęcherzyku żółciowym. Skutkiem tego powinny być też schorzenia stawów, wypryski, kamienie żółciowe. Są to także nastepstwa przewleklego odwodnienia organizmu.

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: