RSS Feed

Właściwości prozdrowotne cytryny

Posted on

Cytryna, czyli owoc drzewa cytrynowego ma szereg prozdrowotnych właściwości. Może być jednym z najczęściej wykorzystywanych przez nas owoców, nie jedynie w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym. Cytryna zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy C i flawonoidy, ktore wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne. Ale cytryna wcale nie musi być królową witaminy C, choć zawiera jej dużo (53 mg/100 g), by wspierać odporność oraz łagodzić przebieg infekcji. Ma wiele innych zalet.

Cenna jest cytryna i zdrowa, tym bardziej że posiada również sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Jeśli nie siegasz po świeże, organiczne cytryny, to również po przeczytaniu tego tekstu, z pewnością włączysz je do swojej diety. Zarowno cytryna, sok z cytryny, jak oraz jej miękisz oraz skórka, posiadają dużo prozdrowotnych właściwości. Poniżej zamieszczam 13 leczniczych zastosowań cytryny. Cytryny zawierają dobroczynny, organiczny związek chemiczny – hesperydynę. Badania wykazały, że hesperydyna łagodzi objawy alergiczne, redukując kwasowe toksyny, które wywołują reakcje alergiczne. Witamina C, w którą bogaty może być sok z cytryny, pomaga rozpuszczać kamienie w woreczku żólciowym, w nerkach, a również złogi wapnia. Cytryna to również dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu oraz żelaza. Są w niej również terpeny pobudzajace wytwarzanie śliny. A bo wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszajac oczyszczanie organizmu – sprzyja zatem odchudzaniu. Warto zacząć dzień od szklanki wody z plasterkiem cytryny. Pamiętaj jednak, że taki napój pobudza apetyt.

Jak wiadomo kwaśny smak owych owoców czyni je zdolnymi do zwiększenia perystaltyki jelitowej, co przyczynia sie do wydajniejszego usuwania z organizmu produktow przemiany materii, a rownież sprzyja regularności tego procesu. Wyciśnij jedną cytrynę do cieplej, alkalicznej wody o pH 9.5 – niech będzie to również pierwszy napój, po który sięgasz z samego rana. Możesz także dodać – do tej samej szklanki – sole mineralne, by wciąż jeszcze bardziej wzmocnić wydajność oczyszczania jelit. Dodawaj od 1 do 3 łyżeczek na szklankę alkalicznej wody z sokiem z cytryny. Cytryny zawierają także tangeretynę, która występuje w ich skórkach. Dzięki temu – jak udowodniono – są efektywne w lagodzeniu zaburzeń mózgowych, takich jak dolegliwość Parkinsona, bo buforują kwasowe toksyny (powstale z nadmiernej konsumpcji cukru, aldehydu octowego oraz alkoholu) niszczące komórki mózgowe. Cytryna może być owocem cytrusowym, rosnacym na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe osiąga do 10 metrow wysokości. Cytryna ze względu na zawartość składników odżywczych, olejkow eterycznych oraz kwasów owocowych może być wykorzystywana zarowno w przemyśle spożywczym, jak oraz kosmetycznym. Zapach cytryny niektórym pomaga łagodzić ból glowy.

A ponieważ sok z cytryny wybiela plamy na rekach po obieraniu warzyw, dodany do ryby powoduje, że znika charakterystyczny zapach. Cytryna zawiera 22 przeciwrakowe oraz przeciw-kwasowe związki, włącznie z limonenem, naturalnie występującym olejem, ktory spowalnia oraz buforuje kwasy, które niszczą zdrowe tkanki, prowadząc do tworzenia sie guzów u zwierząt. Cytryny zawieraja także substancje, nazywane glikozydami flawonoidowymi, które powstrzymuja kwasy, uszkadzające zdrowe komórki, wywołując w ów sposób „efekt domino”, który prowadzi do wzrostu ilości komórek nowotworowych. Dzięki swojej dużej zawartości witaminy C, cytryna wzmacnia odporność, i dlatego należy ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowo-wiosennym, gdy zwiększa się ryzyko infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Cytryna może być także bogata w polifenole (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałaja wystepowaniu dolegliwości układu krażenia, jak miażdżyca, nadciśnienie. Rutyna zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł i występowaniu siniaków. Bioflawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Usuwają wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komorki oraz tkanki, przyspieszając proces starzenia i może powodować rozwój dolegliwości nowotworowych. Wybieraj owoce ciężkie, ładnie wybarwione. Dojrzałe cytryny lekko pachną na końcach. Wszelkie pofaldowania świadczą o tym, że owoc posiada gruba skóre. Mniej soku oraz grubą skórę z reguły maja rownież cytryny zakończone „pępkiem”.

Jak powiedzieliśmy na wstępie cytryny sa bogate w witamine C oraz flawonoidy, które – wspólnymi siłami – uderzają w szkodliwe kwasy metaboliczne, powodujac usuwanie owych toksyn z organizmu poprzez system wydalniczy, pory skóry, a również zatoki. Może być to również możliwe dzięki wywolywaniu stanu gorączkowego, albo, tak zwanego – „przeziębienia”. Rutyna, która także występuje w cytrynach, łagodzi objawy dolegliwości, związanych ze wzrokiem; włącznie z retinopatia cukrzycową. Badania wykazały, że buforuje kwasy, które niszczą delikatne preciki oraz czopki w siatkówce gałki ocznej. Ze skórki cytryny otrzymuje się olejki aromatyczne, ktore posiadają właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Cytryna może być bogatym źródlem witamin (C, A) oraz składników mineralnych (potas, wapń), będac jednocześnie owocem o małej wartości kalorycznej. Kuzynki cytryn, limonki (mają mniej witaminy C – 29 mg/100 g), podnosza smak soków oraz drinków. Zamrożone kostki ze świeżego soku z limonki albo cytryny można dodawać do napojów. Nie powinno się natomiast ani cytryny, ani limonki pić z gorącą herbatą, bo w wysokiej temperaturze witamina C ginie. Świeży sok z cytryny, dodany do dużej szklanki wody, wypijanej o poranku, może być znakomitym sposobem na detoksykacje watroby. Możesz także spróbować następującego sposobu na oczyszczanie wątroby: wypij 1 litr wody z solami mineralnymi o godzinie 18:00; później, o godzinie 21:00 – wypij 1 litr napoju, sporzadzonego z 500 ml soku z cytryny oraz 500 ml oliwy z oliwek, koniecznie tloczonej na zimno.

Ale pamietaj, by położyć sie oraz zasnąć na prawym boku. Oprócz efektywnego działania, polegającego na redukcji kwasów, ktore wnikają do organizmu ze środowiska, poprzez system oddechowy, lub powstają w wyniku złej diety oraz zaburzeń metabolizmu, powodując objawy grypy oraz przeziębienia, terpeny z owoców cytrusowych wykazują przeciw-kwasowe dzialanie także w przypadku takich dolegliwości, jak kwasowy refluks, niestrawność, zgaga, podrażnienie tkanek, zapalenie czy może owrzodzenie. Cytryne można spożywać jako dodatek do sałatek, napojow, ponieważ posiada kwaśny smak. Skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu, co może być szczególnie ważne przy wypieku szarlotki. Cytryna może być często dodawana do herbaty, jednakże nie może być to rownież dobre rozwiązanie. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarta w cytrynie witamina C ulega zniszczeniu, a z liści herbaty zostaje uwolniony glin, który niekorzystnie wpływa na tkanke nerwową mózgu. Picie soku z cytryny zaleca się w przeziebieniach, grypie, ponieważ zawarte w cytrynie polifenole oraz witamina C wspomagają system odpornościowy.

Wiadomo, że codzienne spożywanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny wpływa korzystnie na stan skóry. Wzmacnia bowiem syntezę kolagenu, który nadaje skórze odporność mechaniczną, magazynuje wodę, poprzez co wzrasta nawilżenie skóry, przyspiesza regenerację skóry. Bogata w witamine C, B1 oraz kwas cytrynowy, posiada silne oraz szerokie oddziaływanie na nasz organizm. Cytryny zawierają witamine C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz błonnik – wszystkie te substancje służą podtrzymaniu alkalicznej struktury organizmu. Chociaż cytryny – same w sobie – są kwasowe (pH równe 3.5), to rownież jednakże ich działanie może być mocno alkalizujące, bo zawierają alkaliczny zwiazek dwuwęglanu sodu, który wchodzi w interakcję z kwasami metabolicznymi organizmu, powodując ustabilizowanie pH płynów ustrojowych organizmu na alkalicznym poziomie. Cytryny, poza korzystnym wplywem na wzrok oraz zmniejszaniem chorób, ktore są związane z cukrzycą, wykazuja także działanie, polegające na obniżaniu poziomu zakwaszenia krwi oraz redukowaniu poziomu kwasowej glukozy. Sok z cytryny znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Stosowany może być do płukania włosów, ponieważ odświeża kolor włosów blond i nadaje im połysk. Wystarczy do ostatniego plukania dodać sok z połowy cytryny, by włosy uzyskały efektowny wygląd. Poza tym pomaga usunąć przebarwienia na skórze, powstałe w wyniku opalania. Tonik zawierajacy sok z cytryny rozjaśnia, oczyszcza oraz orzeźwia cerę. Ponadto ściaga rozszerzone pory. W badaniach wykazano również, że sok z cytryny przyspiesza leczenia właściwego opryszczki wargowej, grzybic skóry i trądziku. Obecność skórki cytrynowej w szafie odstrasza mole, chroniąc ubrania przed zniszczeniem.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: