RSS Feed

Właściwości zdrowotne selera

Posted on

Czymże jest seler, jak nie ważnym warzywem, bez którego nie obejdzie się żadna właściwa dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają to warzywo nawet gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku potrawom a także może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik rożnego rodzaju sałatek warzywnych. Wszystkie warzywa maja mało kalorii, ale seler wiedzie w tym prym Po prostu best-seller.

Jak wiadomo Amerykanie oraz Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie odżywiania się oraz leczenia właściwego selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych skladników. Wymienię jedynie najważniejsze. Obie odmiany selera zawieraja witamine A, E, C (naciowy posiada jej więcej) i naturalną witamine B kompleks, łacznie z kwasem foliowym oraz witamina PP. Warzywo to także posiada ponadto dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. W zależności od pory roku oraz sposobu przechowywania może mieć jej także do 150 mg w 100 g.

Ale seler posiada najwięcej fosforu pośród warzyw korzeniowych, a również sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas oraz cynk, a dodatkowo nieco magnezu oraz żelaza. Właściwości selera były znane Egipcjanom zatem już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako specyfik na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu oraz wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe oraz korzeniowe są składnikiem blisko każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera dużo składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez i witaminy. Ponadto seler może być uważany za afrodyzjak ze względu na wlaściwości zwiększające potencję. Seler naciowy to także dobroczynny składnik diet odchudzających. Może być coraz popularniejszy w polskiej kuchni. Spożywany w sosach, przecierach, zupach czy może na surowo w postaci sałatek, staje się charakterystycznym dodatkiem, który dostarcza wielu skladników odżywczych, witamin i mineralów, wzmacniajac tym samym zdrowie. 100 g selera naciowego to także jedyne 13 kcal. Zjadając całą jego nać: 400 g dostarczasz jedynie 52 kcal. Może być zatem niskokaloryczny. Osoby będace na diecie odchudzającej powinny jego jeść bez ograniczeń.

Jak wiadomo u cześci składowej osob powinny pojawić się reakcje alergiczne. Nadmierne ilości selera naciowego nie są zalecane kobietom ciężarnym, ponieważ powinny sprzyjać poronieniom. Osoby mające problemy z nerkami również powinny uważać na spożywanie tego warzywa, podobnie jak zażywający niektóre środki leczenia np. w schorzeniach tarczycy. Jakie witaminy oraz minerały zawiera seler? W 10 dag bulwy selera może być zaledwie 7 kalorii, a w naci wciąż jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie oraz Japończycy, którzy mają wrecz obsesję na punkcie odżywiania się oraz leczenia właściwego selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych skladników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, może być w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku oraz sposobu przechowywania może mieć jej także do 150 mg w 100 g. Seler zawiera również naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym oraz witamina PP. Bulwa oraz jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale zatem już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zreszta jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on również pierwiastkom mineralnym, ktorych skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie.

No i wreszcie seler posiada najwięcej fosforu pośród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu oraz cynku, a również nieco magnezu oraz żelaza. W selerze znajdują się fantastyczne substancje czynne: flawonoidy oraz furanokumaryny. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które maja silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniajace), uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczające oraz moczopędne. Też furanokumaryny wykazują dzialanie moczopędne oraz rozkurczające mięśnie gładkie. Niestety powinny również wywołać reakcje alergiczne oraz uczulenie na promieniowanie słoneczne. Warto o tym wiedzieć. Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona selera posiadają ciepły, ostry smak. Są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Od dawna seler może być uprawiany w klimacie umiarkowanym. Nasiona selera posiadają właściwości lecznicze oraz zawieraja dużo składników odżywczych.

Wiadomo, że seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera jedynie 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie posiada aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy wiecej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. Seler naciowy (Apium graveolens) znany był zatem już w starożytności, a dzięki swym wlaściwościom, jego uprawa przetrwała do dzisiaj. Większą popularność zdobyla znana nam wszystkim bulwa selera, powszechnie wykorzystywana w tradycyjnej, polskiej kuchni. Obecnie coraz większą popularnością cieszy sie zielona odmiana selera, z długą, chrupka łodygą o ciekawym, lekko pikantnym smaku. Koniec łodygi zakończony może być drobnymi listkami, które nadaja selerowi interesującego wyglądu. Seler naciowy przybył do nas z rejonów pogranicza Europy oraz Azji, a w naturalnych warunkach występuje w rejonach nadmorskich. Obecnie może być powszechnie uprawiany jako warzywo w strefie klimatu umiarkowanego. Dzieki wielu cennym składnikom i prozdrowotnym właściwościom seler naciowy od czasów starożytnych znowu powraca do łask, coraz dużo częściej goszcząc w potrawach albo spożywany jako zdrowa przekaska. Seler naciowy to także dobre źródło potasu. W przeciętnej diecie dorosłego zwykłego człowieka potasu nie powinno być też mniej niż 4700 mg. 100 g selera naciowego zawiera 320 mg tego związku. Cała nać z jednego selera pozbawiona części skladowej niejadalnych to także okolo 400 g.

A zatem zjedzenie całej natki selera np. w soku przecierowym pokrywa dzienne zapotrzebowanie zatem już na poziomie 27 proc. (1240 mg). To także całkiem sporo. Spożywanie potasu powinno sprzyjać zmniejszaniu ryzyka występowania nadciśnienia oraz kamicy nerkowej. Wspólczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego jako roślina lecznicza poprzez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Od czasow Hipokratesa seler był stosowany jako środek uspokajający. Polecano jego panom jako afrodyzjak. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem. Dziś wiemy, że właściwa dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwajac jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, ktory niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach oraz powodujące skazę moczanową i silne bóle). I dlatego jedzenie selera w każdej postaci i picie soku oraz esencjonalnego wywaru może przynieść ulge obolałym stawom. Seler może być niezwykle mało kaloryczny – w 10 dag bulwy może być jedynie 7 kcal, a w naci wciaż jeszcze mniej, 4-5 kcal. Dodatkowo przyspiesza trawienie, może być zatem wskazany dla dbajacych o linię. Seler to także jedno z najstarszych warzyw na świecie. Seler może być źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E. Spośrod warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza również wapnia, cynku, potasu, magnezu oraz żelaza. Poza tym seler naciowy, jak większość warzyw, może być niskokaloryczny – 100 g tego warzywa dostarcza jedynie 17 kcal. Seler naciowy nie bez powodu polecany może być dla osób odchudzających się, bo wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Nie jedynie stanowi niskokaloryczny produkt zawierajac około 5–7 kcal w 100 g, ale rownież posiada właściwości skutecznie usuwające toksyny z organizmu, oczyszczając jego oraz poprawiając funkcjonowanie.

Dodajmy, że ponadto dziala pobudzająco na procesy trawienia i zapobiega powstawaniu zaparć, czemu sprzyja zawartość włókna pokarmowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, seler naciowy świetnie działa nie jedynie od wewnątrz, ale również posiada korzystny wpływ na skóre, odmładzając ją oraz zwalczając zmarszczki. Szczególnie polecany może być w tym miejscu sok z selera, który odżywia też wlosy, nadając im zdrowy wygląd. Spożywanie selera naciowego uzupelnia niedobory ważnych składników mineralnych, jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez i żelazo. Seler naciowy pełen może być witamin oraz składników mineralnych. Nie jedynie sama łodyga, którą najczęściej spożywamy zawiera cenne składniki, ale rownież liście nie są pozbawione witamin. Miedzy innymi w ich sklad wchodzi ważna w działaniu systemu antyoksydacyjnego naszego organizmu witamina E i kontrolujące procesy komórkowe witaminy z grupy B. Zielona nać kumuluje w sobie przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, ktore szkodliwe działają na komórki organizmu. Łodyga selera naciowego skrywa w sobie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy A, C i E, a również niewielkie pokłady kwasu foliowego. Potas oraz sod zawarte w selerze naciowym regulują gospodarkę wodną w organizmie. Dzięki temu można uznać jego liście za produkt sprzyjający usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Spożywanie selera naciowego pomoże regulować równowagę płynów w organizmie. Seler naciowy szczególnie polecany może być osobom z obrzękami i mającymi problemy ze stawami. Warzywo to także przeciwdziala bowiem stanom zapalnym oraz zmniejsza ryzyko występowania opuchnieć. Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co może być przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie oraz likwiduje także zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Właściwa dieta bogata w seler zalecana może być również osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Schorzenie to także może być zwykle wypadkowa także kilku przyczyn: złego odżywiania, stresu, zaburzeń w pracy nerek, obciążenia serca i całego układu krążenia.

A tymczasem seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, dziala moczopednie, polepszając pracę nerek oraz serca i koi stargane stresem nerwy. Seler wykazuje też działanie moczopędne, i dlatego może być wspaniałym naturalnym lekiem w przypadku kamicy nerkowej oraz przy zaburzeniach czynności nerek. Zwłaszcza sok z selera powinny pijać regularnie osoby majace kłopoty z nerkami. W selerze znajdują sie flawonoidy. Sa to także związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczajace oraz moczopędne. Też furanokumaryny wykazują działanie moczopędne oraz rozkurczające. Istnieje cała gama przepisów uwzględniajacych dobroczynne warzywo, jakim może być seler naciowy. Polecany może być jako przekaska, ale równie bardzo dobrze sprawdza się w zupach, sosach czy może sałatkach. Zobaczmy, jakie dania jesteśmy w stanie przygotować na bazie selera naciowego. Nać selera to także rownież dobre źródlo wapnia. W 400 g porcji mamy jego około 164 mg (norma dla dorosłego zdrowego zwyklego człowieka to także 1000 mg dziennie). Dla porównania woda wysokozmineralizowana w jednej szklance (250 ml) posiada około 73 mg wapnia. Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających. Szczegolnie dotyczy to także selera naciowego. Może być to także najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiajacym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają sie do jedzenia na surowo – nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do salatek, zup, surówek oraz wyciskać z nich sok.

Jak wiadomo seler działa przeciwbólowo. Picie wywaru z gotowanej bulwy selera łagodzi bóle artretyczne. Też przy dnie moczanowej jedzenie selera w każdej postaci i picie soku oraz esencjonalnego wywaru może przynieść ulge obolałym stawom. Zatem już w czasach starożytnych, za czasow Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajajacy. Polecano jego też jako naturalny afrodyzjak. Seler może być wspanialym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. ów gatunek selera jesteśmy w stanie jeść na surowo, dzieki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup oraz surówek. Można zrobić z niego napój, ktory doskonale orzeźwia. Seler naciowy to także zielone warzywo pelne zdrowia. Poprzez długi czas niedoceniane, jednakże od pewnego czasu stosowane coraz dużo częściej nie jedynie na dietach z ograniczona podażą energii. Dzięki swym bogatym właściwościom i składnikom odżywczym, zyskuje na znaczeniu w polskiej kuchni. Dzięki zawartości m.in. potasu, magnezu oraz wapnia seler naciowy wpływa na prawidlowe funkcjonowanie układu nerwowego. Może wspomagać walkę ze stresem. Zarówno seler korzeniowy, jak oraz naciowy mają niewiele kalorii, jednakże skoro chodzi o indeks glikemiczny – kluczowy wskaźnik np. w diecie Montignaca – różnią się znacząco. Indeks glikemiczny informuje o poziomie glukozy we krwi 2-3 godziny po jedzeniu – skoro chcesz schudnąć, powinnaś unikać produktów o IG wyższym niż 50. Na wysokość IG pożywienia posiada wplyw m.in. obróbka cieplna, i dlatego surowy seler korzeniowy posiada IG=35, ale gotowany aż 85, osoby odchudzające sie powinny zatem jeść seler surowy, a nie w postaci zdrowej skądinąd zupy-kremu. Podobnie może być z selerem naciowym – najlepiej jeść jego w formie świeżych sałatek lub po prostu jako przekaskę.

No i seler przyspiesza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który nie wydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach oraz powodujące skazę moczanową i silne bóle). By zachował swoje właściwości, seler powinien być też świeży oraz bardzo dobrze przechowywany. I dlatego seler naciowy, umyty oraz owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być też jędrne, nieuszkodzone oraz dające sie łatwo łamać. Seler może być cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. Czeste spożywanie selera naciowego pomoże uzupełnić codzienną dietę w błonnik pokarmowy. Błonnik pomaga w regulacji perystaltyki jelit i poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. W 100 g natki selera może być 1,8 g błonnika (dzienna norma dla zdrowego dorosłego zwykłego człowieka to także 27 – 40 g błonnika pokarmowego). Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napoj, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego „eliksiru”, wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia wlosy oraz nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C oraz E, chroni skóre oraz cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera również witaminy z grupy B. Seler dziala wspomagajaco na system pokarmowy. Pomaga na przyklad trawić tłuszcze. Wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku, ułatwia trawienie oraz likwiduje zaparcia. Picie soku z selera naciowego i z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji i wzmacnia system odpornościowy, ktory broni nas przed różnymi chronicznymi chorobami. Dużo artykułów podaje, że w 100 g selera naciowego znajduje się 150 mg witaminy C. Jednakże wg Instytutu Żywności oraz Żywienia 100 g selera naciowego to także jedyne 3,4 mg. Zatem cała natka selera może nam dostarczyć około 14 mg witaminy C. Dla porównania 100g natki pietruszki zawiera 178 mg witaminy C. Seler naciowy nie może być zatem w tym zakresie przodownikiem. Zawiera on jednakże sporo innych składników o dzialaniu antyoksydacyjnym takich jak: flawonoidy, zeaksantyne, luteine czy może beta-karoteny.

Advertisements

About tabletki

Tabletki to strona na temat leków i preparatów zdrowotnych oraz na temat terapii i zdrowia. Zapraszam do czytania!

One response »

  1. Uwielbiam seler. Często używam do sałatek, ale świetnie isę sprawdza rónież jako dodatek do świeżych soków.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: